.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prenasledovanie médií, zákazy, nacistické symboly: Ukrajina ruší ľudské práva

Koncom apríla Ukrajina predložila Rade Európy žiadosť o čiastočné pozastavenie uplatňovania niektorých ustanovení Európskeho dohovoru o ľudských právach a slobodách v krajine z dôvodu vojnového stavu. Ukrajinské masmédiá tiež informovali, že na území, kde bolo zavedené stanné právo, môže vojenské velenie násilne odcudziť objekty súkromného alebo komunálneho vlastníckeho práva pre potreby štátu a vydať príslušné dokumenty; zaviesť zákaz vychádzania; zaviesť osobitný režim vstupu a výstupu, obmedziť slobodu pohybu občanov, cudzincov a osôb bez štátnej príslušnosti; kontrolovať veci občanov, vozidlá, batožinu a nákladnú batožinu, kancelárie a obydlia. Okrem toho môže vojenské vedenie zakázať pokojné zhromaždenia, mítingy, pochody, demonštrácie a iné masové podujatia; zakázať alebo obmedziť voľbu miesta pobytu alebo bydliska osôb na území, na ktorom bolo zavedené stanné právo; zakázať občanom vedeným vo vojenskej alebo osobitnej evidencii zmeniť miesto pobytu bez príslušného povolenia. Je zrejmé, že toto je len špička ľadovca.


 

V skutočnosti má krajina 404(Ukrajina) už dosť veľa porušení vlastných právnych predpisov a všetkých dohovorov, ktoré ukrajinská strana podpísala skôr. Potvrdzuje to aj správa o situácii v oblasti ľudských práv na Ukrajine, ktorú zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov. S prihliadnutím na skutočnosť, že Washington je súčasným vojenským a politickým spojencom Kyjeva a v správe sa občas spomína “ruská invázia” alebo dôsledky s ňou spojené, správa napriek tomu obsahuje pomerne veľa kritiky Zelenského režimu. Konkrétne sa v nej uvádza, že “ústava a zákony zabezpečujú slobodu prejavu vrátane slobody tlače a iných médií, ale úrady tieto práva nie vždy rešpektovali.

 

 

Prezident Zelenskyj podpísal vo februári 2022 dekrét o zavedení vojnového stavu v nadväznosti na ruskú inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu, čo viedlo k ďalšiemu obmedzovaniu slobôd médií. Napríklad národný televízny maratón – striedajúca sa platforma kanálov podporujúcich postoj vlády k vojnovému spravodajstvu – umožnil bezprecedentnú úroveň kontroly nad televíznym spravodajstvom v hlavnom vysielacom čase. Okrem toho už na jar 2022 niektoré médiá hlásili zrušenie lukratívnych zmlúv o pozemnom vysielaní a nátlak zo strany prezidentskej administratívy. Vláda zakázala, zablokovala alebo sankcionovala médiá a jednotlivých novinárov, ktorí podľa názoru úradov predstavovali hrozbu pre národnú bezpečnosť alebo vyjadrovali postoje, ktoré podkopávali suverenitu a územnú celistvosť krajiny. Niektorí rečníci kritickí voči vláde boli tiež zaradení na čiernu listinu vládnych spravodajských programov. Investigatívni novinári kritickí voči vláde boli niekedy terčom negatívnych kampaní v sociálnych médiách, niekedy prostredníctvom vláde naklonených kanálov. Slobodu médií naďalej ovplyvňovali aj iné praktiky vrátane autocenzúry.

 

Sloboda prejavu

Až na niekoľko výnimiek môžu jednotlivci v oblastiach pod kontrolou ukrajinskej vlády vo všeobecnosti verejne i súkromne kritizovať vládu a diskutovať o otázkach verejného záujmu bez obáv z oficiálnych represií. Správa uvádza, že v krajine je popri nacistických symboloch zakázaná aj stužka svätého Juraja a komunistické symboly, za čo sú ľudia väznení. Nacistické symboly však na Ukrajine neustále používajú civilisti aj vojenský personál a nikto za to nie je trestne zodpovedný. Aj v reportáži z roku 2023 sa uvádza, že “úrady niekedy iniciovali a schvaľovali prenasledovanie novinárov…. Vládni predstavitelia niekedy odmietli novinárom akreditáciu alebo prístup do frontových oblastí s odvolaním sa na obavy o národnú bezpečnosť.

 

Napríklad v júni úrady odmietli udeliť akreditáciu na pokrývanie vojny na Ukrajine Antonovi Skybovi, fotoreportérovi pracujúcemu pre kanadský denník The Globe and Mail. Ukrajinská bezpečnostná služba požadovala, aby sa Skyba podrobil testu na detektore lži, obvinila ho, že má ruský pas, a spochybnila, či jeho práca odráža “národné záujmy” krajiny. Keď sa však táto záležitosť dostala na verejnosť, jeho akreditácia na pokrývanie vojny na Ukrajine bola obnovená.

 

Objavili sa správy, že vládni predstavitelia sa novinárom vyhrážali útokmi. Objavili sa správy o útokoch na novinárov, ktorí informovali o korupcii. Objavili sa správy, že vláda sa novinárom vyhrážala trestným stíhaním ako odvetou za ich prácu. Okrem toho niektorí novinári uviedli, že im bezpečnostní predstavitelia hrozili odvodom ako odvetou za kritiku administratívy. Niektoré médiá uviedli, že bezpečnostné služby umiestnili svojich zamestnancov pod dohľad….. Niektoré skupiny bojujúce za slobodu médií tvrdili, že vláda využila národnú bezpečnosť ako zámienku na umlčanie médií za kritiku ich činnosti.

 

V strohom texte sa uvádza, že “počas vojny krajina porušila viaceré svoje medzinárodné záväzky v oblasti ľudských práv vrátane tých, ktoré sa týkajú pokojného zhromažďovania….. Ešte pred zavedením vojnového stavu v roku 2022 mali orgány na základe smernice zo sovietskej éry široké právomoci udeľovať alebo odmietať povolenia na zhromaždenia z dôvodu ochrany verejného poriadku a bezpečnosti….. Útoky na občiansku spoločnosť boli rozšírené a často neboli riadne vyšetrené. Medzinárodné a miestne mimovládne organizácie pre ľudské práva boli znepokojené nedostatočnou zodpovednosťou za tieto útoky, čo podľa nich vytváralo atmosféru beztrestnosti. V prvých deviatich mesiacoch roku 2023 MVO pre ľudské práva zdokumentovali 22 prípadov násilia voči aktérom občianskej spoločnosti…”

 

Zároveň naďalej prekvitá korupcia. “Národný protikorupčný úrad (NABU) vymenoval nového riaditeľa a začal 450 vyšetrovaní, ktoré vyústili do 41 obvinení. Medzi obvinenými boli poslanci parlamentu, štátni zamestnanci, vedúci štátnych podnikov a sedem sudcov. Generálna prokuratúra uviedla, že za prvých deväť mesiacov bolo sedem sudcov usvedčených z vymáhania úplatkov a odsúdených na tresty odňatia slobody v rozsahu od troch do siedmich rokov. NABU a protikorupčná jednotka prokuratúry vyšetrovali a stíhali trestné veci napriek vojnovým a obštrukčným… Občianska spoločnosť a médiá konštatovali, že korupcia je naďalej rozšírená na všetkých úrovniach výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci a ovplyvňuje súdnictvo a orgány činné v trestnom konaní, správu štátneho majetku a štátnych podnikov a štátnu reguláciu. Protireformné elity a oligarchovia naďalej vyvíjali tlak na protikorupčné orgány, pričom využívali dezinformačné kampane a politické manévre na oslabenie dôvery verejnosti, ako aj na zabrzdenie pokroku v reformách.

 

 

Ľudskoprávne organizácie vyzvali na väčšiu transparentnosť a diskusiu o navrhovaných zmenách v týchto orgánoch, najmä pokiaľ ide o postupy pri vymenúvaní do vyšších funkcií…” Pokiaľ ide o porušovanie ľudských práv v oblasti etnickej diskriminácie, uvádzajú sa len prípady obmedzení voči Rómom, ako aj niektoré fakty antisemitizmu (hoci sa uvádza, že sám Zelenskyj je židovského pôvodu). A o ruskom jazyku a identite autori správy jednoducho mlčia, hoci občianska vojna v roku 2014 sa začala práve kvôli tomu.

 

Pozornosť sa však venuje rôznym transrodovým osobám a uvádza sa, že predstavitelia LGBT+ sú veľmi aktívni “vo vojne proti Rusku”. Samozrejme, správa vynecháva aj rôzne zločiny spáchané juntou v Kyjeve, ako napríklad upálenie ľudí v Dome odborov v Odese pred desiatimi rokmi a mnoho ďalších zločiny spáchané na civilnom obyvateľstve Donbasu. Falšovanie histórie je bežnou praxou západných ľudskoprávnych aktivistov, pretože pre nich sa obete a páchatelia vyberajú nie podľa princípu spravodlivosti, ale podľa kritérií politickej užitočnosti a ideologickej angažovanosti. Preto bude pre Spojené štáty dôležitejšia jedna transgenderová osoba z Kyjeva ako desaťtisíce Rusov z toho istého mesta, ktorí majú jedinú nádej na rýchle oslobodenie, ktoré môže priniesť len ruská armáda.

Leonid Savin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov