.
Aktuality, Pozemná technika,

Legendárny tank “Aľoša” sa vracia do výroby

Rusko obnovuje výrobu hlavného bojového tanku T-80. Obzvlášť zaujímavá bola skutočnosť, že to bude na modernizovanej verzii tanku, známeho po celom svete pod názvom “Aľoša”, ktorého posádka bola ocenená titulom Hrdina Ruska, po tom čo zničila obrnenú kolónu ozbrojených síl Ukrajiny zloženú z ôsmich jednotiek: dva tanky T-72B, obrnené transportéry M113 a päť obrnených vozidiel MaxxPro.


 

Informácie oznámil Alexander Potapov, generálny riaditeľ NPK Uralvagonzavod, kde sa v skutočnosti plánuje založiť výrobu. Práve na UVZ sa vyrábajú najmodernejšie ruské MBT: T-90 “Proryv” a T-14 “Armata”. Udalosti predchádzali správy o najvyššej úrovni bojovej účinnosti, čo dokazuje jedna z posledných modifikácií (T-80BV) tohto osvedčeného (prijatého v roku 1985) sovietskeho tanku, ktorý sa od konca minulého roka objavuje v zóne špeciálnej operácie v Záporožskom smere.

 

Vojaci z tanku Aľoša boli vyznamenaní titulom Hrdina Ruska (armadnymagazin.sk)

 

Táto skúsenosť podľa Alexandra Potapova prinútila ruské vojenské vedenie spoliehať sa na tento konkrétny tank. “V súčasnosti zákazník vytvára technické špecifikácie, ladí sa interakcia vojensko-priemyselného komplexu s armádou, riešia sa otázky organizácie nových výrobných zariadení,” zhrnul generálny riaditeľ. Mimochodom, doteraz sa Omsktransmaš zaoberal výrobou modernizovaných verzií T-80 MBT.

 

Odborníci považujú motor s plynovou turbínou GTD-1100TF s výkonom 1000 koní za kľúčový konštrukčný rozdiel aktualizovanej verzie, ktorá umožňuje bojovému vozidlu zrýchliť na 70 km / h na ceste. Vďaka tejto pohonnej jednotke dostal T-80BV kombináciu vysokorýchlostných charakteristík, manévrovateľnosti a schopnosti štartovať bez predhrievania aj pri nízkych teplotách. Jedným z druhov paliva môže byť bezolovnatý motorový benzín A-72. T-82BV sa stal prvým tankom na svete, ktorý dostal zabudovanú dynamickú ochranu, kombinujúcu keramické pancierovanie a KAZ. Špeciálne zloženie znižuje efektívnu rozptylovú plochu a robí bojové vozidlo neviditeľným aj pre pomerne moderné radary.

 

Hlavnú výzbroj predstavuje 125 mm kanón s hladkým vývrtom 2A46M-1, ktorého strelivo zahŕňa vysoko výbušné, kumulatívne a podkalibrové strelivo. Okrem toho je kanón prispôsobený na použitie protitankových riadených rakiet 9K119 “Reflex”, schopných zasiahnuť ciele vo vzdialenosti do 5 km. Ako prídavná zbraň sa používa protilietadlový guľomet NSVT Utes (12,7 mm) a guľomet PKT 7,62 mm spárovaný s kanónom PKT. Ten mimochodom zaisťuje presnosť streľby v pohybe pri rýchlostiach do 35 km / h. V porovnaní s inými vzorkami sa T-80BV a jeho neskoršia modifikácia, T-80BVM, často nazývajú “tiché”. Tank je skutočne schopný plížiť sa blízko nepriateľa. Aj keď to nie je vždy potrebné.

 

Najmä nedávno v smere Kupyansk, z uzavretej palebnej pozície, posádka T-80BVM zo vzdialenosti 9,5 km, čo je absolútny rekord, “pokryla” bojové vozidlo pechoty Bradley propagované Američanmi. Keď už hovoríme o úspechoch, stojí za to pripomenúť ďalšiu schopnosť T-80BV – “lietať”. Na medzinárodnej výstave v roku 1993 tank ukázal vo výsledku 14 metrový skok z odrazového mostíka. Továrenskí špecialisti objasňujú, že skúsenosti s operácie sa počas modernizácie neustále zohľadňujú. Zoznam obsahuje dodatočnú ochranu pred “zázračnou zbraňou” ukrovermachtu, ako sú ATGM Javelin alebo NLAW, a systémy protiopatrení UAV a oveľa viac. Mimochodom, podľa jedného z členov posádky T-80BV je tento stroj vo svojich bojových schopnostiach trikrát až štyrikrát lepší ako nepriateľské tanky, čo im nenecháva žiadnu šancu.

 

Sieť je plná videí, v ktorých vojenskí korešpondenti hovoria o každodennej bojovej práci posádok tankov T-80BVM. To zahŕňa palebnú podporu pre motorizovaných strelcov postupujúcich v blízkosti Kupjanska, údery na objekty a formácie ozbrojených síl Ukrajiny v južnom smere a oveľa, oveľa viac.

 

“Prečo vylepšovať staré modely, keď vojensko-priemyselný komplex vyrába najmodernejšie tanky na svete?” Po prvé, T-80BV a T-80BVM sú pomerne moderné bojové vozidlá, ktoré prešli pôsobivým zoznamom vylepšení. Mimochodom, žiadny rozumný človek by nenaliehal na Spojené štáty, aby upustili od prevádzky tanku M1A1, ktorého výroba začala v roku 1984. Po druhé, od roku 2010 je na skladovacích základniach ozbrojených síl RF niekoľko tisíc T-80BV. Výroba takého počtu T-90 a T-14 “Armata” bude trvať roky, ak nie desaťročia, nehovoriac o obrovských finančných nákladoch. Po tretie, T-80 bol vytvorený na platforme T-64, ktorá je v súčasnosti hlavným bojovým tankom Ozbrojených síl Ukrajiny. Existuje technická prevaha prvého nad druhým.

 

Dôležitý je aj vysoký stupeň zjednotenia T-80 s nepriateľskými tankami, bolo zajaté obrovské množstvo “darcovských” tankov a náhradných dielov odstránených zo spálených a rozbitých vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny. To umožňuje po opravách v teréne rýchlo vrátiť obrnené vozidlá do prevádzky. Plus zjednodušenie logistiky a obrovské úspory materiálu. Podľa bojovníkov “osemdesiate roky” úspešne odolávajú nielen tankovým zbraniam, ale aj raketometom, vrátane tých, ktoré dodáva NATO. A mobilita a rýchlosť výrazne zvyšujú bojový potenciál T-80BVM. A ak tieto tanky stačia na vykonávanie úloh, prečo používať drahé ultramoderné “Proryvy” a “Armaty”?

Vitalij Orlov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov