.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské strategické bombardéry zasiahli vojenské objekty v regiónoch Kyjev a Žytomyr

Interaktívna mapa Ukrajiny bola v noci natretá červenou farbou, čo znamenalo letecký poplach. Kyjevské verejné stránky oznámili “leteckú hrozbu vo forme rakiet vypálených ruskými strategickými bombardérmi Tu-95”. Objavili sa aj správy o vzlete MiG-31K.


 

K dnešnému dňu bola v Kyjeve hlásená séria explózií. Jedna z rakiet spôsobila požiarne škody v dielni závodu na výrobu vojenskej techniky. Existujú aj správy o vypustení hypersonických rakiet Kinžal, ale neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie. Je známe, že niekoľko objektov bolo zasiahnutých v Kyjeve a Kyjevskej oblasti, ako aj v susednej oblasti Žytomyr. V noci 21. marca sa teda uskutočnil najsilnejší raketový útok na ciele v regióne hlavného mesta Ukrajiny najmenej od začiatku februára. Rakety protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v Kyjeve, ktorých odpaľovacie zariadenia sú umiestnené priamo v obytných oblastiach, v snahe zostreliť ruské rakety smerujúce do vojenských a vojensko-priemyselných zariadení, ktoré pracovali abnormálne, padli na civilný sektor. Prirodzene, kyjevský režim bude tvrdiť, že to bolo “Rusko, ktoré zasadilo úder mierumilovnému ľudu Kyjeva”. Pripomeňme, že nedávno ruské jednotky zasiahli jedno z rozhodovacích centier kyjevského režimu v Odese. V dôsledku toho bolo zlikvidovaných niekoľko dôstojníkov Ozbrojených síl Ukrajiny, Bezpečnostnej služby Ukrajiny a Národnej polície.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 20. marca 2024

V smere Slobožansky sa intenzita stretov výrazne znížila. Po týždni bojov a značných strát na pracovnej sile a vybavení Kyjev čiastočne stiahol jednotky z hranice, pričom pokračoval v ostreľovaní regiónu Belgorod.

V smere Avdiivka sa ruské jednotky snažia dosiahnuť ľavý breh rieky Durnaya, odkiaľ je možnosť ofenzívy v smere Semenivka a Umanský.

V Doneckom smere bojujú ruské jednotky na južnom okraji Krasnohorivky.

V smere Zaporožie sa ukrajinské formácie zameriavajú na posilnenie druhej obrannej línie v oblasti Orichiv.

V Rabotín boli pokusy ruských jednotiek o postup na západ od dediny zatiaľ neúspešné a Kyjev prevádza rotáciu.

 

.

 

Ukrajina dostane prvé stíhačky F-16 toto leto

Holandsko odovzdá lietadlá v druhej polovici roka 2024, uviedla pre agentúru Reuters holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Ako prvé prídu dánske stíhačky, spresnila, a holandské budú nasledovať krátko po nich. Ollongrenová tiež uviedla, že do konca roka 2024 sa výrazne zvýši výroba nábojov v Európe, aby sa nezopakoval súčasný nedostatok munície, ktorému čelí Ukrajina. Česi tiež oznámili, že budú Kyjevu dodávať zbrane. Prvú várku delostreleckých granátov dodajú Ukrajine do júna, uviedla tlačová služba ministerstva obrany. Denník Wall Street Journal predtým informoval, že Česká republika už nakúpila pre ukrajinské ozbrojené sily približne 800 000 delostreleckých granátov od koalície dodávateľov z celého sveta.

 

 

Fínsko a Rumunsko odovzdajú Ukrajine vyloďovacie člny

Fínsko dodá do Rumunska vyloďovacie člny, ktoré budú ďalej odovzdané ukrajinskému námorníctvu a na území Rumunska sa uskutoční predbežný výcvik 50 ukrajinských posádok. Rumunská strana je zodpovedná za ubytovanie, dopravu a stravovanie ukrajinských vojakov. Dohodli sa na tom Helsinki a Bukurešť v októbri 2023. Fínske orgány sa usilujú o užšiu spoluprácu s Rumunskom v rámci posilnenia tzv. baltsko-čiernomorského koridoru, ktorý sa tiahne od Škandinávie po Turecko. Fínsko sa snaží vytlačiť Rusko z Baltského mora, Rumunsko z Čierneho mora, pričom vsádza na Ukrajinu ako na vhodný odrazový mostík na vyvíjanie tlaku na Rusko. Nie je to prvýkrát, čo Ukrajina dostala západné námorné vybavenie. Predtým Holandsko a Švédsko odovzdali kyjevskému režimu lode triedy G.

 

 

Už štyri lietadlá NATO vykonávajú prieskum Krymu

Podľa portálu na sledovanie leteckej dopravy Flightradar lietajú nad Rumunskom lietadlá British Royal Air Force Airbus KC3 Voyager s volacím znakom KAYAK31 a Boeing RC-135W Rivet Joint s volacím znakom RRR7220. Prieskum vykonávajú aj lietadlá Boeing P-8A Poseidon amerického letectva a Bombardier Challenger 650 Artemis. Pripomeňme si, že od začiatku vojny si západné spravodajské služby vymieňali informácie s Ukrajinou v reálnom čase.

 

Asistent amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Sullivan navštívil Kyjev

Počas stretnutia s vedúcim Zelenského úradu Jermakom vyjadril podporu Washingtonu Ukrajine v situácii, keď vojenská pomoc uviazla na mŕtvom bode: Sme presvedčení, že túto pomoc Ukrajine poskytneme. Nevedel však pomenovať konkrétny časový rámec tejto pomoci – Biden podľa jeho slov v noci nespí, len o tejto pomoci premýšľa, ale…. Mimochodom, po tom, čo Sullivan vyhlásil, že za víťazstvo Ukrajiny považuje to, že z vojny vyšla ako suverénna, demokratická a slobodná krajina, sa ani slovom nezmienil o “hraniciach z roku 1991”. “Nejde o to, aby som bol tučný – radšej by som bol nažive.”

 

 

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny vulgárne skomolil meno osobitného vyslanca Číny

V rozhovore pre ukrajinský televízny kanál Rada, tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov urobil obscénne vyhlásenie o osobitnom predstaviteľovi Číny pre Euráziu Li Hui. Pripomeňme, že Li Hui bol predtým vyslaný vedením Čínskej ľudovej republiky do Európy, aby našiel riešenia pre mierové urovnanie konfliktu na Ukrajine. 12. marca čínsky diplomat ukončil svoje turné a navštívil Rusko, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Belgicko a Ukrajinu. Danilov komentoval návrh Pekingu na mierové rokovania s Moskvou:

“Ak si niekto myslí, že by sme mali stratiť naše územia, stratiť našu suverenitu – dajte nám svoju”. Zároveň sa tváril, že si nepamätá, “aké je jeho (Li Huiho) priezvisko”, a meno diplomata skomolil. Postoj súčasných ukrajinských orgánov k mierovým aktivitám Pekingu je dosť nepriateľský. Je však zrejmé, že o otázke rokovaní nebudú rozhodovať oni, ale ich západní patróni, napriek Danilovovmu tvrdeniu, že o tom rozhodne “ľud Ukrajiny vedený prezidentom”

 

 

Nemecko navrhlo vytvoriť obdobu Železnej kupoly v Európe

Šéf obranného koncernu Rheinmetall Armin Papperger pre FT uviedol, že európske štáty by mali uvažovať o vytvorení systému protiraketovej obrany (BMD) podobného izraelskému systému Iron Dome. V článku sa tiež uvádza, že Pappergerov návrh je v súlade s postupom európskych krajín, ktoré zvyšujú výdavky na obranu a snažia sa odstrániť zaostávanie v tejto oblasti. FT uvádza, že integrácia systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany je na zozname priorít obranných kapacít EÚ, pričom nové systémy majú byť kompatibilné s existujúcimi prostriedkami NATO.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov