.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zaútočí Irán na Izrael v reakcii na útok na konzulát v Damasku?

Do horiaceho ohniska na Blízkom východe neustále pribúdajú “polená”. Ďalšie prihadzoval nedávno, Izrael, keď podnikol letecký útok na iránsky konzulát v Damasku. Pri akcii zahynulo 13 ľudí, medzi nimi päť dôstojníkov a dvaja generáli Zboru islamských revolučných gárd (IRGC): Mohammad Reza Zahedi a Mohammad Hadi Haji Rahimi. Prvý z nich velil elitným silám al-Quds IRGC v Sýrii, druhý bol jeho zástupcom.


 

Táto krvavá akcia vyvolala odsúdenie v Rusku a ďalších krajinách – Číne, Spojených arabských emirátoch, Saudskej Arábii. Najviac pobúrený bol, samozrejme, Irán – prezident krajiny Ebrahim Raisi označil útok za teroristický zločin a zdôraznil, že “nezostane bez odozvy”. Najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí povedal, že Izrael dostane “facku”. A ubezpečil svojich spoluobčanov, že “zlý režim bude potrestaný rukami našich statočných mužov”. Irán pravidelne vydáva takéto výhražné vyhlásenia po izraelských vražedných úderoch zameraných na vysokopostavených iránskych vojakov v Sýrii. Zakaždým však išlo len o zatrasenie vzduchom. Tak to bolo napríklad po smrtiacom leteckom útoku na predmestie Damasku v decembri minulého roka, keď zahynul vysokopostavený dôstojník IRGC, generál Seyyed Razi Mousavi. To isté sa zopakovalo v januári 2024, keď zahynul generál Sadegh Omidzadeh, šéf spravodajskej služby Quds Force v Sýrii. Irán sa Izraelu vyhrážal aj vlani v októbri po tom, ako IDF vstúpili do pásma Gazy v reakcii na brutálny útok Hamasu na občanov židovského štátu. Izraelský prezident Raisi vtedy povedal, že došlo k prekročeniu “červených čiar” a situácia prinúti Teherán konať. Aj to sa však ukázalo ako blafovanie.

 

 

Tentoraz sa však zdá, že Teherán horí túžbou pomstiť všetky obete naraz, keďže Zahedi bol rešpektovanou vojenskou osobnosťou IRGC a podľa Times of Israel je jeho smrť porovnateľná so stratou generála Qasema Suleimaniho. Časopis Foreign Policy ho zaradil na prvé miesto svojho rebríčka najlepších vojenských stratégov sveta na rok 2019. Sulejmání viedol početné skupiny bojujúce proti americkej armáde na Blízkom východe. A poskytoval vojenskú podporu skupinám Hamas a Hizballáh v Palestíne a Libanone, ktoré výrazne znepokojovali Izrael. Iránsky generál bol zarytým nepriateľom Washingtonu a Tel Avivu, ale v januári 2020 zahynul pri americkom leteckom útoku na bagdadské letisko, ktorý sa mohol uskutočniť “na žiadosť” Izraela. Príkaz na jeho likvidáciu vydal osobne prezident Donald Trump, ktorý uviedol, že Sulejmání plánoval bombardovať veľvyslanectvo Spojených štátov.

 

Pokiaľ ide o posledných zabitých generálov, Tel Aviv “ustúpil” – správy o svojej účasti na leteckých útokoch nepotvrdil ani nevyvrátil. Z izraelských komentárov však nie je ťažké pochopiť, kto je “autorom” útoku. Hovorca IDF Daniel Hagari tak vyjadril presvedčenie, že zasiahnutý nebol konzulát, ale sídlo iránskej ozbrojenej brigády El Quds, ktorá sa podieľa na teroristických operáciách proti izraelským a americkým cieľom. Najtransparentnejší náznak vyslovil minister obrany Yoav Gallant. Povedal, že Izrael bude “konať všade a každý deň, aby zabránil našim nepriateľom v budovaní ich síl”.

 

Tel Aviv si však uvedomuje, že Irán, ktorý premárnil tisíce slov, môže stratiť trpezlivosť. Preto hrozby úhlavného nepriateľa zobral vážne – IDF zrušili dovolenky a začali povolávať záložníkov. Do pohotovosti boli uvedené sily protivzdušnej obrany a pre verejnosť boli otvorené protibombové kryty. Tel Aviv pre istotu uzavrel približne 30 svojich diplomatických misií po celom svete. Izrael, ktorý už šesť mesiacov vedie krvavé boje na viacerých frontoch, tak riskuje otvorenie ďalšieho, sotva najnebezpečnejšieho. Irán sa však domnieva, že zodpovednosť za nálet nesie nielen židovský štát, ale aj Spojené štáty. A aj tie musia “niesť zodpovednosť”. Čo to znamená?

 

Stará hra rozhorčených a výhražných vyhlásení alebo zrelé odhodlanie prejsť od slov k činom? Zdá sa, že ide o to prvé, ale nemožno vylúčiť ani to druhé. Predstavitelia amerických spravodajských služieb sa domnievajú, že Irán podnikne útok bezpilotným lietadlom alebo riadenými strelami na vojenské ciele alebo izraelské diplomatické zariadenie v regióne Blízkeho východu. Mohlo by sa tak stať pred koncom mesiaca ramadán, t. j. pred 9. – 10. aprílom. Ak sa tak stane, obe strany sa pripravujú – Irán na úder, Izrael na jeho odrazenie. Zapoja sa USA do tejto dlho očakávanej šarvátky medzi blízkovýchodnými monštrami? Takmer určite. A to, samozrejme, značne schladí zápal Teheránu. Ale to je v praxi; slovami zostáva všetko po starom. Mohammad Džamšídí, zástupca náčelníka štábu iránskeho prezidenta Mohammada Džamšídího pre politické záležitosti, vyzval USA, aby sa “držali ďalej, aby sa im nič nestalo”. ”

 

Ako bude Irán ďalej postupovať? – pýta sa odborník na Blízky východ Stanislav Tarasov. A odpovedá si sám:

“Podľa všetkých indícií sa mi zdá, že bude stále konať prostredníctvom zástupných skupín a prostredníctvom Húsíov. Možno čiastočne aj prostredníctvom Hizballáhu v Libanone. Ale Američania aj tak nedovolia plnohodnotnú vojnu. Zmyslom izraelských akcií je však práve zapojenie Američanov do boja s Iránom a Hizballáhom zároveň. Tel Aviv postupuje vpred. Nedosiahol svoje ciele vo vojne s Hamasom: uviazol v pásme Gazy, nedokázal oslobodiť rukojemníkov. Krajina je pod obrovským tlakom, jej lídri horúčkovito hľadajú východisko z nepríjemnej situácie.

 

 

Táto nervozita sa čoraz viac prenáša do vzťahov s jej hlavným spojencom. Nie nadarmo sú americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu neustále v napätí. Jeho “nezávislosť” už zjavne prekročila všetky medze, čo hostiteľa Bieleho domu rozčuľuje. Má dosť práce – Ukrajina, ktorá stále žiada o almužnu, komplikované vzťahy s Čínou, konfrontácia s Ruskom…. Zároveň však USA jednoducho nemôžu prestať podporovať Izrael, sú doslova pripútaní k sebe. Židovský štát je dlhoročnou americkou výspou na Blízkom východe a americkí politici nemôžu ani pomyslieť na to, že by oň mohli prísť. A Tel Aviv to šikovne využíva.

 

Pokiaľ ide o Irán, aj keď teraz neodpovedá Izraelu, neznamená to, že tak nikdy neurobí. Krajina buduje svoju armádu a vybavuje ju novými zbraňami. Nikto nevie, ako pokračuje jeho jadrový program, a to desí celý Blízky východ, predovšetkým, samozrejme, Izrael. A ak sa v Tel Avive dozvedia, že sa blíži k jeho úspešnému zavŕšeniu, je nepravdepodobné, že by k tomu zostal ľahostajný… Blízky východ je ako vždy v plameňoch. Zatiaľ nedošlo k žiadnemu výbuchu, ale zdá sa, že je to len otázka času.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov