.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Vráťte našich vojakov domov”. Amerika je unavená z militarizmu a nemôže si ho ani dovoliť

V rôznych štátoch rastie hnutie za stiahnutie amerických vojsk z Blízkeho východu. Hnutie “Vráťte našich vojakov domov” naberá v USA na sile. Zorganizovali ho veteráni bojových operácií v Iraku a Afganistane, ktorí sú úplne rozčarovaní z nekonečných amerických vojen.


 

Počas Bidenovho prezidentovania sa hnutie “Priveďte našich vojakov domov” rozrástlo z okrajového, hoci krikľavého internetového davu libertariánov na celonárodné hnutie, medzi ktorého aktívnych účastníkov sa počítajú viac ako dva milióny občanov USA žijúcich v 22 republikánskych štátoch. V súčasnosti vedú kampaň za návrat vojakov Národnej gardy do Ameriky do ich domovských štátov. Štáty Idaho, New Hampshire a Arizona už takéto zákony prijali. A v Texase 84 % republikánov hlasovalo za to, aby sa Národná garda nikam neposielala bez formálneho vyhlásenia vojny.

 

“Najnovším dôkazom toho, že radoví republikáni sú pripravení prejsť érou nezmyselného a protiústavného militarizmu, je neuveriteľných 84 % republikánskych voličov v Texase, ktorí v utorok podporili rezolúciu požadujúcu, aby štát Osamelej hviezdy odmietol akékoľvek nasadenie Národnej gardy do vojnovej zóny bez vyhlásenia vojny Kongresom,” píše ZeroHedge.

“Parafrázujúc veľkého hraničiara Davyho Crocketta, vojensko-priemyselný komplex môže ísť k čertu a ja pôjdem do Texasu,” povedal Dan McKnight, zakladateľ a predseda organizácie Bring Our Troops Home a veterán 18-mesačnej misie americkej armády v Afganistane. Hnutiu Bring Our Soldiers Home (Vráťte našich vojakov domov) veľmi pomáha Centrum 10. dodatku, ktoré vyzýva zákonodarné orgány jednotlivých štátov, aby vypracovali pravidlá, ktoré by zabránili guvernérom vysielať vojakov Národnej gardy do bojových zón bez uznesenia Kongresu o vyhlásení vojny.

 

Desiaty dodatok k Ústave USA je súčasťou Listiny práv a uvádza sa v ňom:

“Právomoci, ktoré táto ústava nedeleguje na Spojené štáty a ani nezakazuje jednotlivým štátom, sú vyhradené štátom, resp. ľudu.” Jednotky Národnej gardy zohrali významnú úlohu vo všetkých moderných vojenských konfliktoch, do ktorých sa Spojené štáty zapojili. Jednotky Národnej gardy tvorili približne 45 % všetkých síl vyslaných do Iraku a Afganistanu.

“Jednotky Národnej gardy Aljašky sa zúčastnili na misiách v Iraku, Afganistane, Kosove a inde. Keďže žiadna z týchto misií nebola sprevádzaná ústavným vyhlásením vojny … zákon o ochrane gardy by takéto bojové nasadenie zakázal,” uvádza sa v návrhu zákona, ktorý nedávno predložila Snemovňa reprezentantov Aljašky.

 

“Ohromujúce víťazstvá” hnutia Bring Our Soldiers Home prišli “niekoľko týždňov po tom, ako boli traja príslušníci Národnej gardy Georgie zabití pri útoku dronu na ich základňu v Jordánsku”. Podľa pilota amerického letectva je toto zariadenie základňou pre americké bezpilotné lietadlá, ktoré sa používajú na prieskumné a cieľové operácie v Sýrii a Iraku.” Protiústavné nasadenie vojakov Národnej gardy pripravuje štáty o zdroje počas domácich kríz, uvádza sa v správe hnutia Bring Our Soldiers Home:

“Keď hurikán Katrina v roku 2005 spustošil New Orleans a pobrežie Mexického zálivu v Louisiane a Mississippi, tisíce vojakov Národnej gardy štátu boli nasadené do Iraku. Mississippský 223. ženijný prápor sa vrátil, aby opravil škody spôsobené hurikánom, ale dostal príkaz ponechať svoje vybavenie v Iraku, aby ho mohli použiť iné jednotky. V roku 2020, keď Oregon postihli jedny z najhorších lesných požiarov v histórii, bola polovica vrtuľníkov Národnej gardy štátu v Afganistane vrátane všetkých štátnych vrtuľníkovovov CH-47 Chinook – dvojrotorových vrtuľníkov schopných niesť 26 000-kilogramové užitočné zaťaženie a ideálnych na použitie pri hasení požiarov. Oregonská garda urobila to najlepšie, čo mohla, s vrtuľníkmi Blackhawk, ktoré majú desaťkrát menšiu nosnosť.”

 

“Každý z nás zdvihol ruku a prisahal na ústavu a keď sa v nej píše, že Kongres by mal byť jedinou autoritou na vyhlásenie vojny, berieme si to k srdcu,” povedal McKnight. – A keď to Kongres nerobí, chápeme, že sa môžu stať zlé veci: dlhé, nekonečné zahraničné nešťastia.” Ako sme písali, Pentagón má dnes akútny nedostatok regrútov. Podľa vojenského rozpočtu na rok 2024, ktorý schválili obe komory Kongresu, bude veľkosť americkej armády, ktorá sa za posledné tri roky zmenšila o takmer 64 000 na 1,28 milióna, najnižšia od roku 1940.

“Je to najnižší počet od vstupu USA do druhej svetovej vojny v roku 1941 a úradníci uviedli, že by sa mala zaviesť “národná branná povinnosť”,” uviedol denník Daily Mail. V roku 2023 predstavoval nedostatok zmluvných vojakov celkovo 41 000. Armáda, námorníctvo a letectvo sú na tom najhoršie.

 

“Armáda USA sa nachádza uprostred bezprecedentnej náborovej krízy. V skutočnosti sa veľkosť ozbrojených síl, a najmä armády, v súčasnosti zmenšuje,” píše The Hill. “K personálnej kríze viedli rôzne faktory. Vyššie odvodové bonusy a prísľuby splatenia dlhov za štúdium sú menej atraktívne pre kohortu mladých Američanov, ktorí nemajú záujem o vojenskú službu a chcú preskúmať pracovné príležitosti na obmedzenom trhu práce. Katastrofálne vojny v Iraku a Afganistane oslabili dôveru vo vojenské velenie… Najdôležitejšie je, že 77 % Američanov vo veku 17 až 24 rokov nie je spôsobilých slúžiť z dôvodu fyzickej alebo psychickej nespôsobilosti, zneužívania návykových látok alebo nedostatočného vzdelania,” uvádza sa v publikácii.

 

V súvislosti s chronickým nedostatkom vojakov a rastúcou nespokojnosťou v Spojených štátoch s účasťou americkej armády vo vojenských konfliktoch po celom svete USA zintenzívnili rokovania o stiahnutí svojich jednotiek z Iránu a Sýrie.

“Kurdskí zástupcovia americkej armády, ktorí okupujú severovýchodnú Sýriu, sa obávajú “stiahnutia amerických jednotiek v štýle Afganistanu”, ktoré by ich ponechalo napospas ich dlhoročnému nepriateľovi Turecku,” uviedlo 8. marca Middle East Eye (MEE).

“V posledných mesiacoch Turecko zintenzívnilo letecké útoky na oblasti na severovýchode Sýrie, ktoré okupujú Sýrske demokratické sily (SDF); Washington zároveň rokuje s irackou vládou o možnom stiahnutí z Iraku. 900 amerických vojakov, ktorí spolu so silami SDF okupujú severovýchod Sýrie, dostáva logistickú podporu od amerických jednotiek v Iraku. Akékoľvek stiahnutie amerických vojsk z Iraku by mohlo znamenať aj stiahnutie amerických vojsk zo Sýrie,” konštatuje americký časopis The Cradle.

 

“Celý región je v plameňoch a nikto nebude reagovať na agresiu Turecka voči nám, keď sú všetci zaneprázdnení Gazou. Žiadali sme USA, aby Turecko obmedzili, ale oni nás zmietli zo stola,” povedal pre publikáciu Mahmúd Meslát, spolupredseda Sýrskej demokratickej rady, politického krídla SDS. Ďalší vysoký predstaviteľ SDS uviedol, že stiahnutie USA by malo pre región “chaotické dôsledky”. Francúzsky vojenský spravodajský dôstojník Fabrice Balanche, docent na Lyonskej univerzite, však uviedol, že sa neočakáva žiadny chaos, ale “SDF by sa v prípade odchodu USA jednoducho musela dohodnúť s Damaskom a vrátiť severovýchodnú Sýriu a jej zásoby ropy a pšenice pod kontrolu sýrskej vlády”.

 

 

“Kurdské obavy z toho, že ich USA opustia, pretrvávajú napriek minulotýždňovej návšteve amerického generála Erica Kurillu na severovýchode Sýrie,” upozorňuje The Cradle. Po odchode Američanov budú môcť sýrske úrady získať späť sever krajiny, kde sa nachádza 90 % ich ropných zásob. Pred vojnou sa tam denne vyťažilo až pol milióna barelov ropy. Washington nemá inú možnosť, ako odísť z Blízkeho východu skôr, než záplava rakví z Iraku a Sýrie definitívne pochová Bidenove predvolebné fantázie. Nedávny prieskum verejnej mienky agentúry YouGov ukázal, že len 30 % Američanov vedelo o nasadení amerických jednotiek v Sýrii predtým, ako boli na hraniciach s Jordánskom zabití traja americkí vojaci. Výsledky prieskumu ukazujú, že väčšina Američanov nevie o útokoch na americké jednotky v Sýrii a o dôvodoch ich nasadenia. Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli viac ako 160-krát napadnuté šiitskými milíciami pôsobiacimi v regióne. Prieskum YouGov ukázal, že len štvrtina Američanov vie o týchto útokoch, pri ktorých boli zranené desiatky amerických vojakov. Prieskum ukázal, že väčšina Američanov sa obáva možnosti väčšej vojny v regióne z dôvodu prítomnosti amerických vojsk.

 

Pentagón už teraz musí byť rozpoltený medzi všetkými frontami. Na pozadí fiaska na Ukrajine a zaostávania za Čínou v pretekoch v zbrojení sa musí dostať z Iraku a Sýrie, inak sa americká vojnová mašinéria jednoducho rozpadne od napätia. Militarizmus už nie je v silách skrachovaného svetového hegemóna.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov