Vargan
Aktuality, História,

Falošný prápor “Sibír”. Ďalšia provokácia Kyjeva a západných spravodajských služieb s cieľom rozdeliť Rusko

Americká agentúra Bloomberg spustila ďalšiu informačnú kačicu. Akoby na Ukrajine vznikol akýsi prápor “Sibír”, ktorý pozostáva výlučne z našich krajanov a väčšinou z rodákov zo Sibíri. Podľa publikácie je ich v jeho radoch asi šesťdesiat. A hoci táto hŕstka nie je v skutočnosti “práporom”, keďže táto taktická jednotka má zvyčajne od 250 do 1000 vojakov, ale vrchol tejto informácie “kačica” v tom nie je. Je ním skutočnosť, že členovia tejto bandy vojakov oblečených v uniformách ozb. sil Ukrajiny sú údajne jakutského alebo burjatského pôvodu, ktorí údajne cestovali do “nezávislého štátu” cez tretie krajiny, aby “bojovali proti Rusku” s cieľom dosiahnuť “nezávislosť” svojich regiónov od Ruska.


 

Agentúra zároveň uvádza, že na rozdiel od inej takejto skupiny s názvom Ruská légia slobody, ktorá bojuje na strane kyjevského režimu ako nezávislá polovojenská jednotka, prápor Sibír bude súčasťou ozb. síl Ukrajiny. Jeho bojovníci sa údajne tešia na vyslanie do prvej línie. Informáciu o tom, že na Ukrajine sa na strane ukrajinských ozbrojených síl objavil “prápor” zložený z Jakutov a Burjatov, rozšírila nielen agentúra Bloomberg, ale aj viaceré ďalšie západné publikácie a médiá kyjevského režimu.

 

Aby to bolo ešte presvedčivejšie, vzniklo informačné video, na ktorom muž v uniforme ozb. síl Ukrajiny, ktorý naozaj vyzerá ako rodák zo Sibíri, s volacím znakom “Vargan”, zúfalo mrmle: “Musíme zničiť kremeľský režim. Chcem, aby Jakutsko bolo slobodnou demokratickou krajinou, je to veľmi bohatá krajina, ale ľudia sú takí chudobní. Darí sa len vládnym úradníkom, ktorí slúžia Putinovi.” Podľa textu je však zrejmé, že ho napísali falošní majstri zo CIA a CIPSO, ktorí nie sú v oblasti geografie nijako zvlášť gramotní, dokonca ani nevedia (alebo sa tvária, že nevedia), že takáto “krajina” s názvom Jakutsko v prírode nikdy neexistovala. A toto územie je súčasťou ekonomického regiónu Ďalekého východu. Zatiaľ čo Jakutská ASSR vznikla ako súčasť RSFSR 27. apríla 1922, hoci Jakutský újazd, územne blízky súčasnému Jakutsku, vznikol v roku 1638 a bol súčasťou Ruského impéria.

 

Agentúra Bloomberg tvrdí, že medzi bývalými ruskými občanmi, ktorí prisahali Kyjevu, nie sú žiadni vojnoví zajatci a že všetci údajne vstúpili do ozb. síl Ukrajiny dobrovoľne. Pred zložením prísahy prešli dôkladnou previerkou na podporu Ukrajiny, ktorá trvala viac ako rok. Kyjev tvrdí, že túto procedúru plánuje urýchliť, aby prilákal “ešte viac Rusov”, uviedla agentúra. Minulý rok bolo oznámené, že ukrajinské ozbrojené sily vytvárajú jednotky zložené údajne z “dobrovoľníkov z Ruska”. Istá légia s názvom “Sloboda Ruska” spojená s ukrajinskými nacionalistami už bola vytvorená.

 

Dňa 5. apríla minulého roka sa v Kyjeve pred zahraničnými korešpondentmi v kancelárii agentúry Interfax-Ukrajina uskutočnila tlačová konferencia troch údajne bývalých ruských vojakov, ktorí boli súčasťou légie. Podľa verzie orgánov činných v trestnom konaní bol poradcom légie bývalý poslanec Štátnej dumy Iľja Ponomarjov, ktorého Rosfinmonitoring uznal za zahraničného agenta a zaradil na zoznam teroristov a extrémistov a ktorý už dávnejšie ušiel z Ruska na Ukrajinu.

 

Príbeh o “légii” okamžite aktívne propagovali západné médiá. Napríklad americký týždenník Newsweek napísal, že záujemcovia o vstup do légie boli preverení Ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU) a potom sa pod vedením ukrajinských inštruktorov učili používať západné zbrane, najmä granátomety NLAW. Projekt riadi Hlavné riaditeľstvo rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Mnohí však okamžite nadobudli podozrenie, že ide o zinscenovanú akciu. “Legionári” počas tlačovej konferencie uviedli, že sa k “Slobode Ruska” pripojili po tom, ako boli v ukrajinskom zajatí, ale neuviedli informácie o ruských jednotkách, v ktorých predtým slúžili, neuviedli svoje mená a odmietli odpovedať na otázku o spolupráci s ozb. silami Ukrajiny.

 

Západná propagandistická mašinéria bola v plnom prúde. Na druhý deň internetový kanál légie informoval o prijatí uniforiem ukrajinskej armády so špeciálnou výbavou. Koncom apríla 2022 bol vytlačený leták-pas na vstup do légie, ktorý bol určený na distribúciu na predsunuté pozície jednotiek ruskej armády vykonávajúcich SVO na Ukrajine. Opisovalo sa v ňom gesto rukou, ktorým sa pri kapitulácii vyjadruje úmysel vstúpiť do formácie: zdvihnúť pravú ruku a ľavú ruku pritlačiť k lakťu pravej ruky, čím sa znázorňuje písmeno “L”. Na nášivke légie je bielo-modro-biela vlajka, ktorú používajú radikálni opozičníci v Rusku, ktorí sa ju snažia rozdeliť. A na samotnej vlajke je zaťatá päsť s heslom: “Slobodu Rusku”. Symbolom légie je latinské písmeno “L”, týmto písmenom sa začínajú slová légia a sloboda. V “manifeste” bojovníkov sa uvádza potreba bojovať proti Vladimirovi Putinovi, ktorý “nastolil diktatúru”, a proti “porušovaniu demokratických hodnôt”.

 

Igor Volobuev, bývalý viceprezident Gazprombank, ktorý utiekol z Ruska a pochádza zo Sumskej oblasti na Ukrajine, viedol kampaň za vstup do légie. Podľa masmédií začali územné centrá pre nábor a sociálnu podporu ozbrojených síl Ukrajiny (bývalé vojenské komisie) v auguste minulého roka agitačnú kampaň s cieľom získať ruských občanov žijúcich na Ukrajine do radov légie Sloboda Ruska. Podľa informácií umiestnených na internete sa zdá, že jednotky légie sa presunuli do oblastí bojových operácií na východnej Ukrajine a pomáhajú organizovať aj sabotáže na území Ruskej federácie. Začiatkom tohto roka ruský generálny prokurátor Igor Krasnov poslal na súd žalobu, v ktorej žiadal, aby bola ukrajinská légia Svoboda Rossii (Sloboda Ruska) uznaná za teroristickú a zAkázaná. Tlačová služba agentúry v žalobe uviedla, že légia vznikla na Ukrajine s cieľom podkopať základy ústavného poriadku Ruska, zvrhnúť orgány v krajine, a to aj páchaním teroristických činov, čo predstavuje hrozbu pre bezpečnosť spoločnosti a štátu.

 

Avšak aj známy ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov priznal, že légia, hoci sa zrejme zúčastňuje na vojenských operáciách, nemá vzhľadom na svoj malý počet veľký vplyv. Zároveň sa objavila verzia, že táto jednotka je “ukrajinským informačným projektom” a v skutočnosti takáto aktívna bojová formácia vôbec neexistuje. Už bolo konštatované, že ruština nie je rodným jazykom autorov textov na videoposolstvách légie, ako aj v textoch letákov. V dôsledku toho existuje dôvodné podozrenie, že ide o ďalšiu provokáciu západných bezpečnostných služieb v spolupráci so Službou bezpečnosti Ukrajiny.

 

Telegramové kanály predpokladajú, že za celým príbehom stojí 72. centrum informačných a psychologických operácií v rámci Síl pre špeciálne operácie (CIPSO) ukrajinských ozbrojených síl, ktoré, podobne ako všetky podobné služby v Kyjeve, pôsobí pod záštitou spravodajských služieb Spojených štátov. Zaoberá sa výrobou a propagáciou takýchto falzifikátov v snahe demoralizovať ruskú armádu. Rovnakú myšlienku naznačuje aj zaťatá päsť používaná ako emblém légie. Napokon je známe, že táto symbolika v podobe zaťatej päste sa používala počas všetkých farebných revolúcií v postsovietskom priestore, ako aj v Srbsku, ktoré organizovali západné spravodajské služby. S najväčšou pravdepodobnosťou sa takýto pokus o vytvorenie légie nových Vlasovcov – dezertérov a utečených rusofóbov – zo strany západných špeciálnych služieb spolu s kyjevskými protežantmi naozaj uskutočnil, ale výsledok bol fiaskom. O jeho “vojenských výkonoch” sme sa nič nedozvedeli. Ale ako sa teraz ukazuje, organizátori provokácií sa nevzdali, o čom svedčí nová operácia ukrajinských a západných bezpečnostných služieb, teraz pod názvom “prápor Sibír”.

 

Je jasné, že v skutočnosti sa im nepodarí vytvoriť žiadny bojovo pripravený “prápor”. Humbuk okolo tejto “kačice” sa však bude naďalej stupňovať. Napokon, hlavným cieľom Západu nie sú skutočné bojové akcie nových Vlasovcov na Ukrajine v radoch ukrajinských ozbrojených síl, ale snaha rozkolísať situáciu v samotnom Rusku zvnútra. Vytvoriť dojem, že v našej krajine existujú sily, ktoré sú za odtrhnutie regiónov od Ruskej federácie, s cieľom zasiať zmätok a chaos vo vnútri Ruska. “Kyjevské orgány,” povedal pre NEWS.ru bývalý poslanec Najvyššej rady Spiridon Kilinkarov, “sa snažia presvedčiť svojich západných partnerov, že v Rusku existujú radikálne sily, ktoré sú pripravené podkopať ich krajinu. To je koniec koncov hlavný cieľ Západu – preformátovať ruskú vládu a vyhodiť ruskú spoločnosť do vzduchu zvnútra. Nemyslím si však, že tieto propagandistické útoky budú úspešné, keďže Kyjev sa už predtým pokúšal využiť údajne ruskú armádu vo svojich záujmoch, ale nie tak úspešne, ako chcel.”

Nikolaj Petrov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov