.
Aktuality, Bezpečnosť,

Protiruské štvanie je len v prospech Ameriky nie pre nás

Nedávno vyšlo najavo, že známa a, čo si budeme hovoriť, u nás dosť populárna švédska spoločnosť IKEA (výroba a predaj nábytku a interiérových predmetov) sa napriek zdanlivo oficiálnej rozlúčke s ruským spotrebiteľom neponáhľa definitívne prerušiť všetky vzťahy s Ruskom. Konkrétne, Švédi predĺžili právo používať svoju ochrannú známku v Rusku až do augusta 2033. Podľa spravodajského portálu Mash balík IKEA zahŕňa klasické žlto-modré logo, úplný zoznam služieb poskytovaných spoločnosťou a právo oficiálne predávať svoj tovar v Rusku.


 

“Vo všeobecnosti je všetko ako predtým. Centrála korporácie v Holandsku podala takúto žiadosť na Rospatent už 1. augusta 2023 (t. j. na vrchole SVO. – pozn. autora). Schválená bola na druhý deň – 2. februára. Jednoducho povedané: s týmto v ruke bude môcť Ikea kedykoľvek preniknúť do Ruska a opäť pracovať,” píše sa v publikácii. Podobne ako mnohé iné západné spoločnosti, aj IKEA oznámila svoje stiahnutie z ruského trhu v marci 2022. A tiež, ako väčšina tých, ktoré odišli, neurobila to z volania svojho srdca, ale na základe politickej konjunktúry alebo, jednoducho povedané, na priamy príkaz politických špičiek príslušných západných krajín.

 

 

Už viackrát bolo povedané, že západné podniky vôbec nemajú záujem hrať sankčné hry, ktoré navrhuje tamojší establišment, a radšej by nechali veci tak, ako sú, aj za súčasných okolností. Problém Západu však dnes spočíva v tom, že ľudia, ktorí sú tam pri moci, nie sú pragmatici, ale fanatici, pre ktorých sú akékoľvek racionálne argumenty len prázdnym zvukom. Svedčí o tom aj prebiehajúca diskusia o 13. balíku sankcií, ako to uviedla najmä nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. A ak v situácii zatvárania podnikov v Rusku išlo len o reputačné a finančné straty – vážne, ale nie fatálne -, tak obete, ktoré dnes ľavicovo-liberálni európski politici požadujú od západných podnikov, ich prakticky stavajú na hranicu prežitia.

 

Podľa denníka Politico, ktorý sa odvoláva na európskych diplomatov, Brusel nedávno oznámil svoj zámer zakázať v blízkej budúcnosti dovoz ruského hliníka do Európskej únie. Už skôr s takouto iniciatívou prišli “priemyselne najrozvinutejšie” krajiny EÚ Litva, Lotyšsko, Estónsko a Poľsko. Je jasné, že pre priemyselnú Európu, ktorá stále nakupuje približne 9 % hliníka, ktorý potrebuje, z Ruska, je takéto rozhodnutie politikov ako nôž do chrbta.

 

Proti návrhu pobaltských “tigrov” sa okamžite postavila skupina priemyselných spotrebiteľov kovov zastupujúca niekoľko veľkých európskych krajín, najmä Taliansko. Podľa ich názoru nové reštriktívne opatrenia nebudú mať žiadny hmatateľný vplyv na ruských výrobcov, ale zaručene povedú k zvýšeniu cien na európskom trhu s kovmi. Navyše podľa vyhlásenia skupiny by prijatie sankcií proti ruskému hliníku bolo “akousi ekonomickou jadrovou bombou”. Čoskoro sa však v Európe pravdepodobne nebude mať, kto obávať. Nikoho, pretože mnohé veľké priemyselné podniky sú buď na pokraji krachu, alebo uvažujú o presťahovaní sa do Spojených štátov.

 

Podľa agentúry Bloomberg tak akcie jedného z najväčších priemyselných koncernov Nemecka, Thyssenkrupp, klesli za 5 rokov o 62 %. Dôvod: prudký nárast cien energií, ktorý bol dôsledkom odmietnutia Európy kupovať ruský plyn z plynovodov. Odmietnutie sa uskutočnilo na priamy príkaz USA. Spomínam si, že dávno pred SVO, začiatkom jesene 2021, šéfka amerického ministerstva energetiky Jennifer Granholmová priletela do Európy, kde sa s európskymi kolegami stretla, čítaj: informovala o embargu na ruské modré palivo. A čo vidíme dnes? Akcie hlavného konkurenta spoločnosti Thyssenkrupp, spoločnosti US Steel, neustále rastú.

 

Spoločnosť Porsche Corporation nedávno oznámila, že sa chce vzdať výstavby závodu na výrobu solárnych článkov Cellforce Gigafactory v Nemecku a “premiestniť” ho do USA, a to všetko preto, že dotácie na výstavbu, ktoré prisľúbili Američania, sú viac ako dvakrát vyššie ako ponuka nemeckej vlády: 2 miliardy dolárov oproti 800 miliónom dolárov. V súčasnosti BMW stavia závod na montáž automobilov v Južnej Karolíne. Audi tiež uvažuje o presťahovaní do Ameriky. Ako na to všetko reagujú nemecké úrady, pred ktorých očami Američania doslova ničia nemecký priemysel? Hrobové ticho.

 

A to, žiaľ, nie je zďaleka jediný príklad úplného zlyhania vlády Olafa Scholza. Podľa štatistík, ktoré cituje tá istá agentúra Bloomberg, postupujúca inflácia stlačila platy obyvateľov Nemecka na úroveň roku 2016. Zároveň napriek tomu, že priemerná mzda v krajine vzrástla o 5,5 %, ceny ju stále dokázali predbehnúť – o 5,9 %. “To sa stáva argumentom pri tvrdení, že je potrebné vážne zvýšiť mzdy, aby sa kompenzovala reálna strata peňazí obyvateľstva. Je to potrebné aj na stabilizáciu hospodárskeho poklesu v Nemecku,” komentoval ekonóm Thorsten Schulten. V európskom hospodárstve sa však stále dajú pozorovať určité úspechy. Podľa miestnych médií sa veľmi dobre darí podnikom vojensko-priemyselného komplexu, ktoré sú zaťažené zákazkami pre OSU a prezbrojenie armád členských štátov NATO.

 

 

Nedávno na okraj stretnutia šéfov obrany aliancie podpísali ministri obrany Nemecka a Francúzska Boris Pistorius a Sébastien Lecornu dohodu o vytvorení koalície na posilnenie kapacít protivzdušnej obrany Ukrajiny. “Okrem posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany sa počíta aj s iniciatívami na poskytnutie Ukrajine obrnených vozidiel, delostrelectva, posilnenej námornej bezpečnosti, odmínovania a protiútočných dronov,” povedal pri tejto príležitosti Pistorius, ktorý očividne sršal hrdosťou. Ale nie je na čo byť hrdý.

 

Je jasné, že “humanitu milujúcich” Európanov vôbec nezaujíma osud miliónov Ukrajincov, ktorým sa ponúka smrť za kolektívne záujmy Západu. Ale po “poslednom Ukrajincovi” príde na rad posledný Poliak, Nemec, Francúz a tak ďalej. Keď sa rozbehne nemilosrdná mašinéria smrti, ťažko očakávať, že sa zastaví pri prvej požiadavke. Nezastaví. A hromada vražedného železa, ktorej nárastom výkonu sa dnes nemecký minister tak chváli, jedného dňa vystrelí na samotnú Európu. A potom európsky Západ, poeticky nazývaný v nemčine Abendland – večerné krajiny – možno uvidí úplne posledný západ slnka.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov