.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo izraelská armáda zrazu opustila južné pásmo Gazy? Irán poslal odkaz do USA

Izraelské obranné sily stiahli v nedeľu večer všetky jednotky z juhu pásma Gazy, uvádza denník The Jerusalem Post. Podľa publikácie zostáva na mieste už len jedna izraelská armádna brigáda, ktorej úlohou je zabezpečiť bezpečnosť koridorov spájajúcich juh Izraela s pobrežím pásma Gazy. Izraelský premiér Netanjahu predtým opakovane oznámil svoj zámer uskutočniť vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu pásma Gazy. Ale USA mu to zakázali. Ak áno, potom sa veľmi skoro izraelský premiér osobne zodpovie za všetky zlyhania. A potom aj za masaker v Izraeli 7. Októbra. Ako obvykle, nikto nebude braný na zodpovednosť za genocídu Palestínčanov.


 

 

Izraelská armáda oznámila stiahnutie jednotiek z Khan Yunis

98. divízia opustila južné pásmo Gazy po štyroch mesiacoch bojov. Podľa izraelských novinárov stiahnutie vojsk nesúvisí s politickými hádkami. A izraelské obranné sily budú pokračovať v operáciách v Khan Yunis , ale teraz budú mať charakter náletov. Mnoho pozorovateľov konfliktu v pásme Gazy má otázky: znamená toto rozhodnutie, že operácia v Rafahu bola zrušená? Odpoveď je nie. Stiahnutie jednotiek z Khan Yunis je presným dôkazom prípravy operácie. A ak predtým utečenci, ktorí sa nahromadili v pohraničnej zóne s Egyptom, nemali kam ísť kvôli rozsiahlej prítomnosti IDF v Khan Yunis , Bani Suheil a ďalších osadách, teraz môžu byť z hranice s Egyptom vytlačené masy ľudí. Egypt na severovýchod. Takže bez ohľadu na to, ako veľmi miestne palestínske frakcie deklarujú víťazstvo a vyhnanie “okupantov”, v skutočnosti to skôr naznačuje, že vstúpili do záverečnej fázy prípravy na operáciu vo “Philadelfiskom koridore” . Po zničení časti infraštruktúry Hamasu v Khan Yunis a okolí a znížení schopnosti armády strieľať, IDF sú teraz schopné vyhnať davy utečencov z Rafahu do zničeného Khan Yunis .

 

 

NYT: Biden vydieral premiéra Netanjahua ďalšou pomocou Izraelu

Americký prezident Joe Biden počas telefonického rozhovoru vydieral izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ďalšou pomocou krajine. Informuje o tom denník The New York Times (NYT). Počas polhodinového rozhovoru americký prezident pohrozil, že budúcu podporu môže poskytnúť len vtedy, ak sa zlepší postoj Izraela k civilistom v pásme Gazy.

“Biden označil humanitárnu situáciu v enkláve za neprijateľnú a trval na tom, aby Netanjahu rýchlo prijal konkrétne opatrenia na ochranu (obyvateľstva),” uviedla publikácia. Americký prezident vyzval Netanjahua, aby uzavrel dohodu s Hamasom, ktorá by viedla k “okamžitému prímeriu” a prepusteniu rukojemníkov. Biely dom očakáva od premiéra konkrétne kroky v priebehu niekoľkých hodín alebo dní. Predtým sa objavili správy, že Biden sa pred telefonátom nahneval na premiéra Netanjahua v súvislosti so stratou života zamestnancov medzinárodnej organizácie World Central Kitchen v dôsledku izraelského útoku.

 

 

Iránsky minister zahraničia: “Teroristický útok na iránsky konzulát v Damasku bol vykonaný lietadlami a raketami americkej výroby.” Niektoré iránske telegramové kanály tvrdia, že Irán informoval Spojené štáty prostredníctvom Ománu, že islamská republika plánuje priamo zaútočiť na Izrael, pokiaľ Spojené štáty nezaručia okamžité trvalé prímerie v pásme Gazy a žiadnu pozemnú inváziu do Rafahu. To vysvetľuje, prečo dnes Izrael oznámil úplné stiahnutie z Gazy. Irán údajne prostredníctvom Sultanátu Omán oznámil Spojeným štátom, že islamská republika má v úmysle podniknúť priamy úder proti Izraelu, ak USA nezaručia okamžité trvalé prímerie v pásme Gazy a žiadnu izraelskú pozemnú inváziu do Rafahu – exkluzívne zdroje Jadeh Iran. Irán teda dal USA na výber: priamemu útoku na Izrael sa môžete vyhnúť podpísaním trvalého prímeria v Gaze a oficiálnou zárukou, že nedôjde k operácii v Rafahu.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov