L-39NG
Aktuality, Letectvo,

Veliteľ Vzdušných síl Slovenskej republiky si pozrel výrobu lietadla L-39NG

Vodochody, 12. september 2023 – Do AERO Vodochody AEROSPACE a.s. priletel na pozvanie veliteľa vzdušných síl Armády Českej republiky, generálmajora Petra Čepelku, veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky, generálmajor Róbert Tóth. Cieľom stretnutia bolo prehĺbenie vzájomnej spolupráce a pokračovanie v efektívnej a dlhodobej súčinnosti vzdušných síl oboch krajín. V továrni Aero si zástupcovia vzdušných síl pozreli lietadlo L-39NG a jeho sériovú výrobu.


 

.

 

Aero prezentovalo vlastnosti lietadla L-39NG a jeho schopnosti pre výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie, vrátane stíhacích lietadiel F-16. Predstavilo i možnosti strategickej spolupráce vo výcviku vojenských pilotov medzi Českou republikou a Slovenskom. “Prechod z L-39 Albatros na L-39NG predstavuje výraznú modernizáciu a vylepšenie výcvikových schopností pilotov, a to ako pri príprave na platformu F-16, ktorú obstaráva slovenská armáda, tak aj na F-35 v prípade Českej republiky,” hovorí plukovník David Klement, zástupca veliteľa Vzdušných síl Armády Českej republiky.

 

 

“Modernizácia techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky patrí k dôležitým prioritám. Jedným z projektov je tiež obmena súčasných cvičných lietadiel L-39 Albatros využívaných vzdušnými silami SR. Priame ukážky a prezentácie, pri ktorých je príležitosť podrobne sa oboznámiť s možnými nástupcami cvičných lietadiel, preto vítame,” uvádza generálmajor Róbert Tóth, veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

 

Prezentácia L-39NG sa týkala i technickej časti. Medzi tímom Aero a zástupcami vzdušných síl prebehla diskusia o technických parametroch lietadla, modernej avionike či bezpečnostných systémoch lietadla. Zástupcovia Vzdušných síl SR sa zoznámili s technológiami na výcvik pilotov a plnenie taktických misií, a tiež s kľúčovými parametrami vyzbrojenej verzie lietadla.

 

Ak by sa Slovenská republika rozhodla v budúcnosti uzavrieť medzivládnu dohodu o spolupráci s Českou republikou pri akvizícii lietadla L-39NG, jej súčasťou by bola i strategická spolupráca pri prevádzke L-39NG a výcviku pilotov a získanie význačného industriálneho podielu zo strany Slovenskej republiky. V tejto súvislosti už Aero uzavrelo dohodu o strategickej spolupráci so spoločnosťou Letecké opravovne Trenčín, ktorá sa týka okrem iného servisu lietadiel a ďalších prevádzkových a logistických oblastí.

 

L-39NG je úplne nová generácia dvojmiestneho podzvukového prúdového lietadla. Kombinuje moderné avionické systémy, mimoriadne účinný prúdový motor a vynikajúce letové vlastnosti. Platforma L-39NG umožňuje západnú i východnú konfiguráciu a spĺňa podmienky plnohodnotného, moderného, komplexného a nákladovo efektívneho vojenského výcviku vzdušných síl. Avionika lietadla je pripravená pre výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie. Súčasťou lietadla je i široké spektrum simulačných technológií vrátane zapojenia do vysoko moderného taktického simulačného centra s cieľom zvýšiť účinnosť výcviku. Okrem tréningu pilotov je vhodná i na ľahké bojové a prieskumné misie. V ľahkom bojovom variante je lietadlo vybavené piatimi závesníkmi na nesenie výzbroje.

 

Program nového českého cvičného prúdového lietadla Aero L-39NG vstúpil tento rok do významnej fázy. Potom, čo 18. júla 2022 získal typovú certifikáciu bez obmedzenia, bola zahájená jeho sériová výroba a prvé lietadlá budú do konca tohto roka dané do užívania prvému zákazníkovi, ktorým je Vietnam. Ten si v Aero objednal 12 kusov novo vyvinutého podzvukového lietadla L-39NG. Súčasne sa už vyrábajú lietadlá pre maďarského zákazníka, s ktorým je uzavretý kontrakt na ďalších 12 strojov. Tento rok bola v továrni Aero slávnostne zahájená výroba i pre LOM Praha, ktorý prevezme štyri lietadlá v cvičnej verzii. Budú slúžiť v Centre leteckého výcviku Pardubice primárne na výcvik pilotov Armády ČR, ale i pre ďalšie zahraničné vzdušné sily, ktoré pre svojich pilotov zaisťujú tréning práve v CLV Pardubice.

 

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. sa zameriava na vývoj, výrobu, údržbu a modernizáciu civilných a vojenských lietadiel a je najväčším leteckým výrobcom v Českej republike a jedným z najstarších leteckých výrobcov na svete. V oblasti vlastných lietadiel je Aero stálym partnerom celého radu armádnych letectiev a má silné postavenie na trhu s vojenskými cvičnými a ľahkými bojovými lietadlami. Vďaka 11 000 lietadiel, ktoré vyrobilo za 100 rokov svojej existencie, stovkám lietadiel L-39 Albatros, ktoré sú stále v prevádzke u desiatok vojenských prevádzkovateľov i v celom rade demo tímov, a najmä vďaka novým lietadlám L-39NG sa Aero profiluje ako líder na svetovom trhu s prúdovými cvičnými lietadlami. V oblasti civilného letectva Aero spolupracuje s najväčšími leteckými výrobcami na širokej škále projektov a je partnerom v niekoľkých riziko-sharingových programoch, kde je zodpovedné nielen za výrobu a montáž leteckých celkov, ale tiež za ich vývoj.
Radka Černá

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov