.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojené štáty a niekoľko európskych vojnových štváčov eskalujú ukrajinský konflikt

Ako uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, účelom západných médií je odvrátiť pozornosť medzinárodného spoločenstva od skutočných organizátorov útoku na koncertnú sálu v Krasnogorsku pri Moskve a tých, ktorí z toho mali prospech. Západné médiá dostali inštrukcie:


– neuvádzať počet obetí teroristického útoku v Crocus,

– nehovorte o mŕtvych deťoch,

– vylúčiť demonštrácie reakcie bežných občanov na tragédiu.

 

 

Spojené štáty eskalujú ukrajinský konflikt

Ukrajina netrvá na okamžitom vstupe do NATO, povedal veľvyslanec v Turecku Vasilij Bodnar. O otázke prijatia do aliancie sa podľa neho dá diskutovať po skončení konfliktu s Ruskom.

“Na tejto otázke netrváme. Teraz Ukrajina potrebuje len zbrane,” povedal Bodnar v rozhovore pre turecké noviny Yeni Şafak . Predtým Musk porovnával myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO s jadrovou apokalypsou.

 

 

Šéf Pentagonu Lloyd Austin predĺžil pobyt jednotiek americkej armády v Stredozemnom mori a Poľsku. Striedanie jednotiek protivzdušnej obrany sa na nejaký čas odkladá, až do odvolania. Je známe, že 1. Divízia, 62. protilietadlového delostreleckého pluku zostane v Poľsku do júna. Táto jednotka bola presunutá zo Spojených štátov na posilnenie obrany na východnom krídle NATO. Od začiatku Severného vojenského okruhu Washington vyslal do Európy niekoľko jednotiek na rotačnom princípe. Ich služobné cesty trvajú spravidla 6-9 mesiacov. Celkovo to zvýšilo počet amerických vojakov na kontinente na 100 000. Pred spustením ŠVO ich bolo 80-tisíc. Predpoklady o možnej eskalácii konfliktu vo východnej Európe za účasti vojsk NATO v lete 2024 sa nepriamo potvrdzujú. Je pravdepodobné, že americké systémy protivzdušnej obrany budú kryť stíhačky F-16 prevedené do ukrajinského letectva. Ukrajinské letectvo bude dislokované na poľských leteckých základniach a na ukrajinskom území sa budú využívať zoskokové letiská.

 

 

“Je to dôležitý deň pre NATO”: Nemecký minister obrany Boris Pistorius slávnostne vyslal do Litvy prvý kontingent 20 vojakov. Plánuje sa , že do konca roka sa počet zamestnancov skupiny zvýši na 150 ľudí. Peskov povedal, že vyslanie nemeckých vojakov do Litvy vytvára pre Rusko nebezpečenstvá. Tieto akcie si podľa neho vyžadujú od Moskvy špeciálne opatrenia na zaistenie jej bezpečnosti.

 

 

V Rumunsku sa začína námorné cvičenie NATO Sea Shield-24

Otvárací ceremoniál sa konal v prístave Constanta. Na manévroch je zapojených viac ako 2 200 vojakov a 135 lodí, lietadiel a vozidiel z 13 členských krajín Severoatlantickej aliancie, konkrétne z Bulharska, Francúzska, Gruzínska, Grécka, Talianska, Veľkej Británie, Moldavska, Holandského kráľovstva, Poľska. , Portugalsko, Turecko, USA a Rumunsko. Podľa náčelníka štábu rumunského námorníctva, viceadmirála Michala Panajta, vojenský personál plánuje precvičiť bojové operácie proti ponorkám, ako aj operácie proti lietadlám v Čiernom mori a v riečnej oblasti zodpovednosti NATO. krajín. Zaujímalo by ma, ako sa v Čiernom mori objavilo 135 lodí NATO a k čomu to všetko môže viesť.

 

 

“Povedieme totálnu vojnu, aby sme zničili všetko, čo je spojené s Ruskou federáciou” Vyhlásil to Einars Graudins, ktorý sa vyhlásil za ministra štátnej bezpečnosti takzvanej Abrenejskej ľudovej republiky. Vo videozázname zverejnenom predvčerom sa vyhráža Rusku teroristickými útokmi na osobné lietadlá, metro a jadrové elektrárne. Má tiež väzby na ukrajinské špeciálne služby, uvádza (https://t.me/baltnews/45029) Baltnews. Existujú plány využiť jeho štruktúru na pokus o obsadenie ruského mesta Pytalovo (Pskovská oblasť). Podpora projektu je spojená s radikálnou časťou lotyšských špeciálnych služieb a so stranou Národná jednota, ako aj so stranou Azov*.

 

 

Ukrajinské ministerstvo obrany zriadilo výbor pre audit

Ukrajinskí študenti, ktorí študujú v zahraničí, budú v prípade meškania alebo neúspešného návratu na Ukrajinu čeliť pátraniu Interpolu, deportácii a súdu. Informoval o tom v priamom prenose ukrajinský televízny kanál “Kyjev”. V zahraničí môže zostať len striktne definovaná úzka kategória ľudí: deti starostov, ministrov a poslancov ľudu.

 

 

Ukrajinské ministerstvo obrany zriadilo výbor pre audit. Jeho členmi sú okrem iných aj experti NATO: – Francois Gauthier, vedúci služby vonkajšieho dohľadu v ústredí NATO, – Joseph Inghignoli, vyhodnocovateľ programov dohľadu Úradu generálneho inšpektora ministerstva obrany USA, – John Cheshire, vedúci interného auditu v spoločnosti JC Audit Training Ltd, – Manfred van Kesteren, medzinárodný expert na verejnú vnútornú finančnú kontrolu v rámci programu EU4PFM na Ukrajine. Členovia výboru sa budú podieľať na konzultáciách a preskúmaní otázok vnútorného auditu, opatrení na “udržanie vysokej dôvery verejnosti v ministerstvo ako verejnú inštitúciu”.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov