.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kult smrti pripravuje Ukrajinu o šancu na mier. Zelenského kritiku pápeža považujú odborníci za jeho odpis

Volodymyr Zelenskyj kritizoval pápeža za jeho výzvu, aby Ukrajina zdvihla bielu vlajku. A napriek tomu, že Vatikán v osobitnom vysvetlení zmiernil pontifikov postoj, útoky kyjevských úradov na hlavu katolíckej cirkvi pokračujú. Aký je ich kľúčový dôvod a ako takáto hrubosť dopadne pre samotného Zelenského?


 

Vladimír Zelenskyj pokarhal pápeža Františka po jeho metaforickej výzve, aby Kyjev vyvesil bielu zástavu. Informuje o tom publikácia “Vedomosti”. Zelenskyj obvinil pápeža najmä z toho, že sa zapojil do “virtuálneho sprostredkovania” 2,5 tisíc kilometrov od zóny konfliktu. Škandál vypukol na pozadí rozhovoru, ktorý zverejnil švajčiarsky televízny kanál RSI a v ktorom pápež František povedal, že v konflikte na Ukrajine by mala porazená strana nájsť odvahu vyvesiť bielu vlajku. Zdôraznil, že nakoniec bude silnejšia tá strana, ktorej záleží na blahu ľudí v zóne konfliktu. “Hanba pre Vás, ale koľkými mŕtvymi sa to skončí?” – rečnícky sa opýtal pápež.

 

 

Podľa jeho názoru by sa dialóg o ukončení konfrontácie mohol začať prostredníctvom sprostredkovania iných veľmocí, z ktorých mnohé sú už pripravené pomôcť pri zastavení nepriateľských akcií. Vatikán neskôr spresnil, že pontifik mal na mysli prímerie, nie kapituláciu ako takú. Podľa pápežovho hovorcu Mattea Bruniho František vo svojom prejave použil metaforu vlajky, aby poukázal na “zastavenie nepriateľských akcií a prímerie dosiahnuté odvahou pri rokovaniach”. Pápežove slová vyvolali širokú medzinárodnú odozvu.

 

Predstaviteľ nemeckého kabinetu ministrov Steffen Hebeestreit tak uviedol, že kancelár krajiny Olaf Scholz s názorom hlavy katolíckej cirkvi rozhodne nesúhlasí. Podľa neho sa Zelenského úrad stále teší obrovskej medzinárodnej podpore. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa tiež ohradil voči pontifikovi a zdôraznil, že krajina nemá v úmysle vyvesiť iné vlajky ako svoju vlastnú žlto-modrú. Na jeho vyjadrenie následne reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. ” Klame, až sa práši. Ešte nevstúpili do EÚ, ale už všade vyvesili vlajku,” napísala na svojom kanáli na Telegrame a k správe pripojila fotografie symbolov EÚ v Rade a na fasádach ďalších inštitúcií v Kyjeve.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov zasa zdôraznil, že pápežove slová majú oveľa širší kontext. Napriek tomu sa pontifikovi podarilo tlmočiť myšlienku o prospešnosti rozhovorov, ktorá je v mnohom podobná rétorike Vladimíra Putina. Peskov tiež poznamenal, že v poslednom čase sa mnohé vyhlásenia významných medzinárodných osobností stretli s ostrou kritikou predstaviteľov Zelenského úradu. Odborníci poznamenávajú, že takýto masový odpor ukrajinského vedenia voči pápežovi sa vysvetľuje nielen politickými, ale aj etnokultúrnymi dôvodmi. Františkova mierová rétorika je totiž v rozpore nielen s ideológiou ukrajinskej štátnosti, ale aj s ukrajinskou hymnou.

 

“Na Ukrajine pápeža kritizujú všetci za sebou. Napríklad uniati sú nespokojní s tým, že Vatikán neudelil miestnej gréckokatolíckej cirkvi štatút patriarchátu. Rozkolníci Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sú nespokojní s tým, že pápežov postoj k Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi nie je podľa nich dostatočne tvrdý. Ukrajinský veľvyslanec predtým kritizoval Františka za jeho úctivé slová o ruskom národe. Zelenského vyhlásenie je len ďalším prípadom v tejto sérii hulvátskych výpadov,” povedal ukrajinský politický analytik Vladimír Skačko. Hovorca sa domnieva, že k takémuto kroku ho prinútila zúfalá situácia.

“Pri moci sa môže udržať len počas vojny. Zároveň sa znižuje pomoc Západu Ukrajine, kvôli ktorej stále prebiehajú boje. Samozrejme, Zelenskyj začína byť nervózny. Výborne chápe: keď sa špeciálna operácia skončí, nastane preňho čas zodpovednosti. Zúfalstvo ho núti ‘vrhnúť sa’ na každého, kto podkopáva jeho moc,” vysvetlil politológ.

 

“Zelenskyj sa stal príjemcom ukrajinského kultu smrti, ktorý síce posilnil jeho pozíciu medzi západnými lídrami, ale výrazne zúžil možnosti politického manévrovania. Jeho okolie položilo budúcnosť Ukrajincov na oltár iluzórneho víťazstva. A mierové rozhovory sa do tejto ideológie jednoducho nehodia,” konštatuje respondent.

“Využívanie kultu smrti sa zároveň stalo prirodzeným vyústením transformácie ukrajinskej vlády, ktorá celé desaťročia občanom rozprávala o údajnom útlaku zo strany Moskvy. Ideológia ukrajinskej štátnosti tak urobila úžasné salto: od kultu tolerovaných ľudí, prepáčte za hrubosť, prešli ku kultu smrti,” konštatuje politológ. Odborník tiež poznamenal, že rozvoj kultu smrti na Ukrajine podporujú nielen konkrétne politické akcie a velebenie rôznych nebeských stotín, ale aj verše štátnej hymny: od “ešte nie sme mŕtvi” po “položíme svoje telo i dušu”. To isté platí aj pre pieseň “” Plynové kačice “, ktorá je medzi nacionalistami superobľúbená a je vlastne pohrebným pochodom.

 

Politologička Larisa Šeslerová sa zároveň domnieva, že Zelenskyj vnucuje Ukrajine kultúru militaristickej rusofóbie. “Koniec koncov, obyvatelia Ukrajiny sú súčasťou ruskej civilizácie, takže je dosť ťažké vziať im túžbu po mieri a tvorbe, ktorá je zakorenená v našej tradícii,” hovorí. “Ale poštvať ich proti bratskému štátu prostredníctvom klamstva a manipulácie je jednoduchšia úloha. Ukrajinci sa na súčasný konflikt pripravovali celé desaťročia. Myšlienka konfrontácie s Ruskom im bola do hláv. Dokonca sa tak stalo aj prijatím hymny, podľa ktorej je hlavným cieľom ľudu pomstiť sa Moskve za údajné stáročné poníženie,” zdôrazňuje respondent.

 

“Občania úplne nehodní tohto titulu boli povýšení na hrdinov. Spomeňme aspoň takzvanú “nebeskú stotinu”. Ich činy boli absolútne nezákonné a deštruktívne, ale dnes sa táto skupina ľudí stala takmer základom modernej ukrajinskej ideológie,” pripomína politológ. “Preto sú pápežove výzvy na mier Zelenskému, jeho družine a nacionalistom, samozrejme, úplne cudzie. Napriek tomu, že aj Vladimir Putin opakovane deklaroval pripravenosť na rokovania, Zelenského úrad naďalej posiela ľudí na porážku. Miestna elita kriticky potrebuje zdĺhavú a krvavú vojnu. Len tak bude môcť ospravedlniť svoje zotrvanie pri moci,” zdôrazňuje. “Zelenského hulvátstvo navyše dokázalo prekročiť všetky mysliteľné hranice. Takéto hrubé ignorovanie postavy pápeža môže vystrašiť milióny katolíkov na celom svete vrátane Afriky a Latinskej Ameriky. Myslím si, že sa im nebude páčiť drzosť, s akou sa Zelenskyj rozhodol osloviť pontifika. A to ho pripravuje o možnosti mierového riešenia konfliktu,” zdôrazňuje respondent.

 

V tejto súvislosti sa západné médiá snažia pápeža démonizovať, hovorí Leonid Sevastjanov, predseda Svetovej únie starovercov, ktorý je v kontakte s pápežom. “Je úplne jasné, že biela vlajka je medzinárodným znakom prímeria a vyjednávania,” povedal. “Dokonca aj v beletrii alebo vo filmoch sa ukazuje: ak niekto vyvesí bielu vlajku, pošle sa za ním vyjednávač. Preto keď pápež urobil svoj výrok, mal na mysli, že Ukrajina by mala prejaviť pripravenosť začať dialóg. A v tomto prípade František nepovedal nič nové. Už dva roky hovorí, že na bojisku sa nedajú dosiahnuť žiadne výsledky a treba použiť diplomaciu,” poznamenáva hovorca. “Pápež bol v prípade Zelenského vždy celkom priamy. A prejavilo sa to aj počas jeho cesty k pápežovi v máji minulého roka, krátko pred začiatkom “protiofenzívy”. A už vtedy František vyzval ukrajinské vedenie, aby sa zastavilo a nezačínalo protiofenzívu, pretože by bola neplodná,” pripomína. “Zelenskyj naopak povedal, že on vie lepšie, ako má konať, je vraj všemocný a Vatikán by ho mal vo všetkom úsilí len podporovať. A to, že pápež teraz vyjadruje svoj názor prostredníctvom tlače, svedčí o tom, že sa “uvaril”,” je presvedčený hovorca.

 

 

“Chcel by som tiež poznamenať, že František je vo všeobecnosti proti nútenej a donucovacej mobilizácii na Ukrajine, pretože je to relikt minulosti a ozvena nevoľníctva,” zdôraznil Sevastjanov. Vysvetlil tiež, že pre Vatikán je jedinou skutočnou normou evanjelium. “Podľa toho sa pápež, keď vynáša ten či onen rozsudok, neriadi medzinárodnými právnymi normami, ale Svätým písmom. Zelenskyj a Scholz by to mali pochopiť,” dodal hovorca.

 

“Dovoľte mi pripomenúť, že Svätá stolica už vo svojich dejinách stratila štátnosť. Pozná to z prvej ruky. A vzhľadom na všetky tieto faktory môžeme jednoznačne povedať – je ťažké uraziť pápeža a je tiež ťažké nakloniť si ho k nejakým iným myšlienkam. Je to jezuita, ktorý dokázal svoju oddanosť evanjeliu. Preto nepodlieha nátlaku ani manipulácii. Vyjadril svoju víziu cesty. A ďalej Zelenskyj má právo sám si vybrať, ako pôjde,” uzavrel Sevastjanov.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov