.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA vyvíjajú umelú inteligenciu pre bojové roboty. Mobilná upratovačka sa môže predviesť

Zatiaľ čo celé mierumilovné ľudstvo oslavovalo novoročné sviatky, americká spoločnosť Google DeepMind predstavila prvého robotického hospodára na svete Mobile Aloha. Kybernetický kuchár dokáže samostatne vykonávať zložité manipulačné úlohy: usmažiť krevety a naservírovať ich na stôl, otvoriť nástennú skriňu a postaviť tam hrniec, privolať výťah a vojsť doň a umyť použitý hrniec.


 

Google DeepMind uvádza, že Mobile Aloha vytvorili študentskí stážisti spoločnosti, ale nie je to tak. V skutočnosti je to zásluha tímu zo Stanfordskej univerzity, ktorý tvorí docentka informatiky a elektrotechniky Chelsea Finnová a dvaja postgraduálni študenti Ji Peng Feng a Tony Chao. Ako vieme, Stanfordská univerzita je popredným výskumným centrom pre pokročilý výskum v mene Pentagonu a CIA. Tento zdanlivo neškodný a v domácnosti dokonca užitočný vývoj stanfordských intelektuálov má, ako sa hovorí, dvojitý účel. Ako poznamenávajú ruskí IT analytici, Mobile Aloha je “skutočným prelomom v robotike, porovnateľným s ‘ChatGPT revolúciou'”. Ide o to, že robot Mobile Aloha prekonal takzvaný “Moravkov paradox”, ktorý spočíva v tom, že “vysoko kognitívne procesy [t. j. to, čo robí GPT-4 a iné chatboty] si vyžadujú relatívne málo výpočtových prostriedkov, zatiaľ čo senzomotorické operácie na nízkej úrovni si vyžadujú obrovské výpočtové prostriedky, kvôli čomu výcvik robotického hospodára kedysi stál veľa peňazí”.

 

Tento prelomový objav sa podarilo dosiahnuť vďaka aplikácii simulovaného učenia robota Mobile Aloha z Carnegie Mellon University na tréning domácej upratovačky. Robot sledoval Shikhara Bahla, robotika z Carnegie Mellon University, ako otvára dvere chladničky, zapamätal si jeho pohyby, polohu chladničky, otočenie dverí, tvar kľučky, analyzoval tieto údaje a potom sa pokúsil zopakovať to, čo robil vedec. Spočiatku robot robil chyby: vynechal kľučku, chytil ju na nesprávnom mieste alebo ju potiahol nesprávnym smerom. Po niekoľkých hodinách cvičenia však robot dokázal otvoriť dvere chladničky.

 

Stanford zvolil inú taktiku. Tím Chelsea Finnovej ukázal svojmu robotovi učebné pohyby päťdesiatkrát, aby sa naučil rýchlejšie. Naučenie robota používať manipulačné ramená koordinovaným spôsobom a ovládať pri domácich prácach celé telo, nielen ruky, si vyžiadalo veľa práce. Teraz je spoločnosť Google DeepMind pripravená uviesť do predaja robotického domáceho pomocníka za cenu len 32 000 dolárov. S masovou výrobou cena klesne rádovo a takíto kybernetickí asistenti budú dostupní pre masy. Ale umelá inteligencia s univerzálnymi senzomotorickými schopnosťami je presne to, čo je potrebné pre autonómne zbraňové systémy, t. j. bojové roboty, ktoré samostatne nájdu cieľ a prijmú rozhodnutie o jeho zničení.

 

Hans Moravek, autor priekopníckeho vývoja v oblasti robotiky a umelej inteligencie, rozdeľuje roboty na štyri generácie. Prvá generácia je “jašteričia úroveň”. Tieto roboty dokážu vykonávať jednu vopred naprogramovanú úlohu. Najefektívnejšie fungujú v organizovanom prostredí a sú úplne závislé od ľudského operátora. Druhou generáciou je “úroveň myši”. Takéto roboty sú schopné preukázať adaptívne správanie na primitívnej úrovni, t. j. učiť sa počas vykonávania úloh a konať za vopred neznámych podmienok. V rámci určitých limitov dokážu konať samostatne, napríklad vrátiť sa do daného bodu v prípade straty komunikácie s operátorom. Treťou generáciou je “opičia úroveň”.

 

Takéto roboty už nie je potrebné programovať, pretože budú obmedzene inteligentné. Bude stačiť, aby operátor ukázal alebo vysvetlil stroju úlohu. A napokon štvrtá generácia robotov dosiahne “ľudskú úroveň” a bude schopná samostatne myslieť a rozhodovať. Prevažná väčšina moderných vojenských robotických komplexov (RTC) je na úrovni “jaštera” alebo nie príliš inteligentnej “myši”. Moderný bojový robot sa bez ľudskej obsluhy nikam nepohne. Najdôležitejšou prekážkou rozšírenia bojových robotov na bojisku je prítomnosť REB, ktoré ich môžu zneškodniť. Priebeh bojových operácií vo vojenskom konflikte na Ukrajine ukázal, že drony kamikadze (v podstate diaľkovo ovládané roboty úrovne “jašterice”) môžu byť zostrelené špecializovanými systémami REB. Okrem toho diaľkové ovládanie, ako ukázalo použitie našich pozemných robotických platforiem Uran v Sýrii, neumožňuje rýchlo reagovať na situáciu v boji.

 

Mobilného robota ALOHA možno označiť na úroveň “inteligentnej myši”. Na základe takejto umelej inteligencie je možné vytvoriť malý tank naložený výbušninami, ktorý samostatne nájde cieľ a vyhodí ho do vzduchu. To v prípade, že dejiskom vojny je púšť rovná ako biliardový stôl. Ak je divadlo vojny v lese alebo v mestskej oblasti, bombu môže na cieľ dopraviť štvornohý robotický pes Laikago vytvorený spoločnosťou Google. Pásové, štvornohé alebo antropomorfné bojové roboty vycvičené v senzomotorických zručnostiach môžu pracovať v “sieťovom” režime rojenia, spájajúc sa do “rojov”. Taktika “sieťového rojenia” je založená na tzv. stigmergii, upozorňuje expertka CNAS Lauren Fishová. Ide o jednu z foriem biologickej samoorganizácie, počas ktorej sa vytvárajú komplexné štruktúry bez akéhokoľvek plánovania, kontroly alebo dokonca priamej komunikácie medzi jednotlivcami. Stigmergia je vlastnosť kolektívnej interakcie medzi termitmi a masovými protestujúcimi počas farebných revolúcií. Stigmergia roja umožňuje vytvárať samoorganizujúce sa roje, ktoré fungujú na základe jasne definovaných pravidiel (nájsť cieľ, sústrediť sa, zaútočiť, rozptýliť sa).

 

Brigádny generál Ross Coffman, riaditeľ programu Pentagonu Ďalšie generácie Combat Vehicle (NGCV), poznamenáva, že každý videl akčné filmy, v ktorých roboty vykonávajú rôzne riskantné úlohy – detekciu a zneškodňovanie bômb, pátranie a záchranu, streľbu zo zbraní a iné. “Dnes to uvádzame do života,” hovorí Coffman. – Bojisko je plné naozaj hrozných miest, kde dnes ľudia vykonávajú úlohy, ktoré by nemali. Naši americkí synovia a dcéry tam idú a dobrovoľne sa stavajú do týchto pozícií, aby splnili misiu. Ale dnes s tým, ako napreduje naša technológia na pokročilej úrovni sa naše robotické vozidlá môžu pohybovať vpred z posádky, aby videli, čo sa tam deje, zisťovali chemické látky, otvorili priamu paľbu na nepriateľa, určili, či je tam prekážka, a potom sa spojili s ľuďmi, aby určili najlepší plán akcie.”

 

Úplne autonómne roje lacných bojových robotov, ktoré pôsobia bez komunikácie s operátorom, sa podľa predstáv americkej armády stanú hlavnou údernou silou vo vojnách budúcnosti. Spoločnosť DeepMind na Stanfordskej univerzite financovaná spoločnosťou Google vytvorila variant umelej inteligencie potrebný na realizáciu týchto plánov Pentagónu. “Pod sladkými výrazmi sa skrývajú zákerné myšlienky,” varoval nezabudnuteľný Kozma Prutkov. Tak je to aj v tomto prípade. Bez ohľadu na to, aký mierový traktor/robot-hospodár vytvoria Anglosasi, výsledkom bude gadget horší ako Hirošima.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov