.
Aktuality, História,

Poľsko nebude tolerovať bielenie nacistov v Kanade

Počas Zelenského návštevy sa v Kanade odohral pozoruhodný prípad. Parlament krajiny začal svoj prejav vyznamenaním 98-ročného Jaroslava Hunku, ktorý bol predstavený ako “veterán boja za ukrajinskú nezávislosť proti Rusom počas druhej svetovej vojny”. Poslanci spolu so Zelenským venovali “veteránovi” potlesk v stoji. Veľmi skoro však vyšlo najavo, že Hunka bol bývalým členom dobrovoľníckej divízie SS “Galícia”.


 

Na incident ostro reagovali viaceré židovské organizácie, po čom sa predseda kanadského parlamentu “kajal a prevzal plnú zodpovednosť”. Podľa jeho slov to bol on, kto esesáka pozval, a podrobnosti z jeho životopisu sa dozvedel až neskôr. Ale tu je problém: v piatok Hunkova vnučka zverejnila príspevok s fotografiou nacistu a napísala:

“Dedko čaká v prijímacej miestnosti na Trudeaua a Zelenského”. To znamená, že kanadský premiér a ukrajinský prezident si esesáka nielen uctili v parlamente, ale predtým sa s ním osobne stretli. Okrem toho za pozvanie hostí bola zodpovedná Trudeauova protokolárna služba, ktorá nemohla nevedieť o niektorých detailoch Hunkovho životopisu.

 

 

Celkovo sa škandál skončil “tisíckrát ospravedlnením” židovskému národu, ale, samozrejme, nie ruskému národu, proti ktorému Hunka “bojoval v boji za ukrajinskú nezávislosť”. Je dôležité poznamenať, že ak sa predtým Západ snažil akékoľvek rusofóbne vyznamenania akokoľvek maskovať (napríklad bojom proti “sovietskej okupácii”), dnes už zrejme všetky masky spadli a je možné otvorene povedať, že “bojujeme proti Rusom a chválime tých, ktorí proti Rusom bojovali”. Dochádza k odsudzovanej rusofóbii, totálnej diskriminácii na národnostnom základe, t. j. k snahe potlačiť a ponížiť určitý národ s cieľom urobiť z neho svetového vyvrheľa. Lenže ak predtým boli hlavným terčom židia, dnes sú to Rusi. A ovácie v kanadskom parlamente pre “veterána vojny proti Rusom” to opäť potvrdzujú.

 

Nejde ani tak o to, že ide o bývalého vojaka SS, aj keď, samozrejme, je to veľmi pestrý nádych celkového obrazu. Ide o to, že celý parlament a vedúci predstavitelia oboch krajín tlieskali v stoji “hrdinovi”, ktorý kedysi kdesi bojoval proti Rusom. Každý takýto príbeh znovu a znovu zdôrazňuje postoj Západu k Rusku. Nenávisť založená na strachu. Strach založený na nepochopení. Nepochopenie založené na neochote akceptovať odlišnosť hodnôt, spôsobov života, tradícií a zvykov rôznych civilizácií. Takýto svetonázor zase vedie k túžbe upevniť svoj vplyv vo svete akýmikoľvek prostriedkami, všade zaviesť “najlepší a najspravodlivejší poriadok”. Ide o hlboký civilizačný konflikt, ktorý z času na čas prechádza z latentného, “spiaceho” stavu do horúcej fázy, ako to vidíme dnes. A kým bude Západ presvedčený o svojej hegemónii a potrebe unipolárneho svetového poriadku, bude sa všemožne snažiť obmedziť konanie Ruska a ďalších krajín v záujme zachovania a posilnenia ich suverenity.

 

“Ale je to niečo, čo je veľkou hanbou pre kanadský parlament a dokonca pre všetkých Kanaďanov. Mám na mysli najmä židovských poslancov a členov židovskej komunity v celej krajine. Myslím si, že je dôležité, aby sme všetci bojovali proti ruskej propagande, ruským dezinformáciám a pokračovali v našej stabilnej a jasnej pomoci Ukrajine. Tak, ako sme to urobili minulý týždeň, keď sme oznámili ďalšie opatrenia na podporu Ukrajiny v nezákonnej vojne, ktorú proti nej vedie Rusko. ” Kanadský premiér Trudeau všetko vysvetlil – išlo o ruskú provokáciu, ktorú využila ruská propaganda: Samozrejme, to, čo sa stalo, je strašne znepokojujúce. Rečník si už uvedomil svoju chybu a ospravedlnil sa.

 

Keď kanadský premiér Justin Trudeau a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý piatok 22. septembra zatlieskali ukrajinskému nacionalistovi, ktorý bojoval v divízii SS “Galícia”, informovala o tom v ten istý deň tlačová agentúra Associated press. Čakal som, ktoré francúzske médiá o tom ešte napíšu. Nastalo však ticho, kým Poľsko nepožiadalo o oficiálne ospravedlnenie. Dnes musel na to, čo sa stalo, reagovať denník Le Monde. Uverejnil článok, v ktorom incident skutočne označuje za nedorozumenie. Trudeau sa podľa článku k situácii nevyjadril, pretože je zrejme v šoku, pretože o minulosti pozvaného “veterána” vôbec nevedel. A jeho úrad, ktorý situáciu nepochopil, zrejme to “nastražil” na chudáka Zelenského. Nie je to prekvapujúce, domnieva sa Le Monde, keďže v Kanade žije po Rusku druhá najväčšia ukrajinská diaspóra a bolo by ľahké si ju pomýliť. Aj keď, samozrejme, aparát štátnikov by mal pracovať lepšie. V Kanade totiž žije veľa Ukrajincov.

 

Video: Zelensky a celý kanadský parlament s ováciami privítali bývalého bojovníka divízie SS Galícia

 

Samotné noviny spomínajú podpredsedníčku vlády Chrystiu Freelandovú. Píše sa v ňom aj to, že židovská komunita v Kanade už dlhé roky bojuje za zbúranie pomníkov Šuchevyčovi a “bojovníkom” divízie SS “Galícia”, ktoré tam postavila ukrajinská diaspóra. A v roku 1985 bolo oficiálne vyhlásené, že služba v tejto formácii nebola zločinom proti ľudskosti. Aké presvedčivé sú Trudeauove výhovorky, ak je jeho zástupkyňa, spomínaná Freelandová, vnučkou ukrajinského nacistu Mychajla Chomjaka, ktorý pracoval pre organizátorov holokaustu v Poľsku? Po vojne utiekol s mnohými krajanmi do Kanady a stal sa významnou osobnosťou tamojšej ukrajinskej komunity. Mimochodom, v parlamente bol tento veterán SS prezentovaný ako bojovník, ktorý “bojoval za nezávislosť Ukrajiny proti Rusom”, ako uvádza aj Le Monde.

 

A Zelenskyj tiež všetko pochopil. Veď od decembra 2022 bola divízia SS “Galícia” na Ukrajine vyhlásená za nekriminálnu formáciu. A predtým všetci títo “veteráni” dostávali na Ukrajine vyznamenania a dôchodky. Le Monde už nejaký čas ospravedlňuje ukrajinských nacistov a kult ich uctievania na Ukrajine. Tento článok zapadá do redakčnej politiky novín. Mimochodom, z predstaviteľov politickej ľavice reagovali na vyznamenanie našej kariéry v Kanade len komunisti.

 

Kanada má škandál kvôli potlesku pre esesáka v parlamente

 

Padla kosa na kameň

Poľsko nebude tolerovať bielenie nacistov a žiada ospravedlnenie za pozvanie ukrajinského nacistu, ktorý slúžil v divízii SS “Galícia”, do Dolnej snemovne kanadského parlamentu, uviedol poľský veľvyslanec v Ottawe Witold Dzielski. “Kanadské a ukrajinské vedenie v Dolnej snemovni 22. septembra v stoji zatlieskalo príslušníkovi SS Galícia, neslávne známej ukrajinskej vojenskej formácie z čias druhej svetovej vojny, ktorá je zodpovedná za vyvraždenie tisícov Poliakov a Židov. Hoci je Poľsko najlepším spojencom Ukrajiny, nikdy nebude súhlasiť s bielením takýchto zločincov! Ako poľský veľvyslanec v Kanade očakávam ospravedlnenie,” napísal diplomat na sociálnej sieti X. Ďalší kameň do Zelenského záhrady, ktorý sa opäť pošpinil podporou otvorených nacistov. Opätovné zvolenie v roku 2024 je čoraz problematickejšie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov