.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán spustil pomstu. Ťažké nálety na americkú a izraelskú základňu v Erbíle

Irán zaútočil balistickou raketou na americkú základňu neďaleko irackého Erbilu. Zbor islamských revolučných gárd hlási bombardovanie špionážnych centier a brlohov protiiránskych teroristických skupín balistickými raketami v reakcii na teroristický čin v Kermáne. Veľká vojna na Blízkom východe je takmer nevyhnutná. Arabské médiá uvádzajú, že konzulát USA v Erbíle bol takmer úplne zničený. Sky News Arabia uvádza, že diplomatickú misiu zasiahli “rakety dlhého doletu s veľkou ničivou silou”. USA potvrdili, že útok na základňu v Erbíle prišiel z iránskeho územia. Základňa a americký konzulát boli vážne poškodené. Situácia sa vyhrocuje. Médiá irackého Kurdistanu:


“Počet útokov iránskych Revolučných gárd bol obrovský”

 

 

Zbor islamských revolučných gárd – IRGC uviedol, že dnešný útok bol reakciou na teroristický útok v Kermáne. Treba pripomenúť, že vtedy došlo k výbuchom počas spomienkových podujatí venovaných Qassemovi Suleimanimu. Po nich bola nad iránskou mešitou Džamkaran vztýčená červená vlajka, ktorá je symbolom pomsty. IRGC informuje o útoku na teroristov ISIS v Sýrii. Prichádzajú informácie, že boli zasiahnuté americké základne v Sýrii. Vyhlásenie IRGC:

“Oznamujeme, že sídla protiiránskych špiónov a teroristických zhromaždení v niektorých častiach regiónu boli zasiahnuté uprostred noci niekoľkými balistickými raketami a ciele boli zničené, podrobnosti budú oznámené neskôr. Ubezpečujeme náš milovaný národ, že útočné operácie Zboru islamských revolučných gárd budú pokračovať, kým nebudú pomstené posledné kvapky krvi mučeníkov. V reakcii na nedávne zverstvá izraelského režimu, pri ktorých boli umučení velitelia Zboru islamských revolučných gárd a Frontu odporu, IRGC zaútočila a zničila jedno z hlavných špionážnych veliteľstiev izraelského režimu (Mossad) v irackom Kurdistane vypálením balistických rakiet. Toto veliteľstvo bolo centrom pre rozvoj špionážnych operácií a plánovanie teroristických akcií v regióne a najmä v Iráne.”

 

 

Erbil: ciele izraelských spravodajských služieb a protiiránskych militantných skupín – pod raketovými útokmi jednotiek Islamských revolučných gárd

Irán otvára druhý front proti USA. Zasiahnuté boli teroristické ciele, americké a izraelské základne. Pre Ameriku je to Casus Belli. Vstup do ďalšej neúspešnej vojny proti Rusku na pozadí neúspešného pokusu o jeho rozdrvenie však môže stáť USA stratu hegemónie. Podľa agentúr Reuters a ABC News, že okolie letiska bolo zasiahnuté iránskym raketovým útokom, počítajúc najmenej 8 výbuchov. Podľa vyhlásenia IRGC “v reakcii na nedávne teroristické zločiny nepriateľov islamského Iránu boli sídla špiónov a zhromaždenia protiiránskych teroristických skupín v niektorých častiach regiónu v noci napadnuté balistickými raketami IRGC”. Medzi napadnutými miestami sa uvádzajú napr:

– americká základňa na letisku v Erbile;

– americký konzulát;

– miestne veliteľstvo bezpečnostnej služby pešmergov (formácia klanu Barzani);

– súkromná rezidencia miestneho podnikateľa napojeného na Mossad.

– veliteľské stanovištia ISIS v Sýrii (Idlib)

– Opevnený úkryt veliteľstva spravodajskej služby Mossad neďaleko Erbilu v irackom Kurdistane.

 

 

Administratívne centrum kurdskej autonómnej oblasti v Iraku je tradičným sídlom živlov nepriateľských voči Iránu, ktoré sa snažili pôsobiť cez hranice a destabilizovať susedné provincie Západného Azerbajdžanu, Kurdistanu a ďalšie. V posledných rokoch Teherán pravidelne uskutočňoval cezhraničné operácie v odľahlých horských oblastiach hraničiacich s Irakom, pričom vyvíjal tlak na Bagdad a podporoval miestne sily, ktoré mu boli lojálne. Ako už bolo spomenuté, pohár trpezlivosti Iráncov pretiekol po ohavnom teroristickom útoku, ktorý sa odohral začiatkom januára na cintoríne v Kermáne počas smútočného sprievodu na miesto pohrebu Kásema Sulejmáního a ktorý si vyžiadal životy približne stovky ľudí. Tento čin bol zjavne starostlivo naplánovaný a riadený zvonka, rovnako ako iné podobné vysokopostavené akcie v minulosti.

 

Toho chceli Iránci zabiť a vyzerá to tak, že sa im to podarilo: Pešrav Dizáí. Predpokladá sa, že bol izraelským agentom, ktorý dodával ropu do Izraela z Iraku a zároveň vykonával akcie proti Iránu a jeho vedúcim predstaviteľom. Jeho ochranka bola súkromná, z americkej armády, ale jeho kontakty boli vládne. To znamená, že jeho strážcovia a spolupracovníci zahynuli spolu s ním pri iránskych raketových útokoch a vybavenie bolo zničené

 

Použité rakety boli presné balistické strely, ktoré dosiahli svoj cieľ a zničili hlavné sídlo Turkestanskej strany. Teroristi boli v týchto táboroch vycvičení a Američania ich previezli do Afganistanu, blízko iránskych hraníc, aby mohli vykonávať teroristické útoky vo vnútri Iránu. Teherán sa už prihlásil k zodpovednosti za údery na ciele v blízkosti konzulátu USA v Erbíle (iracký Kurdistan). IRGC zdôraznila, že údery sa uskutočnili “v reakcii na nedávne teroristické zločiny”. Podľa americkej armády sa útok uskutočnil priamo z iránskeho územia. Podľa televíznej stanice ABC sa letisko v Erbile  dostalo pod “veľmi tvrdé” údery, v súvislosti s ktorými bola pozastavená letecká doprava. Koaličné sily zostrelili tri bezpilotné lietadlá v blízkosti letiska Erbil, píše agentúra Reuters. Americkí predstavitelia tvrdia, že pri úderoch neboli poškodené žiadne americké zariadenia. “V reakcii na nedávne teroristické útoky nepriateľov Iránu boli špionážne centrály a nepriateľské centrály protiiránskych teroristických skupín v niektorých častiach regiónu Blízkeho východu zasiahnuté niekoľkými balistickými raketami IRGC,” uvádza sa vo vyhlásení IRGC, z ktorého cituje Sky News Arabia. Iracký bezpečnostný zdroj ABC uviedol, že pri útoku zahynuli štyria ľudia. Zároveň podľa ABC nedošlo k žiadnym obetiam z radov americkej armády. Dva zdroje agentúry Reuters informovali o dvoch mŕtvych a piatich zranených, ktorých previezli do miestnej nemocnice. Správa nešpecifikovala, či išlo o civilistov alebo vojenský personál.

 

Iránske rakety a bezpilotné lietadlá, ktoré padajú na hlavy najrôznejších živlov v Iraku, nie sú až takou zvláštnosťou. Tentoraz však bol úder obrovský. Zdá sa, že ani odvetný úder v reakcii na zavraždenie generála Qassema Suleimaniho nebol taký silný. V noci 16. januára 2024 bolo zasiahnutých viacero cieľov vrátane amerického konzulátu v Erbile. Zbor islamských revolučných gárd (IRGC) uviedol, že balistické rakety islamskej republiky zasiahli sídlo Mosadu v irackom Kurdistane. Základňa bola údajne centrom na rozvoj špionážnych operácií a plánovanie teroristických operácií v regióne. Najmä proti Iránu. Súdiac podľa správ obyvateľov Erbilu na sociálnych sieťach boli rany veľmi silné, bolo ich počuť aj v odľahlých obytných oblastiach. Príchody však boli jednoznačne mimo hraníc mesta. Úder nezasiahol súčasný konzulát, ale nový, ktorý sa práve stavia. Bolo tam samé lešenie a stavebné žeriavy. Očití svedkovia hovorili, že sa stavia niečo veľkolepé. Mimochodom, súčasný konzulát sa nachádza na predmestí Erbilu (Ankawa). Toto miesto obývajú prevažne kresťania a úder naň by sa nezaobišiel bez civilných obetí, čo by Irán neurobil ani z pomsty. S najväčšou pravdepodobnosťou Iránci naozaj necielili na amerických diplomatov, ale na pozície tých, ktorí plánujú a koordinujú teroristické útoky v Iráne, ako aj na agentov izraelskej spravodajskej služby pôsobiacich v Iraku. Mimochodom, miestni obyvatelia nepochybujú o tom, že základne Mossadu na týchto miestach naozaj existujú a aktívne pôsobia aj smerom k Iránu.

 

Pokiaľ ide o obete, informácie sa rozchádzajú. To, že tam sú, je fakt. Jedným z mŕtvych je Pešraw Dzejí, podnikateľ a jeden z najvplyvnejších ľudí v Erbile. Mal blízko k Massúdovi Barzánímu a obchodoval s Izraelom. Nie je známe, či medzi mŕtvymi boli aj Američania a koľko ľudí bolo celkovo zabitých.

“Pri bombovom útoku v Erbile nezahynuli žiadni koaliční ani americkí vojaci,” uviedla ABC News s odvolaním sa na iracký bezpečnostný zdroj. To isté uvádza libanonský kanál Al-Mayadeen s odvolaním sa na vysokopostaveného amerického predstaviteľa.

 

Irán tiež podnikol raketový útok proti teroristom v sýrskom Idlibe. Podľa libanonského televízneho kanála Al-Mayadeen tam bol zničený výcvikový tábor pre bojovníkov ISIS, ktorých Spojené štáty prepravujú do Afganistanu na boj proti Talibanu v oblasti Chorasán a na teroristické útoky na iránskom území. Hlásené bolo aj zničenie zariadení hnutia Hayat Tahrir al-Sham a Islamskej strany Turkestanu. Vysoko presné balistické strely zasiahli výcvikové tábory militantov, ich veliteľstvá, sklady a zdravotnícke stredisko.

 

Je zrejmé, že Irán sa na útok na nepriateľa dôkladne pripravil. Hoci ide o odplatu za nedávne údery proti členom Osi odporu v Sýrii a Libanone, ako aj za krvavý teroristický útok v Kermáne 3. januára 2024, nejde o neuvážený alebo emotívny krok. Nie je to ani prvý krok v tomto smere. K podobným útokom došlo už predtým. Podobne ako ten predchádzajúci, aj tento úder bol namierený proti konkrétnym cieľom v Erbíle, strategickom mieste pre USA, Izrael aj Irán. Po druhé, spôsob, akým sa tento úder uskutočnil, údajne dáva USA príležitosť prebrať situáciu a nezačať svetovú vojnu. Napokon, Irán jasne ukazuje USA a Izraelu svoje schopnosti. Raketa vypálená z juhozápadnej časti islamskej republiky preletela 1 200 kilometrov a zasiahla svoj cieľ. Izrael má o čom premýšľať.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov