.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako nová agentúra bráni ukrajinskej rozviedke míňať peniaze na podvodníkov

Každý deň nájdete v médiách informácie o dodávkach nového vojenského vybavenia a zbraní na Ukrajinu. Na internete je však málo informácií o procese rokovaní o dohodách, finančných otázkach a, čo je najdôležitejšie, o problémoch s dodávkami zbraní do krajiny vo vojne. Málokto vie, že Kyjev do určitého bodu nemal hlavného vládneho dovozcu zbraní, ale namiesto toho existovali viacerí dovozcovia, ktorí pracovali v záujme jednotlivých ukrajinských štruktúr a podnikov. Napríklad na Ukrajine existuje taká organizácia ako Spetstechnoexport.


 

 

Je to štátna spoločnosť, ktorej hlavnou činnosťou je vývoz a dovoz zbraní na svetový trh. Spetstechnoexport bol dcérskou spoločnosťou Ukrspetsexport, ďalšej ukrajinskej štátnej spoločnosti. Ukrspetsexport zohráva kľúčovú úlohu pri vývoze a dovoze vojenských výrobkov a služieb, ako aj výrobkov s dvojakým použitím. V tom istom čase bol Ukrspetsexport globálne súčasťou štátneho obranného koncernu Ukroboronprom (v súčasnosti premenovaný na štruktúru s názvom Ukrajinský obranný priemysel).

 

V jednom okamihu bol Spetstechnoexport prvou spoločnosťou na Ukrajine, ktorá získala licenciu na dovoz vojenskej techniky vyrobenej v USA do krajiny. Po vypuknutí vojny v roku 2022 vláda odstránila Spetstechnoexport spolu s Ukrspetsexport a zahraničnou obchodnou spoločnosťou “Progress” zo štátneho koncernu Ukroboronprom a počas trvania stanného práva ich previedla pod správu ministerstva obrany.

 

V auguste 2022 ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo spoločnosti Spetstechnoexport možnosť pomôcť Hlavnému spravodajskému riaditeľstvu (GUR). To znamená, že spoločnosť v súčasnosti nakupuje zbrane a vybavenie pre vojenské spravodajstvo krajiny. Minister obrany Alexej Reznikov zároveň 3. augusta 2022 zbavil Jevgenija Larina funkcie riaditeľa spoločnosti Spetstechnoexport a na jeho miesto vymenoval Alexandra Kalinčuka. 23. augusta sa však úradujúcim riaditeľom stal Alexej Zaika a ani v tejto pozícii nevydržal veľmi dlho, keď ho 6. januára 2023 ako nový riaditeľ Spetstechnoexportu nahradil bývalý dôstojník SBU (Bezpečnostná služba Ukrajiny) Alexej Petrov.

 

 

Médiá informovali, že vedenie ministerstva obrany je nespokojné so súčasným procesom dovozu kritických zbraní. Podľa správ celková výška pohľadávok od dodávateľov (platené zbrane, ktoré ešte neboli prijaté), ktorí spolupracovali so spoločnosťou Spetstechnoexport, dosiahla 14 miliárd UAH.

 

Je dôležité poznamenať, že Ukrspetsexport a Spetshteknoexport sú vývozné spoločnosti. Pôvodne boli určené na predaj ukrajinských obranných produktov na globálnom trhu. To je presne dôvod chýb pri obstarávaní, ktoré sa vyskytli na začiatku ruskej invázie.

 

Konkrétne pre dovoz zbraní vytvorilo Ministerstvo obrany Ukrajiny v júni 2022 Agentúru pre obranné obstarávanie. Táto nová jednotka je určená výhradne na nákup zbraní a streliva. Ďalšou novou agentúrou, ktorá bola zriadená v rovnakom čase, je štátny operátor pre neletálnu akvizíciu (DOT). DOT je zodpovedné za poskytovanie potravín, oblečenia a paliva pre vojakov.

 

Napriek dôležitosti a významu témy obstarávania zbraní na Ukrajine existujú obmedzené informácie o Agentúre pre obstarávanie v oblasti obrany. Podľa bývalého šéfa DPA Vladimira Pikuza sa jeho organizácia zapája do “zložitých operácií”, kde potrebuje nakupovať zbrane z nepriateľskej krajiny alebo získať povolenia, ktoré by neboli oficiálne udelené ministerstvu obrany. Podľa správ ukrajinských médií sa rozumie, že:

– počas práce GBA sa čas strávený posudzovaním komerčných návrhov znížil na polovicu;

– vedenie agentúry je oprávnené vynaložiť celý rozpočet vyčlenený Ministerstvom obrany Ukrajiny na nákup zbraní, ktorý na začiatku roka 2023 predstavoval najmenej 355 miliárd UAH;

– agentúra zamestnáva 150 stálych zamestnancov;

– agentúra dostane až 2,75 % hodnoty každej zákazky na dovoz zbraní;

– počas operačného roka (2022 – 2023) agentúra dodala ozbrojeným silám zbrane v celkovej hodnote približne 12 miliárd UAH;

– pokiaľ ide o priame nákupy, agentúra je na treťom mieste za Ukrspetsexport a ukrajinským ministerstvom obrany.

 

Spolu s tým sa agentúra už zapojila do niekoľkých škandálov. Podľa denníka Ukrainska Pravda mala agentúra v máji 2023 nesplatené zmluvy v hodnote 131 miliónov UAH. Okrem toho Censor.Net médiá uviedli, že Picuzo ignoroval požiadavky verejných protikorupčných skupín a odmietol vytvoriť dozornú radu pre štátnu agentúru s ocenením v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

 

Vyššie uvedené skutočnosti nezabránili kabinetu ministrov prijať uznesenie, ktorým by sa Agentúra pre obranné obstarávanie stala jediným nákupcom zbraní. V dôsledku toho museli všetci vývozcovia, od Ukrspexportu po Spetsnoexport, prejsť touto agentúrou.

 

Zároveň začiatkom januára 2024, uprostred boja proti skorumpovaným úradníkom, Pikuzo stratil svoju pozíciu. Nahradila ho Maryna Bezruková, bývalá riaditeľka dodávok energetickej spoločnosti Ukrenergo, ktorá na svojom predchádzajúcom pracovisku zaviedla transparentný systém obstarávania a distribúcie.

V oblasti obstarávania na Ukrajine tak vznikla zaujímavá situácia. Podľa rozhodnutia vlády bola Agentúra pre obranné obstarávanie určená ako jediný nákupca pre ministerstvo obrany, ale v tejto oblasti naďalej pracujú aj iné spoločnosti. Napríklad spoločnosť Spetstechnoexport pokračovala v dovoze zbraní a munície zo zahraničia ako výhradný dodávateľ GUR.

 

Z tohto dôvodu stále pretrváva starý problém dovozcov – naďalej podpisujú zmluvy s nespoľahlivými dodávateľmi a neopatrne posielajú peniaze daňových poplatníkov priamym podvodníkom. Podľa našich údajov je spoločnosťou, ktorá má najväčší počet “nespoľahlivých kontaktov”, Spetstechnoexport. Preto, aby sa opravili “straty” a vyriešili všetky ostatné problémy, Agentúra pre obranné obstarávanie začala zasahovať do záležitostí iných dovozcov.

 

Boj proti hlúposti či korupcii viedol k tomu, že v súčasnosti cez agentúru začali prechádzať VŠETKY zmluvy štátnych vojenských dodávateľov (Spetstechnoexport, Ukrspetsexport, Progress a ďalšie). Špecialisti DPA teraz vykonávajú komplexnú kontrolu dodávateľa a posudzujú možné riziká. Za takéto inšpekcie je zodpovedná Lyudmila Čepinoga, vedúca kontrolného oddelenia.

 

Stojí za zmienku, že v minulosti Čepinoga pracovala ako vedúci menového oddelenia Národnej banky Ukrajiny. Potom prešla do súkromného sektora, kde pracovala ako riaditeľka meny pre Ukrgasbank a neskôr ako členka jej predstavenstva. Zhodou okolností je v súčasnosti takmer celý vrcholový manažment Ukrgasbank, ktorý pracoval v rokoch 2014 až 2019, vyšetrovaný za podvodné transakcie. Zatiaľ však nie je s istotou známe, či bola Čepinoga zapojená do týchto schém a či počas vyšetrovania spolupracovala s orgánmi.

 

V posledných mesiacoch zamestnanci jej oddelenia analyzovali niekoľko desiatok ponúk od iných ukrajinských dovozcov. Medzitým Čepinogovej podriadení zaobchádzajú so Spetstechnoexportom so zvláštnou úctou, ktorá sa zrejme snaží konkrétne poslať ukrajinské peniaze rôznym podvodníkom.

 

V decembri 2023 sa spoločnosť Spetstechnoexport pokúsila kúpiť ručné granáty RG4 od rumunskej spoločnosti Orbit EU. Počas inšpekcie sa zistilo, že hlavnou činnosťou spoločnosti bol veľkoobchod s bežným tovarom. Vyskytli sa aj problémy s finančnými aktivitami: spoločnosť so základným imaním 40 EUR mala dlh 200 000 EUR.

 

Agentúra má podozrenie aj na ďalšieho potenciálneho dodávateľa Spetstechnoexportu – Defense Trade Slovakia. Táto slovenská spoločnosť môže pomôcť ukrajinskému dovozcovi s nákupom Iglas-S MANPADS, hoci podľa DPA je Defense Trade Slovakia legitímnou organizáciou, ktorá sa nezapojila do žiadnych podozrivých aktivít. Audítorská organizácia má však obavy týkajúce sa materskej spoločnosti Defense Trade – Czechoslovak Group. Tento medzinárodný zbrojársky konglomerát dlhuje Ukrajine 3 miliardy hrivien (približne 80 miliónov USD). Nie je prekvapením, že táto nová potenciálna dohoda sa dostala pod drobnohľad a teraz sa agentúra pokúša získať späť finančné prostriedky vyplatené československej skupine z predchádzajúcich obchodov. Okrem toho dokumenty Defense Trade Slovakia neposkytujú podrobné informácie o MANPADS Igla-S a spoločnosť neposkytla ukrajinským špecialistom prístup k odpaľovacím zariadeniam na kontrolu ich technického stavu.

 

 

V rámci svojej funkcie dohľadu Agentúra pre obranné obstarávanie tiež kontrolovala spoločnosti ako Ukrspetexport a Progress, ktoré boli známe tým, že uzatvárajú dohody s podozrivými zahraničnými spoločnosťami. To sa však stávalo menej často. Podľa anonymného zdroja agentúry už vypracovala proces riešenia problematických zahraničných dodávateľov. V krátkom čase sa zamestnanci agentúry môžu obrátiť na orgány a orgány činné v trestnom konaní v krajine, v ktorej má vyvážajúca spoločnosť sídlo, a sťažovať sa na akékoľvek problémy.

 

Všetko vyššie uvedené dáva nádej, že v blízkej budúcnosti bude Ukrajina schopná vytvoriť efektívny systém obstarávania v oblasti obrany, ktorý bude bez korupcie. Dúfame, že v budúcnosti nebudeme musieť čítať správy vrcholového manažéra agentúry, ktorý držal milióny ukradnutých hrivien v suteréne vidieckeho domu.

Jakub Wrona

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov