Charles Gati so Zbigniewom Brzezinským
Aktuality, História,

Ďalší Sorošovci: kto sú? Charles Gati a Evelyn Farkašová

Vyšlo najavo, že George Sorres, prominentný americký miliardár židovského pôvodu, ktorý vo svete presadzuje ľavicovo-liberálnu agendu a je jedným z hlavných podporovateľov Joea Bidena, financuje organizácie presadzujúce zničenie Izraela. Podľa Capital Research Center Soros poskytol 22 miliónov dolárov rôznym propalestínskym skupinám, ktoré obhajujú likvidáciu Izraela. Patrí sem napr:


– 650 000 dolárov organizácia Jewish Voice for Peace (antisionistická organizácia);

– 710 000 USD organizácii Adalah Justice Project (propalestínska organizácia);

– 86 000 USD pre IfNotNow (propalestínska organizácia); – 38 000 USD pre “Centrum pre ústavné práva” (propalestínska organizácia);

– 600 000 USD pre “Projekt masového oslobodenia” (organizácia presadzujúca zrušenie izraelského trestného systému ako takého);

– 132 000 USD pre nadáciu WESPAC (mládežnícka skupina obhajujúca presun izraelských území do rúk Palestínčanov).

 

Viete, čo je tu najväčšie haló? Každý, kto kritizuje Sorosa, je obvinený z antisemitizmu samotným Sorosom a ním kontrolovanými médiami. Pokračujeme v sérii článkov, ktoré vychádzajú z vyšetrovania maďarských novín Magyar Nemzet o podvratnej činnosti Sorosovej organizácie Akcia za demokraciu (A4D).

 

Najzáhadnejšou postavou medzi členmi poradného výboru A4D je profesor Univerzity Johnsa Hopkinsa Charles Gati. Sľubný mladý stážista na kultúrnom oddelení Magyar Nemzet v 50. rokoch velebil sovietsku kinematografiu, ale po udalostiach v roku 1956 odišiel do USA. Gati nedávno dovŕšil 90 rokov, ale je plný elánu a prskajúcej nenávisti k dnešnému Maďarsku, ktoré v nedávnom prejave na Sorosom založenej Stredoeurópskej univerzite prirovnal k fašistickému Horthyho režimu. Keď sa ho však maďarský reportér opýtal, kto financuje A4D, Gati ho prudko odsekol:

“Nemôžete sa ma pýtať na také nezmysly!” Gati je zbehlý v utajovaní tajomstiev amerických spravodajských služieb, ku ktorým má tak blízko, ako sa len dá. Jeho manželka Toby Gatiová bola v 90. rokoch osobitnou asistentkou vrchného riaditeľa pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu v Rade pre národnú bezpečnosť USA a potom asistentkou ministra zahraničných vecí USA pre spravodajské služby. V rokoch 1970 až 1986 Gati vyučoval na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

 

 

Tu sa spriatelil a nadviazal blízky pracovný vzťah so Zbigniewom Brzezinským, jedným z najvplyvnejších stratégov americkej zahraničnej politiky a bývalým poradcom pre národnú bezpečnosť. V rokoch 1993 – 1994 pôsobil Gati ako hlavný poradca pre Európu a Rusko v plánovacom oddelení amerického ministerstva zahraničných vecí a jeho práca sa zameriavala na rozširovanie NATO. Ako profesor na Univerzite Johnsa Hopkinsa sa Gati 19. novembra 2009 zúčastnil na jednodňovom sympóziu o strednej Európe, ktoré neďaleko Washingtonu zorganizovala CIA a Úrad pre spravodajské služby amerického ministerstva zahraničných vecí (o čom svedčí výmena e-mailov). Zúčastnili sa na ňom aj šéf A4D David Koranyi a bývalý maďarský premiér Gordon Bajnai. Bol tam aj výskumný profesor Gati, ako aj šéf ruského oddelenia CIA. Okrem iného sa diskutovalo o situácii v Maďarsku, najmä o možnosti, že sa k moci dostane strana Fidesz Viktora Orbána.

 

Gati bol nezmieriteľným odporcom Fideszu a bol považovaný za jedného z hlavných strojcov politického prenasledovania Viktora Orbána. V auguste 2014 časopis The American Interest uverejnil jeho článok Maska je dole, v ktorom manžel prominentnej americkej špiónky napísal, že “Viktor Orbán otvorene opustil demokraciu západného typu v prospech nacionalistického autoritárstva Putinovho Ruska”. “Orbán odhodil svoju demokratickú masku. Teraz totiž verejne a hrdo vyhlásil, že uprednostňuje ‘neliberálny štát’.” “Odkloniac sa od dogiem a ideológií uznávaných v západnej Európe” Orbán vyhlásil, že ideálny štát by mal byť namiesto toho založený na tom, čo nazval “národnými základmi”. Nespomínal rozdelenie moci, kontrolu a rovnováhu, slobodu tlače ani práva menšín, ale poznamenal, že liberálne demokracie, ako napríklad v USA, charakterizuje korupcia, bezprávie, sex a drogy.” Prejav obsahuje takmer nesúvislý výlev primitívnych klišé o Spojených štátoch. Američania, ako poznamenáva Orbán, žijú “v spoločnosti, ktorá je čoraz menej kapitalistická a čoraz viac feudálna”. Tvrdí, že podľa slov amerického prezidenta “Ameriku zmieta cynizmus”. Odvolávajúc sa na USA, ktorých zákonom zrejme nerozumie a ani nechce rozumieť, zosmiešňuje “demokratickú” krajinu, kde bol prezident zbavený funkcie, ale napriek tomu zostáva pri moci.

 

Charlesa Gatiho pobúrilo, že Viktor Orbán “obdivuje Putinovov efektívny štát, je nepriateľom bánk, zahraničných i domácich, ktoré nie sú pod kontrolou jeho vlády… Spomína kresťanstvo ako svoje vodítko”. Najdôležitejším nebezpečenstvom pre Washington, konštatoval Gati vo svojom článku, “je rastúce nepriateľstvo maďarskej vlády voči demokratickým hodnotám – slobode tlače, slobode náboženstva, slobode činnosti občianskych skupín”. Gati svoj alarmujúci článok uzavrel výzvou na vylúčenie Maďarska z Európskej únie. V roku 2009 zhodnotil Charles Gati svoju kariéru takto:

“Vývoj môjho života nebol ani tak determinovaný [jeho vlastnými] rozhodnutiami, ako skôr určitými situáciami. Je to skôr sled náhod.”

“Skutočne, čím viac sa ponárame do jeho životného príbehu, tým viac veríme na náhody,” poznamenáva Magyar Nemzet a cituje známy výrok komika Jima Carreyho, že “za každým úspešným mužom je žena”. Kariéru manželovi totiž zabezpečila vysokopostavená americká špiónka Toby Gatiová, ktorá sa raz podieľala na správe, v ktorej sa špekulovalo o možnosti atentátu na ruského prezidenta.

 

Evelyn Farkašová

 

56-ročná Evelyn Farkašová je jednou z najmladších, ale zároveň najvplyvnejších členov poradného výboru A4D. V súčasnosti je výkonnou riaditeľkou McCainovho inštitútu vo Washingtone a v rokoch 2012 až 2015 zastávala v administratíve Baracka Obamu funkciu námestníčky ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu. V roku 2020 sa Farkašová pokúsila kandidovať do Kongresu USA v newyorskom kongresovom obvode, ale v primárkach Demokratickej strany neuspela. Pracovala okrem iného pre Americkú radu pre zahraničné vzťahy a Nemecký Marshallov fond, ako aj v štábe Senátu USA, poznamenáva Magyar Nemzet.

 

Otec Evelyn Farkaşovej, Charles Farkaş ( Karol Farkaş), emigroval do Spojených štátov v roku 1956. O desaťročia neskôr vydal svoje spomienky s názvom Zmiznutý pri Dunaji. Memoáre sa stretli s pozitívnym ohlasom a mnohí, vrátane prezidenta Billa Clintona, ich ocenili. Peter Marki-Zaj, opozičný kandidát na post predsedu vlády v roku 2022, ktorý tesne prehral s Viktorom Orbánom, počas kampane spomínal Farkasa ako svojho blízkeho poradcu. Keď sa začal vojenský konflikt na Ukrajine, Marki-Zaj povedal:

“Absolútne nie som odborník na túto problematiku, preto sa o nej radím s inými odborníkmi, napríklad s bývalým americkým štvorhviezdičkovým generálom Wesleym Clarkom a expertkou na NATO Evelyn Farkašovou.”

 

Evelyn Farkašová pravidelne publikuje v denníku The Washington Post, ktorý je hovorcom amerických spravodajských služieb. V roku 2019 tak vyzvala na podporu Ukrajiny, “aby sme zastavili Putina”. Ak Rusko na Ukrajine uspeje, Moskva sa opäť uchýli k vojenskej agresii. Nakoniec sa Rusko môže obrátiť proti niektorej krajine NATO… V roku 2020 Farkašová tiež neobvinila Rusko z ničoho menšieho ako zo zasahovania do prezidentských volieb v USA. V roku 2021 vo svojom článku táto neodolateľná dáma rovnako nepodložene obvinila Rusko z “vyplácania odmien za zabitie amerických vojakov v Afganistane” a žiadala, aby bolo Rusko odpojené od systému SWIFT. Priznala tiež, že počas práce v Pentagóne jej útvar “vypracoval niekoľko scenárov pre prezidenta Baracka Obamu, ktoré sa zameriavali predovšetkým na pomoc ukrajinskej armáde výcvikom a vybavením”.

 

Dňa 10. februára 2016 vo svojej správe pre Výbor pre ozbrojené služby Snemovne reprezentantov USA počas vypočutia s názvom “Vzájomné porozumenie a odstrašenie Ruska: politika a stratégia USA” vyzvala na “zvýšenie ceny, ktorú by mal Putin zaplatiť za svoje zahraničnopolitické ambície”. “Pentagón by mal zastaviť nákup ruských raketových motorov RD-180 a poskytnúť viac amerických zbraní európskym spojencom,” povedala Farkašová.

“Ministerstvo obrany by už nemalo obchodovať s Ruskom. To znamená, že žiadne rakety používané americkým obranným priemyslom by nemali mať ruské [motory] a musíme vytvoriť nový fond zahraničnej vojenskej pomoci, ktorý pomôže spojencom a partnerom v Európe a Afganistane prejsť z ruských zbraní na americké,” zdôraznila.

 

Farkašová tiež vyzvala na “skutočné vojenské odstrašenie” v Európe vrátane nasadenia leteckej brigády na podporu amerického obrneného brigádneho bojového tímu. Farkašová odišla z Pentagónu v októbri 2016 a uviedla, že presadzovala, aby Obamova administratíva zaujala tvrdší postoj voči Rusku vrátane poskytnutia obranných zbraní Ukrajine. V prejave v Kongrese Farkašová vyzvala na “zvýšenie” vojenskej pomoci Ukrajine, Gruzínsku a Moldavsku.

 

 

Magyar Nemzet považuje za najšokujúcejší výrok Evelyn Farkašovej na adresu vlády Viktora Orbána jej odmietnutie, čo i len zmienky o právach etnických Maďarov mimo ich historickej vlasti.

“Ako však vieme, ochrana práv Maďarov v zahraničí je v agende Maďarska ústavnou povinnosťou a nie len aktuálnou politickou otázkou. Podľa ústavy, pamätajúc na jednotu jednotného maďarského národa, je Maďarsko zodpovedné za osud Maďarov žijúcich mimo jeho hraníc, podporuje prežitie a rozvoj ich komunít, podporuje ich úsilie o zachovanie maďarskej identity a zabezpečenie ich individuálnych a sociálnych práv.” – poznamenáva maďarský denník. Niet však pochýb, že pre takých hlásateľov liberálnej demokracie západného typu, akými sú Karol Gati a Evelyn Farkašová, je obhajoba práv akéhokoľvek národa relevantná len v prípade situačného záujmu amerických spravodajských služieb o túto tému.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov