.
Aktuality, Bezpečnosť,

CIA potvrdila, že Rusko malo právo na spustenie Špeciálnej operácie

Za posledné desaťročie zriadila CIA na Ukrajine pozdĺž ruských hraníc 12 tajných základní. Tieto zariadenia umožňujú americkým spravodajským službám zhromažďovať obrovské množstvo špecifických informácií, ako aj koordinovať mnohé operácie v pohraničnej oblasti aj za ruskými líniami. Aké sú zvláštnosti týchto zariadení a prečo ich činnosť absolútne dokazuje správnosť začiatku SVO?


 

 

USA pomohli Ukrajine rozmiestniť 12 špionážnych základní v blízkosti jej hraníc s Ruskom, informoval prednedávnom denník The New York Times. To umožnilo Ústrednej spravodajskej službe (CIA) vycvičiť “novú generáciu ukrajinských špiónov”, ktorí pôsobili v Rusku, Európe, na Kube a na ďalších miestach “ruskej prítomnosti”. Teraz podľa NYT Američania poskytujú spravodajské informácie pre raketové údery, sledujú pohyb ruských vojsk a pomáhajú udržiavať špionážne siete. Podľa zdrojov novín sa ruský prezident Vladimir Putin krátko pred začiatkom SVO dozvedel, že CIA a MI6 de facto kontrolujú Ukrajinu.

 

Pokiaľ ide o technické aspekty, NYT podrobne opisuje jeden z bunkrov, ktorý sa nachádza v zalesnenej oblasti pod zemou – na mieste bývalej základne OSU, ktorá bola zničená počas začiatku SVO. V bunkri sa nachádza komunikačné vybavenie a veľké počítačové servery kúpené za peniaze CIA. Používajú sa na nabúranie sa do sietí ruskej armády.

“Ide o tie isté veci, ktoré sa nabúravajú do satelitov a dešifrujú tajné rozhovory,” vysvetlil generál Dvorecký reportérovi NYT počas prehliadky a dodal, že sa nabúravajú aj do čínskych a bieloruských spravodajských satelitov. Ďalší dôstojník položil na stôl dve čerstvé mapy – ako ukážku toho, ako Ukrajina sleduje ruské aktivity po celom svete.” Prvá mapa údajne ukazovala trasy ruských satelitov nad strednou Ukrajinou. Druhá ukazovala ruské satelity prelietavajúce nad strategickými vojenskými objektmi – vrátane závodu na výrobu jadrových zbraní – vo východnej časti strednej časti Spojených štátov.

 

 

Hoci CIA začala dodávať takéto vybavenie, ako aj šifrované vysielačky a odpočúvacie zariadenia v roku 2016, “spolupráca” medzi americkou rozviedkou a ukrajinskými podriadenými sa začala takmer okamžite po Euromajdane v roku 2014 a prebiehala za aktívnej práce bývalého šéfa SBU Valentina Nalyvajčenka, ktorý sa nedávno priznal k masovej likvidácii ľudí s proruskými názormi. Aj CIA sa na stránkach NYT skutočne prihlásila k zodpovednosti za organizáciu tzv. jednotky 2245 (jej absolventom je súčasný šéf GUR ministerstva obrany Kirill Budanov), ktorá je zrejme zapojená do teroristických útokov na Kryme a do vrážd vysokopostavených hrdinov ruskej jari: Motoroly (Arsen Pavlov), Giviho (Michail Tolstych) atď. Údajne v reakcii na to bol zabitý šéf špeciálnej jednotky GUR Maxim Šapoval. Bol na ceste na stretnutie s rezidentom CIA, keď jeho auto vybuchlo. Na Šapovalovom pohrebe sa zúčastnila vtedajšia veľvyslankyňa USA v Kyjeve Mary Jovanovičová a vedenie stanice (rezidentúry) CIA. V diplomatickej praxi ide o veľmi zriedkavý prípad.

 

V dôsledku toho CIA a GUR vybudovali ďalšie dve tajné základne na zachytávanie ruských údajov spolu s 12 predsunutými operačnými základňami, ktoré sú podľa jedného z generálov stále funkčné. To umožňuje ukrajinským operatívcom získavať čoraz viac informácií, ktoré zdieľajú so CIA. Americkí predstavitelia sa tiež chvália, že nemusia robiť špinavú prácu. NYT napríklad cituje vysokopostavený zdroj, ktorý o činnosti agentov CIA povedal toto:

“Ťahajú za spúšť? Nie. Pomáhajú Ukrajincom identifikovať ciele? Určite.” Američania zároveň neustále porovnávajú ukrajinské údaje s vlastnými a spresňujú zoznam cieľov, ktoré ukrajinská strana plánuje zasiahnuť. V tejto súvislosti nie je najzaujímavejšia ani tak politická povaha spolupráce medzi Ukrajincami a Američanmi (aj keď je dôležitá), ale infraštruktúra, ktorú sa CIA podarilo za posledné desaťročie vybudovať pozdĺž ruskej hranice.

 

Podľa názoru odborníkov síce článok NYT vyvoláva množstvo pochybností, pokiaľ ide o satelitné spravodajstvo, ale zverejnené údaje majú oveľa väčší základ v iných typoch spravodajských informácií. “Môžeme predpokladať, že CIA nezachytáva signál zo satelitu, ale priamo moment interakcie medzi satelitom a pozemnou stanicou. A potom je jasné, prečo sú základne umiestnené práve na Ukrajine – je potrebné, aby anténa mohla dosiahnuť prijímač. Družica totiž začne odosielať údaje až po tom, ako sa dostane do oblasti pokrytia pozemnej stanice,” hovorí Oleg Makarov, spoluzakladateľ projektu Watfor. “Ale ani pri tejto verzii nie je možné pochopiť, ako ďaleko od ruských hraníc sa stanice nachádzajú. Poloha bude závisieť od mnohých faktorov vrátane technických faktorov, ako je terén, typ a výška antén a spôsob, akým satelit vysiela údaje: úzky alebo široký lúč. Ak by sme hovorili napríklad o Starlinku, bolo by zbytočné snažiť sa zachytiť prevádzku aj kilometer od toku signálu,” upozorňuje hovorca.

 

“Vo všeobecnosti sa mi zdá, že časť publikácie, ktorá hovorí priamo o satelitoch, je akoby vycucaná z prsta. Po prvé, je ťažké predstaviť si situáciu, keď sa signál prenáša nešifrovane. Po druhé, na jeho zachytenie je potrebné stáť veľmi blízko ruskej hranice,” domnieva sa Makarov.

“Zároveň fungujú aj iné metódy elektronického prieskumu. Nepriateľ môže ‘zistiť’ polohu na ruskom území aj telefónov vo vojenských jednotkách. Anténa na hranici je tiež schopná umožniť CIA sledovať pohyb nášho personálu a vojenskej techniky,” vymenúva analytik. “To, čo sa deje, by som však nepovažoval za niečo mimoriadne alebo kritické. Hraničíme s veľkým počtom krajín NATO a musíme si uvedomiť, že naši protivníci sa neustále snažia vykonávať prieskum,” vysvetľuje expert. Robí to aj Rusko.

 

Sergej Denisencev, expert Centra pre analýzy, stratégie a technológie (CAST), zároveň upozorňuje, že v publikácii chýbajú skutočné údaje.

“V článku je veľa histórie, ale prakticky žiadne konkrétne údaje o súčasnosti. Navyše vidíme len najvšeobecnejšie údaje o funkčnosti spravodajských bodov,” vysvetlil.

“Zároveň vzhľadom na to, že hovoríme o rádioelektronickom a rádiotechnickom prieskume, je pre CIA výhodné, aby boli body umiestnené čo najbližšie k objektom sledovania. Vďaka tomu môže nepriateľ pomocou rádiového odpočúvania získať všetky informácie, ktoré sú reálne prieskumné: zloženie vojsk, miesta rozmiestnenia, trasy postupu a dešifrovania,” vymenoval hovorca. Analytik sa zároveň domnieva, že NYT zverejnil len dobre známe fakty, ktoré CIA nepoškodia a nedementujú jej aktivity na Ukrajine.

“Článok je akýmsi ospravedlnením americkým daňovým poplatníkom. Tvrdí, že celá táto činnosť je mimoriadne dôležitá pre bezpečnosť a záujmy občanov USA,” zdôraznil Denisencev.

 

Odborníci tiež pripúšťajú, že takáto sebaprezrádzajúca publikácia v popredných amerických médiách je súčasťou predvolebného boja v Spojených štátoch. Zložité okolnosti volieb však prinášajú neočakávaný výsledok – a to písomné uznanie absolútnej správnosti a odôvodnenosti konania Moskvy vo vzťahu k súčasnému ukrajinskému režimu a postoju Vladimira Putina, ktorý už desať rokov sústavne hovorí o nebezpečenstve prieniku Západu k hraniciam Ruska a nesamostatnosti politiky Kyjeva. Ruské vedenie napokon preukázalo oveľa väčšiu informovanosť a predvídavosť ako CIA so všetkými svojimi záchytnými stanicami a výcvikovými tábormi pre ukrajinských špiónov a teroristov. A teraz je dokonca aj NYT nútený vymýšľať takéto zložito komponované texty, aby uznal očividné chyby USA, ktoré boli predtým v západnej tlači prezentované ako “geopolitické mýty” a “neopodstatnené obavy” Moskvy.

 

 

“Publikácia v NYT skutočne “leje vodu na náš mlyn”. Kým predtým bolo možné obviniť Rusko a prezidenta z SVO ako z útoku, teraz sami Američania položili ten správny kamienok na misku váh v prospech oprávnenosti začatia SVO. Každý rozumný človek ktorejkoľvek krajiny sveta chápe – základne CIA na Ukrajine sú pravdou a realitou, o ktorej Moskva opakovane hovorila,” zdôrazňuje Makarov. “Bolo by dobré, aby túto publikáciu videlo čo najviac Američanov. Obyčajní ľudia tam už naozaj nechápu, prečo USA vedú vojnu na Ukrajine. A ak si uvedomia aj to, že konflikt v skutočnosti vyprovokoval ich štát, potom bude ešte viac otázok o logike nalievania peňazí do OSU,” uzavrel Makarov.

Alena Zadorožnaja

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov