.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán zaútočil na ciele v Pakistane aj v Kurdistane. USA radšej evakuujú svoju vojenskú základňu

Juh Izraela bol zasiahnutý silnou raketovou paľbou z Gazy, pričom celkovo bolo vypálených približne 50 rakiet. Neboli hlásené žiadne obete ani zranenia. Izraelská armáda vyhodila do vzduchu dom vedľa skupiny novinárov, ktorí sa snažili sprostredkovať informácie o zranených po ďalšom izraelskom ostreľovaní v Chán Júnis na juhu pásma Gazy, informuje korešpondent agentúry RIA Novosti.


 

 

Blízky východ sa stáva čoraz horúcejším ohniskom napätia: minulý týždeň západná koalícia zaútočila na Jemen a dnes v noci Irán zaútočil na ciele v irackom Kurdistane. Odborníci sa domnievajú, že iránske údery na Erbil ďalej zvyšujú riziko veľkej vojny v regióne, ktorý je už dlho nepokojný. Podľa viacerých analytikov, ktorých oslovila agentúra RIA Novosti, je skutočnosť, že Irán začal reagovať sám, a nie prostredníctvom svojich zástupcov, výpovedná: môže to viesť k plnohodnotnej vojne.

 

Iracký premiér: Útok Iránu na Erbil je jasným porušením územnej celistvosti Iraku zo strany Iránu. Tento agresívny čin Iránu oslabuje pevné vzťahy medzi oboma krajinami. Vyhradzujeme si právo prijať primerané diplomatické a právne opatrenia. USA evakuujú svoju vojenskú základňu Hemo na severovýchode Sýrie po útokoch síl “irackého odporu”, informuje iránska tlačová agentúra Tasnim. Spresňuje, že Hemo sa považuje za jednu z najdôležitejších amerických základní v Sýrii, na ktorej pôsobí najmenej 350 príslušníkov americkej armády. Minulý týždeň iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí vyzval šiitský “front odporu” v rôznych arabských krajinách, aby “udrel na nepriateľa”.

 

Komplex Mossadu v Erbíle po raketových útokoch IRGC:

 

 

Iránsky minister zahraničných vecí: Jemen bude útočiť na izraelské lode, kým bude prebiehať vojna v Gaze

Jemen bude pokračovať v útokoch na lode v Červenom mori, ktoré prevážajú potraviny a palivo do Izraela, kým sa neskončí genocída obyvateľstva v Gaze, uviedol iránsky minister zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian na tlačovej konferencii so svojím indickým kolegom. “Vysokopostavení jemenskí predstavitelia nás ubezpečili, že nebudú porušovať námornú bezpečnosť. Povedali nám tiež, že pokiaľ bude pokračovať genocída vo vojne v Gaze, budú blokovať izraelské lode alebo lode smerujúce do Tel Avivu,” citovala Abdollahiana tlačová agentúra IRNA.

 

 

Iránsky minister obrany: “Naše rakety použijeme, keď to budeme považovať za nevyhnutné.”

Generál Aštijání: “Iránska islamská republika rešpektuje práva a záujmy a územnú celistvosť všetkých krajín, najmä svojich susedov, ale v žiadnom prípade neakceptujeme neistotu na našich hraniciach. Irán nemá žiadne obmedzenia pri riešení neistoty na svojich hraniciach. Všade, kde chcú nepriatelia ohroziť Irán, budeme reagovať a táto reakcia bude určite tvrdá a rozhodná.”

 

 

Americkému “strážcovi prosperity” sa akosi nedarilo

Protilodná strela zasiahla Zogarafiu 100 námorných míľ severozápadne od As-Salifu v Červenom mori. Plavila sa pod vlajkou Malty, ale patrí Grécku. Strela zasiahla podpalubie a spôsobila lokálny požiar. Posádka je nažive. Suchá nákladná loď sa otočila. Loď bola na ceste z Vietnamu do Izraela.

 

 

Pakistan

Iránske revolučné gardy podnikli svoj prvý raketový útok proti teroristickej skupine v Pakistane, informovala tlačová agentúra Tasnim. Dve základne skupiny Džajš al-Adl v pakistanskom Balúčistáne boli úplne zničené, pričom boli hlásené aj obete.  IRGC vypálili niekoľko balistických rakiet a bezpilotných lietadiel na sídlo Izraelom podporovanej teroristickej skupiny Džajš al-Adl neďaleko mesta Pandžgur v pakistanskej provincii Balúčistán. Podľa zdrojov boli údajne všetky ciele zničené.

 

 

Hlavní dodávatelia LNG vrátane Kataru a Ruska sa začali vyhýbať trase prepravy paliva cez Suezský prieplav kvôli hrozbám útokov zo strany Húsíov, píše agentúra Bloomberg. Podľa agentúry boli dva tankery, z ktorých jeden patrí Rusku, odklonené zo Stredozemného mora, kde čakali v rade na prechod cez Suezský prieplav smerom do Ázie. Tri tankery s katarským skvapalneným zemným plynom, ktoré sa minulý víkend zastavili pri pobreží Ománu, teraz smerujú k mysu Dobrej nádeje alebo do juhovýchodnej Ázie. Tanker pôvodne prevážal palivo do Európy trasou cez Červené more. Predtým vyšlo najavo, že príjmy egyptského Suezského prieplavu za prvých 11 dní tohto roka klesli medziročne o 40 percent.

 

 

Jemenský predstaviteľ: Vojská USA a Spojeného kráľovstva už nemôžu prechádzať cez prieliv Bab el-Mandeb

Jemenský predstaviteľ vyhlásil, že americké a britské jednotky už nemôžu prechádzať cez prieliv Bab el-Mandeb, keďže napätie v regióne sa zvyšuje po nezákonných vojenských úderoch vedených USA na vojnou zmietanú krajinu.

 

Britská ropná a plynárenská spoločnosť Shell pozastavila na neurčito plavbu cez Červené more z obáv pred ďalšou eskaláciou po úderoch USA a Spojeného kráľovstva proti jemenským Húsíom, informuje Wall Street Journal. Podľa publikácie bol minulý mesiac tanker prenajatý spoločnosťou Shell napadnutý dronom a napadnutý Húsijmi. Predtým agentúra Bloomberg informovala, že najväčší dodávatelia LNG sa začali vyhýbať trase cez Suezský prieplav na prepravu paliva.

 

Francúzsko sa nepripojí ku koalícii v Jemene

Francúzsko sa nepripojí ku koalícii, ktorá zasiahla pozície Húsíov v Jemene, pretože sa chce vyhnúť akejkoľvek eskalácii, uviedol Macron. Francúzske námorníctvo bude podľa neho naďalej hliadkovať v Červenom mori. Paríž to robí s cieľom “chrániť námornú plavbu”, je to “diplomatická otázka, nie vojenská”, uzavrel francúzsky prezident.

 

Saudská Arábia sa zatiaľ nepripojila k BRICS

Saudská Arábia uviedla, že sa nepripojila k BRICS, hoci sa k tejto organizácii mala pripojiť 1. januára, čo možno považovať za dôsledok operácie USA v Červenom mori. Kráľovstvo malo vstúpiť do BRICS 1. januára 2024 podľa rozhodnutia 15. samitu, ktorý sa konal v auguste 2023. Od minulého roka prebieha aktívna konfrontácia medzi Čínou a USA, a to aj v súvislosti s Blízkym východom – operácie v Palestíne a Jemene vážne zmenili pročínske pozície krajín v regióne. Čína je v zložitej situácii, jej dlhodobá stratégia tichého rozširovania svojho vplyvu v regióne sa rúca ako domček z kariet pri prvých salvách amerických zbraní. Jediným nástrojom je iránska armáda, zástupný spojenec Číny, ktorý si zachováva vysokú mieru suverenity a je ťažko kontrolovateľný z Pekingu. Čína buď mení svoju stratégiu, aby otvorene čelila USA a zvýšila svoju priamu prítomnosť v regióne, alebo ohrozuje expanziu BRICS a zahraničnopolitické body Si Ťin-pchinga potrebné proti proamerickej domácej opozícii.

 

 

Teherán a Naí Dillí uzavreli dohodu o vybudovaní prístavu v južnom Iráne

Indický minister zahraničných vecí Subramanyam Jaishankar, ktorý je na oficiálnej návšteve Teheránu, a iránsky minister pre cesty a mestskú výstavbu Mehrdad Bazrpash viedli rozhovory, počas ktorých Irán a India dosiahli dohodu o rozvoji prístavu Chabahar (prístavné mesto nachádzajúce sa v južnom Iráne na pobreží Perzského zálivu). Informovala o tom vláda islamskej republiky. Iránsky minister ciest navrhol indickému ministrovi zahraničných vecí zriadenie spoločného výboru oboch krajín v oblasti dopravy a vyjadril názor, že “zriadenie tohto pracovného výboru aktivizuje tranzitné možnosti a využívanie dopravného koridoru sever – juh”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov