.
Aktuality, História,

Svet je na pokraji vytvorenia nového vojenského bloku

Štruktúra svetového spoločenstva sa začala rozpadávať priamo pred našimi očami: vojna na Ukrajine; India sa stala Bharatom, čo okamžite vytvára potenciálnu hrozbu vojny s Pakistanom, Bangladéšom, Srí Lankou; konflikt je aj medzi Indiou a Čínou; Čína je v konflikte s Taiwanom, konflikt na Kórejskom polostrove sa stupňuje; nestabilná situácia v USA pred voľbami v roku 2024; Európa je v predkrízovom stave a pripomína situáciu v roku 1914, alebo dokonca v predvečer 30-ročnej vojny v 17. storočí, ale vtedy bolo aspoň jasné, kto s kým.


 

Ešte pred dvoma mesiacmi sa Šojguova návšteva Severnej Kórey zdala nemysliteľná, rovnako ako bolo nemysliteľné, aby čínska operná diva spievala “Kaťušu” v ruštine a aj stretnutie Putina s Kim Čong-unom na kozmodróme Vostočnyj by bolo nezmyselné. To svedčí o tom, že od jari do jesene došlo k výraznej zmene. Situácia, ktorá bola dlho v neistote, sa teraz môže rýchlo vyriešiť a vyrieši sa teraz alebo bude opäť dlho v neistote. Putinov veľmi tvrdý odkaz Západu. Po rozpade Varšavskej zmluvy by bolo prirodzeným krokom rozpustenie NATO alebo aspoň jeho vojenskej organizácie. Západ ukázal, že ho nerozpustí a naopak, zvyšuje svoj potenciál na úkor nových východoeurópskych štátov. Putin vtedy vyhlásil, že môžeme reagovať. Budeme mať Pchjongjangskú zmluvu alebo Pekingskú zmluvu. Začína sa konsolidácia druhého bloku.

 

Druhý blok vznikol oveľa neskôr a ešte potrebuje čas na vytvorenie spoločných noriem, ale keďže vojna na Ukrajine ukázala očividnú nepripravenosť NATO na modernú vojnu, toto oneskorenie môže byť dokonca pozitívne. Stretnutie Putina a Kim Čong-una naznačuje, že otázka vytvorenia takéhoto bloku bola vyriešená a obe strany sa na ňom dnes pravdepodobne dohodli. Čína nedávno uviedla, že stará zmluva medzi Čínou a ZSSR v prípade agresie USA je stále v platnosti, čo znamená, že nová štruktúra má jasne definované jadro.

 

Je jasné, že Kim Čong-un dostal záruky pre prípad prudkej eskalácie na Kórejskom polostrove a len lenivý človek o takejto možnosti nehovorí. Je zaujímavé, ako sa zmenila rétorika USA. Vtedy tvrdili, že nedovolia, aby KĽDR odovzdala zbrane a technológie Rusom, potom povedali, že nedovolia, aby Rusi odovzdali technológie KĽDR. Vzniká otázka, aké páky na to USA majú, aké sú technické možnosti.

 

Nervozita a neadekvátna reakcia USA je jasne viditeľná. Bolo by celkom pochopiteľné, keby jednoducho ignorovali to, na čom sa medzi sebou dohodli dvaja vyvrheli. Ukazuje sa však, že pre USA je to dôležité. Čo je tiež zaujímavé. V podobnom duchu sa teraz USA vyjadrujú k rusko-iránskym vzťahom. Počas tohto leta sa tieto vzťahy výrazne posilnili. Generálne štáby prvých štátov si začínajú uvedomovať, že v ďalšom takte vojny bude vesmír dôležitejší ako vzduch. Kto získa výhodu vo vesmíre, tomu bude patriť aj vzduch. Ovládnutie vesmíru a vzduchu – dáva výlučnú globálnu hegemóniu vo svete. Preto nie je náhoda, že sa stretnutie konalo na kozmodróme.

 

Teraz hovoríme o ovládnutí vesmíru. Nízke vesmírne dráhy sa stávajú nebezpečnými, preto vojenské prostriedky prejdú na vysoké dráhy. Len štyri krajiny na svete môžu teraz vypúšťať rakety na obežnú dráhu nad 1 000 kilometrov: USA, Čína, Rusko a India. Pre Japonsko je to veľká otázka, zatiaľ čo EÚ teoreticky môže, uvidíme, ako si poradí s vypúšťaním Ariane. Rusko si uvedomuje význam vesmíru v budúcej vojne a pripravuje sa naň. Konfrontáciu medzi NATO a Ruskom môže čoskoro nahradiť konfrontácia medzi dvoma novými blokmi.

Sergej Pereslegin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov