zdroj: prevenciakriminality.sk
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Prevencia kriminality: Musíme byť schopní predvídať zmenu


V druhej polovici septembra sa v Helsinkách uskutočnila konferencia pod záštitou fínskeho predsedníctva Rady Európskej únie na tému prevencia radikalizácie a násilného extrémizmu. Zuzana Kosmályová z odboru prevencie kriminality tu mala možnosť zdieľať skúsenosti odboru so zástupcami ostatných členských krajín a oboznámiť sa s konkrétnymi praktickými opatreniami zameranými ako na jednotlivcov, tak aj na konkrétne skupiny a ich začlenenie do spoločnosti.

Účasť viac než stopäťdesiat expertov a výskumníkov zaoberajúcich sa touto problematikou zahájila ministerka vnútra Fínska Maria Ohisalo slovami, že pre udržanie bezpečia a stability v Európe nestačí len reagovať na vzniknuté hrozby, ale čo je dôležitejšie, byť schopný predvídať zmenu. Aj preto sú preventívne opatrenia a odborná analytická činnosť reflektujúce vývoj radikalizácie a extrémizmu nesmierne dôležité.

.

Uvedomujúc si, že tento proces nie je jednoduchý a vlády jednotlivých štátov ako-také túto úlohu nedokážu a ani by nemali plniť samostatne, vznikol priestor a vôľa pre spoluprácu s občianskou spoločnosťou a mimovládnym sektorom. Slovenská republika nezaostáva za európskymi trendmi a snaží sa proaktívne pristupovať k uvoľňovaniu napätia v krajine iniciovaním odbornej medzirezortnej a mimovládnej spolupráce, a taktiež prostredníctvom vzdelávacích seminárov.

Napriek rozličným situáciám v jednotlivých krajinách sa zúčastnení odborníci zhodli na potrebe presnej definície cieľov a kvalitatívneho vyhodnocavania dát a poznatkov z praxe. Ďalším nevyhnutným krokom je zlepšenie prístupu jednotlivcov k psychologickej pomoci a poradenstvu, a to ako v školách, tak aj v najviac ohrozených komunitách. Práve komunity sú dejiskom, ale aj podpornou sieťou každého z nás, a preto je nevyhnutné posilniť ich úlohu pri identifikácii, podchytení a riešení vznikajúceho problému.

Dobré cielenie preventívnych opatrení je výzvou nielen pre odbor prevencie kriminality, ale aj pre štát celkovo. Predchádzanie radikalizácie a extrémizmu je preto jedným z najzákladnejších a zároveň najdôležitejších spôsobov ochrany našej spoločnosti.

Odbor prevencie kriminality sa pravidelne zapája alebo organizuje rôzne podujatia v oblasti boja proti extrémizmu (problematika nenávistných trestných činov či dotačná podpora projektov atď.). Rovnako sa v rámci Ministerstva vnútra SR od roku 2017 úspešne implementuje Národný projekt „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“, ktorého jednou z cieľových skupín sú aj obete nenávistných trestných činov a extrémizmu (Pomoc obetiam). Od roku 2018 je tiež spustená webová stránka www.prevenciakriminality.sk, kde nájde odborná aj bežná verejnosť potrebné informácie a tiež je tu dostupná anonymná online poradňa, ktorá zahŕňa aj kategóriu Boj proti extrémizmu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov