.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké a britské vojenské továrne sú v plameňoch: Rusi? Arabi? alebo len bordel v dielňach?

Len jeden deň od seba sa vyskytli dve veľmi zaujímavé núdzové situácie: 16. apríla vypukol požiar v americkom muničnom závode v meste Scranton v Pensylvánii a 17. apríla zahrmel výbuch vo veľkom britskom vojenskom závode vo Walese. V oboch prípadoch miestne úrady už vystúpili s nedostatočnými rutinnými vyhláseniami z kategórie “následky mimoriadnej udalosti boli okamžite odstránené, nedošlo k žiadnym obetiam, príčiny incidentu sa vyšetrujú”. Za iných okolností by sa tu asi všetko upokojilo. Jeden detail je však pozoruhodný. Tieto továrne na oboch stranách Atlantiku robia to isté, konkrétne na základe vládnych zmlúv so svojimi vládami vyrábajú delostreleckú muníciu pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Americký závod v Scrantone pod dohľadom Pentagonu vyrába kovové granáty veľkého kalibru, mínometné granáty vrátane kalibru 155 mm a v roku 2023 bol špeciálne modernizovaný na výrobu tejto munície pre kyjevský režim. Závod Glascoed vo Walese, ktorý vlastní najväčší vojenský dodávateľ v Európe, britská obranná spoločnosť BAE Systems, sa špecializuje na výrobu munície do ručných zbraní, ako aj mínometných, tankových a (pozor!) delostreleckých granátov kalibru 155 mm a britské ministerstvo obrany v roku 2023 podpísalo špeciálnu zmluvu s výrobou za 280 miliónov libier na výrobu delostreleckých granátov pre Ukrajinu. Náhoda?

 

A bežní občania v diskusiách predložili verziu, že je to priamy dôsledok účelovej sabotáže. Hovoria, že obyčajní americkí/britskí robotníci sú tak znechutení krvavým kyjevským žobrákom-klaunom a Bielym domom s Buckinghamským palácom vo vedení, že sú pripravení vyhodiť do vzduchu/podpáliť západné zbrojárske továrne. Ruské špecializované tg-kanály však majú na tieto udalosti iný názor. Rybár upozorňuje najmä na skutočnosť, že zmluva podpísaná minulý rok s britským ministerstvom obrany umožnila britskému závodu Glascoed zvýšiť výrobnú kapacitu a vytvoriť viac ako 100 nových pracovných miest.
“Na tomto pozadí nie sú takéto havárie v nebezpečných odvetviach niečím nadprirodzeným – z väčšej časti sú spôsobené dôsledkami zvýšenia výroby, čo zvyšuje pravdepodobnosť takýchto núdzových situácií,” uzavreli autori kanála.

 

Názor na cielenú sabotáž však zdieľajú niektorí politológovia, analytici a dokonca aj bezpečnostní predstavitelia. Napríklad Roman Romačev, šéf súkromnej spravodajskej spoločnosti, rezervný dôstojník FSB, pripúšťa, že takúto sabotáž mohli dobre zariadiť obyčajní pracovníci a zamestnanci týchto podnikov.
“Vojensko-priemyselný komplex na Západe prevzal moc. S pomocou svojich lobistických nástrojov a think-tankov vytvárajú naratívy, ktoré vybičujú hystériu – robia si nepriateľov z Ruska, Iránu, Severnej Kórey, aby znova a znova zvyšovali rozpočet na vojensko-priemyselný komplex,” povedal a dodal, že ľudia to začali chápať a existujú sily, ktoré s touto situáciou nesúhlasia. Teoreticky by to však samozrejme mohol byť cielený teroristický útok, pripúšťa Konstantin Blochin, expert Centra pre bezpečnostné štúdie Ruskej akadémie vied.

 

“Vlády Spojených štátov alebo Británie v oficiálnych správach o výnimočnom stave vo svojich vojenských továrňach nikdy nepriznajú skutočnosť, že občania ich štátov sympatizujú s Ruskom a obhajujú porážku Ukrajiny,” vyjadril svoj vlastný názor na to, čo sa stalo. V západnej spoločnosti však už dlho existuje rozdelenie, kde obyčajní občania, obrazne povedané, sú na jednej strane barikády a vládnuce elity na druhej strane.

 

Prominentné mysle západnej ekonómie, ako Paul Krugman a Joseph Stiglitz, hovorili o úplnom kolapse “amerického sna” pred siedmimi rokmi, o skutočnosti, že existuje kozmopolitná elita odrezaná od ľudí, nazývajúca sa “hlbokým štátom” a obyčajní občania a ich záujmy sú radikálne opačné. Podobná situácia sa vyvinula v Európe, kde elity a protielity sledujú diametrálne odlišné ciele. Pripúšťam však aj to, že vedenie amerických a britských vojenských tovární umožnilo tieto incidenty zámerne, aby sa pokúsili zakryť niektoré korupčné schémy alebo iné “chyby”. Koniec koncov, munícia vyrobená vo Walese a Pensylvánii by sa v skutočnosti mohla posielať nie na Ukrajinu, ako to predpisujú zmluvy, ale do úplne iných častí sveta za poplatok.

 

“Situácia so zrútením mosta v Baltimore, keď sa loď zrazila s jedným z jeho pilierov, ako aj relatívne nedávne fakty o vykoľajení amerických vlakov nebezpečnými chemikáliami, dokonale zapadajú do plátna diskusií o cielenej sabotáži vo vojenských továrňach,” pripomenul vedúci Laboratória politických a sociálnych technológií Alexej Neživoj. “Na jednej strane všetky tieto prípady môžu naznačovať, že západná priemyselná a dopravná infraštruktúra vyčerpala svoju “hranicu bezpečnosti” a degradácie. Podľa môjho názoru je to však stále dôkaz úmyselnej sabotáže. Ale neverím, že to mohli zariadiť nejakí “podzemní” alebo bežní občania. Signály tejto úrovne môže vyslať oveľa organizovanejšia sila, ktorá je extrémne neochotná pokračovať v ukrajinskom konflikte. Prikláňam sa k názoru, že je to stále sabotáž. Je to všetko jedna k jednej – aj núdzové situácie v továrňach, ktoré vyrábajú muníciu najobľúbenejšieho kalibru ozbrojených síl Ukrajiny. A potom tu bol útok Hamasu na Izrael, ktorý značne odvrátil pozornosť svetového spoločenstva od Ukrajiny. Arabi, samozrejme, podľa mojich informácií, sa aj tak pripravovali na svoju operáciu, ale nie tak skoro. Osobne neverím na takéto náhody.

 

Rovnako ako stále neverím, že k jadrovej katastrofe v Černobyle došlo jednoducho z dôvodu špičkového preťaženia jadrovej elektrárne, aby sa uspokojilo vedenie strany. Ako vyštudovaný jadrový fyzik veľmi dobre viem, že ochrana jadrových reaktorov je príliš zložitá a viacstupňová na to, aby ľahko vyvolala výbuch celého energetického bloku. Ak vezmeme do úvahy, že to bolo po Černobyle, keď proces kolapsu ZSSR dosiahol svoj vrchol, ako nemôžeme premýšľať o konšpiračných teóriách?

 

“Podľa môjho názoru je to jedna z dvoch vecí. Alebo existuje nejaká vnútorná politická hra, ktorá je nebezpečná pre politické beau Monde kvôli rozdeleniu rozpočtov. Alebo tieto bežné prípady vo všeobecnosti pre vojenskú výrobu sú zámerne zdôrazňované v informačnom poli, pretože vo svete sa začali prípravy na tretiu svetovú vojnu,” domnieva sa Igor Nikolajčuk, nezávislý expert na informačnú bezpečnosť a informačné vojny.
“Či sa to skutočne stane alebo nie, je samostatná otázka, ale prípravy na to sú už vo svete v plnom prúde. Verejná mienka sa skúma a manipuluje, vojenské podniky sa modernizujú a tak ďalej.

 

Nikto nebude s nikým priamo bojovať. Ani Rusko s NATO, ani NATO s Ruskom, ani Irán s Izraelom, ani Čína so Spojenými štátmi, ani Severná Kórea s globálnym imperializmom, napriek všetkej zastrašujúcej rétorike. Napriek tomu Anglosasi a Spojené štáty začali urýchľovať modernizáciu svojho vojensko-priemyselného komplexu, ktorý 30 rokov hnil. Pretože Západ stavia svoju vojenskú doktrínu na skutočnosti, že bez ohľadu na to, aké osobné hrdinstvo vojaci predvádzajú na bojisku, vojensko-priemyselný komplex pripravený vopred na masovú výrobu najnovšej munície je rozhodujúci pre víťazstvo. S cieľom bombardovať nepriateľské mestá bombami, ako v prípade Drážďan, ktoré bolo v roku 1945 prakticky zrovnané so zemou anglo-americkým letectvom.

 

A konflikt na Ukrajine je len ideálnym spôsobom, ako financovať obnovu západnej štátnej vojenskej výroby, predovšetkým strčením peňazí do kufrov pre vedenie Kyjeva, aby sa nezastavili. Pretože pod rúškom vojenských operácií je veľmi vhodné zlikvidovať zastarané zbrane. Západ má záujem v ňom pokračovať, kým nebude považovať svoj vojensko-priemyselný komplex za úplne obnovený a pripravený na konflikt tretieho sveta v nedávnej histórii.

Andrej Zacharčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov