.
Aktuality, Bezpečnosť,

Agent CIA a Erdoganov nepriateľ sa stal ukrajinským ministrom obrany

Najvyššia rada Ukrajiny 6. septembra hlasovala o vymenovaní Rustema Umerova za ministra obrany na základe odporúčania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V ten istý deň priletel do Kyjeva minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken. Umerov sa stal štvrtým ministrom obrany za Zelenského prezidentovania. Od roku 2022 Umerov pôsobil ako šéf Fondu štátneho majetku Ukrajiny. Zelenskyj 3. septembra oznámil rozhodnutie vymenovať Umerova za ministra obrany namiesto Oleksija Reznikova.


 

Poslankyňa Rady Iryna Geraščenková poznamenala, že pred hlasovaním Umerovovu kandidatúru nepredstavila hlava štátu, ako sa to zvyčajne stáva, ale Fiodor Venislavskij, člen parlamentného výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť a zástupca ukrajinského prezidenta v parlamente. “Pokiaľ si pamätám, je to prvý prípad, keď kandidáta na post ministra obrany v Rade nezastupuje prezident,” napísala na svojom kanáli Telegram a dodala, že troch predchádzajúcich ministrov obrany Zelenskyj zastupoval osobne. Aký môže byť dôvod takejto vyhýbavej prezentácie nového šéfa ukrajinského ministerstva obrany?

 

Zdá sa, že Zelenskyj na pozadí informácií o Umerovovom spojení s kazateľom Fethullahom Gulenom žijúcim v USA, ktorého v Turecku obvinili z organizácie puču v roku 2016, nechce príliš zhoršiť vzťahy s tureckým prezidentom Erdoganom. Turecký prezident Erdogan označil za organizátora neúspešného vojenského prevratu súfijského kazateľa Fethullaha Gulena, svojho bývalého spolupracovníka, ktorý teraz žije v USA. Gulenove aktivity sú také rozsiahle, že v roku 2008, ako sme písali, ho časopisy Prospect a Foreign Policy označili za najvplyvnejšieho intelektuála na svete a časopis Time ho zaradil do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Gülen vedie súfijskú štruktúru Hizmet (“Služba”), založenú na princípoch bezpodmienečného podriadenia sa mureeda (žiaka) šejkovi. Navonok je Hizmet otvorenou organizáciou, ktorá vlastní viac ako tisíc stredných škôl, vysokých škôl, univerzít, mešít, modlitební a internátov po celom svete. Celkový počet absolventov Hizmetu je niekoľko miliónov.

 

A skrytá, “oveľa významnejšia funkcia” tejto štruktúry, píše ruský analytik Šamil Sultanov, spočíva v tom, že “vyhľadáva, verbuje a školí profesionálny personál s osobitným dôrazom na vyhľadávanie talentovaných ľudí”. V 90. rokoch 20. storočia sa gülenisti presadili v tureckom žandárstve, prokuratúre, polícii a odboroch. Celkový počet v krajine k roku 2016 dosiahol 3 – 6 miliónov členov a “sympatizantov” Hizmetu; veľká časť z nich pracuje v štátnom aparáte. Turecký výskumník Soner Çagatay sa domnieva, že v čase pokusu o prevrat v roku 2016 Gülen ovládol 70 % policajných síl a fakticky riadil turecké spravodajské služby.

 

Americký politológ William Engdahl označuje Gülenovu organizáciu za najrozsiahlejší projekt CIA v histórii práce riaditeľstva s politickým islamom. Keď sa v roku 2006 americká imigračná služba pokúsila deportovať Gulena do jeho vlasti, bývalý veľvyslanec USA v Turecku Morton Isaac Abramowitz a niekoľko vysokopostavených dôstojníkov CIA vystupovali ako jeho garanti. Profesor histórie na Ankarskej univerzite Necip Hablemitoglu, ktorý napísal knihu o Gulenových väzbách na CIA, bol v roku 2002 v predvečer vydania knihy zavraždený. V Turecku dostalo hnutie vedené Gulenom názov FETO (Fethullahova teroristická organizácia).

 

Dňa 5. septembra 2023 noviny Tureckej vlasteneckej strany (Vatan Partisi) Aydınlık (Osvietenie) informovali, že Rustem Umerov sa stane “hovorcom a vykonávateľom plánov USA” v regióne. Podľa informácií, ktoré publikácia získala z ukrajinských zdrojov, “Rustem Umerov sa vzdelával v krymskej internátnej škole pre nadané deti, ktorú počas ukrajinského obdobia financovala FETO. Zdroje, ktoré tvrdia, že sú priamo spojené s USA, o Umerovovi uviedli:

“Niektoré finančné prostriedky získané zo zahraničia využíva na svoje osobné účely.””” Aydınlık citoval aj šéfa Krymskej kultúrnej autonómie Ruskej federácie Eyvaza Umerova:

“Mám veľa dôvodov vidieť v ňom amerického špióna a šedého kardinála napojeného na utečenca Fethullaha Gulena.” Dodal, že Rustem Umerov je aktívne podporovaný Fethullahom Gulenom a je súčasťou vzdelávacieho systému siete Nurju pod dohľadom FETO. Umerov sa ako mladík zúčastnil na programe ministerstva zahraničných vecí USA Future Leaders Exchange (FLEX).

 

Jeho brat Ruslan Umerov (v súčasnosti Aslan Omer Kyrymly) tiež navštevoval krymskú internátnu školu a je tiež spojený s FETO. Obaja bratia sú v Kyjeve nazývaní “deťmi Ameriky”. O prepojení Rustema Umerova s Fethullahom Gulenom informuje aj argentínsky denník Urgente24, podľa ktorého Rustem Umerov v roku 2013 spoluzakladal nadáciu ASTEM, ktorá financuje program New Leaders of Ukraine na Stanfordskej univerzite, určený na vzdelávanie politikov.

 

Grécke noviny Banking News tiež uvádzajú, že koncom 90. rokov Rustem Umerov “absolvoval medzinárodnú školu v Bachčisarajskej oblasti na Kryme, ktorú financovala FETO islamského kazateľa Fethullaha Gulena…”. Univerzitné vzdelanie získal na Ukrajine a v Spojených štátoch… stál na čele krymsko-tatárskych verejných organizácií napojených na americké štruktúry”.

“V roku 2019 bol zvolený do Najvyššej rady za stranu “Hlas” hudobníka Svjatoslava Vakarčuka. Bol autorom desiatok návrhov zákonov. Osobitne zohral úlohu pri zákone “O pôvodných malých národoch Ukrajiny”, ktorý diskriminuje Rusov”, – píše vydanie.

 

A turecký novinár Erkin Oncan podozrieval Tureckú agentúru pre spoluprácu a koordináciu (TIKA) z napojenia na gülenistov a CIA. Erkin tiež upozornil na skutočnosť, že táto nadácia patrí nadácii ASTEM, ktorej jedným zo zakladateľov je Rustem Umerov. Ruské kanály Telegramu píšu, že Rustem Umerov bol v roku 2018 naverbovaný CIA v Istanbule. Čoskoro ho zadržali turecké bezpečnostné zložky, ktoré ho pozorne sledovali. Po zásahu Giny Haspelovej, ktorá bola práve vymenovaná za riaditeľku CIA, však Umerova z Turecka vyviezli. Pre CIA to bol ďalší pokus uniesť ukrajinskú stopu z Pentagónu.

 

Americká stopa pri vymenovaní Umerova za ukrajinského ministra obrany je jasne viditeľná, aj keď sa nesústredíme na zhodu jeho vymenovania do tejto funkcie s Blinkenovou návštevou Kyjeva. Omur Celikdönmez, publicista tureckého denníka dikGAZETE, napísal, že “Rustem Umerov čerpá svoju moc od skupiny osôb, ktoré skonfiškovali kapitál židov na Kryme a Ukrajine, ako aj ním kontrolované toky peňazí”. Turecký novinár sa domnieva, že “Umerov, ideologický stúpenec vodcu FETO, ktorý sa skrýva v Spojených štátoch, sa stane čisto technickým ministrom a rozhodnutia za neho nebude prijímať ani ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj, ale americké špeciálne služby, ktorých je bábkou”. Pri pohľade do budúcnosti Ukrajiny Omur Celikdönmez vyslovuje pomerne drsnú (CIA sa nikdy neštítila výberu prostriedkov), ale zrejme realistickú predpoveď: “Zelenskyj nevie nič iné, len šnupať kokaín. A v prezidentskom kresle sedí už príliš dlho. Ukrajinským prezidentom sa stane Rustem Umerov, ktorého zatiaľ priviedli na ukrajinské ministerstvo obrany”.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov