foto: SVOS
Aktuality, Bezpečnosť,

České ministerstvo reaguje na neúspešné vojskové skúšky bojového vozidla Perun

České ministerstvo obrany odmieta interpretáciu spoločnosti SVOS k vojskovým skúškam bojového vozidla špeciálnych síl Perun, ktoré skončili s nevyhovujúcim výsledkom. Aj napriek ústretovému kroku zo strany velenia Armády, spočívajúcom v predĺžení termínu vojskových skúšok, výrobca bohužiaľ nedokázal dodať vozidlo s parametrami, ku ktorým sa písomne ​​zaviazal.


Vojskové skúšky majú svoje pravidlá a prechádza nimi všetka novo zavádzaná armádne technika. Cieľom a predmetom týchto skúšok je overiť zhodu vybraných takticko-technických parametrov s parametrami uvedenými v kúpnej zmluve v podmienkach blízkych reálnemu používaniu.

Vojskové skúšky vozidlá Perun prebiehali od 23. júla do 7. októbra 2018. Keďže vozidlo vykazovalo rad odchýlok od zmluvných podmienok, bol termín skúšok predĺžený náčelníkom Generálneho štábu AČR do 30. júna 2019. Ani do tohto termínu sa však nedosiahol požadovaný výsledok a vozidlo nevyhovelo v 85 percentách hodnotených skúšok. Vrátane hodnotenie parametrov, ktoré majú zásadný vplyv na spoľahlivosť celého vozidla v bojovom nasadení a na ochranu života posádky.

Vojskové skúšky so svojimi čiastkovými skúškami prebiehali po celý čas za prítomnosti odborných zástupcov dodávateľov, ktorí nikdy obsah, formu a spôsob skúšok neodporovali.

Nie je pravda, že sa predstavitelia MO a AČR vyhýbali rokovania s dodávateľom. So zástupcami spoločnosti SVOS rokovali námestník pre riadenie sekcie vyzbrojovania a akvizícií (SVA), riaditeľ špeciálnych síl aj ich zástupcovia. Z týchto rokovaní existujú zápisy. Na doručené listy bolo písomne ​​reagované.

S výsledkom a záverom vojskových skúšok bol dodávateľ preukázateľne oboznámený 19. júla 2019, čo dokladá zápisnica zo záverečného rokovania komisie a prezenčná listina s podpisom dodávateľa. Tiež problematika zbavenia mlčanlivosti bola dodávateľovi vysvetlená písomne ​​s tým, že priebeh vojskových skúšok je len vecou zúčastnených zmluvných strán.

Na základe uvedených skutočností 9. augusta 2019 Ministerstvo obrany rozhodnutím zástupcu pre riadenie SVA jednostranne odstúpilo od kúpnej zmluvy zo dňa 7. marca 2017 so spoločnosťou SVOS, spol. s r.o., na obstaranie 4 kusov bojových vozidiel špeciálnych síl.

K odstúpeniu došlo v súlade s príslušným článkom kúpnej zmluvy z dôvodu jej podstatného porušenia zo strany predávajúceho tým, že u tovaru došlo k nevyhovujúcemu výsledku vojskových skúšok, čo dokladá Záverečná správa náčelníka GŠ AČR k vojskovým skúškam “Bojové vozidlo špeciálnych síl” z 23. júla 2019. Rozhodnutie o jednostrannom odstúpení bolo v rovnaký deň (9. augusta 2019) doručené prostredníctvom dátovej správy dodávateľmi.

Odbor komunikácie MO ČR

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov