.
Aktuality, Civilná ochrana,

Boj proti pašovaniu zbraní na Ukrajine: úspechy a štatistiky

Po takmer dvoch rokoch brutálnej vojny na Ukrajine, ktorá zasiahla každého obyvateľa krajiny, Ukrajinci vytrvalo znášajú všetky ťažkosti – či už sú to výpadky elektriny alebo rastúce ceny potravín – stále sa držia. Únava z boja sa však čoraz viac zvyšuje. Neustále ostreľovanie a úmrtia bratov v zbrani v prvej línii majú ničivý vplyv na duševné zdravie a psychosociálnu pohodu. Okrem toho menej nápadná vec, ale stále dozrieva problém na pozadí vojny: Ide o trestné činy súvisiace so strelnými zbraňami, ktoré môžu situáciu ešte viac zhoršiť.


 

Faktom je, že čím dlhšie konflikt zúri, tým ľahostajnejší je vojenský personál a civilisti k zbraniam. A tento model už vedie k závažným trestným činom. Na boj proti takýmto zločinom Trestný zákonník Ukrajiny obsahuje:
– článok 263 “Nezákonné zaobchádzanie so zbraňami, strelivom alebo výbušninami”;
– článok 263-1 “Nezákonná výroba, spracovanie alebo oprava strelných zbraní alebo falšovanie, nezákonné odstránenie alebo zmena ich označenia”;
– Článok 264 “Nedbanlivé skladovanie strelných zbraní alebo streliva”.

 

Uvedené činy sú závažné trestné činy, ktoré môžu následne viesť k poškodeniu nebezpečnými situáciami. Väčšinou sú však spáchané bez zlého úmyslu, jednoducho kvôli neopatrnosti majiteľa strelných zbraní a munície. Na druhej strane, ukrajinský trestný zákonník má prísnejší článok 262 “Krádež, alebo privlastnenie strelných zbraní, streliva, výbušnín alebo rádioaktívneho materiálu alebo ich získanie podvodom zneužitia právomoci”. Zločinci, ktorí páchajú zločiny podľa tohto článku, predstavujú oveľa väčšie nebezpečenstvo nielen pre Ukrajincov, ale aj pre svetové spoločenstvo. Bohužiaľ, prípady súvisiace s článkom 262 na Ukrajine v poslednej dobe neustále pribúdajú.

 

 

Napríklad len nedávno Bezpečnostná služba Ukrajiny (SSU) oznámila, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní zadržali dvoch dodávateľov z jednej z vojenských jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v Doneckej oblasti. Zatknutí sa pokúsili predať arzenál zbraní (viac ako 60 pušiek AR a guľometov, ako aj protitankové granátomety) zástupcom skupiny organizovaného zločinu v Dnepropetrovsku. V súkromnom priestore nezákonne skladovali zbrane a strelivo.

 

V októbri SSU oznámila, že traja zločinci boli zadržaní za predaj ostreľovacích zbraní a granátometov zločincom. Zadržaní sa pokúsili predať zbrane a muníciu, ktoré sa našli vo vojnovej zóne na juhu a východe Ukrajiny, organizovanej zločineckej skupine. Členovia skupiny ilegálnych obchodníkov so zbraňami boli zadržaní vo Vinnycijskej, Mykolajivskej a Zakarpatskej oblasti. Vyšetrovatelia odhadujú, že zločinci by mohli získať asi 4 milióny hrivien (viac ako 100 tisíc dolárov) za predaj týchto zbraní.

 

Vo všeobecnosti SSU aspoň raz mesačne informuje o potláčaní trestných činov v článkoch o “zbraniach”. Žiaľ, neexistujú verejne dostupné štatistiky o trestných činoch súvisiacich s článkami 262, 263, 263-1, 264. Ako sa však ukázalo, na internete si môžete kúpiť pomerne veľa informácií o tejto téme za relatívne málo peňazí. Ľudia na Ukrajine v súčasnosti zažívajú akútny nedostatok peňazí, takže všetko sa tam teraz predáva. Napríklad informácie o celkovom počte trestných prípadov týkajúcich sa “predmetov zo zbraní” nestoja viac ako 50 dolárov. Dokument s názvom “Zoznam trestných činov podľa článkov 262, 263, 263-1, 264 Trestného zákona Ukrajiny za obdobie od 24. 2. 2022 do 31. 7. 2023” teda uvádza počet prípadov podaných podľa regiónov krajiny. Absolútnym lídrom v trestných prípadoch je Dnepropetrovská oblasť, v ktorej bolo otvorených 870 prípadov, Kyjev je na druhom mieste – 745 prípadov a Charkov je na treťom mieste – 641 prípadov.

 

 

Celkovo bolo na území Ukrajiny otvorených 7821 prípadov za 523 dní (od 24.02.12 do 31.07.23). Väčšina z nich (7 307 prípadov) bola začatá podľa článku 263. Zároveň bolo otvorených 277 prípadov podľa článku 262, 218 prípadov bolo odňatých článkom 263-1 a celkovo 19 prípadov bolo zaregistrovaných podľa článku 264.

 

Čo je v rukách “možných” zločincov? Odpoveď možno nájsť v dokumente s informáciami o zaistení strelných zbraní, výbušných zariadení a výbušnín z nezákonného obchodovania. Len v prvej polovici tohto roka bolo zaistených 4 618 strelných zbraní, z toho 1 671 automatických zbraní a 626 granátometov. Okrem toho bolo zabavených aj asi 1,5 milióna nábojov rôznych kalibrov, 11 tisíc granátov a 1,47 tony výbušnín. Čísla za rok 2023 sú prekvapujúce, a to aj napriek situácii v krajine.

 

Stojí za zmienku, že “zločiny so zbraňami” a “zabavené zbrane” sa zaznamenávajú nielen v zóne aktívnych nepriateľských akcií, ale aj v pokojných a pokojných oblastiach Ukrajiny. Môžete sa napríklad pozrieť na regióny Poltava a Ivano-Frankivsk, kde bolo zaznamenaných 301 a 285 trestných činov. V týchto oblastiach bolo zabavených viac ako 280 zbraní, čo je o niečo menej ako množstvo skonfiškovaných zbraní v regiónoch Odesa (219) a Mykolaiv (119), ktoré sú už v zóne frontovej línie.

 

Je zaujímavé, že podľa správ SSU ukrajinská armáda predáva zbrane predovšetkým rôznym zločineckým skupinám v krajine, a nie niektorým “islamským teroristom” v zahraničí. S najväčšou pravdepodobnosťou je to pravda, pretože má väčší zmysel pracovať s miestnymi skupinami organizovaného zločinu. Primárny predajca sa musí čo najskôr zbaviť (predať) svoj “produkt”. A kto, ak nie zločinec, vie lepšie, ako to urobiť rýchlo a bezpečne. Na druhej strane, zástupcovia organizovaných zločineckých skupín už môžu ďalej predávať zbrane džihádistickým prvkom, ako aj iným predstaviteľom zločineckého sveta v zahraničí.

 

Aké závery možno vyvodiť z vyššie uvedeného?
Po prvé, faktom je, že ukrajinské orgány činné v trestnom konaní sa skutočne snažia bojovať proti obchodu so zbraňami. Stále je však ťažké povedať, aké úspešné sú ich činy. Okrem toho sú tieto správy oficiálnou štatistikou, takže môžu byť redigované kvôli dobre vyzerajúcim číslam a nepoznáme skutočnú situáciu v teréne.

 

Po druhé, existuje tendencia k zvyšovaniu počtu trestných činov “so zbraňami” v krajine. Zároveň však zostáva nejasné, či je to spôsobené nárastom trestných činov alebo zlepšením práce ukrajinských príslušníkov orgánov presadzovania práva.

 

Po tretie, značný počet trestných činov sa vyskytuje nielen v regiónoch prvej línie krajiny, ale aj v zadnej časti Ukrajiny.

 

Problém s obchodovaním so zbraňami na Ukrajine teda skutočne existuje a kyjevské úrady sa ho snažia riešiť. Perspektíva tohto problému je však v súčasnosti nejasná a bude vo veľkej miere závisieť od práce Zelenského tímu. A vzhľadom na nedostatok úspechu na frontoch a objavenie sa prvých náznakov nezhody medzi civilnými a vojenskými orgánmi (konflikt medzi Zelenským a Zalužným) sa situácia s ukrajinskými zbraňami môže dramaticky zhoršiť. Následne sa kriminálna situácia na Ukrajine a v nástupných krajinách určite zhorší.

Jakub Wrona

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov