Ruský vojak so zajatou poľskou puškou Grot 16
Aktuality, História,

Poľsko ako hlavný vazal Anglosasov na východnom krídle NATO

Poľsko sa rýchlo stalo vojenským nástrojom NATO a USA. S nástupom strany PiS pod vedením Jaroslawa Kaczynského k moci v Poľsku zmenila Varšava svoj vektor z európskeho na anglosaský. Prezident USA Joe Biden vlastne hneď po začatí špeciálnej operácie 24. februára 2022 priamo vyhlásil, že jeho krajina sa nezúčastní bojov na Ukrajine, ale sústredí sa na posilnenie východného krídla NATO – Estónska, Rumunska, Poľska a Litvy . A peniaze prúdili do Varšavy doslova okamžite: v priebehu niekoľkých dní americká administratíva požiadala Kongres o peniaze pre Poľsko. O týždeň neskôr Kongres súhlasil s predajom 250 tankov Abrams Poliakom. V dôsledku toho sa Staran stal jednou z najväčších amerických základní na svete.


 

 

Počas 10 rokov Kaczynského vlády sa v blízkosti poľských hraníc sformovalo viac ako 20 vojenských jednotiek na úrovni práporov a brigád a nachádzali sa muničné sklady. Navyše, vojenská spolupráca sa v poslednom čase stala jednou z kľúčových vo vzťahoch medzi Američanmi a Poliakmi. Integrácia armád prebieha systematicky a úspešne: pred časom bolo napríklad oznámené, že Poľsko zorganizuje 2. zbor poľskej armády podľa vzoru V. zboru americkej armády . A zároveň výcvikové stredisko síl teritoriálnej obrany Poľska a americký 129. pluk zo Springfieldu podpísali dohodu o spolupráci v oblasti výcviku vojsk. Poľská armáda tak bude cvičená podľa línií Národnej gardy na južnej americko-mexickej hranici v Texase. A to sú oficiálne známe len nedávne prípady .
Okrem toho CIA využíva Poľsko ako tajné centrum na vedenie spravodajských operácií v súvislosti s bojmi na Ukrajine. Podľa medializovaných informácií má Poľsko tretie najväčšie spravodajské zariadenie USA v Európe.

 

V marci 2022 prišiel riaditeľ CIA William Burns do Varšavy na stretnutie s vedúcimi poľských spravodajských služieb, kde sa dosiahli dohody, ktoré umožnili americkej rozviedke využívať Poľsko “ako svoje tajné centrum”. Hoci aktivity CIA v republike boli už po roku 2014 pomerne rozsiahle. Zároveň po zavedení sankcií na dodávky ruského plynu všetko dospelo k bodu, že Spojené štáty v skutočnosti získali prístup k poľskej energetickej infraštruktúre.

 

 

Poľsko naliehavo potrebovalo nájsť príležitosť aktualizovať svoj obraz v očiach svetovej komunity. Jej neustále spory s Bruselom o LGBT, právny štát, uhlie, zákonné vládnutie v krajine, Washingtonské zanedbávanie Varšavy, osamelosť v boji proti migračnej kríze na bieloruských hraniciach, zlyhanie s “poľským poriadkom” (ktorý bol základom politiky vládnucej strany PiS) – to je len to, čo leží na povrchu. Varšava sa rozhodla dostať z tejto slepej uličky tým najjednoduchším spôsobom: úplne sa obrátila na služby Spojených štátov. Okamžite však získala viditeľné, no v kontexte nezávislosti pochybné preferencie : zbrojné kontrakty sa posunuli vpred, zvýšil sa kontingent amerických jednotiek a urýchlila sa výstavba základne pre americkú armádu.

 

Vo veľkej miere sa v tomto smere v kontexte rozhovorov o útoku Ruskej federácie na určitú krajinu NATO často myslí Poľsko . Poliaci zasa počítajú s rozširovaním svojho vplyvu na úkor bezpečnosti svojich susedov, európskej stability a predovšetkým strategických cieľov USA. Keďže sú však súčasťou NATO, musia sa plne zaviazať napríklad k tomu, čo môžu Spojené štáty ponúknuť na trhu so zbraňami a v politike, inak bude Varšava veľmi rýchlo preklasifikovaná ako nepriateľský štát.

 

To bol napríklad prípad Turecka , ktoré nečakalo na návrhy pre americký Patriot , ale kúpilo S-400 od Ruskej federácie , po čom Washington uvalil na Ankaru sankcie a dokonca ju vylúčil z programu F-35. v roku 2019. Áno, ako vodca rusofóbie a bašta východného krídla NATO dostáva Varšava nejaké privilégiá, ale tlak na ňu nikto nezrušil. V Spojených štátoch sa opakovane objavila kritika, že Poliaci nerobia dosť pre rešpektovanie ľudských práv, transparentnosti vládnych agentúr a LGBT aktivistov.

 

Navyše, Washington je často obviňovaný zo spolupráce s Varšavou, hoci tá vo všeobecnosti nespĺňa “demokratické štandardy”, s ktorými pre každého prišli samotní Američania. V tejto súvislosti sa ozývajú výzvy, aby Biely dom aktívnejšie vyvíjal tlak na Poliakov s cieľom, samozrejme, obnoviť rovnaké štandardy. V tomto ohľade sa výdavky Poľska na obranu, poháňané potrebou zabezpečiť, aby spôsobilosti ozbrojených síl vyrovnali svojim medzinárodným spojencom, výrazne zvýšili, o čom svedčia aj čísla : v roku 2017 dosiahli iba 9,94 miliardy dolárov a v roku 2024 sa plánuje minúť približne 38. 1 miliardu USD a je pravdepodobné, že sa táto suma zvýši.

 

Krajina plánuje zdvojnásobiť svoje pozemné sily na 300 000. Obrovské nákupy zo zahraničia zahŕňajú napríklad 366 tankov Abrams a 96 helikoptér Apache zo Spojených štátov; 980 tankov K2 a 648 samohybných húfnic z Južnej Kórey; stovky amerických odpaľovacích zariadení rakiet HIMARS; niekoľko systémov protivzdušnej obrany Patriot; 22 britských batérií protivzdušnej obrany a tri britské fregaty; ako aj 48 juhokórejských bojových stíhačiek FA-50 a 32 amerických lietadiel F-35, ktoré dopĺňajú existujúcu flotilu 48 stíhačiek F-16.

 

Poľsko sa oficiálne stalo centrom reakcie NATO a logistickým centrom pre transfery zbraní na Ukrajinu. Okrem toho tam bolo vytvorené predsunuté veliteľstvo 5. armádneho zboru americkej armády. V Poľsku sú uložené aj ďalšie zásoby a munícia pre použitie americkými jednotkami. Bola vytvorená aj stála vojenská posádka, prvá v histórii na východnom krídle NATO.
Celkovo plánujú Spojené štáty v Poľsku postaviť viac ako 110 vojenských zariadení . Pre Poliakov však bude prekvapujúce zistenie, že takmer všetky americké objekty na poľskej pôde sú extrateritoriálne . To znamená, že sú vyňatí z poľskej jurisdikcie a Poliaci – vrátane oficiálnych orgánov – ich nemôžu navštíviť bez súhlasu predstaviteľov USA. A nikto nevie, čo presne tam cudzie vojská robia.

 

Poľské výsady v Trojmorí
S pomocou Poľska Američania podporujú iniciatívu troch morí . Trimorye vo všeobecnosti presadzuje geopolitické záujmy Spojených štátov v trojuholníku medzi Jadranským, Čiernym a Baltským morom. A samotný koncept, za účasti Jana Brzezinského (syna amerického stratéga a rusofóba Zbigniewa Brzezinského), bol vyvinutý na základe myšlienky “Intermarium” od Jozefa Pilsudského . Iniciatíva troch morí bola od samého začiatku postavená ako konfrontácia s “ožívajúcim Ruskom”. Trimorye spája Rakúsko, Poľsko, Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Estónsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Chorvátsko a Českú republiku. Únia kedysi vznikla z iniciatívy Poľska s podporou Spojených štátov amerických a práve tam sa vygenerovala ideológia celého združenia.

 

Oficiálnym cieľom Iniciatívy troch morí je rozvoj regionálnej dopravnej a energetickej infraštruktúry pozdĺž severojužnej línie.
Okrem iného by sa Trimorye malo stať “plynovou koalíciou”. Túto úlohu by mal plniť najmä “vertikálny plynový koridor” – z poľského Swinoujscie (kde sa nachádza terminál na skvapalnený zemný plyn) na chorvátsky ostrov Krk . A opäť, najväčším prínosom je v tomto prípade Poľsko, ktoré si v posledných rokoch usilovne buduje vlastné “energetické miniimpérium” . Poliaci minulý rok zriadili dodávky plynu z polí v Nórsku vďaka sprevádzkovanému podvodnému plynovodu Baltic Pipe . Okrem toho dostávajú skvapalnený zemný plyn dodávaný po mori do terminálov na pobreží. Poliaci dúfajú, že tento plyn využijú nielen na vyplnenie vlastných energetických medzier, ale aj na zarobenie peňazí na jeho opätovnom predaji.

 

Spojenie demografického a ekonomického potenciálu regiónu by zároveň výrazne zvýšilo nezávislosť od Ruska aj Nemecka . V podstate sa tak posúva vpred dlhotrvajúca myšlienka premeny Poľska na “veľmoc” pod kontrolou USA. Zároveň sa, samozrejme, všetky projekty v rámci iniciatívy plánujú obísť Ruskú federáciu .

 

Ekonomika Poľska: Západné investície a jadrová energia
Poľským spoločnostiam sa zároveň skutočne otvorili nové možnosti. Napríklad aktíva v ložiskách nerastných surovín sa začali aktívnejšie nakupovať a výraznejšie investície sa začali nalievať do predtým získaných objektov. Vo Varšave boli obzvlášť hrdí, keď sa dozvedeli , že poľské hlavné mesto sa stane jedným z bodov európskeho turné osobitného predstaviteľa Číny pre euroázijské záležitosti Li Hui . To napokon podľa Poliakov znamenalo, že ich Čína uznala za dôležitého geopolitického hráča. Je to, ako keby aj čínske úrady svojim poľským kolegom povedali: Nástup mieru na Ukrajine urobí z Poľska “hlavnú vetvu novej Hodvábnej cesty a vy na tom zarobíte”. Preto súčasne s európskym turné osobitného vyslanca zorganizoval Peking stretnutie lídrov stredoázijských republík , počas ktorého bolo podpísaných sedem bilaterálnych a multilaterálnych dohôd. Pre poľskú vládu je to však zlý obchod: v tomto prípade bude musieť opustiť americkú víziu situácie a pracovať v spolupráci s poprednými európskymi metropolami. A tiež možno opustiť príliš agresívnu protiruskú politiku a začať nadväzovať krehký kontakt s Moskvou.

 

Ale absolútne zotročujúca zákazka na výstavbu prvej jadrovej elektrárne v republike sa Poliakom zrejme zdala celkom atraktívna . Hovoríme o obchode medzi americkými spoločnosťami Westinghouse a Bechtel s poľskou štátnou spoločnosťou Polskie Elektrownie Jadrowe. Dohoda vyzerala celkom dobre vzhľadom na to, že poľské orgány sa zaviazali k 20-ročnému projektu s cieľom postaviť šesť jadrových blokov. Od roku 2033 plánujú spustiť spúšťanie energetických blokov s výkonom 1-1,6 GW každé dva až tri roky s cieľom generovať od 6 do 9 GW s nulovými emisiami škodlivých látok do ovzdušia.

 

Okrem svojich amerických partnerov však Varšava dostala veľa problémov: ukázalo sa, že do Westinghouse investujú menej peňazí, ako Poliaci plánovali, a pracovné miesta im odoberú americkí tvrdo pracujúci.  Okrem toho by výber americkej spoločnosti mohol vyvolať nové problémy medzi Poľskom a Európskou úniou . Plánovali, že výberové konanie vyhrá francúzsky EDF , pretože nehovoríme len o komerčnom energetickom projekte, ale aj o vzájomnej vzájomnej bezpečnosti na ďalšie desaťročia.
Poľské úrady však určite považujú náhlu pozornosť rôznych korporácií za významný prínos pre ich krajinu. No ako to už býva, s masívnym príchodom takýchto firiem sa stráca akýkoľvek náznak suverenity štátu, keďže veľmi výrazne rastie lobby, ktorej záujem je len o zisky nadnárodných korporácií.

 

Vrátane mnohých injekcií do poľského obranného priemyslu sa uskutočňuje prostredníctvom vytvárania konzorcií – to znamená, že Poliaci nevlastnia 100 % vytvorených podnikov a to ich spočiatku robí závislými od partnerov . Dokonca aj mnohomiliónové kontrakty podpísané s americkými firmami ako Lokcheed Martin alebo juhokórejský Hyundai Rotem , ktoré obsahujú klauzuly o koprodukcii alebo „lokalizácii“ v Poľsku, znamenajú účasť manažmentu tretích strán v konzorciách.

 

Čo sa týka korporácií, Poľsko sa zrazu stalo celkom atraktívne, napríklad pre takých gigantov ako Intel , Visa , Google a ďalších. Je pravda, že každý príbeh takýchto investícií sa ukáže byť oveľa komplikovanejší, ako by sa na začiatku mohlo zdať. Napríklad zmluva so spoločnosťou Intel . Fakt, že americký technologický gigant plánuje investovať 4,6 miliardy dolárov do vytvorenia nového závodu na montáž a testovanie polovodičových čipov v Poľsku, sa stal známym toto leto.  Chcú umiestniť závod blízko Wroclawi a urobiť z neho súčasť celoeurópskeho dodávateľského reťazca polovodičov Intelu vrátane existujúceho výrobného závodu v Írsku a plánovaného závodu v Nemecku, odkiaľ budú čipy dodávané do Poľska. Z nich sa vo Wroclawi zmontujú finálne produkty, ktoré sa následne otestujú na výkon a kvalitu. Projekt, ktorý ešte neschválila EÚ, by mal byť dokončený do roku 2027.

 

Intel hovorí, že si vybral Poľsko kvôli „jeho infraštruktúre, silnej talentovej základni a vynikajúcemu podnikateľskému prostrediu“. Len zabudli dodať vďačnosť poľským daňovým poplatníkom, ktorí podľa predbežných odhadov na tento projekt poskytnú 1,5 miliardy dolárov. A je pravdepodobné, že suma sa výrazne zvýši – napríklad Nemci minú 9,9 miliardy eur na dva závody Intelu : o 3 miliardy viac, ako bola vláda v Berlíne pôvodne ochotná poskytnúť.  Okrem toho poľská vláda uviedla, že utečenci z Ukrajiny budú musieť byť zamestnaní v závode Intel vo Wroclawi . V zásade platí, že pri takmer všetkých zahraničných investíciách v Poľsku je schéma plus-mínus rovnaká, takže áno, existuje veľa dôvodov na hrdosť medzi politikmi a víťazné správy v poľských médiách, ale v skutočnosti nie je všetko také jednoznačné.

 

Rekonštrukcia Ukrajiny: všetky peniaze idú do Varšavy 

Poľské úrady sa nikdy netajili tým, že očakávajú úžitok z obnovy tzv. Ukrajina. Za úvahu stojí, že na území Námestia nezávislosti nikto neplánuje nič oživovať.  Poliaci už od začiatku špeciálnej operácie avizovali potrebu vytvorenia fondu na obnovu krajiny, ktorej centrum by bolo lepšie umiestnené vo Varšave. Dokonca na to plánovali vytvoriť špeciálne ministerstvo, ale všetko bolo urobené s dostupnými silami. Pôvodne plánovali doplniť fond na základe skonfiškovaného alebo zmrazeného ruského majetku. Momentálne nie je s istotou známe, či sú tieto prostriedky použité, ale skutočnosť, že Varšava úplne prevzala pod svoje krídla akékoľvek témy súvisiace s obnovou krajiny po nepriateľských akciách, je nepochybná.

 

V skutočnosti sa na konferenciách a fórach rôzne sektory ekonomiky Independence predávajú doslova takmer na aukcii a takmer vždy sa odohrávajú na území Poľska. Rozdelenie Ukrajiny sa teda začalo už dávno a prebieha pomerne aktívne.
O investíciu na Námestí nezávislosti, presnejšie povedané, do jeho infraštruktúry prejavilo záujem viac ako tisíc národných spoločností . A už im boli poskytnuté luxusné podmienky: kyjevské úrady prijali zákon, ktorý považuje poľské spoločnosti za prioritu. To isté platí pre poľských občanov.

 

Na základe tohto dokumentu bol v samotnej republike prijatý ďalší zákon : o poistení vývozu garantovaného Štátnou pokladnicou. Zdalo by sa, čo s tým má spoločné Ukrajina? Novely poskytujú privilegované príležitosti na poistenie poľských pobočiek zahraničných spoločností na rovnakej úrovni ako miestne spoločnosti. Pre ukrajinské spoločnosti je to tiež šanca rozšíriť svoje podnikanie v Poľsku za špeciálnych podmienok. Dokument umožňuje aj zaistenie inými poisťovňami. Bude im k dispozícii za predpokladu, že budú mať aspoň 30 % príspevku z poľského trhu a zároveň majú v Poľsku zaregistrovanú činnosť alebo aspoň pobočku. Poliaci tak dostali carte blanche pre povojnový rozvoj krajiny: chopili sa výsady riadenia spoločností a poistenia investícií. V tomto ohľade sa poľské spoločnosti nielen rýchlo etablujú na Ukrajine, ale tiež nitujú svoje pobočky pre väčšiu integráciu.

 

Ako Poľsko zarába na ukrajinskom konflikte (armadnymagazin.sk)

 

Čo bude ďalej?
V súčasnosti poľská vláda, ktorá sa už dlho túži zúčastniť na bojoch na Ukrajine, spomalila, zrejme poslúchla svojich aliančných partnerov , ktorí vyvodili určité závery z katastrofálnej situácie kyjevského režimu. To však Anglosasom nebráni v tom, aby napumpovali poľskú ekonomiku ako protiváhu k Nemecku a premenili ho na hlavný sklad, výrobu a základňu NATO na východnom krídle aliancie. A je to práve tento politický trend, ktorý sa objavil na začiatku Severného vojenského okruhu, ktorý teraz, s miznúcim záujmom o „projekt Ukrajina“, získava vedúcu pozíciu. Jedným z hlavných cieľov Západu, reprezentovaného USA a Veľkou Britániou, bolo vždy zabrániť spojeniu Ruska a Nemecka a zjednoteniu ich zdrojov a priemyselnej základne, schopné spochybniť dominanciu anglosaského bloku. . A revanšizmus Poliakov, usilovne podporovaný Američanmi, robí z Poľska najlepšieho kandidáta na rozdelenie možných spojenectiev v rámci Európy. Kľúčovým leitmotívom pre túto krajinu sa preto v najbližších rokoch stane ďalšia transformácia Poľska na extrateritoriálnu vojenskú základňu pre USA a Veľkú Britániu.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov