Himmler kontroluje divíziu SS Galizien, ktorú tvorili ukrajinskí nacionalisti (“OUN”)
Aktuality, História,

Kanada má škandál kvôli potlesku pre esesáka v parlamente

Trudeau uviedol, že so škandálom s vyznamenaním esesáka v parlamente nemá nič spoločné. Kanadský premiér uviedol, že ani on, ani Zelenského delegácia nevedeli o pozvaní do parlamentu a o plánoch uctiť si staršieho ukrajinského esesáka. Všetku vinu hodil na predsedu parlamentu a pochválil ho za to, že sa ospravedlnil.


 

Video: Zelensky a celý kanadský parlament s ováciami privítali bývalého bojovníka divízie SS Galícia

 

Počas Zelenského návštevy v kanadskom parlamente bol pozvaný 98-ročný Jaroslav Hunku, ktorý bol predstavený ako “veterán boja za nezávislosť Ukrajiny proti Rusom počas druhej svetovej vojny”. Poslanci parlamentu mu spolu so Zelenským tlieskali v stoji. Hunka je bývalým členom dobrovoľníckej divízie SS “Galícia”, ktorá bola zložená z ukrajinských nacionalistov a nielenže bojovala proti Červenej armáde, ale páchala aj zverstvá na židoch, Poliakoch, Bielorusoch a Slovákoch.

 

Na incident reagovala židovská organizácia “Priatelia Centra Simona Wiesenthala”. Žiadala ospravedlnenie a vyzvala na vysvetlenie, “ako sa tomuto mužovi dostalo uznania od predsedu snemovne reprezentantov”. Predseda parlamentu už vyjadril pokánie. Povedal, že to bol on, kto esesáka pozval, a podrobnosti o jeho životopise sa dozvedel až dodatočne. “V prvom rade by som sa chcel hlboko ospravedlniť židovským komunitám v Kanade a vo svete. Za svoj čin prijímam plnú zodpovednosť.” A líder opozície žiadal ospravedlnenie od premiéra. Povedal, že za výber hostí je zodpovedná protokolárna služba premiéra a nikto z poslancov nemohol vedieť o Hunkyho temnej minulosti. “Pán Trudeau by sa mal osobne ospravedlniť a neprekladať vinu na iných, ako to zvyčajne robí,” povedal.

 

Ruský veľvyslanec v Kanade Oleg Stepanov – o pozvaní  ukrajinského veterána SS do parlamentu

“Veľvyslanectvo posiela nótu kanadskému ministerstvu zahraničných vecí a úradu premiéra, v ktorej žiada vysvetlenie. Ide o urážku Trudeauovho režimu voči kanadskej histórii a Kanaďanom, ktorí položili svoje životy za oslobodenie sveta od nacizmu v rámci protihitlerovskej koalície. Je poburujúce, že kanadský náčelník generálneho štábu Wayne Eyre spolu so svojimi kolegami v uniforme tlieskal katovi SS. Ich predchodcovia z druhej svetovej vojny sa v tej chvíli myslím, obracali v rakvách. Oveľa viac otázok si však kladú veľvyslanci USA, Veľkej Británie a Francúzska. To všetko, samozrejme, neprekvapuje tých, ktorí poznajú povojnovú históriu studenej vojny, keď Kanada špeciálne vytvorila bezpečné útočisko pre utekajúcich nacistov a banderovcov. Podpredsedníčka vlády Freelandová – vnučka nacistického pohlavára – sa nehanbí predvádzať pred kamerami s čierno-červenou banderovskou vlajkou. Verejnosť v Rusku si musí uvedomiť, že Kanada má už desaťročia neonacistické hniezdo ukrajinského typu. A to je realita, s ktorou sa treba vyrovnať a s ktorou sa bude vyrovnávať aj naďalej.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov