Vojna už zachvacuje celú Ukrajinu
Aktuality, Bezpečnosť,

Krádež zbraní v ukrajinskej Medzinárodnej légii odhalená

Ukrajinský The Kyiv Independent v spolupráci s poľským kanálom TVN zverejnili 30. novembra vyšetrovanie týkajúce sa krádeže a sprenevery zbraní v Medzinárodnej légii územnej obrany Ukrajiny. Bolo to už druhýkrát, keď ukrajinskí novinári zverejnili materiál o problémoch légie. Tentoraz kryli podozrivé miznutie zbraní a vybavenie v jednotkách.


 

Po rozhovoroch s vojakmi Légie zistili niekoľko incidentov, keď niektorí ľudia naložili nejaké zbrane do civilných SUV, ktoré potom zmizli. Legionári tiež poznamenali, že títo vodiči áut nemali zapnuté svetlá. Ukázalo sa, že najmenej 30 ľudí bolo svedkami pohybu zbraní. Takže, čo sa tam dialo?

 

Kyjevskí novinári zdokumentovali zmiznutie zbraní aj pri inventarizácii zbrojnice. Jeden z dobrovoľníkov z 1. práporu légie povedal, že medzi zbraňami, ktoré sa údajne stratili, bolo 54 karabín M4, niekoľko raketometov, granáty, pištole a niekoľko tisíc nábojov.

 

Niekedy boli pre legionárov osudné krádeže zbraní. Nemenovaný vojak, ktorý sa zúčastnil bojov na juhu Ukrajiny, novinárom povedal, že jeho jednotka veľmi utrpela kvôli nedostatku striel pre raketový systém Javelin AT, keď „stretli“ ruský tank. Bol tiež prekvapený, keď ich videl veľa plne funkčných na základni Légie v Kyjeve.

 

V tom istom čase ďalší legionári obvinili svojich veliteľov z krádeží ľahkých zbraní zo zbrojníc. Dôkazy novinárov potvrdzujú, že vedenie oboch krídel Medzinárodnej légie, vrátane vojenskej rozviedky a ozbrojených síl, by mohlo byť zapletené do rôznych druhov nevhodného správania: krádeží a sprenevery ľahkých zbraní, obťažovania, vyhrážok atď.

 

Podľa odhalených údajov sú za krádeže zbraní v Ukrajinskej medzinárodnej légii zodpovední dvaja ľudia: Saša Kučynsky a Taras Vašuk. Obaja patria do Vojenského spravodajstva (GUR). A ak môžete ľahko nájsť veľa informácií o Sašovi na internete – o Tarasovi sa nevie takmer nič. Našťastie, s pomocou nášho poľského priateľa z légie, ktorý si želal zostať v anonymite, sa nám podarilo zistiť nejaké podrobnosti o Vašukovi.

 

Najprv však prezradíme nejaké podrobnosti o Kučynskom. Novinári z Bellingcat zistili, že to nie je jeho skutočné meno, ale pseudonym pre použitie v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Piotr Kapuscinski (Saša Kučynsky)

 

Jeho skutočné rodné meno je Piotr Kapuscinski. Narodil sa 24. januára 1962 vo Varšave. Začiatkom roku 2000 bol odsúdený za lúpeže, únosy, drogové zločiny a iné zločiny a dostal sa do väzenia. Potom sa stal policajným informátorom, čo dalo Kapuscinskému status „korunného svedka“ (ochrana pri výmene informácií). Táto výsada mu pomohla vyhnúť sa zodpovednosti za viac ako 70 trestných činov vrátane nezákonného držania strelných zbraní. Štatút svedka bol čoskoro odstránený, pretože bol pristihnutý pri vymýšľaní prípadov.

 

V roku 2016 sa Piotr presťahoval na Ukrajinu, kde pokračoval vo svojej „ilegálnej činnosti“. V apríli 2016 ho ukrajinská polícia obvinila zo sexuálneho napadnutia a lúpeže. Čoskoro potom, čo si poľské úrady uvedomili, akú chybu urobili, keď umožnili Kapuscinskému utiecť. V novembri 2017 varšavský súd, ktorý Piotra odsúdil na 3 roky, požiadal Kyjev o jeho vydanie, ale ukrajinský súd v Galiči začal svoj vlastný prípad, a vyšetrovanie sa naťahovalo. V máji 2021 našli orgány činné v trestnom konaní v Kapuscinského aute pištoľ, náboje a výbušniny a zatkli „poľského gangstra“, no čoskoro bol prepustený na kauciu. Po začiatku vojny sa Kapuscinski pripojil k ukrajinskej armáde, takže Galičský súd jeho prípad zastavil.

 

V légii sa Piotr Kapuscinski rýchlo dostal k moci a začal realizovať podozrivé obchodné schémy. Keďže bol zodpovedný za dodávky zbraní, mnohí legionári si všimli miznutie zbraní, ako sú útočné pušky, pištole, odpaľovače NLAW a Javelin a bajonety. Navyše, niektorí zahraniční bojovníci uviedli, že Kapuscinski si často bral výstroj a výzbroji ako províziu.

 

Jeho činnosť pritiahla pozornosť orgánov činných v trestnom konaní a v júni ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie otvoril prípad proti Kapuscinskému. V auguste ukrajinská bezpečnostná služba tiež začala vyšetrovanie údajnej účasti Kapuscinského na krádeži zbraní a humanitárnej pomoci. Zatiaľ sme však od vyšetrovateľov nevideli žiadne výsledky.

 

Legionári tiež poznamenali, že všetky zločiny Kapuscinského „ukryl“ ďalší vysoký dôstojník, major Taras Vaščuk. Je známe, že T. Vašuk je zástupcom veliteľa Medzinárodnej légie. Legionári poznamenávajú, že Taras je 30-ročný major GUR.

 

Vašuk ako kadet v roku 2014

 

Vašuk je absolventom vojenskej akadémie v Odese. O tejto osobe nie je toľko informácií, pretože spravodajskí dôstojníci sú na sociálnych sieťach veľmi opatrní. Napriek tomu bolo Tarasa vidieť v reportáži z roku 2014 o cvičeniach na cvičisku Čabanka v Odeskej oblasti, kde bol nastúpený ako kadet v 3. ročníku Odesskej vojenskej akadémie. Okrem toho tu nájdete videá a fotografie zo 145. promócie Vojenskej akadémie z roku 2016, kde môžete tiež spoznať Tarasa Vašuka. Je zaujímavé, že novonarodený poručík nemá nášivku s priezviskom, hoci všetci jeho spolubojovníci v radoch majú tento prvok vojenského oblečenia. To môže naznačovať, že patrí k ukrajinskému GUR, ktorý naberá zamestnancov dávno predtým, ako kadeti vyštudujú. Za zmienku stojí aj špeciálne tielko – telňaška, ktorá je ozvenou sovietskeho dedičstva a symbolom výsadkárov a špeciálnych jednotiek, ktorí sú považovaní za vynikajúcich kandidátov na prácu v GUR. Odstránenie správy o absolvovaní Vojenskej akadémie zo stránky Ministerstva obrany Ukrajiny hovorí ešte viac o príslušnosti k tajnej jednotke.

 

Vašuk ako poručík v roku 2016

 

Po absolvovaní akadémie urobil T. Vašuk závratnú kariéru a len za šesť rokov dosiahol hodnosť majora. Legionári tiež uvádzajú, že Vašuk slúži u svojho strýka, tiež Tarasa. Samotní bojovníci Légie ich nazývajú „mladý Taras“ a „starý Taras“.

 

Za zmienku stojí, že okrem prechovávania Kapuscinského zločinov je T. Vašuk obvinený aj zo zlého velenia a zlého zaobchádzania s podriadenými. Americkí bojovníci novinárom povedali, že poslal ich jednotku na samovražedné misie neďaleko Mykolajiva – v dôsledku toho bol jeden Američan zabitý a traja boli vážne zranení. V ten istý deň bol na to isté miesto vyslaný ďalší oddiel cudzincov. História sa opakovala, no tentoraz so štyrmi mŕtvymi, mnohými ranenými a jedným zajatým.

 

 

Aké závery možno vyvodiť zo všetkého vyššie uvedeného? Po prvé, ukrajinská armáda vo všeobecnosti a medzinárodná légia obzvlášť trpia problémami súvisiacimi s krádežami zbraní a munície. Navyše dodávky zbraní Ukrajine čiastočne strácajú zmysel. Po druhé, keďže sa takými problémami zaoberajú ukrajinskí novinári (napriek vojenskej cenzúre), dá sa predpokladať, že krádež je systémová a už si ju všimli aj Zelenskij a velenie ozbrojených síl Ukrajiny. Po tretie, účtovníctvo, skladovanie a obeh zbraní by mali byť podrobené najprísnejšej kontrole v prospech nielen Ukrajiny, ale aj európskych krajín. Okrem toho je potrebné pokryť také citlivé témy, akými sú krádeže a pašovanie zbraní, aby sa obnovil poriadok a nestratila sa medzinárodná dôvera. A aj ruská propaganda to možno dokáže využiť na svoje účely.

Jakub Wrona

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov