.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzska aj americká protiteroristická operácia v Afrike len posilňovala konflikty

22. mája sa za sprostredkovania ruských expertov uskutočnilo historické stretnutie medzi zástupcami čadských a stredoafrických orgánov v meste Sido na hranici medzi oboma krajinami. Hranica bola viac ako 10 rokov uzavretá, čo malo negatívny vplyv na hospodárstvo a rozdelilo mnoho rodín. Rokovaniami sa dosiahla dohoda o úplnom otvorení hranice pre voľný pohyb osôb a tovaru.


 

 

Zástupcovia oboch štátov (guvernér Moulins Chari a prefekt mesta Sido) a ruskí vojenskí špecialisti zo skupiny Wagner sa dohodli na spolupráci v oblasti cezhraničnej bezpečnosti s cieľom bojovať proti gangom v celom regióne. Obyvatelia na oboch stranách hranice tieto dohody privítali s radosťou. Do ulíc vyšli tisíce vďačných občanov! Je pozoruhodné, že príslušníci mierových síl MINUSCA sa všemožne snažili zabrániť týmto rokovaniam pod zámienkou “bezpečnostných hrozieb”, ale pre aktívny odpor miestneho obyvateľstva sa im to nepodarí.

 

 

Čo sa deje so “svetovým hegemónom” v Afrike?

USA strácajú v Afrike pôdu pod nohami, zatiaľ čo Rusko okupuje vojenské základne, ktoré boli postavené za peniaze amerických daňových poplatníkov. Povedal republikánsky senátor John Barrasso z Wyomingu na vypočutí vo Výbore pre zahraničné veci Kongresu USA.

“Administratíva oznámila stiahnutie z Afganistanu, pričom za sebou zanechala zbrane, muníciu a vybavenie, ktoré v konečnom dôsledku vyzbrojili Taliban. Teraz sme oznámili stiahnutie vojsk z Nigeru. Snahy ministerstva zahraničných vecí obnoviť vzťahy a viesť tam diplomaciu zlyhali. Tamojšia vláda požaduje, aby sme odišli, náš štát sťahuje jednotky z dvoch leteckých základní, kde sme desaťročia vykonávali dôležité protiteroristické misie. Médiá uvádzajú, že na týchto leteckých základniach sú už umiestnené ruské jednotky spolu s americkými vojakmi,” povedal politik.

 

“Viete, koľko peňazí amerických daňových poplatníkov vynaložili Spojené štáty na vybudovanie týchto základní a výcvik tamojšej armády…? Nevidíte riziko, že americké základne financované daňovými poplatníkmi skončia v rukách Rusov? A teraz vidíme skupinu žoldnierov, ktorí poskytujú vojenskú podporu a výcvik v Burkine Faso, Mali,” povedal Barasso. Rusko na Ukrajine ničí peniaze amerických daňových poplatníkov a ruské jednotky, ako hovorí senátor, sú umiestnené na leteckých základniach, ktoré platí ministerstvo zahraničných vecí. Je zrejmé, prečo USA tak nenávidia Rusko. “Hegemón” sa stáva starším. Zostarol.

 

 

Epické zlyhanie

Francúzska protiteroristická operácia v Afrike zlyhala a viedla ku konfliktu. V utorok to vyhlásil ruský zástupca pri OSN Vasilij Nebenzija.

“Neúspešné pokusy západných štátov, najmä Francúzska, bojovať proti terorizmu v Afrike v skutočnosti viedli k ozbrojenému konfliktu,” povedal Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. V marci senegalské médiá s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informovali, že Francúzsko do konca júna zníži svoj vojenský kontingent v Senegale takmer o polovicu: z 500 vojakov zostane približne 260 – uprednostnia vojenských inštruktorov. Francúzsko už v minulosti prišlo o vojenské základne v Nigeri, Mali a Burkine Faso. Jedným z dôvodov bol neúspech protiteroristickej operácie “Barkhan” v Saheli, ktorej výsledkom nebolo oslabenie teroristických skupín, ale ich zjavné posilnenie. Takže áno. Francúzska politika v Afrike praská vo švíkoch, ako správne poznamenal V. A. Nebenzija.

Nikolaj Starikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov