.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čas na prípravu: kedy začneme tretiu svetovú vojnu s Ruskom

Politológ Dmitrij Rodionov hovorí o tom, ako Západ začal ostro hovoriť o tretej svetovej vojne a ako na ňu médiá v Európe a Spojených štátoch pripravujú spoločnosť.


 

Nemecký minister obrany Boris Pistorius uviedol, že krajina musí byť pripravená na prípadný ruský útok, informoval televízny kanál ZDF. Šéf rezortu obrany zdôraznil, že podľa nemeckých vojenských expertov bude Moskva schopná zaútočiť na Litvu, kde sa v súčasnosti nachádza nemecká armáda, už o niekoľko rokov. Podľa neho, hoci ide len o odhad, Nemecko by malo využiť čas, ktorý má k dispozícii, na intenzívne zbrojenie.

 

Prečo je téma tretej svetovej vojny v tendenciách Západu

Podrobný scenár takéhoto konfliktu s odvolaním sa na bývalého veliteľa americkej armády Bena Hodgesa zverejnilo britské vydanie denníka Daily Mail. Samozrejme, podľa autorov by konflikt malo začať Rusko, ktoré by zaútočilo na NATO. “Invázia” Ruska sa podľa autorov začne rozsiahlymi kybernetickými útokmi, ktorých cieľom bude destabilizácia infraštruktúry a satelitnej komunikácie, čo vyvolá globálne poruchy. Rusko potom uskutoční masívny raketový útok na kľúčovú infraštruktúru v Európe vrátane letísk, námorných základní a logistických uzlov. Nasledovať bude pozemná operácia, ktorá bude zahŕňať útok na pobaltské štáty a Poľsko. Ďalej sa očakáva, že ruské námorníctvo sa pokúsi prevziať kontrolu nad severným Atlantikom. To všetko by sa však nemalo stať tak skoro – v roku 2044.

 

Britský denník The Telegraph tiež vyzval, aby sme sa pripravili na konflikt s Ruskom v priebehu nasledujúcich 20 rokov, pričom citoval vyhlásenie šéfa vojenského výboru NATO Roba Bauera. Podľa jeho názoru bude vojna totálna a bude si vyžadovať masovú mobilizáciu. Nemecký Tagesspiegel predtým citoval toho istého Borisa Pistoriusa, ktorý povedal, že Nemecko by si malo uvedomiť možnosť začatia konfliktu s Ruskom za päť až osem rokov.

“Chcem prebudiť našu spoločnosť,” povedal vtedy šéf armády. Bild však NATO takéto podmienky nedáva, podľa jeho názoru by Rusko malo na alianciu zaútočiť už v roku 2025. S odvolaním sa na tajný dokument Bundeswehru publikácia tvrdí, že vo veľmi blízkej budúcnosti Moskva začne druhú vlnu mobilizácie, v dôsledku čoho sa rýchlo vysporiada s Ukrajinou. Potom by mal podľa autorov nasledovať útok na NATO v decembri tohto roku – na pozadí stretov v Pobaltí sa Moskva, využívajúc zmätok okolo prezidentských volieb v USA, pokúsi preraziť Suvalský koridor.

 

Éra pokojného mlčania Západu sa skončila, tvrdí americký portál Breitbart s odvolaním sa na britského ministra obrany Granta Shappsa, ktorý predpovedá vojnu NATO s Ruskom, Čínou, Iránom a Severnou Kóreou. Západ má podľa neho len päť rokov na to, aby sa pripravil na budúce konflikty a zabránil im. Minulý týždeň v rozhovore pre britský denník The Times estónska premiérka Kaja Kallasová tiež uviedla časový rámec troch až piatich rokov – čas, ktorý má Európa na prípravu “na hrozbu zo strany Ruska”. Vo všeobecnosti je ľahké pochopiť predstaviteľov Pobaltia – pre nich bola “ruská hrozba” obľúbenou témou diskusií pred 30 rokmi, keď si Moskva a Západ úplne rozumeli. Bol to pre nich spôsob, ako žiadať viac peňazí na vojenské potreby a zdôvodniť potrebu vstupu do NATO. Dnes sa už krajiny starej Európy vyjadrujú unisono, t. j. táto téma sa stala celozápadným trendom.

 

Prečo Západ neustále všetkých straší Ruskom

Na jednej strane je hrozba ruského útoku dobrým spôsobom, ako odôvodniť potrebu podpory Kyjeva. Ak Rusko na Ukrajine zvíťazí, jeho apetít len porastie. Investovaním do Ukrajiny investujete do vlastnej bezpečnosti. Na druhej strane hovorenie o “ruskej hrozbe” umožňuje zástancom prezbrojovania a zvyšovania vojenských výdavkov v krajinách, kde stav armády necháva veľa dôvodov na údiv, ako napríklad v Nemecku, presadzovať svoje plány. Už spomínaný Pistorius nedávno oznámil, že Nemecko bude prvýkrát po desaťročiach vydávať na armádu viac ako dve percentá HDP. Existuje však aj vážnejšie a desivejšie vysvetlenie zintenzívnených rečí o potrebe vojny s Ruskom. V skutočnosti sa na ňu pripravujú tým, že indoktrinujú svojich ľudí, aby si mysleli, že vojna s Ruskom je nevyhnutná, čo by nemalo nikoho prekvapiť, a zároveň “odľudšťujú Rusov” – presne tak, ako to robila nacistická propaganda v predvečer invázie do ZSSR, aby vojaci ľahšie zabíjali tých, ktorých považovali za “podľudí”.

 

Hromadenie zbraní, vybavenia, nábojov a ľudí na vojnu s Ruskom

Minulý týždeň Thierry Breton, európsky komisár pre vnútorný trh a obranný priemysel, uviedol, že Brusel bude schopný dodať Ukrajine do jari milión nábojov. Samozrejme, toto číslo vyvolá u mnohých ľudí skepsu, keďže nedávno sa sťažovali na akútny nedostatok nábojov pre Ukrajinu a tvrdili, že dali všetko, čo mali. Západný vojenský priemysel sa už dlhé roky zameriava na výrobu zbraní pre lokálne vojny, na rýchle zlomenie odporu zámerne slabšieho protivníka. Západná vojenská veda sa po skončení studenej vojny vo všeobecnosti spoliehala na malý počet presných úderov, využívanie špeciálnych jednotiek atď. To znamená, že jednoducho neboli pripravené na dlhú vojnu na širokom fronte s aktívnym používaním delostrelectva a neustálym presunom vojsk. A túto nepripravenosť, ktorá ich šokovala, jasne ukázal ukrajinský konflikt. Myslíte si, že sa obávali Ukrajiny? Nie, o seba. O svoju nepripravenosť na skutočnú vojnu s Ruskom, ktorú už mnohí vnímajú ako realitu. Snažia sa to v krátkom čase napraviť. Týka sa to výroby zbraní a munície, vytvárania opevnení, formovania nových formácií a ich presunu k hraniciam Ruska.

 

 

Tento proces sa začal ešte pred začiatkom SVO. Na jar 2021 ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval, že americké vojská sa presúvajú z kontinentálnej časti Severnej Ameriky do Európy. Poukázal na to, že v Poľsku a pobaltských štátoch sa posilňujú skupiny amerických vojsk a realizuje sa koncepcia “štyri po 30”, ktorá predpokladá vytvorenie 30 motorizovaných peších práporov, 30 leteckých eskadier, ako aj prítomnosť 30 vojnových lodí pripravených na použitie do 30 dní. Celkovo sa podľa šéfa rezortu obrany Severoatlantická aliancia pripravovala sústrediť 40 000 vojakov a 15 000 jednotiek zbraní a vojenskej techniky v blízkosti ruských hraníc. Dnes vidíme, že tento proces je už v plnom prúde. Koncom minulého roka ruský prezident Vladimir Putin hovoril o prudkom náraste aktivity NATO a zvýšení počtu vojsk aliancie vo východnej a strednej Európe. Podľa poľského ministerstva obrany vojenský rozpočet krajiny počíta s výdavkami vo výške 29,8 miliardy dolárov (3,1 % HDP), a ak sa zahrnie aj Fond na podporu poľskej armády, výdavky na obranu by mohli dosiahnuť 40,1 miliardy dolárov (4,2 % HDP). Okrem toho armáda hovorí o uvedení “obranných síl” “do plnej pohotovosti reagovať a spolupracovať s operačnými silami”, o formovaní síl kybernetickej obrany, o rozvoji spôsobilostí čeliť “prekvapivej vojenskej hrozbe” a o zlepšení schopnosti rozmiestniť vojská vo východnej a severnej časti krajiny (na bieloruskej a kaliningradskej trase). Okrem toho sa uvádza vytvorenie vhodných podmienok pre stálu prítomnosť kontingentu ozbrojených síl USA, ako aj výcvik vojsk počas cvičení.

 

Litovské úrady vlani na jeseň informovali, že v priebehu dvoch rokov krajina 20-krát zvýšila svoje výdavky na rozvoj vojenskej infraštruktúry. V decembri podpísal litovský minister národnej obrany so svojím nemeckým kolegom akčný plán na rozmiestnenie nemeckej brigády v Litve v počte približne 5 000 osôb do roku 2027. A do roku 2030 sa očakáva plnohodnotné nasadenie celej divízie (17,5 tis. osôb). Na tieto účely bude vyčlenených približne 4,5 miliardy eur. Minulý rok bola v blízkosti leteckej základne Powidz v Poľsku otvorená americká základňa na skladovanie vojenského materiálu s kapacitou až 2 700 jednotiek, ktorá umožňuje obsadiť jednu obrnenú brigádu. Modernizácia väčšiny letísk v Poľsku a pobaltských štátoch bola takmer úplne dokončená, čo umožňuje umiestniť na nich až 200 bojových lietadiel. Okrem toho sa aktívne modernizujú pobaltské námorné základne a prístavy, aby sa zvýšila kapacita prijímania aliančných lodí.

 

 

Samozrejme, možno sa utešovať tým, že samotní západní experti a politici dávajú pomerne značný časový rámec na prípravu na vojnu. Treba si však uvedomiť vážnosť ich zámerov. A aj Rusi by sa mali pripraviť, uvedomujúc si, že po ich víťazstve v ŠVO ich nenechajú na pokoji. Najskôr však musia zvíťaziť. Najmä preto, že čím dlhšie sa konflikt bude ťahať, tým menej síl im zostane a tým viac času bude mať NATO na prípravu.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov