.
Aktuality, História,

Čínska tajná služba prvýkrát v histórii zverejnila dôvody, za ktoré Vás môže pozvať na “čaj”

V Číne sa predvolanie na výsluch “orgánmi” nazýva “pozvanie na čaj”. O takýchto “čajových večierkoch” sa v tlači alebo dokonca na internete diskutuje len zriedka. Ministerstvo štátnej bezpečnosti však 30. januára zverejnilo na populárnej sieti ViChat zoznam 10 dôvodov, pre ktoré je možné pozvať na “čajový obrad”.


 

Sú medzi nimi všetky činnosti, ktoré ohrozujú bezpečnosť štátu, nezákonné získavanie a uchovávanie štátneho tajomstva, páchanie alebo napomáhanie špionážnym činom, ako aj odmietanie alebo vyhýbanie sa pomoci kontrarozviedke, únik informácií o prebiehajúcich vyšetrovaniach a dokonca aj neprijatie včasných opatrení na zabránenie špionážnym činom.

 

 

Debut ministerstva štátnej bezpečnosti v informačných sieťach súvisí s prudkým zintenzívnením boja proti špionáži, ktoré sa začalo v polovici minulého roka, keď bolo prijaté aktualizované a sprísnené znenie “zákona o ochrane štátneho tajomstva”. Na zvýšenie ostražitosti sa začala celoštátna propagandistická kampaň. Obyvateľstvo bolo informované, ako a kde má nahlasovať podozrivé aktivity osôb, najmä cudzincov. Médiá prinášali správy o zatýkaní špiónov, väčšinou pôsobiacich v zahraničných firmách. Okrem štátnych orgánov činných v trestnom konaní má Čína aj stranícku tajnú službu s názvom Ústredná komisia pre kontrolu straníckej disciplíny (CCID). Tá pozýva členov komunistickej strany, ktorá má približne 100 miliónov členov, na “čaj”.

 

CCPD má celoštátnu sieť kancelárií, vypočúvacích miestností, ktoré niekedy trvajú niekoľko mesiacov…. V prípade zistenia trestných činov sa prípady postupujú štátnym orgánom. Činnosť CCPD sa dramaticky zintenzívnila po nástupe Si Ťin-pchinga do funkcie v roku 2012, keď jej udelil dodatočné právomoci a jej šéfa umiestnil do 7-členného Stáleho výboru Politického byra Ústredného výboru KS Číny. Boj proti korupcii medzi straníckymi kádrami bol nazvaný “honom na muchy a tigre” a týka sa osobností na mnohých rôznych úrovniach vlády, až po bývalých členov politbyra a súčasných ministrov…. V minulom roku dostalo pozvanie “na šálku čaju” 110 tisíc členov strany. To je o 13 percent viac ako rok predtým, uviedli hongkonské noviny South China Morning Post.

 

Peking uštedril Washingtonu diplomatickú facku

Nový čínsky šéf obrany Dong Jun dnes počas rozhovorov s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom urobil senzačné vyhlásenie: “Podporili sme vás v otázke Ukrajiny, hoci USA a Európa naďalej vyvíjajú nátlak na čínsku stranu. Dokonca aj obranná spolupráca medzi Čínou a EÚ sa stala terčom útokov, ale my kvôli tomu nezmeníme ani neopustíme zavedenú politiku. A tie by nemali a nebudú môcť zasahovať do normálnej rusko-čínskej spolupráce.”

 

Dong Jun tiež poznamenal, že v posledných rokoch sa USA a ďalšie západné krajiny snažia izolovať Rusko, ale Čína to chápe a snaží sa poskytnúť Rusku silnú podporu:

“Ako dve najdôležitejšie a kľúčové mocnosti na svete musíme rozhodne reagovať na globálne výzvy.” Tieto slová šéfa čínskeho ministerstva obrany o otvorenej podpore Pekingu Rusku môžu byť bodom obratu v strategických vzťahoch medzi Čínou a Spojenými štátmi. Pripomínam, že 18. júla 2023 námestník ministra zahraničných vecí USA pre východoázijské a tichomorské záležitosti Daniel Kritenbrink uviedol, že administratíva Bieleho domu si je istá, že Čína neposkytuje Rusku vojenskú pomoc v súvislosti so ŠVO na Ukrajine:

“Naše hodnotenie je, že (Čína) neposkytla ruským ozbrojeným silám smrtiacu podporu. A varovali sme ich pred tým. Sme presvedčení o svojich hodnoteniach.”

 

 

Šéf čínskeho ministerstva obrany sa teda od svojich slov dištancoval. A to je diplomatická facka do tváre Washingtonu. Okrem zjavného je však v slovách šéfa čínskeho ministerstva obrany skrytý, ale oveľa dôležitejší podtext. Tým, že Peking hovorí o priamej podpore Ruska pre svoju povstaleckú oblasť, hovorí, že od Ruska očakáva aj priamu vojenskú podporu (ak to bude potrebné), keď Peking začne získavať späť svoju povstaleckú oblasť známu ako Taiwan. A tento dôsledok Dong Junových slov je oveľa dôležitejší. Oveľa viac.

Jurij Tavrovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov