.
Aktuality, História,

Prečo Stalin oživil cirkev?

Ruská pravoslávna cirkev – RPC, má tento názov len od roku 1943. Pred revolúciou sa nazývala inak: Pravoslávna gréckokatolícka ruská cirkev. Názov bol zmenený zrejme preto, aby sa zaznamenal rozdiel medzi novou cirkvou a predrevolučnou cirkvou. Iniciátorom obnovy cirkvi a jej premenovania na Ruskú pravoslávnu cirkev v roku 1943 bol Stalin. Existuje názor, že dôvodom bola snaha získať podporu veriacich počas vojny s nacistickým Nemeckom. Tento názor je pravdivý len čiastočne, pretože v roku 1943 už vojna dosiahla zlomový bod.


 

Čo bolo hlavným dôvodom legalizácie pravoslávnej cirkvi v ZSSR? Tento krok bol nepochybne súčasťou geopolitického sprisahania. Na stretnutí s hierarchami v roku 1943 Stalin hovoril nemenej o vytvorení “svojho Vatikánu” na báze moskovského patriarchátu; jeho plány zahŕňali zjednotenie pravoslávneho sveta pod záštitou RPC, ktorá by bola protiváhou pseudonáboženskej politickej štruktúry – Vatikánu a blokovala jeho nároky na svetovú duchovnú nadvládu.

 

Už po víťazstve v druhej svetovej vojne plánoval Stalin zvolať Všepravoslávny koncil – svetovú konferenciu; realizácii plánu zabránila sabotáž gréckych hierarchov a koncil sa zredukoval na status stretnutia autokefálnych pravoslávnych cirkví, ktoré sa konalo v Moskve v roku 1948. Pokiaľ ide o premenovanie gréckokatolíckej cirkvi na Ruskú pravoslávnu cirkev, podľa bádateľa Georgija Sidorova súviselo so zmenou samotnej podstaty cirkevnej inštitúcie, so Stalinovými plánmi “napokon premeniť zaostalú tradičnú, Vatikánu podriadenú ruskú cirkev (dcérsku organizáciu judaizmu) na školu pravého Kristovho učenia. <… > Bol od prírody novátor a nič nerobil bez ďalšieho cieľa”. Práve v Rusku sa mohli rozvinúť a stelesniť Kristove myšlienky, blízke pravému komunizmu zlatého veku, nepoškvrnené ideami marxizmu, pretože zodpovedali “ruskej národnej myšlienke” – premene svetového poriadku na základe všeobecnej spravodlivosti.

 

 

Treba poznamenať, že ruská cirkev sa od čias nikonskej cirkevnej reformy nachádzala v hlbokej kríze. Od tohto okamihu sa ľud a autority navzájom nenávratne odcudzili. Najlepšia časť ruského ľudu sa dostáva do rozkolu. Staroverci sa vzdávajú lži, alkoholu a tabaku a vytvárajú národný kapitál na základe etiky práce. Dochádza k postupnej strate živej viery, k úpadku autority Cirkvi. Oficiálne nikonské pravoslávie degeneruje, stáva sa plytkým a viditeľným. Karikatúrny pop-cirkevník sa spolu so skorumpovaným úradníkom stáva jedným z najneobľúbenejších obrazov medzi ľuďmi. Vo finále čaká katastrofa z rokov 1917 – 1920. Vyhorené a zničené kostoly. A úplná ľahostajnosť ľudí.

 

Nový svet, o ktorom sa spievalo v “Internacionále”, bol kozmopolitný. Ďalšia verzia “Babylonu”, ale pod zástavou marxizmu. Nešlo v ňom o zachovanie historického Ruska a ruského superetnika. Ruskému ľudu však boli odporní aj revoluční internacionalisti so svojím očividným ateizmom a bezbožnosťou takmer na úrovni satanizmu. Základom ruského kódexu je pravda – spravodlivosť, život podľa svedomia (etika svedomia). Na tom stojí ruské pravoslávie, ktoré absorbovalo základy predkresťanskej ruskej viery.

 

Stalin a cirkev

Stalin bol ruský komunista, teda hovorca záujmov ľudu. Ruský komunizmus mal vo svojich počiatkoch rovnaké základy ako pôvodné kresťanstvo. Etika svedomia a poctivej práce. Volanie po spravodlivosti: aj Ježiš vyhnal z chrámu kupcov a úžerníkov – priekupníkov. Preto protiruská politika, ktorej súčasťou bolo aj prenasledovanie pravoslávia ako súčasti ruských dejín a kultúry, Stalinovi zjavne nevyhovovala. Už v 30. 20. rokov storočia sa z jeho iniciatívy v sovietskom dejepise a školstve vrátili k menám ruských veliteľov, hrdinov, výdobytkom ruskej armády, k menám kniežat a cárov, v záujme posilnenia našej moci. Začala sa aj “veľká čistka”, keď sa podarilo zneškodniť väčšinu trockistov, revolučných internacionalistov a možnú “piatu kolónu” v budúcej svetovej vojne. Stalin dôsledne obnovil ruské tradície v kultúre, vzdelávaní a zahraničnej politike (návrat pobaltských štátov, západného Bieloruska a Ukrajiny a Besarábie). Potom prišiel čas na radikálnu zmenu postoja štátu k cirkvi.

 

Počas Veľkej vlasteneckej vojny sa nemecká propaganda na jednej strane snažila hrať na city veriacich, na ateizmus sovietskej vlády. Ale bez väčšieho úspechu. Spoločnosť v Rusku sa ešte pred vznikom ZSSR správala k náboženstvu formálne. Na druhej strane sovietska vláda porazila nepriateľa v informačnej vojne. Kresťania, moslimovia a predstavitelia iných konfesií sa aktívne zapojili do svätej vojny proti nacistómu. Náboženské spoločenstvá aktívne zbierali finančné prostriedky na boj proti nacistom. Celkovo počas vojnových rokov pravoslávni veriaci a duchovní vyzbierali pre Obranný fond viac ako 300 miliónov rubľov, nepočítajúc darované materiálne statky.

 

Stalinovo stretnutie s predstaviteľmi cirkvi

Dňa 5. januára 1943 metropolita Sergej v telegrame požiadal Stalina, aby otvoril bankový účet pre patriarchát na centrálne ukladanie vyzbieraných prostriedkov do obranného fondu. Najvyšší vrchný veliteľ dal svoj súhlas. Proces legalizácie sa dal do pohybu. Od jari 1943 vedenie krajiny diskutovalo o možnostiach nového postupu vo vzťahu k cirkvi. Ľudový komisariát štátnej bezpečnosti (NKGB) zhromažďoval materiály o stave vecí v cirkvi, informácie o hierarchoch, vlasteneckých aktivitách duchovenstva atď. Starostlivo sa s nimi oboznamoval Stalin, ktorý sa zaujímal o názory duchovných, ich život a bývanie počas vojnových rokov.

 

Rada biskupov Ruskej pravoslávnej cirkvi, 8. september 1943

 

Dňa 4. septembra 1943 Stalin v prítomnosti V. Molotova a dôstojníka KGB G. Karpova v Kremli prijal metropolitov Sergeja (Stragorodského), Alexia (Simanského) a Nikolaja (Jaruševiča). Stalin pozitívne zhodnotil vlasteneckú činnosť cirkvi počas vojny a vyzval hierarchov, aby sa vyjadrili k naliehavým problémom. Metropoliti navrhovali obnoviť inštitúciu patriarchu, otvoriť nové kostoly a duchovné vzdelávacie inštitúcie, vydávať mesačník, udeliť duchovným právo byť volení do výkonných orgánov (cirkevných rád) náboženských spoločností, uľahčiť zdaňovanie duchovných, udeliť farským spoločnostiam právo prispievať na náboženské centrá, umožniť im organizovať vlastnú výrobu. Zámerom bolo tiež vytvoriť orgán pre súčinnosť medzi RPC a vládou – Radu pre ruskú pravoslávnu cirkev pri Rade ľudových komisárov. Na čele Rady stál G. Karpov. Sergej nastolil otázku prenasledovania duchovenstva, potrebu zvýšenia počtu farností, prepustenia biskupov a kňazov, ktorí boli vo vyhnanstve, vo väzniciach, v táboroch, a možnosť neobmedzeného vykonávania bohoslužieb, voľného pohybu po krajine a pobytu v mestách. Stalin prisľúbil “preštudovať túto otázku”. Stalin navrhol, aby Sergij pripravil zoznamy kňazov vo väzbe.

 

Georgij Grigorievič Karpov (1898–1967). Od septembra 1943 do februára 1960 bol predsedom Rady pre záležitosti Ruskej pravoslávnej cirkvi v rámci Rady ľudových komisárov ZSSR (neskôr v Rade ministrov ZSSR)

 

Rada biskupov

8. septembra 1943 sa v novej budove patriarchátu (bývalá rezidencia nemeckého veľvyslanca – Čistá ulica 5) konal koncil, na ktorom sa zúčastnilo 19 hierarchov (3 metropoliti, 11 arcibiskupov a 5 biskupov). Koncil jednomyseľne zvolil metropolitu Sergeja za patriarchu moskovského a celej Rusi. Novozvolený patriarcha v osobnom liste informoval Stalina o zvolení. Sobor prijal:

1) vyhlásenie o odsúdení zradcov viery a vlasti z radov duchovenstva a veriacich, ktorí sa poškvrnili zradou a spoluprácou s okupantmi;

2) výzvu sovietskej vláde, v ktorej sa vyjadrila vďačnosť za pozornosť “potrebám Ruskej pravoslávnej cirkvi” a požehnanie za prácu vlády ZSSR;

3) výzva všetkým kresťanom sveta, aby sa “priateľsky, bratsky, silne a mocne zjednotili v mene Krista za konečné víťazstvo nad spoločným nepriateľom”.

 

 

Intronizácia moskovského patriarchu sa konala 12. septembra v Katedrále Zjavenia Pána. Vo svojom prvom patriarchálnom posolstve Sergej vyzval veriacich, aby “pracovali na očistení cirkevnej ohrady od všetkých druhov porúch”, usporiadali farský život podľa cirkevných pravidiel, chránili pravoslávnu vieru a plne sa zúčastnili na celonárodnom výkone odporu proti okupantom. Výsledkom bolo, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov (1944-1948) boli v Sovietskom zväze otvorené stovky kostolov a jeden kláštor, Trojično-Sergiovská lavra, kde podľa rôznych zdrojov na začiatku Veľkej vojny zostalo 150 až 400 aktívnych farností. Na Nemcami okupovaných územiach boli zaregistrované tisíce kostolov, ktoré si otvorili samotní veriaci. Počet pravoslávnych komunít (vrátane znovuzjednotených uniatských komunít) vzrástol podľa niektorých údajov na 22 000. Represionovaní duchovní boli amnestovaní. Priame prenasledovanie kresťanov zo strany “Zväzu bojujúcich bezbožníkov” sa zastavilo. Štát prestal podporovať schizmatické štruktúry obnovy, ktoré boli zlikvidované do roku 1946. Štát a cirkev tak začali pokojne koexistovať. Navyše za Stalina štát tak onak podporoval pravoslávie. Za Chruščova, ktorý v skutočnosti pripravoval krajinu na “perestrojku” – rozpad, bolo pravoslávie opäť vystavené útokom. Po rozpade ZSSR sa začala obnova Ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá však v ére západného materializmu vyústila do komercializácie cirkvi, ktorá sa, zabúdajúc na ruské národné záujmy, utápala v chamtivosti. Opäť formalizmus a zdanlivosť, slúžiace záujmom “kniežaťa tohto sveta”.

Alexander Samsonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov