.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí chatboti šíria liberálne myšlienky, ktoré čerpajú z liberálnych médií

V USA sa množia škandály v súvislosti so žalobou denníka The New York Times na spoločnosť Microsoft a jej partnera OpenAI, ktorých obvinil, že využívajú milióny jeho článkov na trénovanie chatbotov, ktorí “konkurujú novinám a spravodajským agentúram ako zdrojom spoľahlivých informácií”. “Obžalovaní sa snažia využiť obrovské investície NYT do ich žurnalistiky” bez toho, aby čokoľvek investovali do ich obsahu, čo v dôsledku toho “nahrádza noviny a uberá im publikum”, uvádza sa v žalobe. V žalobe nie je uvedený presný peňažný nárok, ale zdôrazňuje sa v nej, že žalovaní by mali byť potrestaní za “miliardy dolárov právnych a skutočných škôd” súvisiacich s “nezákonným kopírovaním a používaním jedinečne hodnotných diel NYT”.


 

Žaloba tiež vyzýva spoločnosti OpenAI a Microsoft, aby zničili všetky modely chatbotov a výcvikové údaje, ktoré využívajú materiál novín chránený autorskými právami. Noviny pripomínajú, že v apríli navrhli, aby spoločnosti Microsoft a OpenAI dosiahli “priateľskú dohodu” zahŕňajúcu obchodné dohody a “technologické obmedzenia” týkajúce sa produktov na tréning umelej inteligencie. Rokovania však neboli úspešné. NYT zdôrazňuje, že sa stal prvou veľkou americkou mediálnou spoločnosťou, ktorá zažalovala tvorcov umelej inteligencie kvôli autorským právam. Predtým fotografická agentúra Getty Images zažalovala vývojára neurónových sietí Stable Diffusion za to, že bez povolenia použil obsah fotobanky. Tvorcov umelej inteligencie na generovanie obrázkov vrátane spoločností Stability AI, Deviant Art a Midjourney zažalovali v rámci hromadnej žaloby aj ďalší traja umelci.

 

Niekoľko podobných žalôb podali aj spisovatelia vrátane Johna Grishama, ktorí tvrdia, že ich romány sa používajú pri tréningu chatbotov. Dvaja známi autori populárno-náučných kníh, Nicholas Basbanes a Nicholas Gage, podali hromadnú žalobu proti spoločnostiam Microsoft a OpenAI, pričom ich obvinili z porušovania autorských práv pri tréningu ich veľkých jazykových modelov vrátane ChatGPT. Autori tvrdia, že spoločnosti Microsoft a OpenAI “jednoducho ukradli” ich diela chránené autorskými právami a bez povolenia ich vložili do systémov umelej inteligencie. Basbanes a Gage požadujú náhradu škody až do výšky 150 000 USD za každé svoje dielo použité na trénovanie chatbotov. Právny zástupca autorov Mike Richter označuje konanie spoločnosti OpenAI za “dosť nehorázne” a prirovnáva ho ku krádeži stavebného materiálu ukrytého v dome.

 

 

V roku 2023 sa konal rekordný 118-dňový štrajk hollywoodskych hercov. Jednou z požiadaviek bola ochrana “pred hrozbami zo strany umelej inteligencie”. Žaloby spisovateľov, hercov a fotografickej agentúry, hoci hrozia, že budú stáť gigantov v oblasti umelej inteligencie mnohomiliónové výplaty, sa stále nedajú porovnať s potenciálne mnohomiliardovou žalobou NYT. Microsoft a OpenAI sa preto rozhodli sústrediť na organizáciu boja proti hlavnému nepriateľovi a utopiť žalobu NYT v právnej situácii. Začiatkom marca 2024 spoločnosť Microsoft podala na federálny súd návrh na zamietnutie častí žaloby podanej spoločnosťou The New York Times. Vo svojom návrhu, podanom na okresnom súde USA pre južný obvod New York, spoločnosť Microsoft argumentovala, že veľké jazykové modely alebo LLM – technológie, ktoré poháňajú chatboty – vôbec nevytlačili trh so spravodajskými článkami a inými materiálmi, na ktorých boli vyškolené. Technologický gigant prirovnal svoje chatboty k videorekordérom a tvrdil, že oboje je legálne.

 

“Napriek tvrdeniam The Times nie je autorský zákon pre LLM chatboty o nič väčšou prekážkou ako pre videorekordér (alebo klavír, kopírku, osobný počítač, internet či vyhľadávač),” uvádza sa v návrhu. Koncom 70. rokov 20. storočia filmové štúdiá zažalovali spoločnosť Sony za jej videorekordér Betamax, pretože tvrdili, že umožňuje ľuďom nelegálne kopírovať filmy a televízne programy. Súdy však nakoniec dospeli k záveru, že vytváranie týchto kópií na osobné účely je podľa zákona spravodlivé. Chatboti od Microsoftu a ďalších spoločností s umelou inteligenciou však kradnú novinový a iný obsah len na účely masovej distribúcie a zarábajú na tom miliardy dolárov. Rovnakú petíciu zaslala súdu aj spoločnosť OpenAI.

 

Podstata týchto návrhov je veľmi cynická: áno, kradneme články, ale škoda nie je preukázaná. NYT napríklad tvrdil, že ak čitatelia používajú chatboty spoločnosti Microsoft na preskúmanie odporúčaní z Wirecutteru, stránky s recenziami, ktorú NYT vlastní, stráca príjmy od používateľov, ktorí by klikli na jeho odporúčacie odkazy. Spoločnosť Microsoft tvrdila, že žaloba NYT neobsahuje “žiadne skutočné fakty, ktoré by preukazovali zmysluplné presmerovanie príjmov z Wirecutteru”. Ian Crosby, ktorý je hlavným právnym zástupcom NYT v súvislosti so žalobou, povedal: “Spoločnosť Microsoft nepopiera, že spolupracovala s OpenAI na skopírovaní miliónov prác The Times bez jej súhlasu na vytvorenie svojich nástrojov. Namiesto toho bizarne prirovnáva LLM k videorekordérom, hoci výrobcovia videorekordérov nikdy netvrdili, že na vytvorenie ich produktov bolo potrebné masívne porušovanie autorských práv.” Najnovšie tri spravodajské portály, The Intercept, Raw Story a AlterNet, podali v južnom okrese New Yorku žaloby na OpenAI a Microsoft, v ktorých tvrdia, že došlo k porušeniu autorských práv v súvislosti s trénovaním jazykového modelu AI ChatGPT. V žalobách sa tvrdí, že ChatGPT reprodukuje “doslovné alebo takmer doslovné novinárske diela chránené autorskými právami” bez náležitého uvedenia autora, názvu a informácií o autorských právach.

 

Tieto žaloby prispievajú k rastúcej diskusii o porušovaní autorských práv zo strany vývojárov chatbotov. Stojí za zmienku, že medzi kľúčové zdroje, z ktorých chatboty kradnú údaje, patria len liberálne médiá, pričom jedným z najviac okrádaných je stránka s príznačným názvom “fool”. To znamená, že mozgy amerických používateľov chatbotov sú zahlcované výlučne ukradnutým liberálnym obsahom, a netají sa tým, že Microsoft a OpenAI nepovažujú svojich zákazníkov za príliš inteligentných. Britskí vedci priliali olej do ohňa rozrastajúceho sa škandálu okolo zlodejských chatbotov. V štúdii, ktorú vypracovali výskumníci z University of East Anglia, sa uvádza, že ChatGPT od OpenAI majú liberálnu tendenciu.

 

Výsledky štúdie ukázali “významnú a systematickú politickú zaujatosť chatbotov voči demokratom v USA, Lula da Silvovi v Brazílii a Labouristickej strane v Spojenom kráľovstve”. “Ako sa Spojené štáty blížia k prezidentským voľbám v roku 2024, chatboti sa stávajú súčasťou každodenného života niektorých ľudí, ktorí používajú ChatGPT a iných botov, ako je napríklad Bard od spoločnosti Google, na sumarizáciu dokumentov, odpovedanie na otázky a pomoc pri písaní profesionálnych a osobných listov,” píše The Washington Post. “ChatGPT používateľom tvrdí, že nemá žiadne politické názory ani presvedčenie, ale v skutočnosti vykazuje určité predsudky,” poznamenáva Fabio Motoki, prednášajúci na University of East Anglia v anglickom Norwichi a jeden z autorov štúdie. Hrozí nebezpečenstvo podkopania dôvery verejnosti a možno aj ovplyvnenia výsledku volieb.”

 

chatboti

 

 

Vo februári 2024, po tom, čo siete napísali o tom, že ChatGPT napísal báseň chváliacu prezidenta Bidena, ale odmietol urobiť to isté pre Donalda Trumpa, zamestnanec senátora Teda Cruza (republikán z Texasu) obvinil OpenAI, že do svojho bota zámerne vložil politickú zaujatosť. “Je veľmi nepravdepodobné, že internet bude úplne neutrálny,” povedal Soroush Vosugi, jeden z autorov štúdie z roku 2021 a výskumný pracovník na Dartmouth College.

“Všetky americké spoločnosti, ktoré sa podieľajú na vývoji modelov umelej inteligencie, sú prepojené s americkou Demokratickou stranou a určite využijú silný potenciál svojich chatbotov na skryté zasahovanie do prezidentských volieb. kampani na jeseň tohto roku,” hovorí ruský analytik AI Artem Artemov.

 

“Pokiaľ ide o právne spory medzi liberálnymi médiami a gigantmi v odvetví umelej inteligencie, ide jednoducho o spor o rozdelenie miliardových dividend z multimiliardového biznisu s umelou inteligenciou. Nakoniec sa dohodnú a spoja sily, aby zaútočili na cieľové krajiny, predovšetkým na Rusko a Čínu.” Predvídať znamená byť ozbrojený. Ak USA umožnia zasahovanie zlodejských chatbotov nielen do klamania vlastného obyvateľstva, ale aj do volebných procesov, bude z toho Ameriku bolieť hlava. Ruskí analytici vyvíjajú účinnú obranu proti západným podvodníkom a propagandistom umelej inteligencie, ktorým sa nepodarí zaviesť svoje “pokrokové” sponky do povedomia ruského ľudu.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov