© Sputnik / Valeriy Melnikov
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Konflikt medzi americkými vojakmi a obyvateľmi Sýrie zastavili ruskí vojaci

Sýria, 13. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Konflikt medzi americkými vojakmi a obyvateľmi osady Chirbat AMU v Sýrii bol zastavený vďaka ruským vojakom. Uviedol to šéf ruského centra pre zmierenie znepriatelených strán Jurij Borenkov.


 

Borenkov uviedol, že na kontrolnom stanovišti neďaleko od mesta Kámišlí zastavila jednotka vládnych jednotiek americký konvoj odchýlený od trasy. Potom vznikol konflikt medzi americkými vojakmi a miestnymi obyvateľmi.

V určitom okamihu zahájili americkí vojaci paľbu. V dôsledku toho zomrel 14-ročný chlapec, zranený bol ďalší z obyvateľov. Borenkov poznamenal, že ruským vojakom sa podarilo ukončiť konflikt a priviesť americký konvoj k základni.

Útok na sýrsku dedinu
Televízny kanál Ikhbariya dnes informoval o tom, že americké letectvo vykonávalo útoky na už spomínanú dedinu Chirbat AMU. Uvádzalo sa, že americkí vojaci začali paľbu, keď im miestni obyvatelia zatarasili cestu. V odvetnej reakcii na agresiu potom mali začať obyvatelia hádzať do amerických obrnených vozidiel kamene.

 

Kanál Al Arabia zase informoval o tom, že východne od Kámišlí došlo k potýčke medzi sýrskymi vládnymi silami a americkou hliadkou kvôli čomu bolo zranených niekoľko sýrskych vojakov. Túto informáciu potvrdila aj sýrska štátna agentúra SANA.

Iba obrana?
Čo sa týka vyjadrenia z americkej strany, potom oficiálny zástupca medzinárodnej koalície vedenej Američanmi plukovník Myles Caggins oznámil, že americkí vojaci sa iba bránili a opätovali paľbu.

“12. februára koaličné sily počas hliadky v blízkosti mesta Kámišlí v Sýrii objavili kontrolné stanovište obsadené vojskami podporujúcimi sýrsky režim. Vojaci koalície niekoľkokrát varovali a pokúsili sa situáciu upokojiť, ale neznáme osoby začali paľbu na hliadku. Koaličné jednotky vrátili paľbu v rámci sebaobrany, “uviedol a dodal, že sa vojaci vrátili na svoju základňu.

V roku 2014 Spojené štáty spolu so svojimi spojencami začali v Sýrii a Iraku vojenskú operáciu Inherent Resolve (OIR) proti Islamskému štátu. V Sýrii však konajú bez súhlasu vlády. Neskôr USA vyhlásili víťazstvo nad “teroristickým chalifátom”, ale uviedli, že plánujú zostať v Sýrii, aby zabránili jeho obrodeniu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov