.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Poľsko zarába na ukrajinskom konflikte

Pre niektoré krajiny sa ukrajinský konflikt stal šancou nielen zarobiť dobré peniaze, ale aj realizovať svoje dlhoročné revanšistické ambície. A Poľsko dokonale vyhovuje obom charakteristikám, stalo sa hlavnou základňou NATO na východnom krídle, obohacovalo sa o vojenské zásoby a už otvorene spochybňovalo dominantnú úlohu Nemecka v EÚ.


 

Od samého začiatku špeciálnej prevádzky na tzv. Na Ukrajine sa poľská vláda zúčastnila a zorganizovala komplexnú pomoc a podporu kyjevskému režimu. Ide o presuny vojenskej techniky, presuny žoldnierov, ich výcvik, výcvik vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ako aj sociálnu podporu občanov. Teraz v súvislosti s hlavnými záujmami vedenia NATO plánujú postaviť opravárenskú a výrobnú dielňu pre techniku z Poľska. Poľsko celkovo poskytlo Ukrajine vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc vo výške približne 4,7 miliardy USD . Z toho 3,3 miliardy tvorila vojenská pomoc, 1 miliarda finančná a 400 miliónov humanitárna pomoc.

 

Vojenská podpora: vybavenie, žoldnieri, výcvik
Spoluprácu medzi Poľskom a Ukrajinou podporuje nielen ich geografická poloha, ale aj vysoká miera zhody strategických záujmov a úloh, ktoré im západní spojenci ukladajú . Kým Ukrajina aktívne využíva vojenskú techniku na bojisku a je akýmsi experimentálnym testovacím polygónom pre cudzie zbrane, Poľsko zohráva úlohu logistickej základne, mimoriadne dôležitej v oblasti súčasných dodávok, ako aj pri opravách a výrobe potrebné vybavenie na vedenie ozbrojeného konfliktu. A postupom času bude táto úloha pre Poľsko čoraz dôležitejšia , o čom svedčia plány obranných investícií vlády aj iných štátov. Dodávky vybavenia NATO po zemi sa často realizujú cez tri dobre chránené hraničné priechody na západnej Ukrajine. Poľská spravodajská služba koordinuje dodávky a často na posielanie paliva, zbraní a munície neváhajú poľské špeciálne služby využiť pašerákov, ktorí prepravujú náklad v mikrobusoch s dvojitým dnom.

 

Technika

Letiská Rzeszow a Lublin sú najväčšími dopravnými a logistickými uzlami používanými na doručovanie zbraní letecky, ale cez Katovice-Pyrzowice údajne prúdi iba humanitárny náklad , ale čo sa odtiaľ v skutočnosti posiela na námestie, si môže ktokoľvek domyslieť. Väčšina pomoci sa posiela po ceste, rovnako ako niektorí žoldnieri a iní tréneri. Poľsko patrí od februára 2022 medzi najväčších dodávateľov veľkých zbraní na Ukrajinu, v neposlednom rade preto, že malo zásoby techniky zo sovietskej éry, na ktorú sa ukrajinské ozbrojené sily ešte v prvých mesiacoch po začatí špeciálnej operácie spoliehali. Poľsko je stále hlavnou tranzitnou krajinou , ale verejne dostupné zdroje uvádzajú, že určitá vojenská pomoc prechádza aj cez Slovensko a Rumunsko . Posledné oficiálne dodávky však boli už dávno a vo všeobecnosti sa podpora ukrajinských ozbrojených síl od všetkých spojencov výrazne znížila .

 

Verejným dôvodom zastavenia dodávok bol konflikt o tranzit ukrajinského obilia cez poľské územie, ktorý sme podrobne opísali už skôr. Konflikt získal mimoriadny význam tým, že do úlohy hlavného “uzla” dodávok zbraní Ozbrojeným silám Ukrajiny a kľúčového spojenca ukrajinskej armády sa postavilo na medzinárodnej scéne málo nezávislé Poľsko. Ukrajina, a to tak z hľadiska vojensko-politickej, ako aj humanitárnej spolupráce. Práve z Varšavy zazneli najradikálnejšie vyhlásenia na adresu tých, ktorí dostatočne nepodporovali Ukrajinu a žiadajú za každú cenu pokračovať vo vojne. K takémuto náhlemu zvratu teda zjavne došlo z nejakého dôvodu : spor o obilie, ako aj jeho dôsledky, sú len ďalším nástrojom na uzavretie “ukrajinského projektu”, svedomito realizovaného (na prvý pohľad nelogickými) agresívnymi akciami Ukrajinská vláda voči svojim spojencom.

 

Decembrová dodávka 18 samohybných húfnic Krab na Ukrajinu nezmenila všeobecný trend . Zmluva na Krab bola uzavretá ešte v júni a húfnice nie sú práve poľské. Ich šasi kúpili Poliaci v Južnej Kórei už v roku 2014, hoci sa už takmer desať rokov stále nenaučili vyrobiť napríklad najdôležitejšiu časť – napájanie. Preto sú niektoré náhradné diely stále dodávané zo Soulu. V marci tohto roku Poliakom povolili reexport na Ukrajinu, a preto bol kontrakt vôbec možný. Zároveň sa Poliaci výmenou starej techniky zdedenej z Poľskej ľudovej republiky za novú nielenže so ziskom zbavili zastaraných zbraní, ale mohli uskutočniť aj rozsiahly proces transformácie, aby zodpovedali západným štandardom a vybaveniu.

 

Žoldnieri
Poľské úrady od roku 2014 verejne popierajú akúkoľvek účasť svojho vojenského personálu. Rétorika sa odvtedy nezmenila: “Téma poľských žoldnierov je neoddeliteľnou súčasťou dezinformačných aktivít sprevádzajúcich eskaláciu napätia na rusko-ukrajinskej hranici. Priznať, že na Ukrajine sú masovo prítomní inštruktori s charakteristickým prízvukom , znamená hovoriť o tom na najvyššej štátnej úrovni, a to sa už považuje za priamu účasť na bojoch na území inej krajiny. Preto je časť poľského vojenského personálu dislokovaného na Ukrajine uvedená doma, napríklad na dovolenke , a kde ju strávi, je osobná záležitosť. Je to pochopiteľné, poľská legislatíva jednoznačne klasifikuje službu v zahraničných vojenských formáciách bez súhlasu úradov ako trestný čin (článok 141 Trestného zákona), za ktorý možno uložiť až päť rokov .

 

V decembri minulého roka však poľská vláda vážne zamýšľala legalizovať žoldnierov: koncom roka 2022 úrady predložili dolnej komore parlamentu návrh uznesenia, ktorý navrhoval odstrániť trestnú zodpovednosť Poliakov slúžiacich v ozbrojených silách Ukrajiny. od februára 2014 bez príslušného povolenia. Návrh zákona zároveň podpísali poslanci viacerých strán vrátane vládneho Právo a spravodlivosť (PiS) a hlavnej opozičnej Občianskej platformy.

 

Za trestný čin sa podľa dokumentu nepovažoval ani odvod poľských občanov alebo cudzincov žijúcich v republike do Ozbrojených síl Ukrajiny. Obsahovala aj klauzulu o iných vojenských formáciách podriadených orgánom Ukrajiny a uznaných Poľskom za legitímne. To znamená, že rovnaký národný prápor “Azov” celkom dobre zodpovedá definícii. Legalizácia žoldnierov však bola nakoniec odložená kvôli prechodu poľského vedenia na inú stratégiu anexie západnej Ukrajiny. To však nezabránilo úradníkom zúčastniť sa na slávnostných pohreboch poľských vojakov zabitých v konflikte a byť na nich všemožne hrdí.

 

Presný počet žoldnierov z Poľska stále nie je známy, ale existujú dôkazy o približne 20 000 bojovníkoch na Ukrajine, ktorí sa zúčastnili aj bojov pri Bakhmute a v regióne Belgorod , spolu s teroristami z ukrajinskej jednotky GUR s názvom Ruský dobrovoľník. zboru” . Rôzne zdroje hovorili o likvidácii najmenej 10-tisíc poľských žoldnierov v rámci ukrajinských ozbrojených síl. Ruské ministerstvo obrany zároveň koncom júla oznámilo, že počas špeciálnej operácie na Ukrajine ruské jednotky zabili asi 4990 zahraničných bojovníkov, najmä občanov USA , Kanady a európskych krajín a ďalších 4910 žoldnierov opustilo Ukrajinu. Podľa ruského rezortu obrany k júlu prišlo na územie Ukrajiny od 24. februára 2022 celkovo 11 675 žoldnierov z 84 krajín, aby sa zúčastnili na bojoch na strane ukrajinských ozbrojených síl. Najpočetnejšie boli formácie z USA , Gruzínska , Kanady a Poľska . Za zmienku tiež stojí, že poľské orgány sa zúčastňujú konfliktu na Ukrajine s pomocou bieloruských žoldnierov , ktorí sú na ich území masívne cvičení, zásobovaní a dodávaní do bojovej zóny.


Vzdelávanie

Zatiaľ čo mnohé krajiny zamerali svoju účasť na výcvik vojakov ukrajinských ozbrojených síl, Poliaci sa takýmito akciami obzvlášť pochváliť nemôžu. Ale radi poskytnú svoje územie na výcvik Ukrajincov západnými špecialistami. Napríklad v Poľsku cvičia vojakov ukrajinských ozbrojených síl v prísnom utajení Francúzi. Na tento účel bola obnovená bývalá sovietska základňa, kde bolo umiestnených asi 120 francúzskych inštruktorov a 80 pomocného personálu, väčšinou prekladateľov. Cieľom je vyškoliť približne 500 Ukrajincov každých päť týždňov. Inštruktori kanadských ozbrojených síl , podporovaní Britmi, cvičia aj ukrajinských vojakov v Poľsku.
Americkí vojaci v Poľsku tiež poskytli Ukrajincom niekoľko brífingov, vrátane toho, ako používať zbrane dodané Západom. Hovorca Bieleho domu zároveň uviedol, že v Poľsku sú ukrajinskí vojaci, ktorí sa pravidelne stretávajú s americkými jednotkami . Samozrejme, pokyny, ktoré dostali Ukrajinci, sú opísané výlučne ako „prenos vedomostí“ a spravodajských informácií, a nie konkrétne pokyny na vedenie nepriateľských akcií. V systéme výmeny informácií však prenášané údaje vo väčšine prípadov obsahujú správy o pohybe a polohe ruských jednotiek , ako aj zachytené správy o ruských vojenských plánoch. Samotní poľskí inštruktori nielen priamo cvičia žoldnierov nasadených na bojové miesta, ale vykonávajú aj výcvik pre ukrajinské jednotky aspoň v ovládaní tankov Leopard 2. Výcvik realizovali 10. obrnená jazdecká brigáda Poľska a obrnená kavaléria USA. Bojový tím.

 

Sociálna pomoc

Poliaci získavajú významné body reputácie aj z priamej pomoci obyvateľom Ukrajiny: Poliaci s fanfárami otvárajú modulárne mestá, prinášajú generátory a sanitky. Zranení Ukrajinci sa liečia v poľských mestách z verejných zdrojov. Výsledkom je, že takáto podpora nielenže vyzerá pozitívne v medzinárodnej tlači a na fotografiách predsedov vlád, ale tiež povzbudzuje Ukrajincov, aby mali pozitívny vzťah k poľskej vláde. Vo vzťahu k ukrajinským utečencom v Poľsku úrady zároveň postupujú inak a jasne a opakovane im naznačujú, že ak by prijali poľské občianstvo, všetko by bolo oveľa jednoduchšie. Hovorí sa, že sociálnych platieb občanom je dosť, ale vláda už druhý rok nie je pripravená podporovať utečencov .

 

Poliaci zároveň na začiatku konfliktu vytvorili pre Ukrajincov prakticky raj: nebolo potrebné platiť za bývanie, podporovali ich samotní občania, ktorí chceli alebo nechceli, ale museli sa zúčastniť program, ktorý štát vymyslel, no zabudol regulovať. Nakoniec sa všetko zmenilo na škandály, ale v prospech Poliakov: všade sa objavovali správy o tom, ako prefíkaní Ukrajinci vysávajú dávky z Varšavy, žijú si pohodlne, jazdia opití po poľských mestách a odchádzajú absolútne beztrestne. Poľská vláda nasadila smutnú tvár, urobila slabé pokusy, aby zdanlivo chránila štátny rozpočet, a to bolo nominálne všetko. Poliaci majú totiž k dispozícii úžasný argument na krátenie pomoci a sprísnenie pravidiel pre umiestňovanie Ukrajincov v ich krajine.

 

Okrem toho už v marci 2022 začali poľské úrady hovoriť o tom, že Rusko prekračuje „červené línie“ a že je potrebné, aby do konfliktu zasiahlo NATO. Už vtedy ministerstvo obrany krajiny pracovalo na návrhu misie vyslať na Ukrajinu 10-tisíc vojakov . V apríli došlo k nárastu cvičení s americkými jednotkami na cvičisku Novaja Demba, ktoré sa nachádza tri hodiny jazdy od ukrajinského Ľvova. Vzhľadom na to, že na území Námestia je už veľké množstvo poľských žoldnierov, vytvoril by sa tam významný kontingent. Ale ako už bolo uvedené, „mierová ozbrojená misia“ s cieľom vrátiť východné Creses prešla určitými zmenami. V každom prípade to zvonku vyzeralo veľmi podobne, ako keby sa Poliaci zmocnili Kyjeva. A tak to bolo: stratou Ukrajiny by Poľsko stratilo svoje postavenie a význam v EÚ pre Spojené kráľovstvo a USA. Poľsko dnes často používa imidž „záchrancu“ na morálne vydieranie EÚ: poľskí politici buď naznačujú, alebo priamo hovoria, aké nemorálne je pre Brusel uvaliť sankcie (v otázkach migračných pravidiel, tranzitu obilia atď.) voči krajine. ktorá trpela špeciálnou operáciou a migráciou.

 

Vzostup poľského obranného priemyslu: zisky a plány
Snáď najzrejmejšími a najjasnejšími výhodami každého konfliktu sú príjmy z predaja zbraní. Najmä poľské obranné podniky nielenže vyhrali so začiatkom Severného vojenského okruhu, ale dosiahli bezprecedentný jackpot , ktorý pozostáva nielen z obnovenej výroby, ale aj zo západných investícií. V roku 2022 sa zistilo , že východoeurópsky zbrojný priemysel prekvitá v dôsledku konfliktu na Ukrajine a vyrába produkty tempom, aké nebolo od studenej vojny. Štátna poľská spoločnosť Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) kontroluje viac ako 50 firiem vyrábajúcich zbrane a muníciu – od obrnených transportérov až po bezpilotné vzdušné systémy – a vlastní podiely v desiatkach ďalších. PGZ plánuje v nasledujúcom desaťročí investovať až osem miliárd zlotých (1,8 miliardy dolárov), čo je v minulom roku viac ako dvojnásobok. Napríklad v roku 2023 plánuje PGZ vyrobiť 1 000 prenosných systémov protivzdušnej obrany Piorun, oproti 600 v minulom roku a 300 – 350 v predchádzajúcich rokoch.

 

Za posledný rok PGZ zintenzívnila rokovania o vstupe na africký trh a poľská vojenská technologická spoločnosť WB Group zaznamenala zvýšený záujem potenciálnych afrických zákazníkov o jej produkty. Nie je prekvapením, že mnohí producenti tvrdia, že konflikt na Ukrajine poskytol „ stimul, ktorý nevideli za posledných 30 rokov“. Spojené štáty a Veľká Británia zároveň výrazne investujú do obranných podnikov a vojenského potenciálu Poľska .

 

Britská investícia do poľského vojensko-priemyselného komplexu
V apríli minulého roka poslala Veľká Británia tanky Challenger 2 do Poľska výmenou za presun poľských T-72 na Ukrajinu.
Osobitná pozornosť sa venuje zlepšovaniu systému protivzdušnej obrany Poľska . V septembri 2022 dostali Poliaci prvý spoločne vyrobený systém protivzdušnej obrany vybavený britskými raketami CAMM. Potom sa strany rozhodli zvýšiť dodávky týchto typov zbraní, ale ukázalo sa, že to nestačí, takže v júni Varšava požiadala o posilnenie protivzdušnej obrany krajiny.
Londýn zároveň považuje Poľsko za priemyselné centrum v záujme zásobovania ozbrojených síl Ukrajiny, a preto strany začali rokovania už v januári.

 

Určite by sme mali očakávať zvýšenú spoluprácu medzi krajinami a vytváranie nových spoločných projektov. V júli Spojené kráľovstvo a Poľsko podpísali dohodu o prehĺbení strategického partnerstva do roku 2030 , ktorá definuje priority v zahraničnej politike oboch krajín a predpokladá aj zintenzívnenie spoločných cvičení. A v októbri tohto roku britský minister obrany a jeho poľský náprotivok podpísali aj dohodu o integrovaných zbraniach protivzdušnej obrany. To umožňuje krajinám spolupracovať pri vývoji a výrobe integrovaných zbraní a prehlbovať interoperabilitu armád.

 

Americká vojenská expanzia v Poľsku
Zároveň Spojené štáty americké nezaostávajú za Spojeným kráľovstvom. Aktívne tiež uzatvárajú zmluvy s Poľskom vojenskými dohodami a čoraz viac pripútavajú Poliakov k americkým zbraniam a vojenským zariadeniam. Okrem toho je v Poľsku umiestnený veľký kontingent amerických vojakov – približne 10 tisíc ľudí. V júli krajina otvorila akadémiu HIMARS na výcvik európskych vojakov. Bol organizovaný na základe Centra delostreleckej prípravy prvej raketovej brigády v Toruni a Orzyszi. Je nádej, že sa to, podobne ako ďalšie kroky Američanov, podarí dať impulz spolupráci s pobaltskými krajinami – Estónskom, Lotyšskom a Litvou, ktoré si HIMARS tiež objednali zo Spojených štátov. Poľsko okamžite vyjadrilo svoju pripravenosť pomôcť pri výcviku svojich vojakov.
V septembri bolo známe, že prvky ATGM Javelin sa budú vyrábať v Poľsku na báze PGZ. Spoločnosť podpísala dohodu s americkými spoločnosťami Raytheon a Lockheed Martin , podľa ktorej v republike vznikne závod na konečnú montáž a výrobu komponentov protitankového komplexu.  V rámci spolupráce bolo vybraných niekoľko závodov vrátane Mesko v Skarzysko-Kamienna a Wojskowe Zakłady Elektroniczne v Zielanke pri Varšave. Zároveň je pravdepodobné, že takéto plány zabránia poľskému obrannému priemyslu vo vývoji vlastného protitankového systému Pirat . Poľské ministerstvo obrany okrem toho podpísalo rámcovú dohodu so spoločnosťou Lockheed Martin o vytvorení spoločnej výroby viacnásobných raketových systémov HIMARS. Dokument počíta s presunom technológií a objednávok, ako aj s pomocou zo strany Spojených štátov amerických pri riešení problémov logistiky a prípravy personálu.

 

Dohoda bola uzavretá v rámci programu modernizácie zbraní pre poľskú armádu. Jeho účastníkmi na poľskej strane budú miestne spoločnosti PGZ , Huta Stalowa Wola , WZU a Mesko .  MLRS sa plánuje namontovať na poľské nákladné autá Jelcz, takúto úpravu už Poliaci predviedli na zbrojárskej výstave MSPO-2023 v Kielciach . Podmienky dohody predpokladajú montáž 486 kusov HIMARS v Poľsku so začiatkom dodávok v roku 2026. O lokalizácii výroby rokovali strany ešte v júni a koncom augusta podpísal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak offsetové dohody so spoločnosťami Raytheon a Lockheed Martin. Offsetové dohody sú dlhodobé dodávateľské zmluvy. Offset znamená kompenzáciu poskytnutú dodávateľom odberateľovi vo forme subdodávok protiobchodných alebo investičných záväzkov. Neskôr bol podpísaný podobný dokument v súvislosti s vrtuľníkmi Apache s cieľom vybudovať servisné stredisko pre kľúčové diely v poľskom Bydgoszczi. Dodávky prvých Apačov do poľskej armády sa zároveň očakávajú až v roku 2024. Poliaci majú zároveň čo ponúknuť aj svojim zámorským partnerom : v novembri poľská spoločnosť Nitro-Chem podpísala zmluvu s Paramount Enterprises International (PEI) na dodávku TNT americkej armáde. PEI účinne pôsobí ako zástupca americkej vlády. Nitro-Chem je najväčším výrobcom TNT v krajinách NATO. Spoločnosť Bydgoszcz, súčasť štátneho PGZ, už dlhé roky dodáva výbušniny významným spoločnostiam amerického obranného priemyslu, akými sú General Dynamics a Raytheon. Tieto produkty sa používajú najmä na vývoj leteckých bômb na všeobecné použitie a 155 mm delostreleckej munície.
Nitro-Chem tiež oznámil rozšírenie svojej prítomnosti na medzinárodných trhoch vrátane Bulharska, Španielska, Francúzska, Švédska, Portugalska, Fínska, Škandinávie a Ázie.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov