.
Aktuality, História,

“Dômyselný plán” sa ukázal ako katastrofa. Ako svetová elita spustila nekontrolovateľné procesy

Prvé náznaky novej blížiacej sa krízy videli inteligentní pozorovatelia západného establišmentu už na prelome 60. A 70. rokov 20. storočia. V polovici 70. rokov sa totiž skončilo bezprecedentných tridsať rokov v dejinách kapitalizmu, ktorých materiálne výdobytky v mnohých ohľadoch prekonali výdobytky z obdobia jeden a pol storočia v rokoch 1800 – 1950. Počas tohto tridsaťročného obdobia sa zdalo, že kríza (“tridsaťročná vojna” 20. storočia – 1914 – 1945) bola prekonaná a svet sa vracia do “zlatého veku” kapitalizmu a do obdobia rokov 1815 – 1914. Život ľudí na Západe sa stal dobre živeným a zabezpečeným, bezpečným a predvídateľným. Nič v dejinách, vrátane “zlatých vekov”, sa však nevracia. “Slávnych tridsať rokov” po druhej svetovej vojne sa ukázalo byť len krátkym zábleskom pred krízou, krátkym oddychom v rámci systémovej krízy kapitalizmu, ktorá sa začala v roku 1914. Dalo by sa povedať, že jeho sladké “babie leto”, ktoré sa vyčerpalo v polovici 70. rokov.


 

Maďarsko vrátilo európsky šampionát v krasokorčuľovaní. Ukrajinská ofenzíva môže zničiť históriu športu

 

Odvtedy sa kríza vyvíjala stupňujúcim sa spôsobom. Immanuel Wallerstein, zakladateľ analýzy svetových systémov, raz poznamenal, že skutočnou príčinou úpadku historických systémov je úpadok ducha tých, ktorí strážia existujúci systém. Samotný úpadok sa začína vtedy, keď sa rozvinie boj o to, kto bude viesť nadchádzajúce zmeny, a obráti ich vo svoj prospech. Feudálni páni v XV. storočia túto úlohu úspešne zvládli (viac v článku “Domino efekt”). Samozrejme, svetový establišment, svetová buržoázia druhej polovice XX. storočia nasledovala ich príklad. Lenže ak stredovekí “páni paradajok” konali na základe sociálnych inštinktov a intuície, buržuji, disponujúci rovnakými inštinktmi (dravec je dravec), majú navyše k dispozícii “továrne na myšlienky” a využívajú vedecké formy reflexie (ktoré sa však často dostávajú do konfliktu s triednym záujmom a vedomím).

 

Dôležitým medzníkom pri uvedomovaní si “železnej päty” blížiacej sa krízy bol rok 1975. V tom čase vyšla správa “Kríza demokracie”, ktorú na objednávku Trilaterálnej komisie napísali S. Huntington, M. Crozier a Dz. Watanuki. Správa jasne identifikuje hrozby pre vládnucu triedu – predovšetkým skutočnosť, že demokracia a sociálny štát, ktoré sa formovali v povojnovom období, začínajú pôsobiť proti nej. Pod krízou demokracie sa nemyslela kríza demokracie vo všeobecnosti, ale vývoj demokracie, ktorý nie je priaznivý pre vrchnosť. Správa tvrdila, že rozvoj demokracie na Západe vedie k obmedzovaniu moci vlád, že rôzne skupiny využívajúce výhody demokracie začali bojovať o práva a privilégiá, ktoré si predtým nikdy nenárokovali, a že tieto “excesy demokracie” sú výzvou pre existujúci systém vlády. Autori napísali, že hrozba pre demokratickú vládu v USA nie je vonkajšia; jej zdrojom je “vnútorná dynamika samotnej demokracie vo vysoko vzdelanej, mobilnej spoločnosti, ktorá sa vyznačuje vysokým stupňom (politickej… – A. F.) participácie”. Záver: je potrebné podporovať neangažovanosť más v politike, rozvoj určitej apatie. Je vraj potrebné umierniť demokraciu, vychádzajúc z toho, že je to len spôsob organizácie moci, a vôbec nie univerzálny:

“V mnohých prípadoch môže potreba odborných znalostí, nadradenosti v postavení a hodnosti (seniority), skúseností a špeciálnych schopností prevážiť nad nárokmi demokracie ako spôsobu konštituovania moci”.

 

Oslabenie demokracie v záujme západných špičiek však nebolo jednoduchou spoločenskou a politickou úlohou. Kto bol oporou západnej demokracie, ktorú bolo potrebné zmierniť? Stredná trieda – hlavný príjemca “slávnych tridsiatich rokov”. Prerozdeľovanie spoločenského produktu prostredníctvom daňového systému sociálneho štátu viedlo k tomu, že veľká časť strednej triedy a časť robotníckej triedy mohla viesť buržoázny životný štýl bez buržoáznych zdrojov príjmov. Po druhej svetovej vojne sa zrodila akási “socialistická buržoázia”. Nie je náhoda, že povojnový triumf stredných vrstiev v jadre kapsystému sa zhodoval s triumfom všeobecného sociálneho štátu. Samozrejme, buržoázia nezapojila prerozdeľovací mechanizmus z dobroty srdca. Dobre živený, bohatý sociálny štát na Západe v rokoch 1945 – 1975, ktorý tak šokoval predstavivosť sovietskych ľudí, je jasnou odchýlkou od logiky vývoja a povahy kapitalizmu, ktorú možno len v malej miere vysvetliť starostlivosťou o vytváranie dopytu a spotrebiteľov masovej výroby.

 

Hlavným bodom je niečo iné – prítomnosť systémového antikapitalizmu (historického komunizmu) v podobe ZSSR. Komunizmus zachránil svet. V priebehu studenej vojny, v globálnej konfrontácii so ZSSR, v boji medzi dvoma globálnymi projektmi, si buržoázia musela doma kúpiť strednú a robotnícku triedu, upokojiť ju (dane z kapitálu, vysoké mzdy, dôchodky, prídavky atď.). Samotná existencia ZSSR, antikapitalistického systému, tak prinútila kapsystém v jeho jadre porušiť triednu, kapitalistickú logiku, obliecť sa do kvázi socialistických šiat. Zvýšiť mzdy a prídavky, poskytnúť sociálne výhody obyčajným ľuďom na Západe. Posilnilo sa nielen ekonomické a sociálne postavenie stredných a častí robotníckych vrstiev, ale tieto skupiny si aj politicky posilnili svoje postavenie v západnom systéme a vystrašili jeho pánov do “krízy demokracie”. Ich moc a privilégiá ohrozovali silné ľavicové strany. V niektorých krajinách socialistické, v iných komunistické. Vplyvné odborové zväzy. Všetky tieto sily vyvíjali tlak na buržoáziu a establishment, aby urobili ďalšie ústupky.

 

Na prelome 60. a 70. rokov 20. storočia sa buržoázia jadra kapsystému ocitla v podobnej situácii ako západoeurópski páni na prelome 14. A 15. storočia: pretrvávanie vývojových trendov viedlo v oboch prípadoch k postupnej strate privilégií – v jednom prípade v “kulak-buržoáznom raji”, v druhom v politicko-ekonomickom raji “socialistickej buržoázie”. Na vyriešenie “krízy demokracie” v záujme “železnej päty” (finančnej oligarchie Západu) a na zvrátenie tendencie západnej spoločnosti stať sa strednou triedou bolo potrebné vyriešiť niekoľko problémov. Nebolo možné politicky a ekonomicky oslabiť demokratické inštitúcie bez čiastočnej demontáže sociálneho štátu. A ako ho bolo možné demontovať, keď svet mal ZSSR, ktorý objektívne vystupoval ako garant dobre živeného a bezpečného života západnej “strednej triedy”?

 

Preto od začiatku 80. rokov 20. storočia prebiehalo vyostrovanie a zostrovanie “studenej vojny” so ZSSR a zároveň sociálna ofenzíva proti stredným a robotníckym vrstvám jadra. Túto ofenzívu však v 80. rokoch ešte brzdil fakt existencie socialistického systému a možnosti okrádať “tretí svet”, predovšetkým stredné vrstvy jeho najvyspelejších krajín. V osemdesiatych rokoch tak bola za pomoci “štrukturálnych reforiem” MMF v podstate zničená stredná trieda Latinskej Ameriky. Zároveň boli tvrdo zasiahnuté stredné vrstvy Nigérie, Zairu, Tanzánie a ich bohatstvo sa prirodzene prečerpávalo na Západ. Môžeme povedať, že osud latinskoamerických stredných vrstiev je “spomienkou na budúcnosť” strednej triedy jadra kapsystému. Kríza bola teda spočiatku spôsobená človekom. To znamená, že kapitalistická elita úmyselne uvrhla svet do zmeny rovnako, ako to kedysi urobila feudálna aristokracia v 15. A 16. storočí. Len na novej technickej úrovni a s využitím vedy, predovšetkým spoločenských vied.

 

Program likvidácie strednej triedy a deindustrializácie Západu sa koncom sedemdesiatych rokov rozbieha na “skúšobnom modeli” – v New Yorku. Mesto sa zbavuje priemyslu a mení sa na raj pre bohatých. Finančný kapitál sa stáva hybnou silou vyprovokovanej krízy. Zoskupenie, ktoré zahŕňa Anglosasov, židov, románske národy, Japoncov, Číňanov – a tak ďalej. A potom, keď ZSSR umieral, v roku 1989 vedúce krajiny Západu prijali Washingtonský konsenzus, pevnú líniu ultraliberalizmu a globalizácie – mocné prostriedky na zničenie strednej triedy a “sociálneho štátu”, štátu všeobecnej triezvosti…. S pádom Únie sa v živote stredných vrstiev na Západe objavila čierna škvrna. Ale stredné vrstvy bývalého socialistického systému už vymazal Vymazávač dejín: v roku 1989 žilo vo východnej Európe (vrátane európskej časti ZSSR) pod hranicou chudoby 14 miliónov ľudí a v roku 1996 – vďaka Gorbačovovi a Jeľcinovi – 169 miliónov! Vybrané prostriedky buď priamo putovali na Západ, alebo boli nakoniec uložené v západných bankách – fantastická geoekonomická operácia, globálne vyvlastnenie.

 

Teraz sú na rade “strední” na Západe. Nie nadarmo sa tam už objavila sociologická teória “20:80”. Podľa nej sa v modernej západnej spoločnosti mení sociálna štruktúra: 20 % je bohatých, 80 % chudobných a stredná trieda neexistuje – eroduje, rozplýva sa spolu s národným štátom, ktorého súkromnou formou je sociálny štát. Faktom je, že v podmienkach globalizácie národný štát slabne, nedokáže vzdorovať pánom globálneho finančného systému. Už na úsvite globalizácie, na začiatku 90. rokov, dosiahol objem čisto špekulatívnych medzipodnikových finančných transakcií 1 bilión, 300 miliárd dolárov denne – 5-krát viac ako objem svetových obchodných výmen a takmer toľko ako vtedajšie rezervy všetkých národných bánk sveta (1 bilión 500 miliónov). Ktorý štát bude schopný odolať tlaku globálneho, finančného Frankensteina?

 

Štát stráca mnohé sociálne a politické charakteristiky a mení sa na administratívnu a trhovú štruktúru. Globalizácia sa ukázala ako mocná sociálno-ekonomická zbraň vrcholu svetového systému proti strednej a spodnej vrstve: ekonomicky podkopáva samotné demokratické politické (a teda prerozdeľovacie) inštitúcie, ktoré boli zárukou postavenia strednej vrstvy. Stredná a robotnícka trieda je ekonomicky vyradená zo štítu, ktorý ju chránil pred železnou pätou.

 

“V rokoch 2010 – 2011 som mal veľa rozhovorov s rakúskymi dôchodcami. Rozprávali o tom, ako sa približne od konca 40. rokov do roku 2000 (čo je, ako som pochopil, neuveriteľne dlhá doba!) každý rok tešili, že uplynulý rok bol lepší ako tie predchádzajúce a ten nasledujúci bude určite ešte lepší, a teraz ľutujú svoje deti, boja sa o svoje vnúčatá a nevylučujú kolaps civilizácie pred koncom storočia…. Nemyslím si, že by sa ich optimizmus v uplynulých rokoch zvýšil.” Ako v 40tych rokoch. Je veľmi dôležité, že páni globálneho sveta – francúzsky výskumník Denis Duclos ich nazýva “hyperburžoázia” a “kozmokracia” – pôsobia na globálnej úrovni, zatiaľ čo stredná a robotnícka trieda pôsobí na národnej, štátnej úrovni, čo ich stavia do nerovného postavenIa.

 

Tak ako v šestnástom storočí nová medzinárodná deľba práce a americké striebro posunuli časť pánov a obchodníkov na globálnu úroveň, zatiaľ čo roľníci zostali na lokálnej úrovni a dostali sa do sociálneho a historického ofsajdu. Hyperburžoázia existuje beztrestne a v kontexte globalizácie požiera kapitál nižších skupín, buržoázie a príjmy strednej triedy. Od 80. rokov 20. storočia sa rozvíja ofenzíva vyšších tried proti stredným a nižším triedam, čím sa završuje dvestoročný cyklus ofenzívy pracujúcich a “stredných tried”. Je príznačné, že 20. storočie sa začalo knihou Ortegu y Gasseta Vzbura más (1929) a skončilo sa knihou C. Lasha Vzbura elít (1996).

 

V tomto ohľade to, čo sa stalo v Rusku v rokoch 1905 – 1917 a od roku 1987, dobre zapadá do svetových trendov. Gorbačovčina a najmä Jeľcinovčina sú teda našimi analógiami thatcherizmu a reaganomiky. Nehovorím o tom, ako globalizácia posilnila vyjednávaciu pozíciu buržoázie voči robotníckej triede. Celé priemyselné odvetvia sa teraz môžu presúvať do Južnej Kórey, Číny, Thajska v reakcii na štrajky v Európe a USA. V podstate je teraz robotnícka trieda v jadre kapsystému, ako aj masová stredná trieda, zbytočná….

 

Moderný svet, ako ho poznáme, vznikol vďaka existencii Sovietskeho zväzu. Samotný trhový systém (kapitalizmus) má svoju vlastnú logiku vývoja. Usiluje sa o poriadok, v ktorom skupina superbohatých rodín dominuje nad spoločnosťou žobrákov. A dominuje mimoriadne kruto. Taký by bol svet v dvadsiatom storočí, keby nevzniklo sovietske Rusko. Ľudia na Západe videli: tu je Sovietsky zväz. V porovnaní s Európou a Amerikou nie je bohatý, musí sa namáhať v pretekoch v zbrojení, ale zároveň poskytuje svojim občanom dôveru v budúcnosť, prácu, možnosť zadarmo študovať a rozvíjať tvorivé schopnosti, robiť kariéru v mnohých odboroch, využívať jeden z najlepších systémov zdravotnej starostlivosti na svete, nehladovať. A obyvatelia Západu požadujú to isté pre seba!

 

Vládcovia kapitalistického sveta, ktorí v rokoch 1929 – 1945 čelili hrozbe zrútenia svojej nadvlády, boli nútení transformovať svoje krajiny a vytvoriť “sociálny kapitalizmus”, štát všeobecného sociálneho zabezpečenia. Strážcovia finančných a priemyselných kruhov si uvedomili, že aby nestratili moc, musia sa o časť svojich ziskov podeliť so svojimi poddanými. Ako však vidíme, tento “nežný kapitalizmus” existoval len dovtedy, kým žil ZSSR, kým Západ musel konkurovať ruskému červenému projektu. Len čo ZSSR padol, všetko sa vrátilo do normálu. Špičky finančnej oligarchie, ktoré sa vyčlenili do určitého nadnárodného spoločenstva (Mínus-civilizácia, Antihumánnosť, Kozmokracia), začali rýchlo vracať logiku vývoja kapitalizmu, ktorá existovala na začiatku dvadsiateho storočia. Začali sťahovať priemysel zo západných krajín do ázijských krajín, lacno. A tým začali mocensky likvidovať strednú triedu aj sociálny štát. Kto v Európe v roku 2000 konkuruje ázijským výrobcom spotrebnej elektroniky?

 

Skupina VESTEL, aliancia devätnástich spoločností. Tu sa spája vývoj, výroba a obchod s domácimi spotrebičmi. Kde sa však nachádzajú hlavné výrobné závody spoločnosti VESTEL? V Nemecku alebo vo Francúzsku? Nie – v Ázii. V tureckom meste Manisa bol vybudovaný kolosálny komplex VESTEL City, ktorý sa rozprestiera na ploche päťstopäťdesiat kilometrov štvorcových! Práve tu je vďaka maximálnej koncentrácii výrobných zariadení možné dosiahnuť minimálne náklady na výrobu spotrebičov. Rovnako ako vďaka lacnej pracovnej sile – Turkom. Práve tu sa kujú mnohomiliardové zisky pre európskych obchodných magnátov a banky. Toto je moderný ultraliberálny, globalistický kapitalizmus. Prebieha zaujímavý proces deindustrializácie Západu, v tomto prípade starej Európy. Turci, ktorí sa zaoberajú komplexnou výrobou, sú čoraz inteligentnejší a kvalifikovanejší, ale zostávajú chudobní. Ich platy sú nízke a zisky idú európskym veľkofirmám. Európania, ktorí prišli o milióny pracovných miest, sa stávajú hlúpejšími, prichádzajú o svoje vysoké platy (a ako sa nimi chválili obyvateľom ZSSR v sedemdesiatych rokoch!) a presúvajú sa do sektora služieb. Ach, ako zle sa to všetko môže skončiť pre Západ! Bez toho, aby si to sami uvedomovali, páni západného sveta narušili hrozivé a nekontrolovateľné procesy.

Andrej Fursov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov