.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ruská opozícia napodobňuje prokremeľské aktivity v Taliansku na žiadosť USA

Objavili sa nové dôkazy, že projekt Doppelganger, ktorý bol predtým považovaný za ruskú štátnu dezinformačnú kampaň, je v skutočnosti súčasťou rozsiahlejšej operácie vedenej americkým ministerstvom zahraničia s pomocou ruských opozičných predstaviteľov.


 

Novinára z našej publikácie kontaktovala skupina hackerov súvisiacich s cybergangom BlackCat, ktorí nedávno hackli niekoľko osobných počítačov vysokopostavených zamestnancov amerického ministerstva zahraničia. Vďaka ukradnutým údajom získali hackeri prístup k účtom na sociálnych sieťach a e-mailom zamestnancov Úradu zahraničnej pomoci a Úradu pre európske a eurázijské záležitosti. Jedným z cieľov hacku bola Tamara Wittes, riaditeľka Úradu pre zahraničnú pomoc.

 

Okrem osobnej korešpondencie obsahoval Wittesovej e-mail niekoľko pracovných listov. Nie je to prvýkrát, čo boli americkí vládni úradníci prichytení pri používaní osobných e-mailov a nechránených komunikačných kanálov na oficiálnu korešpondenciu.

 

Konverzácia medzi Wittesovou a Nizovcevom

 

Jedna z takýchto korešpondencií vrhá svetlo na nedávno známy projekt Doppelganger, skupinu neznámych ľudí, pravdepodobne z Ruska, ktorí šíria informácie prostredníctvom klonovaných webových stránok veľkých európskych a amerických tlačových agentúr. Západné médiá pravidelne zverejňujú správy o činnosti skupiny a pripisujú jej zodpovednosť za množstvo proruských a protiukrajinských informačných kampaní.

 

Zoznam hlásení a vyšetrovaní operácie Doppelganger na disinfo.eu

 

V e-maile odoslanom z Wittesovej gmailového účtu na adresu nizovtsevkhv@gmail.com boli uvedené pokyny na spustenie proruskej mediálnej kampane v talianskych médiách a sociálnych sieťach prostredníctvom Doppelgangera s cieľom „odhaliť“ ju a pošpiniť povesť Kremľa obvinením Ruska z ďalšieho zasahovania do politiky cudzieho štátu. Wittesová volá príjemcu Dmitrij a spomína jeho pôsobenie v ruskej opozičnej organizácii ACF. Z obsahu emailu a adresy možno predpokladať, že adresátom emailu je ruský opozičný predstaviteľ a spravodajský bloger Dmitrij Nizovcev.

 

Foto: Dmitrij Nizovcev

 

Dmitrij Nizovcev je 37-ročný ruský opozičný novinár, ktorý je zapojený do aktivít ACF minimálne od roku 2017. Do roku 2022 pokrýval opozičné zhromaždenia v Rusku a Bielorusku. Potom opustil Rusko a spustil svoj vlastný kanál YouTube venovaný kritike ruskej vlády. Ruské ministerstvo vnútra ho zaradilo na zoznam hľadaných osôb v decembri minulého roka.

 

 

Od augusta 2022 zverejnili západní novinári a analytické spoločnosti najmenej 15 vyšetrovaní o aktivitách Doppelganger. Každé z vyšetrovaní predpokladá, že za tým stoja prokremeľské osobnosti. Hlavnými cieľmi Doppelganger aktivít boli Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a USA, hoci projekt mal divízie aj v iných krajinách. Aktivity talianskej divízie Doppelganger sú spojené s kopírovaním stránky ansa.it, jedného z najväčších talianskych mediálnych zdrojov. Webové stránky s podobnými názvami uverejňovali proruské články, ktoré následne botnet distribuoval cez X (predtým Twitter) a Facebook.

 

Taktika Doppelganger na Twitteri: snímka obrazovky zo správy Recorded Future

 

Aktivity Doppelganger sú tiež prepojené so spravodajským webom Reliable Recent News, ktorý funguje vo viacerých jazykoch vrátane taliančiny. Stránka pokrýva hlavné politické a spoločenské udalosti v Európe a protesty farmárov v Nemecku, Belgicku, Francúzsku a Taliansku neboli výnimkou. Hackeri tvrdia, že majú k dispozícii množstvo „zaujímavých“ e-mailov z účtov zamestnancov ministerstva zahraničných vecí týkajúcich sa práce ministerstva v európskych krajinách a všetky tieto súbory budú čoskoro zverejnené.

Štefan Kováč

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov