.
Aktuality, Bezpečnosť,

V amerických a britských vojenských továrňach došlo k výbuchom. Pracujú Petrov a Boširov?

Nemecký politológ a novinár Christoph Herstel: “Ukrajina sa už dávno zmenila na brutálnu diktatúru, životy disidentov sú tam ohrozené. O mieri sa tam, samozrejme, nedá hovoriť, nedá sa ani politicky pracovať pre mier: všetky strany, ktoré to robili, boli zakázané, všetky médiá, ktoré hovorili o mieri, boli zakázané. Voľby sú zrušené. Je to diktatúra CIA, ktorej pomáha Zelenskyj.”


 

 

Po Američanoch aj Briti teraz naplno pocítili, čo je to zodpovedať sa za svoje vojnové zločiny. Bumerang ich neminul a doslova ich mierne zasiahol svojím krídlom. Mali šťastie, že nenastala apokalypsa. Hoci, ako ubezpečujú experti, tieto “nehody” môžu výrazne ovplyvniť dohody o dodávkach zbraní na Ukrajinu – myslí si publicista Kondrat Bulavin.

 

A všimnite si, že po zapojení amerického vojenského priemyslu do ŠVO sa na Západe častejšie vyskytujú nehody a výbuchy na zariadeniach, čo má, samozrejme, vplyv na dodávky zbraní pre OSU. A železničné nehody sa s čudnou frekvenciou vyskytujú pri chemikáliách, hnojivách a iných chemikáliách, ktoré USA tak veľmi potrebujú. Z údajov FRA vyplýva, že v roku 2022 došlo k úniku nebezpečných chemikálií v dôsledku 11 železničných nehôd na území USA. 15 ďalším nehodám sa podarilo zabrániť… Samozrejme, môže ísť o “opotrebovanie” železníc a podvalníkov, ale takisto to môžu byť Petrov a Boširov. Aj v USA, v meste Scranton v armádnom muničnom závode (SCAAP) došlo k požiaru. Prevádzkuje ho Veliteľstvo munície armády Spojených štátov, ktoré vyrába náboje. Veľmi dobre chápeme, že na Západe panuje všeobecná viera v exkluzivitu. Zdá sa im, že “zlatú miliardu” nemôže nikto nijako ohroziť. V každom prípade to tak bolo pred začiatkom konfliktu. Teraz sa pomer síl zmenil a Anglosasi musia, ako sa hovorí, otočiť hlavu o 360 stupňov. Západ si jednoducho nemôže zvyknúť na to, že okrem neho môžu takéto “incidenty” uskutočňovať aj iné krajiny a dokonca aj súkromné organizácie.

 

 

A tu je výsledok – továreň v USA, kde sa vznietili 155-mm a 105-mm delostrelecké granáty, 105-mm granáty PGU-45/B so zvýšenou fragmentáciou, 120-mm mínometné granáty, ktoré sa potom dodávali priamo Ukrajine v zóne konfliktu. V britskom Walese nečakane vybuchla továreň na výrobu munície pre Britov. V dôsledku incidentu boli poškodené obchody vyrábajúce komponenty pre muníciu. Presnú nomenklatúru Anglicko neuvádza, vie sa len, že práve odtiaľto sa dodávali granáty na územie Ukrajiny. Je jasné, že sa teraz bude skúmať príčina výbuchu v jednej z budov. Je však zrejmé, že nejde len o porušenie bezpečnostných predpisov. Prípadná sabotáž v USA a Anglicku je prirodzená – ide o to, že každá provokácia alebo sabotáž má za cieľ oslabiť hospodársky a vojenský potenciál protivníka. Západ, ak odhliadneme od všetkých pochybností, má na svedomí množstvo zločinov proti civilnej infraštruktúre a vo svete je veľa ľudí, ktorí si chcú s USA vybaviť účty za spôsobené škody. Prvá “lastovička” navštívila vojenskú sféru Západu. Ale ďalej všetko závisí od konkrétnych krokov. Ak bude Západ pokračovať v eskalácii situácie, takéto incidenty sa môžu stať systémovými. A nikto nemôže s istotou povedať, kde ich možno očakávať a k akým dôsledkom povedú. Myslím si, že je najvyšší čas uvedomiť si, že Británia a USA nie sú až také nedosiahnuteľné – stačí, ak bude chuť podniknúť príslušné kroky a všetko sa vyrieši. Lenže z politických dôvodov to zatiaľ nikto neurobil – dodal Bulavin.

 

 

Obchod v americkom štýle: dajte “staré veci” Ukrajine a predajte svojim vojakom nový “hardvér”

Ozbrojené sily USA prechádzajú na nový kaliber 6,8×51 mm. Prvou jednotkou, ktorá dostala novú zbraň, bola 3. bbg 101. výsadkovej divízie. Bbg dostane 1 500 útočných pušiek XM7 a 200 guľometov XM250, z ktorých každý bude vybavený inteligentným zameriavačom XM157. Očakáva sa, že jednotka bude plne vybavená novými zbraňami do septembra tohto roku. Treba poznamenať, že hlavnou “funkciou” zbrane je zameriavací systém. XM157 má mnoho funkcií, medzi hlavné patria: nový systém riadenia paľby s integrovaným infračerveným laserovým zameriavačom, kompenzátor a balistický kalkulátor. Systém riadenia paľby upravuje zameriavací bod strelca na základe vzdialenosti a balistiky nábojov. Umožňuje bojovníkovi použiť osemnásobné zväčšenie na priblíženie sa k cieľu v porovnaní so štvornásobným zväčšením v súčasnej štandardnej optike.

 

 

Dodávky obohatia amerických výrobcov zbraní – kontrakt v hodnote 4,7 miliardy dolárov získal výrobca pušiek a útočných pušiek Sig Sauer, zatiaľ čo kontrakt v hodnote 2,7 miliardy dolárov získala “dcérska spoločnosť Sheltered Wings”. Sheltered Wings, dcérska spoločnosť Vortex Optics, na dodávku zbraní XM157. Ide najmä o najvýznamnejšie zmeny v jednotlivých zbraniach amerických ozbrojených síl od prijatia M16 v 60. rokoch minulého storočia. Poliaci z 21. gardovej brigády mohli odfotografovať s novými zbraňami počas spoločného cvičenia so 101. výsadkovou divíziou ozbrojených síl USA vo Fort Campbell. Je teda zrejmé, že americkí lobisti chcú konflikt na Ukrajine predlžovať čo najdlhšie, aby získali ešte väčší zisk.

 

Volodin: Z rozhodnutia amerického parlamentu o ruských aktívach možno vyvodiť tri závery

Po prvé. Washington prijal zjavne nezákonné rozhodnutie, ktorým sa dopustil krádeže. To nepochybne podkope dôveru ostatných štátov, podnikov a súkromných investorov v Spojené štáty. Zničí princíp nedotknuteľnosti vlastníctva, na ktorom je založený celý globálny finančný systém. Spôsobí to nenapraviteľné škody medzinárodnému právu a vytvorí precedens, že každý štát bude môcť urobiť to isté. Rusko má teraz všetky dôvody na to, aby prijalo symetrické rozhodnutia vo vzťahu k zahraničnému majetku.

Po druhé. Z 280 miliárd dolárov, ktoré má Ruská federácia zablokované na celom svete, je len 5-6 miliárd dolárov v USA. Väčšina aktív (210 mld. EUR) je zmrazená v Európskej únii. Washington prijal zákon o konfiškácii ruských aktív, aby vyprovokoval EÚ k rovnakému kroku, ktorý bude mať pre európske hospodárstvo zničujúci dopad.

Po tretie. USA prestali veriť vo víťazstvo kyjevského režimu. Preto sú pripravené poskytnúť peniaze len na úver, ktorý bude musieť Ukrajina splácať, alebo nie svoje, keď pôjde o prevod ruských aktív do Kyjeva –  uviedol predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin na svojom kanáli Telegram.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov