foto: Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Kontrarozviedka USA uviedla krajiny, ktoré pre ňu predstavujú hlavnú hrozbu

Washington 11. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Nová stratégia kontrarozviedky USA na roky 2020 až 2022 formuluje päť úloh a v zozname hrozieb sa uvádzajú ako prvé Rusko a Čína. Dokument zverejnilo Národné centrum pre kontrarozviedku a bezpečnosť.


“Počet hráčov zameraných na Spojené štáty rastie. Rusko a Čína rokujú po celom svete, využívajú všetky nástroje národnej moci proti Spojeným štátom a disponujú širokým spektrom moderných výzvedných možností, “uvádza sa v dokumente.

 

K iným hrozbám patrí Kuba, Irán, Severná Kórea, hnutie Hizballáh, teroristické organizácie Islamský štát * a Al Káida *, a tiež medzinárodné kriminálne organizácie. To je prvý z troch trendov v súčasnej situácii z hľadiska americkej kontrarozviedky.

Ten druhý spočíva vo využití už spomínanými hráčmi stále zložitejších prostriedkov. Upozorňuje sa na biometrické zariadenia, autonómne systémy, obrazy vysokého rozlíšenia, pokrokové šifrovacie, pozorovacie a analytické mechanizmy.

 

“Tieto technológie našim oponentom poskytujú nové možnosti vo využití informácií ako strategického zdroja na dosiahnutie ich cieľov vo sfére ekonomickej bezpečnosti a vyvíjanie nátlaku na konkurentov,” podotýka sa v stratégii.
Tretím trendom je aplikácia spomínaných prostriedkov na čoraz širší okruh cieľov a zraniteľností. Cieľom zahraničných rozviedok je podľa názoru autorov dokumentu väčšia časť amerických ministerstiev a rezortov, laboratóriá, finančný sektor, priemyselné podniky a tak ďalej. Niektoré opatrenia zahraničných rozviedok sú zamerané na porušenie fungovania kriticky dôležitej infraštruktúry a vojenských objektov v prípade krízy, tvrdí sa v stratégii.

“Verejná mienka v USA a v spojeneckých krajinách je tiež objektom zahraničného vplyvu,” uvádza sa v dokumente.

To všetko môže podkopať vojenskú prevahu USA, oi. Vo vesmíre, a tiež “narušiť celistvosť, autoritu a autentickosť amerických výrobkov a služieb”, píšu autori.

 

V tejto súvislosti formulujú päť úloh pre kontrarozviedku:

chrániť kriticky dôležitú infraštruktúru;
znižovať počet hrozieb pre hlavné reťazce zásobovania;
klásť odpor vykorisťovaniu americkej ekonomiky;
chrániť americkú demokraciu pred cudzím vplyvom;
čeliť kybernetickým a technickým operáciám zahraničných rozviedok.
V pondelok zverejnil Biely dom rozpočet na fiškálny rok 2021, v ktorom sa Čína a Rusko tiež označujú za hlavné hrozby.

Člen medzinárodného výboru Rady federácie Oleg Morozov, ktorý komentoval túto situáciu, podotkol, že Rusko je pre USA hlavným nepriateľom, a preto sa bude Washington snažiť klásť odpor Moskve.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov