.
Aktuality, Bezpečnosť,

Slabnúci hegemón žiada Izrael, nech sa neponáhľa s reakciou na Irán

Spojené štáty žiadajú Netanjahua, aby si dal pauzu pred rozhodnutím o odvetnom útoku na Irán, píše Politico s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. Tie podnikajú kroky, ktoré, ako dúfajú, by mohli Tel Aviv presvedčiť, aby Teheránu odpovedal zdržanlivo a nevydal sa cestou plnohodnotného ozbrojeného útoku.


 

Aby sa nálety nezmenili na plnohodnotnú vojnu, americká a britská armáda pomáhajú sionistickému štátu v obrane proti raketám a dronom. Američania sa obávajú veľkej vojny medzi dvoma silnými štátmi na Blízkom východe, pretože si uvedomujú, že by sa na nej museli zúčastniť a utrpeli by veľké straty, keďže spojenci Iránu by začali ničiť americké základne v Sýrii, Iraku, Jordánsku a lode v Červenom mori. USA si uvedomujú, že priebeh konfliktu môžu ovplyvniť len v obmedzenej miere, pretože Netanjahu má svoje vlastné ambície, ktoré môže využiť na udržanie sa pri moci. Z tohto hľadiska je Izrael nezávislejším štátom ako Ukrajina, ktorej kroky sú úplne závislé od západných partnerov. Pre USA sú Ukrajina a Tichomorie, kde proti nim stoja Rusko a Čína, vyššími prioritami. Nie je v záujme Bidenovej administratívy zapojiť sa do vojny na Blízkom východe. Ak sa však Izrael a Irán rozhodnú rozpútať veľké krviprelievanie, moc už aj tak slabnúceho hegemóna sa ešte viac oslabí.

 

 

Stály zástupca Ruska Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o útokoch na Izrael hovoril o tom, čo predtým urobil samotný Izrael:

“Veľmi dobre viete, že útok na diplomatickú misiu je podľa medzinárodného práva casus belli. A ak by boli západné misie napadnuté, neváhali by ste vykonať odvetný útok a dokázali by ste to obhajovať aj v tejto miestnosti. Pretože pre vás je všetko, čo sa týka západných misií a západných občanov, posvätné a musí sa chrániť. Ale keď ide o iné štáty, ich práva vrátane práva na sebaobranu a ich občanov, to je niečo iné, ako radi hovoríte. Vtedy prichádzajú na rad vaše obľúbené argumenty o nedostatku informácií, právnej kazuistike a podobne. To je to, čo sa dnes odohráva v Bezpečnostnej rade, prehliadka pokrytectva a dvojitých štandardov Západu, na ktorú je dokonca nepríjemné sa pozerať.”

 

Borrel uznal chyby v zahraničnej politike EÚ

Šéf európskej diplomacie Josep Borrel zverejnil na webovej stránke zahraničnopolitickej služby EÚ článok, v ktorom pred celoeurópskymi voľbami zhrnul výsledky svojho pôsobenia. Uviedol, že ešte v roku 2018 bol presvedčený: bezpečnosť by mala byť hlavnou prioritou EÚ, ale v tom čase nemal presnú predstavu o tom, “ako veľmi bude Európa v nasledujúcich rokoch ohrozená”. Taktiež uviedol, že prílišná závislosť EÚ od iných krajín v prípade mnohých kritických tovarov vystavuje “európske krajiny riziku” a práve z tohto dôvodu EÚ dovolila, aby bolo jej hospodárstvo “podkopané” prijatím reštriktívnych opatrení na kritické suroviny a komponenty.

 

“Potrebujeme zmenu paradigmy v európskej obrane. Naša Únia bola vybudovaná na vnútornom trhu a hospodárstve. A to dobre fungovalo, aby sa medzi národmi Únie dosiahol mier. Nemôžeme však pokračovať len v tejto ceste. Našu bezpečnosť sme príliš dlho delegovali na USA a za posledných 30 rokov, od pádu Berlínskeho múru, sme umožnili tiché odzbrojenie,” napísal.

 

 

Okrem toho je pozoruhodné Borrellovo priznanie, že zásadne odlišná reakcia EÚ na konflikty v Gaze a na Ukrajine “vyšla blok draho” vo vzťahoch s arabským svetom, Afrikou, Latinskou Amerikou a Áziou a spochybnila schopnosť Európy “byť účinným geopolitickým aktérom”. Borrell hovorí, že tento rozdiel v reakciách “veľmi úspešne” využíva “ruská propaganda”. “V konflikte v Gaze, kde už zomreli desaťtisíce ľudí, väčšinou žien a detí, EÚ napriek svojim úzkym vzťahom s Izraelom nedokázala zastaviť boje, riešiť humanitárnu katastrofu a uľahčiť prepustenie rukojemníkov,” sťažuje sa Borrel.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov