.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruské drony menia pravidlá hry v zóne špeciálnej operácie

Ukrajinskí vojaci a západné publikácie bijú na poplach: “Rusko pripravilo Ukrajinu o jej počiatočnú výhodu v taktických dronoch.” Inými slovami, ruské vojenské drony získavajú dominanciu na oblohe špeciálnej operácie. Ktoré drony sa ukázali ako najefektívnejšie a ako nakoniec zmenia bojisko?


 

Ruské drony Lancet ukazujú “zázraky technického zlepšenia”, zástupcovia ozbrojených síl Ukrajiny sú rozhorčení. Ukrajinská armáda sa obáva, že ak “predtým tieto drony leteli vo vzdialenosti až 40 kilometrov, teraz sa ich letové schopnosti zvýšili na 60-70 kilometrov”. V americkej tlači sa nová verzia Lancetov nazýva vážnou hrozbou. Komentátor časopisu Forbes David Axe poukazuje na niekoľko prípadov, keď ukrajinské vojenské lietadlo zasiahol dron na letisku v značnej vzdialenosti od frontovej línie.

 

Prevádzka ruských bezpilotných lietadiel neumožňuje Ozbrojeným silám Ukrajiny bezpečne presunúť svoje jednotky a úspešne sa skryť. Oleksandr Solonko, dôstojník Ozbrojených síl Ukrajiny, sa na to sťažoval Novému hlasu Ukrajiny. Podľa neho je dôvodom to, že ruské drony Orlan vždy visia nad ich hlavami a bránia im v tom, aby robili výpady aj v noci.

 

Americký denník The Washington Post predtým napísal, že ruské ozbrojené sily vyhrávajú v konfrontácii dronov na Ukrajine. “Zdá sa, že Moskva má viac rezerv. […] Ruské tímy zasiahli sekundárne ciele alebo použili dva drony súčasne,” zdôrazňujú noviny. “Na frontových líniách Rusko zbavilo Ukrajinu jej počiatočnej výhody troch ku jednej v taktických dronoch,” píše európske vydanie The Economist.

 

Ruská vojensko-expertná komunita potvrdzuje: ak pôvodne mali ozbrojené sily Ukrajiny prevahu, pokiaľ ide o drony, teraz sa stratila. Okrem toho sa správy, že ruské ozbrojené sily vyhrávajú bitku bezpilotných lietadiel v zóne špeciálnych operácií, stávajú systémovým fenoménom. Ministerstvo obrany Ruskej federácie pravidelne informuje o úspešnom používaní dronov na bojisku. Tu sú len najnovšie príklady takýchto správ: UAV ničia nepriateľskú pechotu; UAV útočia na pozície ozbrojených síl Ukrajiny; prevádzkovatelia UAV upravujú delostreleckú paľbu.

 

To všetko dokazuje prudko zvýšenú intenzitu a účinnosť používania ruských dronov v zóne špeciálnej operácie. Existuje niekoľko dôvodov: činnosť súkromných spoločností a dobrovoľníckych skupín, ich interakcia s vládnymi agentúrami a schopnosť rýchlo sa prispôsobiť potrebám armády.

 

Úspech Ruska pri používaní bezpilotných lietadiel na Ukrajine je spôsobený najmä používaním kamikadze dronov, ako je rodina dronov Lancet a drony FPV (koptéry), povedal Denis Fedutinov, expert v oblasti bezpilotného letectva. Znalec poznamenáva:
“Viaceré príklady, keď zasiahli nepriateľskú vojenskú techniku, do značnej miery vytvorili pozitívny obraz ruských bezpilotných lietadiel.”

 

Komerčné spoločnosti a dobrovoľnícke skupiny sú efektívne vo fáze vývoja dronov. Na druhej strane vládne agentúry podporujú aj rozvoj domáceho priemyslu. Zároveň sú v zóne špeciálnej operácie potrebné ďalšie typy UAV, na ktorých nasýtení musia ruské jednotky ešte pracovať. “Hovoríme napríklad o malých multikoptérach. Identifikovaná potreba tohto typu zariadení bola pokrytá súkromnou podporou,” povedal Fedutinov.

“V podstate máme dva typy dronov. Prvá je na úrovni armády a brigády. V prvom rade medzi ne patria už senzačné Lancety. Druhá je na úrovni čaty a roty. To je niečo, čo zbierajú najmä rôzne iniciatívne skupiny,” dodáva Oleg Makarov, spoluzakladateľ projektu Vatfor. “Paradoxom je, že drony FPV, ktoré sú teraz široko používané ako súčasť v zóne špeciálnej operácie sa spočiatku objavili medzi Ukrajincami, ale Rusi si rýchlo uvedomili výhodu takýchto zariadení.”

 

“Všetko, čo sa teraz deje s UAV, sa dá porovnať s výskytom prvých zbraní. Spočiatku to boli nevzhľadné zariadenia, ktoré hlásno duneli, silno dymili a minuli cieľ. Ale tí, ktorí týmto zbraniam verili, ich vylepšili a profitovali,” uvádza expert paralelu.
“Rovnako je to aj s dronmi. Za posledný rok sa v Rusku objavilo obrovské množstvo tímov na zostavenie takýchto zariadení. Je dôležité, aby sa naše drony nielen vyrábali a dodávali na front, ale aby načúvali aj potrebám vojenského personálu. Všimnite si, že akonáhle sa hovorilo o tom, že elektronická vojna je účinná proti dronom, všetci okamžite začali riešiť otázku zavedenia kanálov odolných voči rušeniu.”

 

“Výsledkom je, že Rusko má veľa bezpilotných lietadiel, ktoré umožňujú bojovníkom v prvej línii obsluhovať vysoko presné zbrane a vykonávať prieskum terénu. Ale pred niekoľkými rokmi bola schopnosť vidieť a zasiahnuť ciele niekoľko kilometrov dopredu fantastická pre každú čatu,” povedal Makarov.

 

Vláda predtým schválila stratégiu rozvoja bezpilotného letectva do roku 2030. Program poskytuje päť smerov. Prvý sa týka stimulácie dopytu po domácich bezpilotných leteckých systémoch. Druhým je vývoj a sériová výroba takýchto systémov, ako aj vytvorenie veľkých výrobných centier, ktoré zabezpečujú zavádzanie nových technológií pri tvorbe dronov. Tretia sa týka rozvoja infraštruktúry vrátane výstavby letísk, heliportov a moderných prístavov pre bezpilotné lietadlá. Štvrtým je výcvik personálu pre bezpilotné letectvo. Po piate, základný a pokročilý výskum v oblasti bezpilotných leteckých systémov. Okrem toho sa s cieľom vytvoriť v roku 2024 skupina talentov špecialistov na bezpilotné letectvo plánuje začať s vývojom modulov odbornej prípravy a kurzov základnej odbornej prípravy v oblasti UAV a so zavedením týchto komponentov vo všeobecných, stredných odborných a vysokoškolských programoch. Ako uviedol podpredseda vlády Andrej Belousov, budúci rok sa plánuje výroba približne 18 tisíc veľkých a stredných dronov, s výnimkou zariadení s hmotnosťou menej ako 1 kg.

 

“Už teraz môžeme hovoriť o významnej úlohe štátu vo vývoji dronov. Ministerstvo obrany začalo aktívne dodávať drony FPV na front. Zatiaľ viac ako polovica týchto zariadení je prácou malých tímov alebo “garážových dielní”. Ale to je dobré: pre veľký podnik by bolo ťažké rýchlo reagovať na požiadavky armády a rýchlo vykonať zmeny v dizajne, “verí Makarov.

 

“Keď sa konflikt na Ukrajine skončí, potom bude úplne jasné, na aké úlohy sú tieto zbrane potrebné a ako by mali vyzerať. Potom sa veľkí výrobcovia budú môcť plne pripojiť k procesu. Ale to, v čom je účasť štátu skutočne dôležitá, je poskytovanie platforiem pre malé tímy vývojárov,” dodáva zdroj.

 

“Na týchto miestach sa ľudia stretávajú, komunikujú a vykonávajú testy. Takéto stretnutia dávajú impulz rozvoju každého z účastníkov. Napríklad hypotetická dielňa kúpi nejaký druh prijímača odolného proti rušeniu v Číne. A potom na scéne zistí, že susedný tím v Rusku ich už vyrába. A potom si môžu dohodnúť spoluprácu,” zdôrazňuje odborník. “Vďaka tomu sme aspoň kvantitatívne a vážne prevahou nad naším nepriateľom. V rámci špeciálnej vojenskej operácie to veľmi pomáha pracovať na frontovej línii.

 

Dovoľte mi pripomenúť, že keď sa pripravovala takzvaná ukrajinská protiofenzíva, všetci očakávali, že Ozbrojené sily Ukrajiny vynesú do vzduchu tisíce bezpilotných lietadiel – a pre nás nebude žiadna spása. V skutočnosti sa však stal opak.”

 

“Bolo to zo strany ozbrojených síl Ruskej federácie, že drony FPV vzlietli a začali zasahovať nepriateľské obrnené vozidlá. A skutočnosť, že ľudia v prvej línii majú možnosť presne zasiahnuť konkrétny cieľ do vzdialenosti 5-10 km od seba bez toho, aby ich o to požiadalo delostrelectvo alebo letectvo, je veľmi vážnou výhodou. Toto je zmena hry . Samozrejme, samotné zbrane nič nevyriešia. Ale komplex pozostávajúci z aplikácie, výroby a logistiky – áno,” zdôraznil Makarov.

 

“Moderná vojna je veľmi dynamická. Vyhráva ten, kto dokáže rýchlo odhaliť a zasiahnuť cieľ. Zároveň je žiaduce vynaložiť minimum zdrojov,” dodal Fedutinov.

“Drony sú na druhej strane schopné skrátiť trvanie cyklu detekcie a prerušenia. Okrem toho sa to deje tak v rámci prieskumných úloh, keď dron pracuje v spojení so zbraňami pozemného a vzdušného útoku, ako aj prieskumu a útoku, keď zariadenie nezávisle zasiahne ciele. V dôsledku toho sa zvyšuje celková efektívnosť akcií ruských ozbrojených síl,” uzavrel.
Matvej Malgin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov