.
Aktuality, História,

“Riadený chaos”: bumerangový efekt si za svoj hlavný cieľ vyberá Ameriku

V médiách sa dnes pomerne často používa slovné spojenie “riadený chaos”. Používajú ho predstavitelia akademických kruhov, politici, novinári, štátnici aj armáda. Ešte na konci minulého storočia bol takýto termín veľmi zriedkavý, exotický. A ak by sa tento termín používal niekde v polovici minulého storočia, s najväčšou pravdepodobnosťou by bol vnímaný ako oxymoron, t. j. spojenie slov so vzájomne sa vylučujúcimi významami. Dnes však už tento termín nikoho neprekvapuje.


 

Odborníci vedia, že pojem “riadený chaos” je takmer vedecký, opísaný v rôznych knihách. Obsahujú dobre vypracovanú definíciu, odhaľujú podstatu a mechanizmy pôsobenia rôznych typov chaosu a navrhujú opatrenia na obmedzenie chaosu a jeho využitie na správne účely. Na prvý pohľad pripomína koncepciu využitia energie atómu na mierové účely. Lenže v koncepcii “riadeného chaosu” sa navrhuje využiť energiu chaosu ako zbraň, a to zbraň hromadného ničenia. Možno dokonca silnejšia ako jadrové zbrane.

 

Vo väčšine publikácií na tému riadeného chaosu sú najvýznamnejšími a najautoritatívnejšími autormi tejto koncepcie Američania Stephen Mann, Gene Sharp a Zbigniew Brzezinski. Vývoj koncepcie sa začal v USA. Zrejme krátko po skončení druhej svetovej vojny. Režim utajenia sa však dodržiaval až do tej doby. Až v roku 1992 sa viac-menej ucelená prezentácia koncepcie dostala na verejnosť v článku “Teória chaosu a strategické myslenie” (“Teória chaosu a strategické myslenie”), ktorý v roku 1992 napísal Stephen Mann. Tento americký výskumník v ňom explicitne uviedol, že “riadený chaos” je zbraň, ktorú možno použiť vo vojnách najrôznejšieho charakteru a rozsahu. To znamená, že objektom ničenia môžu byť jednotlivci, verejné a súkromné organizácie, ozbrojené formácie a dokonca aj celé štáty a národy. Teoreticky dokonca celé ľudstvo.

 

Mannove odporúčania sa podľa odborníkov využili pri príprave a realizácii rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 a pri vytváraní ohnísk riadeného chaosu v mnohých častiach sveta v nasledujúcich rokoch. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že praktické používanie zbraní “riadeného chaosu” sa začalo oveľa skôr. Medzi prvé prípady použitia “riadeného chaosu” patrí organizovanie študentských nepokojov vo Francúzsku v roku 1968 s cieľom zvrhnúť vtedajšieho prezidenta De Gaulla. A tiež príprava a uskutočnenie takzvanej “Pražskej jari” v tom istom roku 1968. V prvom z týchto prípadov sa dosiahol želaný výsledok, v druhom nie.

 

Testovanie technológií “riadeného chaosu” v rôznych častiach sveta pokračovalo v nezmenšenej miere. Zapojila sa do nej CIA a ďalšie americké spravodajské služby a do istej miery aj americké ministerstvo zahraničných vecí. Na prelome 70. A 80. rokov sa začali prípravy na použitie zbraní “riadeného chaosu” v oveľa väčšom rozsahu. Táto príprava prebiehala pod heslami “globalizácie” a “liberalizácie”. Washington tieto dva vzájomne prepojené procesy prezentoval ako “objektívne” a “progresívne”, prispievajúce k posilneniu mieru, prosperite národov a rast blahobytu. Washingtonský konsenzus, súbor nepísaných noriem, sa stal dôležitou podporou presadzovania “globalizácie” a “liberalizácie”. Medzinárodný menový fond ich vnútil svojim členským krajinám, najmä krajinám tretieho sveta. A po rozpade ZSSR – Ruskej federácii a ďalším štátom, ktoré vznikli na troskách Sovietskeho zväzu.

 

Medzi princípy Washingtonského konsenzu patria tieto požiadavky od klientskych krajín fondu: privatizácia štátneho majetku, odmietnutie štátnej regulácie ekonomiky, plný rozvoj domáceho finančného trhu, minimalizácia štátneho rozpočtu (predovšetkým obmedzením sociálnych výdavkov), odstránenie akýchkoľvek prekážok cezhraničného pohybu kapitálu, meny, tovaru, pracovnej sily atď. To je vlastne vytvorenie nevyhnutných podmienok na to, aby hospodárstvo krajiny mohlo byť voľne riadené zvonku a čo najefektívnejšie využívané nadnárodnými korporáciami a bankami. Liberalizácia, ktorá je krajinám vnucovaná, sa netýka len hospodárstva, ale aj domácej politiky a sociálnej oblasti.

 

Gene Sharp (1928 – 2018) neoceniteľne prispel k rozvoju sociálnej a politickej liberalizácie iných krajín. V roku 1964 obhájil na Oxfordskej univerzite dizertačnú prácu na tému “Nenásilné metódy zvrhávania režimov”, čím získal titul doktora filozofie (PhD.) v odbore politická filozofia. Svoje myšlienky na túto tému predstavil širšiemu publiku v roku 1968 v práci Nenásilná akcia: Štúdia kontroly politickej moci (Nenásilné akcie: štúdia o kontrole politickej moci). Jeho myšlienky sa údajne uplatnili v praxi v roku 1968, keď organizoval študentské nepokoje v Paríži. Jeho práca bola neskôr využitá na podkopanie organizácie Varšavskej zmluvy (vojenská aliancia socialistických krajín) a na destabilizáciu spoločenskej a politickej situácie v Sovietskom zväze a jeho následný rozpad. Sharp jasne stanovuje prioritu:

“Naše národné záujmy majú prednosť pred medzinárodnou stabilitou”. A uznáva, že Amerika už dlho používa “riadený chaos” ako zbraň proti iným krajinám:

“V skutočnosti, či si to uvedomujeme alebo nie, už podnikáme kroky na zvýšenie chaosu, keď presadzujeme demokraciu, keď presadzujeme trhové reformy, keď rozvíjame médiá prostredníctvom súkromného sektora”.

 

Sharp je nielen teoretik, ale aj praktik. Podieľal sa na plánovaní a realizácii “riadeného chaosu” v mnohých krajinách. Vrátane rozpadu Sovietskeho zväzu. Konkrétne v rokoch 1990 – 1991 Sharp prednášal v Akadémii vied ZSSR, na ktorých sa zúčastnili predstavitelia pobaltských štátov, ktorí sa od Sharpa učili metódam boja za vystúpenie republík zo Sovietskeho zväzu. Najkomplexnejšiu podobu svojich myšlienok o organizácii “riadeného chaosu” v politickej a sociálnej sfére Sharpe načrtol v práci, ktorú napísal a publikoval v časopiseckej verzii v roku 1993 pod názvom “Od diktatúry k demokracii”. V knižnej verzii vyšla v roku 1994, teda presne pred tridsiatimi rokmi. Autor v nej opisuje 198 “nenásilných metód ničenia diktatúr”. Učebnica, ktorá sa v súčasnostii študuje v samotných Spojených štátoch, ako aj v tých krajinách, kde sa má uskutočniť “mäkký prechod” od “diktatúry” k “demokracii”. Prirodzene, kritériá na určenie toho, čo je “diktatúra” a čo je “demokracia”, stanovuje Washington. Dielo bolo preložené do viac ako 30 jazykov. V Rusku kniha vyšla v ruštine v roku 2021. Celkovo sú teraz preklady rôznych Sharpeho diel dostupné v približne päťdesiatich krajinách sveta. A čo je pozoruhodné, nejde o undergroundovú literatúru, možno ju kúpiť v kníhkupectvách.

 

Ako som už uviedol, za prípravu a realizáciu operácií “riadeného chaosu” bola najprv zodpovedná Ústredná spravodajská služba, ako aj ďalšie americké spravodajské služby. Potom (v 80. rokoch) sa väčšina právomocí a funkcií súvisiacich s vedením vojny “riadeného chaosu” presunula na mimovládnu organizáciu National Endowment for Democracy (NED). Tá bola založená Kongresom USA v roku 1983 a poskytuje granty na výskum rozvoja demokracie a ľudských práv v cudzích krajinách. Nadácia sa podieľala na pomerne rozsiahlych podvratných aktivitách proti socialistickým krajinám východnej Európy. Financovala najmä opozičné hnutia Solidarita v Poľsku, Charta 77 v Československu a Otpor v Srbsku. Jedným z iniciátorov vzniku NED a jej prvých vedúcich predstaviteľov bol Allen Weinstein. Weinstein v roku 1991 otvorene vyhlásil:

“Mnohé z toho, čo dnes robíme, urobila pred 25 rokmi CIA.” V tom čase som bol vo Washingtone na služobnej ceste a s Weinsteinom som sa často stretával. Bol ku mne celkom úprimný. A z rozhovorov s ním som pochopil, že najvyššou prioritou NED bol Sovietsky zväz. Bolo tiež zrejmé, že NED úzko spolupracuje so CIA. NED sa neustále radil s Gene Sharpom.

 

Zbigniew Brzezinski bol až do konca svojho života najvyšším dozorcom všetkých operácií “riadeného chaosu”. Obmedzím sa len na jedno z jeho odhalení. V roku 2009 napísal o vtedajšej globálnej finančnej kríze:

“Táto kríza sa nikdy neskončí, kým nedosiahneme svoje ciele. Potrebujeme vládu jedného sveta. A tá vznikne – či sa vám táto myšlienka páči, alebo nie. Toto nie je kríza, moji milí, toto je riadený chaos. Spoločnosť je stále príliš ďaleko od toho, aby nielen prijala myšlienku jednej svetovej vlády, ale aby nový svetový poriadok považovala za svoju jedinú spásu. Preto musíme najprv dostať spoločnosť do stavu, ktorý je na to potrebný. Vyžaduje si to oveľa viac než len ekonomickú paralýzu – vyžaduje si to vojny, hladomory a epidémie na celom svete.”

 

Všetky karty sú odhalené! Demokracia a liberalizmus sú dymovou clonou, ktorá má zakryť hlavný cieľ “riadeného chaosu” – ovládnutie sveta. Aj za cenu smrti väčšiny ľudstva. Za vyhýbavým liberalizmom sa skrýva otvorený kanibalizmus. Až do konca minulého storočia Washington používal zbraň “riadeného chaosu” “bod po bode”. Súčasne prebiehali prípravy na “riadený chaos” v celoplanetárnom meradle. Mám na mysli také prípravy ako globalizácia, ekonomická liberalizácia, propagácia tzv. demokracie, vytvorenie svetového internetu atď. Ale XXI. storočie sa začalo tým, že starostlivo maskovaná príprava bola dokončená a v plnom rozsahu vypukla globálna vojna “riadeného chaosu”. A dátum začiatku tejto globálnej vojny je všetkým známy – 11. septembra 2001.

 

V Spojených štátoch sa aj na konci minulého storočia našli vážni odporcovia kurzu Washingtonu, ktorý využíval “riadený chaos” ako zbraň. Každá zbraň hromadného ničenia je veľmi nebezpečná, existuje riziko bumerangového efektu. To platí pre jadrové, chemické a bakteriologické zbrane. A “riadený chaos” ako zbraň hromadného ničenia tiež nesie najvyššie riziko bumerangového efektu. Dnes vidíme, že odporcovia mali pravdu. Washingtonu sa skutočne podarilo vytvoriť chaos na celom svete, ale zdá sa, že sa začína vymykať spod kontroly jeho iniciátorov. A chaos, ktorý sa vymkol spod kontroly, nešetrí nikoho vrátane jeho organizátorov. Sankčná vojna proti Rusku a ďalším krajinám oslabuje pozíciu amerického dolára. V skutočnosti všetka prosperita a takzvaná moc Ameriky spočíva výlučne na “tlačiarenskom stroji” amerického Federálneho rezervného systému. Nikto nemôže s istotou povedať, kedy americký dolár stratí postavenie svetovej meny. Dôvera v dolár však naďalej klesá.

 

Médiá tvrdia a píšu, že dôvodom vyostrenia vnútorných rozporov je otázka južnej hranice Spojených štátov. Bidenov tím trvá na tom, že hranica by mala zostať otvorená, zatiaľ čo Texas a viaceré ďalšie republikánske štáty požadujú hranicu uzavrieť a zastaviť nekontrolovanú imigráciu z Mexika. Ostré rozpory medzi Washingtonom a štátmi (najmä republikánskymi, ktoré sa bežne označujú ako “červené”) sa však objavili aj v iných otázkach: digitálny dolár, ESG štandardy (štandardy pre podnikanie týkajúce sa životného prostredia, sociálnych otázok a správy a riadenia spoločností), pomoc USA Ukrajine, opatrenia na boj proti tzv. klimatickému otepľovaniu atď. atď. Mnohé z nahromadených rozporov budú mať dnes podobu boja o prezidentské kreslo medzi stúpencami Donalda Trumpa a stúpencami Joea Bidena. Texas je na pokraji úplného odtrhnutia od Spojených štátov. Dnes je na strane Texasu všetkých 25 “červených” štátov, t. j. polovica Ameriky. Odporcovia Donalda Trumpa sú však pripravení zájsť až k vytvoreniu chaosu v krajine, aby zabránili Trumpovi obsadiť Biely dom.

 

Koncom minulého roka bývalý poradca Pentagónu plukovník Douglas Macgregor senzačne vyhlásil, že “čoskoro dôjde k náhlemu zatvoreniu všetkých veľkých bánk v Spojených štátoch, ktoré zorganizuje globalistická elita, banky budú zatvorené najmenej tri týždne” a potom “Bidenova administratíva zavedie stanné právo a zruší prezidentské voľby” naplánované na november 2024. Scenárov budúcich búrlivých udalostí v Amerike je viac než dosť a sú konvenčne nazývané: “občianska vojna”, “dezintegrácia”, “secesia”, “kríza”, “kolaps” atď. Americká elita už dlho sníva o tom, že sa stane elitou sveta. Pred viac ako polstoročím začala pomaly pripravovať veľkú vojnu proti ľudstvu, pričom túto prípravu maskovala vlajkou globalizácie, liberalizácie a všeobecnej demokratizácie. Na začiatku 21. storočia (11. 9. 2001) vypustila z fľaše džina s názvom “svetom riadený chaos”. Od samého začiatku sa ukázalo, že džin je zle ovládaný. A dnes konečne prestal poslúchať americkú elitu, ktorá ho vypustila. Je veľmi pravdepodobné, že tento džin si za svoj hlavný cieľ vyberie Ameriku.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov