Nová slovenská húfnica BIA
Aktuality, Pozemná technika,

Najviac proukrajinský článok o vývoji delostrelectva aký sa dá aktuálne napísať

BIA – skutočný ukrajinský ideál samohybnej húfnice zo Slovenska?


 

Slovenská spoločnosť Konštrukta Defence, a.s. zverejnila nasledujúcu tlačovú správu o svetovej premiére novej 155 mm samohybnej húfnice BIA na výstave DSEI v Londýne:
Projekt 155 mm ShKH BIA nadväzuje na vývojovú radu 155mm ShKH ZUZANA a 155mm ShKH EVA. Začiatok vývoja 155 mm ShKH BIA je možné určiť na rok 2021. Potreba vývoja vznikla na základe požiadaviek našich obchodných partnerov, pričom v projekte 155 mm ShKH BIA sa už medzičasom uplatnili poznatky získané z nasadenia 155 mm ShKH ZUZANA 2 na Ukrajine a na medzinárodnom cvičení v rámci predsunutej prítomnosti jednotiek NATO v Lotyšsku. Cena vývoja je predmetom obchodného tajomstva a preto sa k nej nebudeme vyjadrovať. Cieľom projektu 155 mm ShKH BIA bolo spojiť výhody 155 mm ShKH ZUZANA 2 a 155 mm ShKH EVA do jedného kompaktného delostreleckého systému. V rámci projektu BIA došlo k spojeniu jednotlivých potrieb a požiadaviek potenciálnych užívateľov, s ktorými úzko komunikujeme:

155 mm výzbroj s požadovanými technickými parametrami: dostrel, rýchlosť streľby a priamo vezená zásoba munície

vysoká mobilita a priechodnosť

nižšia hmotnosť

ochrana posádky

automatizácia vedenia bojovej činnosti

 

Takže oproti 155 mm ShKH ZUZANA 2 je BIA ľahšia, mobilnejšia s vyššou priechodnosťou pri zachovaní rovnakej palebnej sily a ostatných parametrov a oproti 155 mm ShKH EVA nesie BIA väčšiu zásobu munície, má vyššiu ochranu posádky a taktiež automatizáciu vedenia bojovej činnosti.

 

V súčasnosti 155 mm ShKH BIA využíva najnovšiu radu z podvozkov od pôvodného dodávateľa podvozkov pre typ húfnic ZUZANA 2, ale na základe požiadaviek od potenciálneho užívateľov sa pracuje na umiestnení 155 mm zbraňového systému na podvozku od iných výrobcov. Potenciálnych nových dodávateľov podvozku z dôvodu obchodného tajomstva nebudeme konkretizovať, ale môžeme uviesť, že jeden z výrobcov je čisto slovenská firma, ktorá nám projektuje podvozok na mieru podľa našich požiadaviek. Celkovo pri projekte BIA máme záujem zapojiť čo najviac slovenských výrobcov a tým podporiť slovenský obranný priemysel, ale sú komponenty, ktoré sa jednoducho na území SR nevyrábajú. Za významného výrobcu a dodávateľa, ktorý sa priamo zúčastnil aj na vývoji dizajnu, môžeme uviesť spoločnosti zo skupiny MATADOR GROUP.

 

Na výstave DSEI v Londýne predstavujeme prototyp 155 mm ShKH BIA s plne funkčným zbraňovým systémom, ktorý prvé streľby už absolvoval. V mesiaci október predstavíme 155 mm ShKH BIA v rámci medzinárodnej výstavy IDEB 2023 v Bratislave. Následne budú prebiehať podnikové skúšky s tým, aby 155 mm ShKH BIA mohla byť v roku 2024 poskytnutá na užívateľské (vojskové) skúšky do krajiny potenciálneho odberateľa. Zároveň máme samozrejme záujem ponúknuť a zaviesť 155 mm ShKH BIA do výzbroje OS SR.

 

Nová slovenská húfnica BIA

2. Európska únia (aj Slovensko?) je pripravená zdvojnásobiť výrobu delostreleckej munície pre Ukrajinu

Podľa slov ministra obrany Estónska Hanno Pevkura je Európska únia pripravená zdvojnásobiť výrobu delostreleckých granátov pre Ukrajinu. V súčasnosti sa darí vyrobiť 300 tisíc kusov, kapacity by sa mali navýšiť a dodávky dosiahnuť 600 tisíc kusov ročne.
Je pritom známe, že medzi dodávateľmi munície na Ukrajinu je aj Slovensko. Jeho zbrojný priemysel v tejto súvislosti vydal dňa 15.8. 2023 tlačovú správu:
“Akciová spoločnosť ZVS holding, ktorej 50% akcií vlastní DMD GROUP, investuje v rokoch 2023 a 2024 takmer 31 miliónov eur do navýšenia kapacít výroby 155 mm munície, dopyt po ktorej významne vzrástol v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine.
Investície budú smerovať primárne do technológií, ale aj do výrobnej infraštruktúry. Výraznou modernizáciou prejde okrem dubnického závodu aj pobočný závod v Snine, kde bude vybudované automatizované pracovisko na výrobu tiel striel.
Okrem razantného navýšenia výrobných kapacít a odstránenia modernizačného dlhu dôjde aj k zvýšeniu počtu pracovných miest. Už dnes zamestnáva ZVS holding takmer 400 zamestnancov, čo je približne polovica všetkých zamestnancov skupiny DMD.” Otázka je ako sa skutočne postaví nová vládna garnitúra po prípadných demokratických voľbách dňa 30.9.2023 k otázke prinajmenšom priamych dodávok munície na Ukrajinu. Akokoľvek, správa o navýšení slovenských kapacít na výroby munície sa v posledných troch týždňoch objavovala aj v západných odborných médiách v plnom znení. Je treba predpokladať, že je to na západe známa skutočnosť.

 

3. Ukrajina obdrží od Fínska samohybné delá kalibru 122 mm

Ťažko overiteľný fakt pre každého, kto by si skúšal vyhľadať túto informáciu sám. Nielenže Fínsko uskutočňuje svoje Ukrajine dodávky skrytou formou. Na úvod pre vyhľadanie informácie slúži jediná indícia, že Fínsko vôbec tieto samohybné húfnice vo výzbroji má. Inak je internet pustý a treba poznať kód. Tým nie je 2C1 Gvozdika ani slovo Carnation. Treba použiť heslo 122 PSH 74 a to už sa niečo nájde aspoň vo fínčine.

Fínske ozbrojené sily používali 74 samohybných diel 2C1 Gvozdika a tie má nahradiť juhokórejská samohybná húfnica K9 Thunder, ktorú Fínsko kúpilo už na prelome rokov 2016-17 v počte 48, potom ďalších 10 kusov v októbri 2021 a ešte 38 kusov v novembri 2022. Celkovo teda Fínsko bude mať 96 kusov K9 Thunder. Tie poslúžia spolu s 18 samohybnými mínometmi Patria Amos, ktoré si Fínsko na rozdiel od Slovenska (Mjölner) objednalo aspoň v malom počte. Dopĺňajú 27 mínometov tiež kalibru 120 mm 120 KRH na podvozku kĺbového pásového vozidla zvýšenej priechodnosti.

Reaktívne delostrelectvo Fínska má do 72 československých raketometov RM-70 kalibru 122 mm, ktoré boli zakúpené z výzbroje bývalej armády NDR. Fínsko v decembri 2022 objednalo pre ne izraelskú ďalekonosnú muníciu ACCULAR.

Veľkú palebnú silu poskytuje fínskym ozbrojeným silá 41 samohybných raketometov M270, najmä však v kombinácii s výkonnejšími druhmi munície: 150 kusov M30A1 GMLRS-AW, 90 kusov M31A1 GMLRS-U, neznámy počet M30A2 ER-GMLRS-AW, M31A2 ER-GMLRS-U a pravdepodobne tiež DM 1399 s protitankovými mínami AT-2.

Začiatkom augusta 2023 bolo naviac oznámené, že fínske raketomety prejdú modernizáciou na štandard M270A2. Zmeny sa budú týkať vylepšených komunikačných systémov, inštalácie lafiet pre guľomety a súpravy na integráciu systému riadenia bojiska. Okrem toho bude nainštalovaný nový motor s výkonom 600 koní, systém riadenia paľby a vylepšená pancierová kabína. Úpravy by umožnili raketometom strieľať “muníciu novej generácie vrátane ER GMLRS a PrSM,” s predĺženým dosahom, resp. presnú údernú strelu. Jediným ďalším systémom s touto schopnosťou je HIMARS. Práce sa majú uskutočniť v závode Lockheed Martin’s Camden v Arkansase.

Tradične silné je poľné delostrelectvo vybavené ťahanými delami a mínometmi. Pôjde o do 107 fínskych húfnic kalibru 155 mm 155 K 83 a 54 155 K 98. Dopĺňajú ich sovietske delá. Do 471 kusov húfnic kalibru 122 mm D-30, do 76 ďalekonosných poľných kanónov kalibru 130 mm M-46. A maximálne 24 kusov výkonných 152 mm diel 2A36 Hyacint-B, z ktorých niektoré tiež už mohli byť odoslané na Ukrajinu.

 

Okrem toho by Fínsko malo mať 550 mínometov kalibru 81 mm 81 KRH 71 Y a 698 mínometov kalibru 120 mm 120 KRH 92.
Fínske delostrelectvo predstavuje značnú silu a neoslabilo by ho odoslanie aj všetkých samohybných diel 2S1 na Ukrajinu. Tam sú častým cieľom kamikadze dronov Lancet. Majú dostrel do 15 km, takže ich ohrozujú aj FPV drony a samozrejme protibaterijná činnosť ruského delostrelectva a neraz tiež protitankové riadené strely s väčším dostrelom. Treba však povedať, že ukrajinským vojskám dodávka týchto diel pomôže. A to v tej súvislosti, že Ukrajina už začiatkom roka 2023 naladila domácu produkciu delostreleckých granátov kalibru 122 mm, spolu s delostreleckými mínami kalibru 82 mm a najmä delostreleckými granátmi kalibru152 mm. Neskôr nasledovali aj tankové granáty kalibru 125 mm a v poslednom článku o vývoji delostrelectva prišla aj informácia o výrobe 120 mm delostreleckých mín. Začiatok domácej výroby delostreleckej munície má byť hlavne úspechom ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá rok a pol odráža strategickú vzdušnú kampaň Ruska, ktorá je napriek spotrebovaniu množstva riadených striel s plochou dráhou letu, kamikadze dronov, balistických rakiet vrátane hypersonických stále neefektívna.
Dokladovať to má aj začatie výroby delostreleckých systémov na Ukrajine.

 

Samohybný dvojhlavňový mínomet kalibru 120 mm je vo výzbroji Fínska:

 

4. Ukrajina obnoví výrobu a opravy húfnic L119 kalibru 105 mm

Britský aerokozmický a zbrojný gigant BAE Systems podľa ukrajinského ministerstva obrany otvorí továreň na húfnice na Ukrajine. Podľa tlačovej správy po stretnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym riaditeľom BAE Systems Charlesom Woodburnom s cieľom otvoriť zastúpenie BAE Systems na Ukrajine podpísali dnes už bývalý minister obrany Oleksij Reznikov a generálny riaditeľ BAE Systems rámcovú dohodu o spolupráci pri oprave, dodávke náhradných dielov a výrobe nových húfnic L119.
Minister pre strategický priemysel Oleksandr Kamyšyn a šéf BAE Charles Woodburn podpísali dohodu o spolupráci pri lokalizácii zbrojnej výroby BAE Systems na Ukrajine.

Slávnostného podpisu sa zúčastnili zástupca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Roman Mašovec, námestník ministra obrany Volodymyr Havrylov a námestník ministra pre strategický priemysel Serhij Bojev. Najväčší britský výrobca zbraní dodá ťahané 105 mm ľahké húfnice L119 pre ukrajinské ozbrojené sily z nových výrobných a servisných zariadení na Ukrajine.

 

Ľahká húfnica L119 je schopná poskytovať buď priamu palebnú podporu na obrnené vozidlá alebo budovy, alebo nepriamu paľbu na vzdialenosť nad 10 km. (Do 19-19,5 km so špeciálnou muníciou).
Aj keď je primárne ťahaná vhodným vozidlom, môže byť tiež prepravovaná v podvese pod helikoptérou pre rýchlejšie nasadenie alebo umiestnenie do ťažko prístupných oblastí, kde ťažné vozidlo nemusí mať priechodnosť.
Zbraň je známa aj pod americkým označením M119, čo je licenčná kópia britskej L119. Vychádza ešte zo známej britskej húfnice L118, ktorá však používala delenú muníciu. Preto bola jej konštrukcia zmenená a L119/M119 strieľa štandardnú 105 mm delostreleckú muníciu NATO.

 

Americká húfnica M119, kópia L119 používaná ukrajinskými vojskami, nemá delenú muníciu ako L118:

 

5. Ukrajina nasadila novú 155 mm samohybnú húfnicu Bogdana 3.0

Odhalenie novej verzie ukrajinskej samohybnej húfnice Bogdana urobila ukrajinská televízia. Je označovaná ako Bogdana 3.0 a jej základom je zmena podvozku. KrAZ vystriedala Tatra 815-7. Podvozok Tatra 815-7 slúži ako základ pre viacero vojenských vozidiel, vrátane ukrajinského raketometu Burevija kalibru 220 mm, taktického balistického raketového systému Khan česko-tureckého pôvodu od Excalibur International a francúzskeho obrneného automobilu Nexter Titus.

Technická špecifikácia Tatry 815-7 zahŕňa vzduchom chladený, turbodúchadlom preplňovaný motor Tatra T3C-928-90 V8 so zdvihovým objemom 12 667 cm3, ktorý je schopný dodať výkon 402 k pri 1 800 ot./min a generovať maximálny krútiaci moment 2 100 Nm pri 1 000 ot./min. Dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 115 km/h, má kapacitu palivovej nádrže 420 litrov, dojazd 750 km a zvládne uhol nábehu/výjazdu 45°/42°, spolu s možnosťou hĺbky brodenia do 1,5 metra.

Pancierová kabína Puma L2 Long samohybnej húfnice Bohdana 3.0 je súčasťou rodiny pancierových kabín Puma vyvinutých a vyrobených českou spoločnosťou Excalibur Army pre sériu podvozkov Tatra Force. Táto kabína môže pojať až päť cestujúcich v rámci štvordverového usporiadania a poskytuje balistickú ochranu úrovne 2 v súlade s normami STANAG 4569. Vnútri kabíny je digitálna prístrojová doska vybavená dvoma zobrazovacími jednotkami a informačným systémom vyvinutým spoločnosťou Excalibur. Tento systém je prispôsobiteľný pre potenciálnu integráciu s inými subsystémami, čo umožňuje ovládanie rôznych nadstavieb a funkcií z kabíny. Navyše, pre tých, ktorí uprednostňujú tradičnejšie nastavenie, môže byť kabína vybavená štandardnou analógovou prístrojovou doskou od Tatra Trucks.

2S22 Bohdana vo všetkých svojich iteráciách je 155 mm kolesová samohybná húfnica založená na podvozku nákladného auta. Vozidlo bolo navrhnuté a vyvinuté na Ukrajine podľa noriem NATO, vrátane systému ovládania zbraní. Usporiadanie obsahuje pancierovú kabínu vpredu a delostrelecký systém vzadu, čo ponúka ochranu pred paľbou z ručných zbraní a črepinami delostreleckých granátov pre päť členov posádky.

Primárnu výzbroj 2S22 Bohdana tvorí jedna 155 mm kanónová húfnica štandardu NATO umiestnená v zadnej časti podvozku nákladného auta, ktorá je schopná strieľať vysokovýbušnou zápalnou/protipancierovou muníciou (HEIAP) s dosahom 35 až 40 km a raketou asistovaným projektilom (RAP) s dosahom 45 až 60 km. Dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť streľby 6 rán za minútu, pričom vozidlo dokáže prepraviť celkovo 20 nábojov uložených v boxoch umiestnených na každej strane podvozku nákladného auta.
Pôvodná 2S22 Bohdana 1.0 je založená na podvozku nákladného auta KrAZ 63221 6×6 z produkcie ukrajinského AutoKrAZ s celkovou hmotnosťou 28 000 kg. Vozidlo 1.0, predstavené v roku 2018 počas prehliadky Dňa nezávislosti v Kyjeve, podstúpilo prvé streľby a skúšobné testy v októbri 2021. Odvtedy ukrajinské ozbrojené sily nasadili vozidlo do boja a už ho aktualizovali na základe bojových skúseností.

 

Vylepšený variant Bohdana 2.0 si zachováva 155 mm delo, ale prináša rôzne úpravy vrátane prepracovanej pancierovej kabíny. Pozoruhodné zmeny zahŕňajú zakrivené okraje strechy smerom k bokom kabíny, prepracované okná a dvere s odlišnými tvarmi základne a väčšie schodíky. Pokiaľ ide o bojové schopnosti, verzia 2.0 môže strieľať presne navádzané americké granáty M982 Excalibur 155 mm. Okrem toho bol na podvozok nainštalovaný počítačový systém riadenia paľby, ktorý umožňuje automatické zameriavanie a sledovanie cieľa.

Využitím podvozku KrAZ-6322 ponúka 2S22 Bohdana mobilitu na cestách aj v teréne. Dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť na ceste 80 km/h a má dojazd až 1 000 km. Vozidlo môže prekonať vertikálne prekážky 0,7 m, priekopy 1 m, stúpanie 60% a bočné svahy 30%. Navyše sa dokáže prebrodiť vodou až do maximálnej hĺbky 1,2 m.

Variant 2.0 môže využívať konvenčnú muníciu NATO so 155 mm delom, čo umožňuje dostrel až 42 km s muníciou HEIAP a až 50 km s delostreleckými granátmi RAP. Vybavený moderným zameriavacím a riadiacim systémom paľby, vrátane počítačového systému riadenia paľby, balistického počítadla, automatického systému kladenia zbraní a navigačného systému, dokáže 2S22 Bohdana rýchlo určiť svoju polohu a zasiahnuť ciele. Bohdana 2.0 sa údajne ďalej vyrába na Ukrajine v závode na výrobu ťažkých obrábacích strojov v Kramatorsku.

 

Ukrajinská samohybná húfnica Bogdana kalibru 155 mm:

 

6. Raketomety Bastion inšpirované československými RM-70 ostávajú v boji

Poľský portál Defence24 zverejnil 22. augusta 2023 článok o tom, že ukrajinský domáci delostrelecký raketomet Bastion-2 naďalej používajú ukrajinské ozbrojené sily. Napriek tomu, že sa uvádza, že celkovo bolo vyrobených iba šesť kusov. Článok bol následne prebratý a upravený západnými portálmi sledovanými na Ukrajine aj ľuďmi, ktorí nerozumejú poľštine.

Bastion-2 je ukrajinská modernizácia delostreleckého raketometu BM-21 kalibru 122 mm, ktorá okrem iného zahŕňa zmenu podvozku z Ural-375D na predĺžený KrAZ 6322 6×6. Pohonnou jednotkou vozidla je motor JaMZ-238DE2 s výkonom 330 HP, ktorý umožňuje vozidlu dosiahnuť maximálnu rýchlosť nad 70 km/h. Na vozidle je modul so 40 hlavňami pre 40 rakiet ráže 122 mm, ktoré umožňujú zasiahnuť ciele vzdialené 40 km (s použitím vhodného typu efektora). Kvôli predĺženému podvozku je vedľa palebného modulu pripravený pripravený aj zásobovací modul na rýchle nabitie ďalších 40 striel, riešenie veľmi podobné československému RM-70. Vozidlo dostalo navigačný systém GPS vyrobený ukrajinskou spoločnosťou Orizon-Navigation.

 

Dvojica ukrajinských raketometov Bastion kalibru 122 mm v boji:

https://www.youtube.com/watch?v=TlynGUR96JA

 

7. Ukrajinskí vojaci pília kazetovú muníciu uhlovými brúskami

Pravdepodobne kvôli výraznému nadbytku 155 mm delostreleckej munície pília ukrajinskí vojaci kazetovú muníciu dodanú z USA uhlovými brúskami. Po jej otvorení z nej vyberajú submuníciu pre použitie na dronoch. Komerčné bezpilotné lietajúce aparáty sú široko používané v zóne špeciálnych operácií ako bojové, stali sa nosičmi zbraní, od podomácky vyrobených bômb a konvenčných ručných granátov, končiac hlavicami striel pre ručné protitankové granátomety RPG-7 a dokonca aj leteckými protitankovými bombami, ktoré sa zachovali na skladoch z obdobia Veľkej vlasteneckej vojny (PTAB).

Ukrajinci sa v tejto veci rozhodli ukázať nové zázraky vynaliezavosti a pod nôž vložili americké kazetové granáty M483A1 kalibru 155 mm, o ktoré tak dlho prosili, aby ich rozpílili kvôli získaniu kumulatívnej fragmentovanej submunície na vybavenie dronov.
Po dodávke kazetovej munície v júli 2023 sa teraz na sociálnych sieťach objavili zábery, ako ukrajinskí vojaci z 92. mechanizovanej brigády pília kazetový granát M483A1 pomocou obyčajnej brúsky. Zábery ukazujú, ako po rozrezaní tela granátu vyberajú jeho obsah vo forme kumulatívnej fragmentovanej submunície a potom ju inštalujú do vertikálneho spúšťacieho zariadenia na kvadrokoptére.
Delostrelecký kazetový granát M483A1 je vo výrobe od roku 1975 a obsahuje 88 kusov submunície. Ide o bombičky M42 (64 ks) a M46 (24 ks), ktoré sú dvojúčelové, schopné pôsobiť proti živej sile aj technike a po oddelení od nosnej časti aerodynamicky stabilizované stuhou. Rozdiel medzi M42 a M46 je ten, že M46 má hrubšie a ťažšie telo s hladkou vnútornou stranou. Sú aj farebne odlíšené pre prípad zlyhania. Dostrel granátu je 17 km.

 

Delostrelecký kazetový granát M864 má dostrel 30 km a je vo výrobe od roku 1987. Počet bombičiek bol znížený na 72, z toho 48 je M42 a 24 M46. Ušetrená hmotnosť a objem sa použili na base bleed technológiu, ktorá predlžuje dostrel.
Ešte začiatkom roku 2023 sa pritom objavili správy, že vysokí ukrajinskí predstavitelia rokujú so zámorskými kolegami o možnosti získania starých kazetových leteckých bômb Mk 20 Rockeye II, z ktorých každá obsahuje 247 kusov kumulatívnej fragmentovanej submunície na ničenie obrnených vozidiel a živej sily. A ako možno tušiť, ukrajinské ozbrojené sily zrejme neplánovali zhadzovať tieto bomby z lietadiel.

 

8. Zachráni Rusko dodávka delostreleckej munície od KĽDR?

Zatiaľčo si Ukrajinci môžu dovoliť píliť kazetovú muníciu, objavili sa indície, že Rusko už ostalo úplne bez delostreleckej munície akéhokoľvek typu a určenia. Svedčí o tom aj skutočnosť, že na vysokej úrovni prebiehajú rokovania s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou o dodávkach munície pre potreby ruských vojsk. Nechajme teda vodcu KĽDR Kim-Čong Una aby sa rozvážne prešiel bosou nohou po kolená vo vode na ryžovom poli a rozmyslel si či to Rusko bude zachraňovať.

 

9. Rusko musí v úlohe delostrelectva používať protilietadlové kanóny S-60 kalibru 57 mm

Rusko sa už dávno muselo uchýliť kvôli nedostatku diel, mínometov a raketometov k použitiu starých protilietadlových diel kalibru 57 mm. Tie inštalovalo na akékoľvek dostupné podvozky nákladných automobilov, prípadne pásové MT-LB. Až na nedávnej výstave Armija 2023 sa pokúsilo zavádzať prezentovaním kanónu S-60 na podvozku nového obrneného automobilu Spartak.

 

Obrnený automobil Spartak s protilietadlovým kanónom S-60:

 

10. Ukrajinská spoločnosť Bronetehnika dodala prvú várku 122 mm delostreleckých granátov

Déjà vu? Bude horšie. Zatiaľ správa. Dňa 25.8.2023 ukrajinská spoločnosť Bronetehnika LLC dodala armáde prvú dávku 1 000 kusov 122 mm vysokovýbušných fragmentovaných delostreleckých granátov. Tieto náboje boli vyrobené v spolupráci s východoeurópskym muničným holdingom. 122 mm náboje, nazývané „Air”, sú navrhnuté tak, aby boli kompatibilné s ruskými delostreleckými systémami D-30 a 2S1 (ktoré dostane Ukrajina od Fínska). Výroba munície pre tieto delostrelecké systémy bola na Ukrajine opakovanou výzvou, keďže denné množstvo granátov vypálených oboma stranami zostáva značné a prejavila sa naliehavá potreba neustáleho zásobovania delostrelectva. Zatiaľ čo mnohé krajiny vyrábajú 155 mm granáty, neexistuje významný výrobca v ruskom 122 mm kalibri. Správa o výrobe a dodávke 122 mm nábojov je preto pre ukrajinské sily dobrá, pretože disponujú veľkým počtom delostreleckých systémov v ruských, a nie NATO, kalibroch vrátane 122 mm. Ide hlavne o ťahané húfnice D-30 a samohybné 2S1 Gvozdika.

D-30 je 122 mm ťahaná húfnica navrhnutá v Sovietskom zväze v 50. rokoch minulého storočia. S bojovou hmotnosťou 3 210 kg a prepravnou dĺžkou 5,4 metra bola táto húfnica navrhnutá tak, aby bola výkonná a zároveň relatívne mobilná. Hlaveň má dĺžku 4,66 metra, čo zodpovedá 38 kalibrom, a je vybavená poloautomatickým systémom vertikálneho posuvného klinového záveru. Systém tlmenia spätného rázu je hydropneumatický, čo umožňuje lepšiu absorpciu spätného rázu počas streľby.

 

Štandardnú posádku na obsluhu D-30 tvorí veliteľ a sedem ďalších členov. Systém využíva náboje s rozmermi 122 x 447 mm so samostatnými nábojnicami a projektilmi. D-30 je schopný elevačného rozsahu od -7 do 70 stupňov a úplného otočenia o 360 stupňov. Pokiaľ ide o rýchlosť streľby, môže dosiahnuť maximálne 10 až 12 rán za minútu a udržiavať trvalú rýchlosť 5 až 6 rán za minútu. Jeho efektívny strelecký dosah je 15,4 km, rozšíriteľný na 21,9 km pomocou raketových projektilov RAP.

 

2S1 je samohybný delostrelecký systém navrhnutý v Sovietskom zväze v rokoch 1956 až 1961. Do služby bol uvedený v roku 1972 a do roku 1991 bolo vyrobených viac ako 10 000 kusov. 2S1 s hmotnosťou 16 ton a dĺžkou 7,26 metra je vybavený 122 mm húfnicou. s dĺžkou hlavne 4,27 metra. Vozidlo je poháňané dieselovým motorom YaMZ-238N s výkonom 220 kW (300 k) a využíva pruženie s torznými tyčami.

 

Štandardná posádka pre 2S1 sú štyria ľudia. Systém využíva náboje 122 x 447 mm so samostatnými nabojnicami a projektilmi. Záverový mechanizmus je horizontálny posuvný klin, poloautomatický. 2S1 je schopný elevačného rozsahu od -3 do +70 stupňov a úplného otočenia o 360 stupňov. Jeho maximálna rýchlosť streľby je 5 rán za minútu, s trvalou rýchlosťou 1 až 2 rán za minútu. Počiatočná rýchlosť strely je 680 m/s a jej maximálny dostrel je 15,3 km, s možnosťou rozšírenia na 21,9 km pomocou špeciálnych projektilov.

 

Čo sa týka mobility, 2S1 môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 60 km/h na ceste a 30 km/h v teréne. Má tiež schopnosť plávať rýchlosťou 4,5 km/h a má prevádzkový dojazd 500 km. Pancier vozidla sa pohybuje medzi 7 a 20 mm a poskytuje posádke základnú ochranu.

 

Oba delostrelecké systémy sú určené na použitie proti nepriateľským opevneniam, obranným líniám a obrneným vozidlám. Spoločnosť Bronetehnika LLC zdôrazňuje, že bezpečnosť delostreleckého personálu používajúceho tieto granáty je rozhodujúca pre úspech protiofenzívnych operácií. Bronetehnika LLC obnovila partnerstvá a integrovala komponenty z niekoľkých európskych krajín, aby pokračovala v dodávke týchto delostreleckých granátov ukrajinským obranným silám.

 

Záver

Veľmi jednoducho je možné napísať článok o delostrelectve, ktorý vzbudí dojem, že Ukrajina je na ceste k jednoznačnému víťazstvu vo vojne. Nazvime komponenty úspechu takého riešenia:
a) Vynechanie informácií z ruskej strany v maximálnej možnej miere.
Do článku sa nedostali žiadne informácie o ruských delostreleckých systémoch doručených na ukrajinské bojisko po napísaní ostatného článku série, modernizácii ruských delostreleckých zbraní, zmenách v organizačnej štruktúre ruského delostrelectva alebo o dôraze na použitie pancierových platforiem pre delostrelectvo. S jedinou výnimkou – skromný kaliber starého dela S-60 zachraňuje účasť Ruska.

b) Recyklácia starých článkov, ich opätovné zverejňovanie v novej podobe.
Tento postup presvitá najmä cez informácie o ukrajinských samohybných delách Bogdana, čiastočne delostreleckých raketometoch Bastion a výrobe delostreleckej munície kalibru 122 mm na Ukrajine.
O tom, že Ukrajina začala výrobu 122 mm munície sa písalo už v marci 2023, teraz opäť koncom augusta 2023. Perióda pol roka, čakajme do februára/marca 2024 či sa objaví opäť. Články z marca 2023 skutočne nevzbudzovali dojem, že by v ich prípade mohlo ísť o výrobu delostreleckých rakiet rovnakého kalibru 122 mm.
V prípade Bogdany je nejasný aj skutočný počet vyrobených kusov verzie 1.0, 2.0 či 3.0 napriek tomu, že v článku sa hovorí o ich výrobe v Kramatorsku. Nikto ale nevidel nikdy viac než jednu húfnicu naraz, napriek tomu sa periodicky objavujú správy o nich a ich výrobe.
c) Popieranie vlastných strát.
Vynikajúco poslúžil príklad samohybných delostreleckých raketometov Bastion. Hoci vyrobených bolo len šesť kusov, stále bojujú a Rusi ich nedokázali zničiť. Napriek tomu, že pri vyhľadávaní správ o tomto raketomete sa v prehliadači radia staršie správy z mája 2023 o začiatku ich rozmiestňovania na bojisku pred správami s jednotným poľským pôvodom o tom, že ich Rusi ešte nezničili.
d) Pozitívnejšie vykresľovanie vlastnej situácie.
Príkladom je rozoberanie kazetovej munície, ktorá určite ukrajinským delostrelcom nebude chýbať, najmä, ak sa z nej dá vybrať 88 kusov submunície.
e) Negatívne vykresľovanie situácie protivníka.
Jasným kandidátom je správa o tom, že sa Rusom úplne minula delostrelecká munícia a musia si ju vyžobrať v KĽDR. Skutočne je myslené vážne vážne na západe, informácia v tomto zmysle zaznela dokonca aj po inak serióznej „Beethovenovej overtúre Egmont.”
f) Spochybňovanie ruských riešení
Ukrajinci sa nikdy nezmienia o tom, že improvizované inštalácie diel S-60 na rôzne podvozky využili ako prví.
Že balistika dela S-60 bola opätovne využitá, existuje ruská bezposádková zbraňová stanica AU-220M Bajkal a Ukrajinci si veľmi želajú aby sa nezačala masovo používať ešte aj s modernou muníciou.
g) Získanie nádeje na obrat v budúcnosti
Tu spadá informácia o budúcej výrobe diel kalibru 105 mm na Ukrajine, nie je známe kedy ani v akom rozsahu to bude a či Rusi nevyužijú svoje možnosti na zamedzenie ich výroby priamo na Ukrajine. Kvôli tomu sme ich mohli obviniť z neefektívnosti ich strategickej vzdušnej kampane.

 

Kvôli tejto propagande však uniklo do prípadných budúcich článkov aj mnoho cenných informácií o vývoji delostrelectva vo svete, s výnimkou informácie o drahej modernizácii fínskych M270 a informácie o novej slovenskej húfnici BIA.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov