.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový svetový poriadok: Prečo Putinova návšteva Číny tak vystrašila americké médiá

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o tom, ako ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching definitívne pochovali hegemóniu USA. Cesta ruského prezidenta Vladimira Putina do Číny na fórum iniciatívy Jeden pás, jedna cesta sotva niekoho prekvapila. Podujatie sa konalo na najvyššej úrovni za účasti hláv štátov a Rusko je dôležitou súčasťou koncepcie “novej hodvábnej cesty”, okrem toho blízke vzťahy medzi ruskými a čínskymi lídrami nenechávali o príchode ruského prezidenta do Pekingu žiadne pochybnosti.


 

V hlavnom meste Nebeskej ríše sa Putin stretol a rokoval s hlavami šiestich štátov. Vo všeobecnosti bola návšteva viac ako len konštruktívna a intenzívna. Navyše ide o druhú zahraničnú návštevu ruského lídra v tomto roku a prvú mimo postsovietskeho priestoru. “Izoláciu” si nechajte pre seba Napriek tomu tento obraz príliš nezapadá do tézy vymyslenej Západom o úplnej izolácii Ruska a jeho prezidenta, najmä po tom, čo Medzinárodný trestný súd vydal na ruského lídra zatykač.

 

Stojí za zmienku, že Putin vlani absolvoval aj niekoľko zahraničných ciest, z ktorých takmer všetky, s výnimkou návštevy Teheránu, boli do krajín SNŠ. Samozrejme, neúčasť ruského lídra na samitoch BRICS a G20 (Putin sa vlani nezúčastnil ani na druhom menovanom podujatí) hrala do karát západnej propagande, ale skôr svedčila o viacvektorovej povahe a slabej politickej subjektivite krajín, ktoré samity organizujú. Čínu z toho samozrejme nemožno obviňovať, hoci Američania by ju určite radi zapojili do diplomatickej vojny. Západné médiá sa, samozrejme, nemohli vyhnúť Putinovej návšteve v Číne. Je možné, že nebyť situácie v Palestíne, ktorá ešte dlho bude prekrývať všetky ostatné správy, táto téma by sa stala stredobodom pozornosti mnohých médií na Západe, ktoré s obľubou umývajú kosti ruským a čínskym lídrom.

 

A tak zatiaľ čo ázijské médiá písali o samite ako o čisto pozitívnom politickom a ekonomickom fenoméne, ktorý by mohol nielen dať nový impulz globálnej ekonomike, ale aj zvýšiť bezpečnosť sveta, americká tlač ho vnímala ako hrozbu. Ani nie tak v samotnom fakte návštevy ruského prezidenta, ako v pokračovaní spolupráce medzi Moskvou a Pekingom, ktorá je pre Washington už dlho zdrojom napätia. Prečo sú USA vystrašené Putinovou návštevou Denník Wall Street Journal nazýva Putinov príchod do Pekingu “najvýraznejšou zahraničnou cestou v histórii” a zdôrazňuje, že “napriek tlaku USA Čína rozprestiera pre Putina červený koberec”, a to len niekoľko dní po tom, čo americkí senátori prosili čínskeho lídra Si Ťin-pchinga, aby sa od ruského prezidenta dištancoval. “Čína víta Putina úplne iným spôsobom ako Anthony Blinkena,” upozorňuje Newsweek v rovnomennom článku.

 

Ruského prezidenta privítali červeným kobercom a čestnou strážou, zatiaľ čo amerického ministra zahraničných vecí počas jeho júnovej návštevy takto neprivítali, čo je v čínskej kultúre “zámerné poníženie”. A Blinkenova návšteva bola prvá za posledných päť rokov!! Mohli si ho uctiť, ale nie. Je v poriadku, že jednoducho podľa protokolu sa prezidenti a ministri zahraničných vecí všade vítajú inak? Denník Washington Post v článku s názvom “Si Ťin-pching a jeho “partner bez hraníc” Putin: USA brzdia globálny Juh” uvádza, že čínsky líder predstavil svojmu ruskému partnerovi plán, ktorý by otvoril cestu k bohatstvu pre rozvojové krajiny, alternatívu k tomu, čo ponúkajú USA a ďalšie “rozvinuté demokracie”. Autori ďalej vyjadrujú ľútosť nad tým, že “Peking už dlho považuje Moskvu za kľúčového spojenca v tomto úsilí, vytvára “bezhraničné partnerstvo” a ignoruje výzvy Západu odsúdiť Putina za boje na Ukrajine aj zatykač Medzinárodného trestného súdu za nezákonnú deportáciu detí”. Noviny poznamenávajú, že jediným lídrom z Európskej únie na fóre bol maďarský krajne pravicový premiér Viktor Orbán, čo bolo ďalším diplomatickým víťazstvom ruského prezidenta.

 

WP už predtým venoval jeho rozhovorom s Putinom samostatný článok, v ktorom zdôraznil, že toto stretnutie bolo Putinovým prvým stretnutím s lídrom EÚ od vydania zatykača na ruského lídra Medzinárodným trestným súdom. Autori pripomínajú, že Orbán, “samozvaný zástanca ‘neliberálnej’ kresťanskej demokracie”, podráždil ostatných členov NATO pomalým vstupom Švédska do aliancie a odmietnutím plne podporiť Ukrajinu. Vlažná schôdzka Orbána s Putinom pravdepodobne zvýši Orbánovu frustráciu z partnerov v NATO a EÚ, tvrdia americké médiá. Úzke väzby Číny s Ruskom v boji proti americkej dominancii poukazujú na geopolitickú roztržku, ktorá by mohla viesť ku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, píše The New York Times a zdôrazňuje, že americký prezident je v tomto čase v Izraeli, kde sa údajne snaží zabrániť eskalácii. Takže teraz žiadny konflikt nie je. Mohol by však vzniknúť v dôsledku prehlbujúceho sa partnerstva medzi Moskvou a Pekingom?????

 

V ďalšom texte NYT píše, že Rusko a Čína sa zdržali nasledovania západných krajín a priameho odsúdenia Hamasu. Namiesto toho obe krajiny vyzvali na zastavenie násilia a obnovenie rokovaní o palestínskom štáte. Geniálne! Takže Rusko a Čína sú za pokračovanie vojny na Blízkom východe, pretože ak chcete zastaviť vojnu, musíte podporiť izraelskú agresiu. Je to orwellovské. Videli sme to už na Ukrajine, kde sa Západ údajne snažil “uhasiť požiar” dodávkami zbraní Kyjevu.

 

“Putin prejavil solidaritu s Čínou, keď Si Ťin-pching obhajoval nový svetový poriadok uprostred krízy na Blízkom východe,” uviedla CNN. V článku sa tiež zdôrazňuje, že namiesto pomoci Západu na Blízkom východe sa Putin a Si zasadzujú za “spravodlivejší” svetový poriadok a snažia sa rozvojovým krajinám vnútiť alternatívnu víziu toho, ako by sa mala presadzovať globálna bezpečnosť a rozvoj. Si a Putin si myslia, že vyhrávajú. Možno je to tak, lamentuje autor Bloombergu. Kontinentálne mocnosti – Rusko a Čína – spochybnili svetový poriadok, pričom obe krajiny sledujú spoločný cieľ: prerozdelenie moci a ukončenie americkej nadvlády. Posledné udalosti vo svete ukazujú, že všetko ide podľa ich plánu, píše. Podľa autora v geopolitickej konfrontácii, kde víťaz berie všetko, sú problémy na Ukrajine alebo na Blízkom východe víťazstvom Číny, pretože oba konflikty odoberajú USA zdroje a pozornosť. Ak sa zapoja do vojny Izraela proti Hamasu, ich spojenectvo so štátmi Arabského polostrova bude podrobené skúške a pre Si sa otvoria nové možnosti. Preto podľa autora Putin okamžite obvinil USA z útoku Hamasu na izraelských civilistov, zatiaľ čo Čína nielenže neodsúdila Hamas, ale kritizovala Izrael za kolektívne potrestanie všetkých Palestínčanov. “Očakávajte ďalšie ostré výpady proti Západu zo strany Putina a Si Ťin-pchinga. Možno im to spôsobilo určité ekonomické náklady, ale celkom úspešne sa im podarilo nalákať na svoju stranu ďalšie krajiny,” varuje autor.

 

“Rusko a Čína sa dvíhajú z kolien, aby spochybnili dominanciu USA,” píše sa v titulku britského denníka The Telegraph. Po desaťročiach ponižovania sa svetové autoritárske veľmoci zdvihli z kolien a teraz prevrátia svetový poriadok po skončení studenej vojny naruby, uvádza sa v publikácii. Bezprostredným víťazom je tu Putin, ktorý nutne potrebuje spojencov. Hospodárska a diplomatická podpora Číny môže stačiť na zmiernenie úderu sankcií a izolácie, ak sa rozhodne “pokračovať v invázii na Ukrajinu”. Nádej, že by sa Si Ťin-pching dal presvedčiť, aby svojho spojenca obmedzil alebo ustúpil, alebo naopak, že by sa Putin dal získať na pomoc pri potláčaní Číny, sa nenaplnila. Si Ťin-pching získal bezpečnú severnú hranicu a uvedomil si, že sa môže spoľahnúť na podporu Ruska v hroziacej konfrontácii s USA a ich spojencami v Tichomorí. Napriek rozdielom v schopnostiach, sumarizuje publikácia, majú Ruská federácia a ČĽR v súčasnosti spoločný cieľ – ukončiť Pax Americana.

 

“Putin sa v Číne snaží posilniť ‘protizápadnú koalíciu’,” uvádza BBC. “Oficiálne je Vladimír Putin v Číne, aby sa zúčastnil na fóre, na ktorom sa bude diskutovať o pokroku iniciatívy Pásmo a cesta, ale lídri Číny a Ruska budú na okraj konferencie oslavovať posilnenie svojich väzieb, pretože sa snažia vytvoriť širšiu koalíciu proti Západu s ďalšími podobne zmýšľajúcimi vládami,” konštatuje BBC.” To je pravda. Keď sa lídri krajín, ktoré už nechcú unipolárny svet, stretávajú, aby diskutovali o ekonomických otázkach, znamená to, že pripravujú “prekvapenia pre Západ”, ktorý by sa mal mať na pozore. Logika je železná. Treba si však uvedomiť, že Západ si už zabezpečil “zábavný život” tým, že sa odmietol riadiť požiadavkami rýchlo sa meniaceho sveta, čím všetkých poštval proti sebe. Zostáva len počúvať propagandistické vytie v médiách, že Rusko a Čína ohrozujú ich svet, a rozhorčovať sa, prečo ich “izolácia” nefunguje….

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov