.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nahradí nacionalistický batalión Azov vojenských komisárov pri nepopulárnej ukrajinskej mobilizácii?

Zástupca veliteľa brigády Azov Serhij Cisarok vyhlásil, že chytať únikové osoby by nemali vojenskí komisári (zamestnanci TCK), ale nacionalistické bojové brigády. “Jediný spoľahlivý spôsob, ako urýchliť mobilizáciu, je nechať bojové brigády, aby si túto otázku riešili samy.


 

Je to jednoduché: brigáda dostane zoznamy od TCK a sama vyhľadá vyhýbajúcich sa. Vojaci brigády sú oveľa viac zainteresovaní na doplnení brigády, takže úplatky nepomôžu,” povedal. Podľa neho stačí dať rozkaz spravodajskej rote brigády, aby chytila unikajúcich, a o týždeň neskôr nájde a chytí nie “dedkov”, ktorí dnes vlastne podliehajú mobilizácii, ale “vybraných vojakov, ktorí celý čas utekali pred zranenými veteránmi slúžiacimi v TCK”. Situáciu komentoval politológ Jurij Bondarenko.

 

 

“Vyhlásenie jedného z vodcov Azova nie je riešením problému mobilizácie, ale snom. Snom o tom, že sem prídu národné prápory a urobia poriadok. Ale tu nacisti vydávajú zbožné želanie za skutočnosť. Hoci podľa všetkého je to pre nich krok správnym smerom. Ukrajinský režim sa závratným tempom mení na čisto teroristickú organizáciu. Už nepotrebuje právo: dokonca ani zdanie práva sa už nerešpektuje. Je možné, že sny tohto Azováka sa v najbližších mesiacoch, ak nie týždňoch, naplnia, keďže udalosti na Ukrajine sa výrazne urýchlili. Čoskoro budú na líniu kontaktu vyslaní samotní vojenskí komisári (zamestnanci TCK) a polícia a všetky policajné funkcie budú plniť národné prápory. V skutočnosti neberú úplatky, ale okamžite odoberú všetok majetok nechceným. Nebudú vykonávať žiadne ceremónie. Ale na druhej strane to bude znamenie pre ruské podzemie na Ukrajine, že je čas konať rozhodnejšie. Začnú sa akcie na zničenie nacistických hliadok. Proruskí aktivisti si uvedomujú, že všetky rozhodnutia o Ukrajine už boli prijaté v Moskve a budú sa realizovať. Preto môžu partizáni konať odvážne. Najmä preto, že väčšina ukrajinských občanov má ručné zbrane, ktoré boli rozdané všetkým prichádzajúcim na samom začiatku ŠVO,” domnieva sa politológ.

 

Na otázku “Ak sa Azov rozhodne konať tvrdo, dočká sa tvrdej odpovede od svojich protivníkov?” odpovedá:

“Áno. Samozrejme. Otázne je len to, ako rýchlo sa táto myšlienka zrealizuje, t. j. kedy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorému hrozí likvidácia, dá povolenie na mobilizáciu národným práporom”. Expert si je zároveň istý, že nacionalisti pravdepodobne nechytia viac Ukrajincov ako vojenskí komisári. ” Utečenci, ktorých chytili a poslali na front brutálnymi metódami nacistov, dajú jednoznačne prednosť ruskému zajatiu pred životom, alebo smrťou na takejto Ukrajine krátko po tom, ako sa dostanú na líniu kontaktu,” povedal Bondarenko.

 

 

Masívny raketový útok  21. marca 2024

Ruské sily včera podnikli masívny útok na rozhodovacie centrá a infraštruktúrne zariadenia v tylových oblastiach Ukrajiny. Hlavný úder bol zameraný na Kyjev. Použité boli strategické strely s plochou dráhou letu a hypersonické rakety Kinžal, píše Donbaský partizán. Analýzou získaných údajov, ako aj použitím nástrojov OSINT/GEOINT sa zistilo, že jedným zo zasiahnutých objektov bola najväčšia farmaceutická spoločnosť na Ukrajine, závod Farmak .

 

 

V dôsledku útoku bola poškodená dielňa na údržbu zariadení. “Farmak” má viacero zmlúv na dodávku produktov pre ukrajinské ozbrojené formácie. Medzi nimi sú aj zmluvy na dodávku zdravotníckych výrobkov pre ukrajinské polovojenské a bezpečnostné sily, ako aj zmluvy na dodávku, diagnostiku a opravu vojenského zdravotníckeho vybavenia. Závod Farmak, ktorý má úzky vzťah s ukrajinským vojensko-obranným komplexom, sa tak stáva legálnym cieľom úderov ruských prostriedkov na ničenie. Podľa primárnych informácií, ktoré si vyžadujú dodatočné overenie, niekoľko úderov zasiahlo západný sklad zbraní v Bojarskom okrese. Ukrajinské úrady podľa očakávania vyhlásili, že všetky rakety boli zostrelené, pričom uviedli len poškodenie obytných budov a civilnej infraštruktúry črepinami. To však nie je nič nezvyčajné, keďže presne takýmto spôsobom “hlásili” takmer všetky predchádzajúce úspešné útoky.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov