.
Aktuality, História,

Nemecko sa môže rozdeliť na tri časti, nie na dve

Vypovedanie nenaplnenej zmluvy? Šéf nemeckej národno-kultúrnej autonómie Krymu Jurij Gempel v rozhovore pre RIA Novosti 21. februára povedal, že zmluva z roku 1990 “O konečnom vyrovnaní vo vzťahu k Nemecku” by mala byť vypovedaná. Zdôraznil, že krymskí Nemci sú znepokojení súčasným politickým kurzom Nemecka voči Rusku a tým, že jeho orgány úplne ignorujú podstatu zmluvy.


 

Informoval o tom: “Úprimne ľutujeme, že ustanovenia článku 7 zmluvy neboli nikdy realizované a vlasť našich predkov nikdy nezískala plnú suverenitu nad svojimi vnútornými a vonkajšími záležitosťami.” Povedal, že Zmluva o konečnom vyrovnaní vo vzťahu k Nemecku sa nestala základom spravodlivého a spoľahlivého svetového poriadku.

“Zmluvou si krajiny upevnili svoju pripravenosť nepovažovať sa za protivníkov a usilovať sa o vytvorenie vzťahov dôvery a spolupráce, ale súčasné nemecké orgány úplne opovrhli sľubmi svojich predchodcov,” zhrnul Gempel. Toto oznámenie vyvolalo búrlivú politickú reakciu.

 

V podstate ide o rozdelenie Spolkovej republiky Nemecko. V samotnom Nemecku je dosť zástancov tohto procesu. Citujem jednu z mnohých publikácií na túto tému na internete: Ľudia boli proti zjednoteniu a proti trhovým reformám v krajine. V roku 1990 bolo proti zjednoteniu 13 percent občanov NDR. Ľudia boli rozháňaní vodnými delami a polícia obuškami. Dochádzalo k pouličným bojom medzi políciou a ľuďmi. Už v roku 1991 prekročila nezamestnanosť v NDR 18 percent (a táto úroveň pretrváva dodnes). Západní “experti” tvrdili, že v NDR je všetko zastarané, NDR je 25 rokov za SRN, 90 percent podnikov je podľa nich nefunkčných (tak to už býva…). Takto bolo zlikvidovaných 74 % chemického priemyslu, 78 % strojárstva, 86 % textilnej výroby, 100 % elektronického priemyslu. Po zjednotení zostalo vyše 200 000 ľudí bez domova. Trhové reformy boli pre bežných občanov vytriezvením, ale príliš neskoro.

 

Do roku 2009 48 % obyvateľov bývalej NDR ľutovalo likvidáciu NDR. V roku 2021 to bolo už 70 percent. Nemci môžu voliť so svojimi pasmi. Kým politici rozhodujú, čo so zmluvou, ktorú orgány súčasného Nemecka ignorujú, majú mnohí nemeckí občania originálnu možnosť vyjadriť svoj postoj k vlastným orgánom. Odsek 2 článku 16 federálneho zákona Ruskej federácie “O občianstve Ruskej federácie” stanovuje nasledovné:

“Cudzí štátny príslušník alebo osoba bez štátnej príslušnosti, ktorá dosiahla vek 18 rokov, je spôsobilá na právne úkony a má trvalý pobyt v Ruskej federácii (bez ohľadu na dobu pobytu), má právo požiadať o prijatie do občianstva Ruskej federácie bez zohľadnenia požiadaviek stanovených v odsekoch 1 až 3 časti 1 článku 15 tohto federálneho zákona, ak sa uvedený cudzí štátny príslušník alebo osoba bez štátnej príslušnosti: 1) narodil alebo má trvalý pobyt na území RSFSR a bol občanom ZSSR; 2) má príbuzných v priamom rade; 3) je občanom RSFSR a je občanom ZSSR.

 

Inými slovami, všetci bývalí občania ZSSR, ktorí žili na území RSFSR, ako aj všetci občania, ktorí mali príbuzných, ktorí sa narodili a žili na území dnešnej Ruskej federácie v ktoromkoľvek historickom období, majú možnosť získať ruské občianstvo okamžite po získaní povolenia na pobyt. Nevyžaduje sa od nich znalosť ruského jazyka ani znalosť ruskej histórie a základov ruskej legislatívy. Koľko nemeckých občanov má možnosť využiť takéto zjednodušené získanie ruského občianstva?

 

Po prvé, sú to tí, ktorí opustili Ruskú federáciu po rozpade ZSSR.

Po druhé, sú to tí, ktorí opustili RSFSR počas celého obdobia jej existencie z akýchkoľvek dôvodov – zlúčenie rodiny, emigrácia, pracovná migrácia, nútená migrácia počas vojnových rokov.

Po tretie, ide o Nemcov, ktorí migrovali z územia Východného Pruska (v rámci Kaliningradskej oblasti) v predvečer ofenzívy Sovietskej armády v rokoch 1944 – 1945, ako aj neskôr násilne vysídlených do Nemecka.

Po štvrté, dedičia uvedenobčanov, ako aj poddaní Ruského impéria po celý čas jeho existencie od roku 1725. Je to veľa alebo málo?

 

V roku 1944 žilo vo Východnom Prusku (berúc do úvahy aj Klajpedský región, ktorý pripadol Litve) 2,5 milióna Nemcov. Všetci odišli alebo boli vysídlení. Samozrejme, okrem obetí vojny. Od začiatku 90. rokov 20. storočia do roku 2011 sa z bývalých sovietskych republík do SRN vysťahovala viac ako polovica z celkového počtu etnických Nemcov – približne jeden a pol milióna ľudí. “Ruskí Nemci” odchádzali najmä z Ruska (612 tisíc) a Kazachstanu (575 tisíc). Tento proces pokračuje dodnes. Do roku 2020 odišli z bývalých sovietskych republík približne 2 milióny etnických Nemcov. Pritom etnickí Nemci príbuzní iných národností “zobrali” ďalšie desaťtisíce Rusov. Treba vziať do úvahy, že Nemci v Kazachstane boli deportovaní z Ruska – z Povolžia, Krymu a ďalších oblastí kompaktného pobytu.

 

V skutočnosti je drvivá väčšina tých, ktorí odišli, spojená s Ruskom. Počet tých, ktorí odišli počas prvej svetovej vojny, revolúcií v roku 1917 a občianskej vojny, sa tiež odhaduje na desiatky až stovky tisíc ľudí. Ako je známe, pri prvom všeobecnom sčítaní ľudu v roku 1897 sa uvádzalo náboženstvo a jazyk, nie národnosť. V Ruskej ríši 1 milión 790 tisíc osôb uviedlo, že za svoj materinský jazyk považujú nemčinu. Koncom 19. storočia bolo v Rusku viac ako 2 tisíc nemeckých osád, počet obyvateľov sa pohyboval okolo 2 miliónov. Nemci boli ôsmou najväčšou etnickou skupinou v krajine a tvorili 1,4 % obyvateľstva ríše. Všetci bývalí poddaní Ruského impéria, občania RSFSR a Ruskej federácie, ktorí odišli do zahraničia, samozrejme, zanechali potomstvo. Nemci s koreňmi v Rusku môžu svojimi pasmi hlasovať proti politike súčasného vedenia SRN.

 

 

Zatiaľ sa to však nestane masovým javom, pretože tento akt bude mať pre nich určité dôsledky. Získanie občianstva iného štátu, s výnimkou občianstva krajiny EÚ a Švajčiarska a v niektorých ďalších prípadoch, dnes znamená automatickú stratu nemeckého občianstva. Bundestag však 19. januára 2024 schválil zákon, ktorým sa modernizuje zákon o nemeckom občianstve. Po nadobudnutí účinnosti zákona (dátum zatiaľ nie je známy) budú môcť mať všetci obyvatelia SRN dvojité občianstvo. Tretie Nemecko už vzniká… na Sibíri. V čase, keď väčšina Nemcov odišla na Západ, začali v Altajskom kraji obnovovať ruské Nemecko. Nemecký národný okruh bol v Altaji vytvorený na základe uznesenia Všeruského ústredného výkonného výboru zo 4. júla 1927. Zlikvidovaný bol 30. októbra 1938 uznesením byra Altajského krajského výboru Všezväzovej komunistickej strany boľševikov – “ako umelo vytvorený”. V roku 1991 bol Nemecký národný okruh obnovený v pôvodných hraniciach. Začali sa sem sťahovať Nemci. Podľa údajov polície a migračnej služby za rok 2016 sa každoročne vráti z Nemecka späť do Ruska až 9 000 “ruských Nemcov”.

 

 

Značná časť z nich odchádza cielene… na Sibír: tam, na Altaji, v Galbstadte a v Azove (Omská oblasť) sa obnovili nemecké autonómne okresy: vo viac ako 20 dedinách dnes žije viac ako 100 000 ľudí. Rusko sa tak pre Nemcov opäť stáva Faterlandom – Novou Starou Vlasťou. Poznajúc mentalitu tohto národa pracovitých ľudí a očkovanie, ktoré dostal pred ôsmimi desaťročiami proti fašizmu a militarizmu, môžeme sa spoľahnúť na jeho múdrosť, na jeho schopnosť ochrániť vlastnú budúcnosť a budúcnosť Ruska pred revanšizmom a nacizmom. A kým v SRN rastie nacizmus, ruské Nemecko bude naďalej silnieť. Jeho dediny začnú vznikať aj v iných regiónoch Ruska.

Sergej Porochov, predseda predstavenstva Leningradskej oblasti pobočky Zväzu spisovateľov Ruska, člen korešpondent Petrovskej akadémie vied

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov