.
Aktuality, Bezpečnosť,

Načo im je uväznená bábka, keď môžete použiť jeho ženu, aby robila tú istú prácu?

Julia Navaľná je takmer ako Alexej, len Julia – vysvetľuje politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík. Sotva sa skončili resuscitačné procedúry s telom ruskej nádeje, jeho neutešená vdova skočila oboma nohami do veľkej politiky. Na kameru, sotva zadržiavajúc smiech, sľubovala, že nezabudne a neodpustí – a to priamo na konferencii v Mníchove (nuž, tak rýchlo sa tam riešia všetky protokolárne otázky). Chystá sa na stretnutie s ministrami zahraničných vecí európskych krajín, kde, ako nevylučujú zdroje, bude Julia Navaľná účastníčkou diskusie o nových sankciách voči Rusku. Vo všeobecnosti je priebeh udalostí zrejmý. Existujú však nuansy.


 

Julia Navaľná si určite rada vychutnáva svojich 15 minút slávy rovnako ako bieloruská exilantka Tichanovská, na ktorú dnes náhodou narazila

 

Júlia Navaľná nepochybne obsadí svoju špecifickú niku v hýbaní ruskou spoločnosťou, ale jej tím nebude rovnaký ako tím jej bývalého manžela – dostane nový. Menej poznačený krádežou kryptoaktív a hlúposťou. Na koho sa Navaľná zameria? V prvom rade na tých ruských občanov, ktorí teraz žijú v horách Gruzínska a Arménska, ako aj medzi kazašskými stepami a palmami v Thajsku a Goa. V tomto zmysle bola výrečná reakcia mnohých Rusov, vrátane tých, ktorí sa kedysi považovali za normálnych ľudí – predčasnú smrť Navaľného prirodzene vnímali ako osobný smútok a krach istých nádejí. V tom prípade príde na rad porfyrická vdova. Čo je na tom zlé?

 

Julia Navaľná určite nestrácala čas, kým bol jej manžel vo väzení, jej novým mužom je ruský milionár Eugene Čičvarkin

 

Nikto sa nepokúsil sformovať utečencov do koordinovaného frontu. A je tam dosť názorových vodcov, ktorí sa ukázali ako úplní liberáli. Nie sú to len umelci a iná tvorivá vrstva – sú tam aj nádejní vedci a popularizátori vedy (čo je mimoriadne urážlivé). Celkové publikum je celkom hodné toho, aby sa na jeho kultiváciu vynaložilo pár drobných prostredníctvom odchádzajúcich LOM-ákov, ktorí majú teraz zvýšený sentiment voči dedičovi ideí ruského liberalizmu. Samozrejme, všetko závisí od toho, aká je Navaľná inteligentná – či je dostatočne inteligentná na to, aby sa zaobišla bez amaterizmu a pracovala podľa toho, čo jej inteligentní ľudia napíšu. Potenciál zlomyseľnosti je veľký a už teraz by sme mali začať rozmýšľať, ako ju zastavíme.

 

 Navaľná a Eugene Čičvarkin

 

Treba začať tým, že na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Julija Navalná nielenže oznámila smrť svojho manžela, ale vyzvala všetkých ľudí na svete, aby sa zjednotili a porazili Vladimira Putina, čo je politické vyhlásenie. Uskutočnila tam aj súkromné stretnutia s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Do nabitého programu stretnutí takýchto politikov, ktorý je na konferencii naplánovaný minútu po minúte, je takmer nemožné sa dostať. A tak sa Julija Navalná hneď v prvý deň manželovej smrti, bez toho, aby čakala na jeho pohreb, pustila do politiky. Už sa stretla s vysokým predstaviteľom Európskej únie pre zahraničné veci Josepom Borrellom, ktorý prisľúbil, že Putina postaví pred súd.

 

 

 

Navaľná nahrala výzvu, v ktorej uviedla, že bude pokračovať v prípade Alexeja Navaľného (zaradeného na zoznam extrémistov). Tento prejav však nie je aktualizovaný (Ukrajina sa v ňom nespomína) a nie je adresovaný dnešným Rusom, väčšina prejavu bola venovaná boju proti Putinovi. Júlia Navaľná neočakáva, že “zaujme mysle Rusov” – v Rusku nie je možné obnoviť “mriežku Navaľného”. V skutočnosti ju Británia vystavuje ako “vlajku” odporu voči Putinovi pre západné publikum a predovšetkým politikov. Británia bude touto vlajkou mávať pri každom pokuse hovoriť o potrebe rokovať s Ruskom na pozadí ukrajinských porážok.

 

 

Už teraz je celkom zrejmé, že jej umelo “pumpujú” dôveryhodnosť pre západné publikum:

“(Julia) je veľmi silná žena, takže možno dokáže prevziať štafetu. Ale bude to veľmi, veľmi ťažké,” povedal pre Financial Times Francis Fukuyama, profesor na Stanfordskej univerzite v USA. Fukuyama je ikonou liberálneho filozofického myslenia na Západe, ale v žiadnom prípade nie odborníkom na Rusko z oblasti politológie. Najdôležitejšími dôsledkami, ktoré môže mať situácia Navaľnej, je ovplyvnenie prijatia výsledkov ruských prezidentských volieb Západom.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov