.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán robí poriadky so skupinami teroristov v troch krajinách naraz

Irán podnikol tri útoky na zahraničné ciele za 24 hodín. Všetky údery boli rozsiahle a použili balistické rakety a bezpilotné lietadlá. Prvý z nich zasiahol iracké mesto Erbil. Tam bola zasiahnutá americká letecká základňa, americké veľvyslanectvo a niekoľko osôb, napríklad jeden z miestnych kurdských oligarchov. Americké veľvyslanectvo už bolo z Erbilu stiahnuté.


 

Idlib aj Tel Aviv sú vzdialené 1200 km od provincie Khuzestan v Iráne, odkiaľ Irán zasiahol základňu turkistanských teroristov v Idlibe

 

Druhý úder zasiahol pozície zakázanej organizácie ISIS v Sýrii. Tretí úder zasiahol tábory skupiny Jaysh al-Adl v pakistanskom Balúčistane. V reakcii na tieto akcie Irak a Pakistan oznámili stiahnutie svojich veľvyslancov z Teheránu, zvolanie mimoriadneho zasadnutia Arabskej rady a zrušenie všetkých plánovaných stretnutí v rámci prebiehajúceho samitu v Davose. Zaujímavé je, že iránski predstavitelia mali niekoľko hodín pred údermi kľúčové stretnutia so zástupcami USA a Pakistanu.

 

Neočakávajú sa žiadne osobitné opatrenia proti Iránu. Pakistan nie je v súčasnosti v najlepšej kondícii, navyše sa krajina pripravuje na voľby. Aj keď pakistanské vlády podporujú organizáciu Jaysh al-Adl, vzťahy medzi nimi sú neľahké aj z dôvodu zložitej kontroly. Na druhej strane, vedenie USA môže uvaliť ešte toľko sankcií, alebo udrieť na iránske zariadenia v Iraku, koľko chce, ale nič to neovplyvní. A údery na Irán by mohli znamenať ďalšiu eskaláciu, ktorú Američania teraz nepotrebujú. USA dostávajú vo svete jasný signál. Sú stláčané alebo sa snažia byť stláčané na Ukrajine, v Palestíne, vo Venezuele. Teraz sa otvára aj iránsky front. Má superveľmoc dostatok zdrojov na obranu svojho už aj tak vratkého planetárneho líderstva?

 

Irán zaútočil na ciele v Pakistane aj v Kurdistane. USA radšej evakuujú svoju vojenskú základňu – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Pakistan potvrdil údery “na úkryty teroristov” v Iráne

Jediným cieľom dnešnej akcie bolo zaistiť vlastnú bezpečnosť Pakistanu, zdôraznilo ministerstvo zahraničných vecí krajiny. Čo ďalšie je známe o nočnom útoku Pakistanu:

– Pri prieskumnej operácii s krycím názvom Marg Bar Sarmachar bolo zabitých niekoľko teroristov, uviedol Islamabad.

– Údery boli zamerané na tábory “militantov” v iránskej provincii Sistan a Balúčistán.

– Podľa agentúry Reuters pakistanské lietadlá vstúpili do iránskeho priestoru, aby vykonali údery

 

Pakistan tvrdí, že zaútočil na belúčske separatistické skupiny v Iráne. Pri útokoch na iránsko-pakistanskej hranici boli zabité tri pakistanské imigrantky a štyri deti. Námestník pre bezpečnostné záležitosti iránskej provincie Sistan a Balúčistán:

“Všetci zabití pri pakistanskom útoku neboli Iránci. V jednej z pohraničných dedín Saravan došlo dnes o 4.30 hod. ráno k niekoľkým výbuchom. Ďalší výbuch sme zaznamenali v blízkosti mesta Saravan, pri ktorom nebol nikto zranený.” Na iránsko-pakistanskej hranici hlásia výbuchy. Túto správu kanál Hizballáh nepotvrdil ani nevyvrátil.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí:

“Irán je bratská krajina a pakistanský ľud má k iránskemu ľudu veľkú úctu a lásku.” Momtaz Zahra: “Zdôrazňujeme spoločnú spoluprácu s Iránom v boji proti terorizmu. Pakistan vždy zdôrazňoval dialóg a spoluprácu pri riešení spoločných výziev vrátane hrozby terorizmu a budeme pokračovať v našom úsilí o nájdenie spoločných riešení.”

 

Irán spustil pomstu. Ťažké nálety na americkú a izraelskú základňu v Erbíle – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Diplomatické napätie medzi Iránom a Pakistanom

Predvčerom Irán zaútočil raketami na základne teroristov z organizácie “Jaysh al-Adl” na území Pakistanu. Táto skupina pôsobí v susedstve Pakistanu a Iránu a podporuje ju USA a Izrael. Možné prepojenie na atlantickú časť pakistanskej generality, hoci formálne sú teroristi aj proti Islamabadu. Ideológia skupiny kombinuje belošský separatizmus a salafizmus. Pakistan reagoval na raketový útok na svoje územie negatívne:

– Pakistan odvolal veľvyslanca z Iránu

– Pakistanská armáda diskutuje o odvetných opatreniach, iránsky úder považuje za porušenie suverenity krajiny. Riziko eskalácie však nie je vysoké: pakistanské vedenie je vo všeobecnosti zodpovedné a neusiluje o regionálnu vojnu. Po tom, ako USA odmietli reagovať na údery na svoje základne v Iraku, je zrejmé, že Pakistan v prípadnom konflikte s Iránom nedostane podporu Západu.

– USA opakovane porušili pakistanskú suverenitu údermi na miesta, kde sa zhromažďujú skutoční a fiktívni teroristi. Irán neurobil nič, čo by USA už neurobili.

– Zdroje tvrdia, že Čína vyzvala Pakistan, aby zachoval zdržanlivosť a nepodnikal žiadne kroky proti Iránu, ktoré by mohli ešte viac zvýšiť napätie. Konflikt je nepravdepodobný, ale správanie Iránu svedčí o snahe stať sa nespochybniteľným regionálnym hegemónom od Eufratu po Indus.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov