Lazar Kaganovič, Josif Stalin, Anastas Mikojan, Kliment Vorošilov… Moskva 1935
Aktuality, História,

Rozhovor so Stalinom, kde vysvetlil menejcennosť sionizmu

Lazar Kaganovič raz rozprával maršalovi Konstantinovi Rokossovskému o tom, ako mu Stalin v jednom rozhovore dokázal vysvetliť menejcennosť sionizmu.


 

Na otázku, ako sa to Stalinovi podarilo, Kaganovič odpovedal, že Josif Vissarionovič pozná pravdu o židovskom národe oveľa hlbšie ako ktorýkoľvek rabín. A potom dodal nasledovné:

Raz, po ďalšej nadávke na Kaganovičov zle vybraný personál, Stalin zmäkčil a povedal, že nás židov chápe a je mu nás veľmi ľúto. Vezmime si napríklad našu národnú výchovu, koho sme nútení od detstva kopírovať? Darebákov a ničomníkov. Ale títo darebáci nie sú len naši hrdinovia či svätci, ale aj naši vlastenci. Jozef Vissarionovič sa ma po pohľade na mňa a mlčaní zrazu spýtal, či poznám históriu praotca Jákoba? Prirodzene som povedal, že jeho históriu poznám. Potom sa ma Jozef Vissarionovič opýtal znova:

“Čo myslíte, Lazar Mojsejevič, je normálne, ak sa Jakub začal hádať o prvorodenstvo so svojím bratom ešte v maternici? Keďže bol v maternici, chcel oddialiť narodenie svojho brata a prišiel na svet tak, že ho chytil za pätu. A potom, využijúc jeho hlad, mu Jákob vezme prvorodenstvo za šošovicový guláš. A nielen to, oklamal aj svojho umierajúceho otca tým, že sa vydával za Ezaua, čím si vzal požehnanie, ktoré mu nebolo určené.ô Mlčal som a Stalin pokračoval so smiechom:

“Problém je v tom, že tento ohavný čin židovstvo neodsudzuje, ale uznáva ho za veľkolepý. Alebo sa mýlim?”

 

A vtedy som si uvedomil, čo sa mi Josif Vissarionovič snaží povedať. Že naše náboženstvo je od základu chybné. Nezodpovedá ľudskej morálke.

“Nie, nemýlite sa,” – povedal som vtedy, – “je to tak…”

 

Možno mi teraz povieš, čo sa stalo potom? Jozef Vissarionovič prižmúril tmavé oči:

“Po tom, čo oklamal svojho otca, Jakob uteká k strýkovi,” – začal spomínať,

“Keď sa ožení, dvadsať rokov podvádza svojho svokra pri delení chotára, však?” Stalin poznal také detaily, ktoré mi boli neznáme. Medzitým pokračoval:

“Všimnite si, Lazar Mojsejevič, že Jákob sa oženil so svojou sesternicou. To je incest, a nie je to dôvod, prečo ho židia stále ctia?”

“Možno,” – zamrmlal som.

“A teraz si spoločne pripomeňme, ako sa skončil Jákobov zápas s duchom noci?”  Stalin chcel očividne dokončiť tému o Jákobovi.

“Zdá sa, že Boh mu povedal, že odteraz sa Jákob bude volať Izrael. Čo to asi znamená “víťazný”? Aký to hrdina! Jeho hlavnou zbraňou je klamstvo. Aký je z toho všetkého záver? Iba ten, ktorý vyplýva z mýtu. Ak chceš vyhrať, musíš použiť premyslenú lož? Alebo som niečo zle pochopil?”

“Presne tak,” vtedy som bol úplne zmätený.

“Premýšľajte o tom, ctihodný Lazar Mojsejevič, kde vás takí svätí volajú? A vy ich máte všetkých za klamárov a darebákov. Viete, čo si myslím? Nešťastní sú ľudia, ktorí majú takéto ideály nasledovať.”

 

S týmito slovami Jozef Vissarionovič opustil moju kanceláriu. Keď sa za ním zavreli dvere, sedel som niekoľko hodín a premýšľal. Stalinove slová sa dotkli môjho vnútra, o čom my židia zvyčajne neuvažujeme. A ja som si uvedomil, že Stalin mal pravdu – môj národ bol kruto oklamaný, oklamaný už od maternice a nejaké zlé sily ho zneužívali. Aké sily? Stále som sa v hlave točil dookola. Bolo jasné, že Stalin ich pozná. Ale ako sa ho na to spýtať? Dodal Lazar Kaganovič.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov