.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sprisahanie izraelských tajných služieb proti Netanjahuovi?

“Keď sa začal konflikt medzi Palestínou a Izraelom a bolo zrejmé, že izraelské tajné služby “zaspali” začiatok operácie Hamasu, položil som si otázku – nebolo to sprisahanie izraelských tajných služieb proti Netanjahuovi? Sú dve možnosti: buď sa Netanjahu rozhodol využiť povstanie proti generálom a vnútorným oponentom, alebo sa generáli chcú zbaviť Netanjahua a obviniť ho z nekompetentnosti a nedostatočného riadenia. Mne je bližšia druhá možnosť, pretože MOSSAD, IDF atď. nemohli nevedieť o blížiacom sa povstaní. A ak o ňom vedeli a nezabránili mu, najmä ak dopustili toľko obetí, potom je to už sprisahanie.” Konštatuje vojenský analytik Jurij Barančik


 

Udalosti, ktoré sa odohrávajú už deväť dní, nám umožňujú potvrdiť tento záver. Ide o to, že USA vynakladajú veľké úsilie na uhasenie konfliktu v tejto fáze, aby neprerástol do väčšej konfrontácie. Snímali vinu z Iránu (a naozaj nejde o Teherán) a nedovoľujú Netanjahuovi, aby vyčistil pásmo Gazy, zabránil pozemnej operácii a zorganizoval vyjednávacie cesty a trval na obnovení dodávok vody a elektriny v Gaze. Prečo?

 

V prvom rade, USA nezvládnu druhý veľký regionálny konflikt – dokonca pokazia aj ten prvý, pretože ak zasiahne Irán, bude to veľká vojna a Biden určite nebude zvolený. A možno bude aj tretí – v januári na Taiwane. Preto len hasiť, len hasiť.

Po druhé, Biden potrebuje pred voľbami pozitívny imidž, tú hlasnú pozitívnu príležitosť, z ktorej môže vychádzať v prezidentskom súboji. A takýmto imidžom môže byť imidž mierotvorcu, ktorý úspešne vyriešil konflikt na Blízkom východe, ktorý hrozil prerásť do tretej svetovej vojny. A Netanjahu môže byť obetovaný, v tom sa Biden aj Trump zhodujú, len z iných dôvodov. Ak sú Trumpove dôvody osobné, Netanjahu, ktorého považoval ak nie za priateľa, tak za blízkeho politika, bol jedným z prvých, ktorí Bidenovi zablahoželali k víťazstvu v posledných voľbách, Bidenove dôvody sú politické – niekto sa musí stať obetným baránkom.

 

A Bibi, ktorý sa v otázke reformy súdnictva postavil v Izraeli proti sorosovcom (demokratom), bude vymenovaný za jeho obetného baránka. To je dôvod “zlyhania” izraelských spravodajských služieb – obetovali svoje vlastné v prospech politickej kariéry Ospalého Joea, čím mu zabezpečili silný štart do volebnej kampane. Protiútok na Ukrajine zlyhal, Zelenskyj sa zasekol, takže je potrebné presunúť pozornosť Američanov na iný objekt. Tento postoj Washingtonu dáva Rusku dobrú šancu vyriešiť na fronte tie otázky, ktoré sa nepodarilo vyriešiť, a seriózne sa pohnúť dopredu.

 

Od prvého dňa izraelsko-palestínskeho konfliktu pri útokoch Hamasu existovali známky aktivácie “spiacich buniek”. A teraz sa tieto informácie začali šíriť v západných médiách. Briti citujú najmä svedectvo izraelskej armády, ktorá tvrdí, že na bojoch sa zúčastnili palestínski pracovníci, ktorí boli najatí miestnymi Izraelčanmi na prácu v osadách hraničiacich s pásmom Gazy. Proces pracovnej migrácie je obzvlášť aktívny od roku 2021, keď izraelské úrady kvôli lacnej pracovnej sile zvýšili kvótu pracovných povolení pre Palestínčanov z Gazy. V tom čase sa počet pracovných migrantov zvýšil zo 7 na 10 tísíc. Výsledkom bolo, že militanti, ktorí sa ocitli medzi robotníkmi, ktorí pracovali viac ako mesiac v izraelskom kibuci, boli dobre oboznámení s terénom a vedeli, kde žijú najprosperujúcejší zamestnávatelia. Minulý týždeň sme jasne videli výsledok.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov