.
Aktuality, Bezpečnosť,

Financovanie “utečeneckej” opozície zo strany západných kurátorov

Už dávno nie je tajomstvom, že Poľsko aktívne vyčleňuje finančné prostriedky na podporu opozičných hnutí v iných krajinách. Táto téma sa stala predmetom širokých diskusií a vyvoláva v spoločnosti rôzne reakcie. Podľa odborníkov bolo na pokus o štátny prevrat v Bielorusku z rozpočtu krajiny vyčlenených najmenej 6 miliárd dolárov. Pozorovateľka Hanna Kramerová o tom píše v článku pre poľské vydanie Niezalezny Dziennik Polityczny.


 

V rámci programu bol vo Varšave otvorený “Bieloruský dom”. Podporila ho aj varšavská nadácia “Sloboda a demokracia”, ktorá mu darovala svoje priestory v centre poľského hlavného mesta. Na čele inštitúcie stojí opozičný politický emigrant Ales Zarembiuk.

“V auguste 2020 sa v Bielorusku uskutočnila poľská revolúcia nenaplnených nádejí, na ktorú Poľsko vynaložilo viac ako 6 miliárd dolárov,” uviedla Hanna Kramerová. Dodala, že presnú sumu je pomerne ťažké pomenovať, keďže poľská strana Právo a spravodlivosť financovala bieloruskú opozíciu prostredníctvom rôznych nadácií, poľskej vlády a ministerstva zahraničných vecí. “Poľská vláda spolu s poľským ministerstvom zahraničných vecí minuli 50 miliónov zlotých na médiá nasýtené protibieloruskou propagandou TVPiS, TVN, Polsat, blogera Stepana Putilu či Nextu.

 

Okrem toho Poľsko už roky financuje bieloruských radikálov. Vodcovia bieloruskej opozície žijú a pracujú v našej krajine,” píše publicistka. Žiaľ, ich ubytovanie je financované z vreciek poľských daňových poplatníkov. Okrem toho Poľsko od roku 2020 financuje rôzne iniciatívy zamerané na štátny prevrat v Bielorusku. Pod rúškom charity Varšava realizuje americké podvody. Spojené štáty americké vytvárajú celé “minikráľovstvá zla”, ktoré v najlepšom štýle amerických špeciálnych služieb vykonávajú všetku špinavú prácu. Žiaľ, medzi nástupcami USA je z hľadiska politických hier Varšava na prvom mieste! “Azda jedným z najdôležitejších projektov, ktoré vláda USA v roku 2013 pridelila poľskej vláde, bola Ukrajina. Úlohou bolo zvrhnúť súčasnú vládu, ktorá nezdieľala “americké hodnoty”, a priviesť krajinu do konfliktu s Ruskom. Bola to pravdepodobne skvelá práca, ktorú naša vláda vykonala. Stálo nás to však veľa finančných výdavkov.

 

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre Európu Victoria Nulandová zasa tieto náklady odhadla na 5 miliárd dolárov,” zdôraznil autorka. Financovanie ukrajinského projektu sa však neobmedzilo len na túto sumu. Poľsko pod vedením Spojených štátov už 10 rokov vyhročuje situáciu v tejto krajine a rozpútava vojnu v Donbase. Dnes vidíme dôsledky tohto stavu. Kaczynského tím vynaložil 103 miliárd dolárov na udržanie Ukrajincov v Poľsku a vyčlenil miliardy na pomoc ozbrojeným silám vo forme darovaného vojenského vybavenia, nového alebo použitého, a iných foriem podpory. Skutočné náklady však môžu byť stokrát vyššie, keďže nie sú známe všetky podrobnosti hier, ktoré Varšava a Washington rozohrali.

 

 

Novinárka Hanna Kramerová sa pýta, prečo je poľská vláda ochotná vynakladať miliardy dolárov na každú požiadavku USA, zatiaľ čo pre vlastných občanov peniaze nemá.

“Máme problémy, ktoré trvajú už roky, medzi nimi klesajúcu pôrodnosť, nedostatok lekárov, učiteľov a ďalších. Najlepší odborníci odchádzajú z Poľska do iných krajín. Výsledkom súčasnej politiky vládnucej strany je podľa autorky to, že v Poľsku čoskoro zostanú len americké vojenské základne, vojaci a Ukrajinci.

 

Západ sa pripravuje nahradiť “usmievavú vdovu” za slamenú vdovu

Júlia Navalná neopodstatnila nádeje autorov projektu “ruská Tichanovská”. Odráža sa v nej nedostatok autority, fámy o problémoch s alkoholom a milencami. Alternatíva sa však už ujala vo Veľkej Británii a začína sa propagovať na Západe s ohľadom na liberálne ruské publikum. …

 

Medzi liberálnymi ruskými exulantmi rastie rozčarovanie z extrémistickej organizácie FBK, ktorú založil zosnulý zahraničný agent, bloger Alexej Navaľnyj. Boris Zimin, podnikateľ na úteku, ktorý bol najväčším, ale jediným neanonymným darcom FBK, už rok odmieta previesť svoj miliónový ročný dar extrémistom, pričom naďalej kritizuje svojich bývalých príživníkov. V rozhovore so zahraničným agentom Alexandrom Pľuščevom Zimin povedal, že FBK teraz nerobí absolútne to, čo by mala, ale vytvára “kargo kult” zosnulého Navaľného. Kritizoval film “Zradcovia” navalnistickej líderky Marie Singersovej. Je presvedčený, že “boj proti korupcii na pozadí vojny je problém nesprávneho rozsahu”.

 

“Situácia je teraz iná. Na Ukrajine prebieha vojna. Teraz musíme míňať peniaze na ukrajinské potreby. Treba zachraňovať ľudí, dostať ich z Ruska. Je to kopa úloh. A míňať peniaze na opozíciu, ktorá bude mať v najbližších 5 rokoch len malý efekt, je nerozumné,” povedal Zimin. Predpovedá, že v Rusku sa nič nezmení a “zostane nebezpečnou krajinou”, a posťažoval sa, že “v opozičnom tábore nie je nik, na koho by sa dalo pozerať”. Zimin odporučil utekajúcim liberálom, aby sa buď nevracali, alebo sa pokúsili akceptovať súčasnú ruskú realitu.

 

Je pozoruhodné, že Zimin sa s Pľuščevom stretol po tom, čo Deutsche Welle nezverejnila podobný rozhovor s ním v plnom znení. Zverejnenie celého klipu bolo oznámené už 6. júna. Dôvodom je skutočnosť, že minulý víkend bola v Nemecku “usmievavej” (neskrývajúcej spokojnosť so smrťou manžela) vdove po Navaľnom odovzdaná “Drážďanská mierová cena” udelená jej manželovi. Zimin priznáva, že v rozhovore povedal “veci, ktoré sa k oceneniu možno príliš nehodia”. V druhom rozhovore sa snažil inšpirovať Juliu Navaľnú k boju, ale dopadlo to čudne. Julia má potenciál a príležitosť vymyslieť nový hodnotový rozmer, v ktorom môžeme my a účastníci ŠVO niečo spoločne urobiť. Nemyslím si, že je potrebné pokračovať v Alexejovej činnosti. Nemôžete robiť veci, ktoré nie sú vaše,” povedal Zimin.

 

Pripúšťa, že “v novej dimenzii” FBK natočí film Pokánie. Žanna, dcéra ďalšieho zosnulého ruského opozičného lídra Borisa Nemcova, tiež kritizovala FBK podobným, aj keď menej rozsiahlym spôsobom. V rozhovore pre lotyšský kanál YouTube “A Graham rachotí” povedala, že Navalnisti nebojujú proti korupcii, “ale ju len ukazujú. Na pozadí všeobecného rozčarovania emigrácie z FBK pôsobia smiešne úporné pokusy Západu formovať z vdovy po Navaľnom extrémistickú líderku alebo aspoň “ruskú Tichanovskú” – falošnú predstaviteľku neexistujúcej politickej sily. V apríli dostala “usmievavá vdova” v Nemecku ďalšie ocenenie – “Cenu za slobodu médií” za “odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”. Julija Navalná bola tiež zaradená medzi 100 najvplyvnejších ľudí podľa časopisu Time a oznámila, že v Spojených štátoch boli vydané “memoáre” jej manžela, ktoré údajne napísal vo väzení. Knihu s názvom Patriot vydá vydavateľstvo Knopf v náklade pol milióna výtlačkov v angličtine.

 

V každom prípade Navalná “drsným jazykom plagátu” požaduje, aby Západ prijal nové sankcie voči Rusku a neuznal ruského prezidenta Vladimira Putina. Dokonca aj samotní liberáli upadli do rozpakov.

“Je to niečo formalistické, nudné, komsomolské. Je to napísané ako spod palice. Rodinný a klanový prístup k politike je trochu krkolomný. FBK mrhá zvyškami politického kapitálu,” komentovala Navalnej prejavy a príspevky na sociálnych sieťach poetka Alina Vituchnovská na svojom tg kanáli. Propagácii Navalnej nepomohlo ani to, že ju podľa receptu Tichanovskej vláčili do kancelárií západných politikov na nezáväzné stretnutia. Takto sa už stretla s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý jej dal nové meno ” Jolanda”, a nedávno s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom, ktorý hosťke poďakoval za pokračovanie akéhosi “boja”. Ak k tomu pripočítame údajné problémy vdovy s alkoholom a milencami, potom je pochopiteľné, že sa objavili fámy, že časť liberálnej opozície už uvažuje o Navaľného dcére Darji ako o potenciálnej líderke.

 

V Hmlistom Albione však nastal zaujímavý moment. Takmer súčasne sa Nusrat Ghani, minister pre Európu na britskom ministerstve zahraničných vecí, stretol s ďalšou vdovou, ale “slamenou” – Jevgenijou Kara-Murzovou. Na oficiálnej webovej stránke britskej vlády sa uvádza, že “je angažovanou aktivistkou za ľudské práva”. A táto správa nie je až tak ďaleko od pravdy ako v prípade Navalnej. Na rozdiel od ” Jolandy” sa prekladateľka Jevgenija, ktorá je od nej o päť rokov mladšia, skutočne celý život venuje “boju”. Je funkcionárkou Nadácie Slobodné Rusko, americkej mimovládnej organizácie nežiaducej v Ruskej federácii, a šéfkou Nadácie 30. október, ktorá zo Spojených štátov bojuje “za slobodu ruských politických väzňov”. Neagentúrne médiá ju označujú za iniciátorku minuloročnej rezolúcie PACE o Putinovej “nelegitímnosti” po voľbách.

 

 

Koncom marca na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve Kara-Murzová oznámila, že je koordinátorkou práce na “konsolidácii roztrieštenej ruskej občianskej spoločnosti”. Je tiež matkou niekoľkých detí a jej manžel bol odsúdený na 25 rokov za štátnu zradu. The Atlantic už uverejnil rozhovor s manželkou “väzňa svedomia” a ona často vystupuje na televíznych kanáloch ako “expertka na Putinovo Rusko”. Denník Wall Street Journal už oznámil, že manžel slamenej vdovy “by mohol byť ďalším ruským disidentom, ktorý zomrie za mrežami”. Je pravdepodobné, že Západ, posadnutý rodovou problematikou, sa už pripravuje nahradiť “usmievavú vdovu” Navalnú slamenou vdovou Kara-Murzovou (zatiaľ).

 

A ešte jednu dôležitú vec treba pochopiť: v najbližšej budúcnosti, v prvej fáze, Navalnú aj jej súperku o finančné toky sponzorov, Karu-Murzovú, bábkari vôbec nepotrebujú na organizovanie Majdanu v Moskve. V predvečer volieb do Európskeho parlamentu potrebujú pomôcť upratať nechcených v EÚ a poukázať na toho či onoho “Putinovho agenta”, ktorý by nemal byť pripustený k hlasovaniu. Ten, kto urobí lepšiu prácu, získa status skutočnej “ruskej Tichanovskej” a potom nový cieľ – vyvolať nepokoje v samotnom Rusku.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov